Aké rolety vybrať pre tmavé okenné rámy

Dnešná doba ponúka takmer neobmedzené možnosti. To sa premieta v mnohých oblastiach nášho života a bývanie nie je výnimkou. Zatiaľ čo predtým sa nad voľbou okenných rámov nikto dlho nepozastavoval, dnes je z čoho vyberať. Pokiaľ ste si pre svoj dom vybrali tmavé okenné rámy, možno uvažujete, aký typ tienenia pre takéto okná vybrať. Je tieniaci systém vôbec potrebný? A ak áno, akú zvoliť farbu?

miniatura_FB-tmave-ramy

Okná sú veľmi výrazným prvkom každého domu. Preto je vždy dôležité si ich budúci vzhľad riadne premyslieť a zvoliť takú farbu rámov, ktorá design domu podčiarkne alebo dokonca povýši. 

Tmavé rámy pristanú nielen moderným, minimalistickým stavbám, ale aj vidieckym domom s bielou fasádou. Skrátka a jednoducho, tmavé farby majú svoje kúzlo a dokážu ako aj splynúť, tak aj vytvoriť pôsobivý kontrast.

Je nutné pre také moderné okná hľadať ideálne rolety? Alebo je lepšie sa im úplne vyhnúť a nechať rámy vyniknúť?

clanek_001

Zaobstarajte svojim oknám kvalitné tienenie

Zlaté pravidlo je, že každé okno potrebuje optimálnu tieniacu techniku! Napriek tomu, že možno máte pocit, že si výhľad von chcete užívať plnými dúškami, nenechajte okná prázdne. Prečo? Pretože okrem súkromia sú rolety aj účinným nástrojom na reguláciu slnečného svetla.

Doprajte si možnosť úplného súkromia

Len máloktorý dom stojí úplne osamote. Oveľa častejšie je do domácnosti vidieť. Súkromie je pritom veľmi dôležité. Preto si kúpte tienenie, ktoré Vám umožní okno čiastočne alebo úplne prekryť.

Pracujte s denným svetlom

Slnko je úžasný zdroj energie a dobrej nálady. Niekedy ho už ale môže byť trochu veľa. Dosť často je to v okamihu, keď sa chcete pozerať na svoj obľúbený film alebo keď vonku aj v dome panuje úmorná horúčava.

Keď budete schopný ľahko a efektívne slnečné lúče regulovať, premietne sa to aj na Vašich účtoch. Správne rolety pomôžu šetriť zbytočné náklady za kúrenie a klimatizáciu, správne dopadajúce lúče pri písacom stole potom nahradia lampičku.

Pokiaľ sa teda pýtate, kedy rolety na oknách oceníte najviac, máme pre Vás jednoduchú odpoveď – vždy!

clanek_002

Prečo si vybrať rolety Deň a noc?

Tak, ako si môžete vybrať okenné rámy, rovnako tak si môžete vyberať z niekoľkých typov tienenia. Vejár možností je naozaj do široka roztvorený. Nie každé tienenie ale ponúka ľahkú a efektívnu prácu so slnečným svitom a súkromím.

Moderný design

Ďalšie, čo by ste mali od svojej tieniacej techniky chcieť, je kvalitné spracovanie a ľahký, moderný design. V tomto bode sa už výber trocha zužuje. My pre vás ale máme jasného favorita! Sú ním rolety Deň a noc.

Rolety Deň a noc sú látkové rolety, ktoré kombinujú eleganciu, vzdušnosť a designovosť s maximálnou praktickosťou. Mnoho ľudí sa tieniacej technike snaží vyhnúť pretože sa bojí, že byt alebo dom bude pôsobiť menej moderným dojmom. U roliet Deň a noc sa toho báť nemusíte. Ich prevedenie je skutočne originálne, a preto designový ráz Vašej novej domácnosti neohrozí. Práve naopak.

Praktické ovládanie

Tieto rolety sú inšpirované klasickými tieniacimi systémami. Líšia sa ale tým, že praktickosť je tu zabalená do moderného hávu. Rolety Deň a noc sú zhotovené z látky, na ktorej sa striedajú priehľadné a nepriehľadné vodorovné pruhy. Sami si potom pomocou retiazky stanovíte, ako veľmi sa budú jednotlivé pruhy prekrývať a koľko svetla bude do miestnosti prenikať.

Aj keď sú tieto rolety v otázke zatienenia podobne účinné ako žalúzie, vyzerajú oveľa štýlovejšie a široká ponuka látok a farieb zaisťuje, že sa nové rolety stanú jedinečným doplnkom Vášho domova.

clanek_003

Ako vybrať vhodnú farbu

A teraz sa dostávame k tomu podstatnému. Aká farba roliet pristane tmavým okenným rámom najviac? Máte sa dať cestou kontrastu alebo rolety naopak s rámami zladiť? Odpoveď nie je taká ľahká a jednoznačná. Poďme sa na to teda pozrieť postupne.

Ladiť farebné tóny alebo ísť cestou kontrastu?

Pokiaľ nie ste veľký milovníci farieb a máte radšej neutrálnejšie a jemnejšie tóny, potom si môžete vybrať také rolety, ktoré s tmavými rámami splynú. U FEXI totiž nájdete až 130 druhov látok!

Ak teda nechcete, aby rolety príliš kričali, môžete si u FEXI nájsť farbu, ktorá Vaše rámy doplní. Či už sú okná čierne, tmavo sivé nebo temno hnedé, ku každým u nás nájdete aj zodpovedajúce rolety.

Druhá možnosť je cesta kontrastu. To, že ste sa rozhodli pre tmavý okenný rám, ešte neznamená, že rolety musia mať rovnakú farbu. Práve naopak! Pokiaľ sa Vám tieto rámy páčia a chcete ich zdôrazniť, vydajte sa cestou protipólu a nebojte sa na okno zavesiť napríklad snehovo biele tienenie! 

Pozrite sa na okná s odstupom

Čierna a biela samozrejme nie sú jediné Vaše možnosti. Tmavým rámom svedčia aj iné farby. Ale ako nájsť tú správnu?

Pamätajte, že rolety by ste nikdy nemali vyberať iba podľa rámov. Na okná sa vždy musíte pozerať s väčším odstupom. Farbu roliet totiž neodvodzujete iba od nich, ale aj od farebného ladenia celej domácnosti.

Už sme si povedali, že rolety Deň a noc dopĺňajú a zútulňujú interiér. Bezpochyby sa v ňom stávajú výrazným prvkom. Aby tento prvok do interiéru optimálne zapadol, je teda potrebné ho zapojiť do farebnej schémy miestnosti.

Pokiaľ si vyberáte novú tieniacu techniku, nezabudnite si poriadne premyslieť, ako bude vyzerať dohromady so zvyškom interiéru. Ladiť ju môžete pokojne s farbou podlahy, nábytku alebo okolitých stien.

Nebojte sa do Vašej domácnosti vpustiť aj nejakú z menej tradičných farieb. Len pamätajte na to, že rolety sú vidieť hneď dvakrát! Pohľad na ne si totiž užívate nielen z interiéru, ale aj zvonku. Ich farba by teda nikdy nemala byť v rozpore s farbou fasády. V praxi to znamená, že pokiaľ je farba domu zelená a okenné rámy sú čierne, pre rolety nezvolíme ružovú alebo červenú farbu, hoci v interiéri také farby máme.

clanek_004

Sivé, krémové a béžové evergreeny

Ak nie ste milovníci výrazných farieb a máte radšej prírodné odtiene, potom pre Vás máme dobrú správu! U FEXI je totiž z čoho vyberať. Nenájdete u nás iba bielu, béžovú, hnedú alebo sivú farbu, ale hneď niekoľko ich odtieňov.

Rolety v prírodných tónoch doplnia každý interiér aj farbu domu. Navyše si tieto farby skvele rozumejú s tmavými okennými rámami. Záleží teda len na vás a vašich preferenciách.

Hľadáte predsa len výraznejšie riešenie? Nie je problém!

Tmavé rámy a farby

Pokiaľ sa do interiéru snažíte dostať nejakú farbu, potom sa rolety stávajú ideálnym miestom pre realizáciu tohto nápadu. Nebojte sa do interiéru priniesť živosť a nápaditosť! Tmavé okenné rámy sú na to rovnako ideálne ako tie biele.

Čierne okenné rámy

V prípade čiernych okenných rámov si s vhodnou farbou tienenia vôbec nemusíte lámať hlavu. Čiernej totiž pristane všetko! Tak, ako si k čiernym džínsom môžete vziať akékoľvek tričko, rovnako to platí aj pri čiernych oknách.

Vybrať si môžete nejakú z jemných farieb, ale aj z mnohých odtieňov žltej, modrej, zelenej alebo napríklad fialovej. Čiernu farbu svetlé tóny rozjasnia a oživia. Pokiaľ ale chcete okná celkovo zahaliť do tmavých farieb, pokojne zvoľte čiernu tieniacu techniku.

V prípade čiernych rámov sa skrátka nemusíte báť, že šliapnete vedľa. Neexistuje vyložene zlá kombinácia. Pokiaľ sa ale pýtate, aká farba sa k nim hodí z celej farebnej palety najmenej, určite sa jedná o hnedú farbu a jej tmavé odtiene.

clanek_005

Tmavo hnedé okenné rámy

Hnedé rámy pôsobia prírodne, a preto je ideálne zvoliť aj rolety v prírodných odtieňoch. Odporúčame sa vyhnúť, sivej, modrej, červenej, ružovej a iným výrazným farbám. Tmavo hnedá vyzerá skvele s  krémovými a svetlo hnedými odtieňmi. Pokiaľ chcete do interiéru dostať trochu farby, potom sa poobzerajte po  zelených roletách

Antracitové okenné rámy

Tmavosivá farba vyzerá skvele s ďalšími odtieňmi sivej, modrej alebo tmavo zelenej farby. Pokiaľ chcete okno oživiť, môžete si vybrať rolety Deň a noc Duo, ktoré kombinujú hneď dve farby dohromady a dokážu tak prejasniť každú miestnosť.

FEXI odporúča

Chcete konkrétne odporúčania pre jednotlivé okenné rámy? Tu vám dávame pár tipov na ich oživenie!

Rolety pre čierne rámy

Ako sme si už povedali, v prípade čiernych rámov máte nekonečné možnosti. Ak hľadáte jednoduchý kontrast, potom skúste prírodnú bielu. Pokiaľ chcete niečo výraznejšie, potom sa nechajte osloviť odtieňmi ako je silk zlatá, levanduľa alebo Duo roletou čierna – červená.

Rolety pre tmavo hnedé rámy

V prípade tmavohnedých rámov je výber taktiež široký. Pokiaľ potrebujete aspoň nejaké odporúčania, pozrite sa na odtiene ako champagne, prírodný javor, slonová kosť alebo Duo rolety hnedá - béžová

Pokiaľ Vás zaujala zelená farba, FEXI ponúka niekoľko prírodných odtieňov, medzi ktorými môžeme odporučiť brest, jalovec alebo mach.

clanek_006

Rolety pre antracitové rámy

So sivými rámami vyzerajú skvele farby ako breza, bridlica, sivý melír alebo Duo rolety oceľ -strieborná.

3 dôvody, prečo si vybrať rolety Deň a noc od FEXI

Nákupom u FEXI získate skutočne odolné a prepracované tienenie, ktoré nielen ochráni Vaše okná, ale taktiež sa stane luxusným doplnkom interiéru. Tým ale výhody nákupu u FEXI nekončia. Preto Vám pridávame ešte tri dôvody, prečo si vybrať rolety Deň a noc práve u nás:

  1. Rolety Vám zhotovíme priamo na mieru Vašich okien. Tienenie tak nemusíte akokoľvek upravovať a máte istotu, že bude vyzerať skvele.
  2. Vyberať si u nás môžete z množstva farieb a odtieňov. Okrem toho ponúkame niekoľko úrovní zatemnenia. Aby ste nešliapli vedľa a našli toho pravého favorita, pošleme Vám 8 vzoriek látok zadarmo.

Moderný design našich roliet môžete ešte podčiarknuť elektrickým ovládaním, ktoré sa dá k roletám ľahko dokúpiť.