Ako opticky zväčšiť izbu

Aj z malej miestnosti sa dá pomocou niekoľkých jednoduchých trikov vykúzliť vzdušný a opticky priestranná izba. Ako na to? To si môžete prečítať v nasledujúcom článku.

clanek_001

Vhodné doplnky, farby i nábytok môžu hravo premeniť každú izbu v opticky priestrannú a vzdušnú miestnosť. Aké farby to sú? Ktoré doplnky je dobré zvoliť? Nechajte sa inšpirovať nižšie.

Dostatok svetla

Aby miestnosť pôsobila vzdušne a priestranne, je potrebné do nej pustiť dostatok svetla. Okrem denného svetla môžete staviť aj na vhodné osvetlenie. A to napríklad v podobe lustrov, lámp či lampičiek.

Pri výbere vhodného osvetlenia myslite na to, že pokiaľ zvolíte iba jedno stropné svietidlo, pritiahnete tak pozornosť iba k jednému miestu. Popremýšľajte preto o pridaní niekoľkých ďalších svetelných prvkov, ktoré by odviedli pozornosť a vytvorili tak dojem, že je priestor väčší. Malo by sa jednať skôr o menšie typy svetiel (bodovky, ...), pretože práve takéto veľké lustre priestor opticky veľmi zmenšujú.

Správne zatienenie

Ak túžite po optimálne presvetlenej domácnosti, je veľmi dôležité zvoliť správnu variantu zatienenia. Teda také zatienenie, ktoré by príjemne regulovalo slnečné lúče, ale zároveň do interiéru púšťalo dostatok svetla. S tým Vám môžu skvele pomôcť rolety Deň a noc od Fexi. V našej poradni sa môžete pozrieť a vyskúšať si, ako presne fungujú rolety Deň a noc.

Ideálne farby

Veľmi dôležité sú pre vzdušnosť a optickú priestrannosť miestnosti tiež farby. Či už sa jedná o steny, nábytok či dekorácie, dávajte prednosť skôr jemným a neutrálnym farbám. Naopak sa snažte vyhýbať veľkým kontrastom. Skvelým riešením je voľba jednej farby, do ktorej odtieňov potom môžete ladiť celú miestnosť. Takto farebne zladená miestnosť bude pôsobiť čisto a zjednotene.

Aj nami ponúkané rolety Deň a noc Fexi sú Vám k dispozícii v mnohých farebných odtieňoch, z ktorých si určite vyberie tú správnu farbu úplne každý. Vďaka pestrej škále farieb môžete rolety Fexi ľahko farebne zladiť s interiérom Vášho domu.

clanek_002

Vhodné doplnky

Opticky zväčšiť izbu môžete aj pomocou najrôznejších doplnkov. Vyberať môžete medzi zrkadlami, vysokými knižnicami, pruhovanými kobercami či skriňami s nohami.

Zrkadlá

Zrkadlá sú svojou schopnosťou opticky zväčšiť priestor povestné. Stačí do úzkej chodby zavesiť guľaté zrkadlo alebo do menšej spálne zaobstarať skriňu so zrkadlom, a razom bude daná izba pôsobiť ďaleko priestrannejšie.

Pruhy

Že pruhy opticky rozširujú, vie dobre každá žena. To býva tiež dôvod, prečo sa ženy vyhýbajú pruhovanému oblečeniu. Tentokrát by však táto vlastnosť pruhovaného motívu mohla byť prínosom. Kúpte preto do menšej izby pruhovaný koberec, pruhovanú deku či pruhované obliečky a uvidíte, ako sa miestnosť opticky pretiahne a rozšíri.

Nábytok

Skvelým riešením sú tiež vysoké knižnice až k stropu. Nielenže urobia miestnosť opticky vyššiu, ale zároveň vďaka nim získate veľa úložného priestoru navyše, ktorý sa v menšom priestore vždy hodí.

Keď je reč o nábytku, snažte sa vyberať taký, ktorý nestojí priamo na zemi. Dávajte teda prednosť nábytku s nohami, ktorý tiež navodzuje pocit vzdušnosti. Pod nábytkom s nohami sa navyše môžu tvoriť rôzne tiene a odrazy, ktoré dodajú miestnosti jedinečnú atmosféru.

Skvele Vám v malom priestore poslúži tiež viacúčelový nábytok. Napríklad pohovka, ktorá disponuje úložným priestorom, sa Vám v malom priestore bude obzvlášť hodiť.

clanek_003

Nezabúdajte na poriadok

Ak Váš byt či dom nie je práve z tých najpriestrannejších, je dôležité, aby ste ho zbytočne nezahlcovali nepotrebnými vecami. Pravidelné triedenie a preberanie vecí nebýva síce tou najobľúbenejšou činnosťou, ale rozhodne sa oplatí. Odstránením zbytočných a nevyužívaných vecí dodáte svojmu domovu vzdušnosť a zároveň vytvoríte priestor pre veci nové a potrebné.