Rolety Deň a noc - alebo 2 v 1

Existuje veľa typov zatienenia - závesy, záclony, žalúzie vodorovné i zvislé, látkové aj kovové, rolety benátské, japonské, papierové, skladané ... Len roliet je toľko druhov, že rozhodnúť sa pre nejaký konkrétny typ nie je vôbec jednoduché. Dnes ale chceme upriamiť pozornosť na rolety Deň a noc, ktoré sú vlastne 2 v 1.

clanek

Ako vlastne fungujú rolety Deň a noc?

Počujete výraz rolety Deň a noc prvýkrát? Vysvetlíme si, o čo vlastne ide a ako rolety Deň a noc fungujú. Konštrukcia je podobná ako u klasických roliet - látka sa vysúva a zasúva do kazety, umiestnenej nad oknom. Tienenie teda zaisťuje látka rôznych vzorov, farieb a priesvitnosti, ktorá reguluje množstvo prechádzajúceho svetla. Látka nevisí len tak vo vzduchu, ale je vedená pevným silonom, takže ak otvoríme okno na ventiláciu, roleta zostane na okne a neprevesí sa do miestnosti.

Rolety Deň a noc tiež pripomínajú žalúzie. Skladajú sa totiž tiež z jednotlivých "lamiel". Rovnako ako u žalúzií, aj u roliet Deň a noc sa môžete rozhodnúť pre vytiahnutie celej látky hore a tým okno úplne odkryť, prípadne stiahnutie až dole a okno zakryť. Avšak rozdiel medzi žalúziami a roletami noc a deň tu predsa len je.

Pri stiahnutých žalúziách regulujeme priechod svetla zmenou uhla, ktorý jednotlivé lamely zvierajú so zvislou plochou okna. Oproti tomu rolety Deň a noc umožňujú nastaviť výšku medzery, cez ktorú dovolíme svetlu prechádzať.

3 spôsoby tienenia

Keď opomenieme situáciu, keď sú rolety do okien Deň a noc úplne vytiahnuté a schované v kazete, čo zaistí plný priechod svetla, máte k dispozícii 3 úrovne a spôsoby zatienenia:

  • Plné zatienenie. Toho docielite tak, že pruhy nepriehľadnej látky nadväzujú na seba tak, že nezanechávajú ani kúsok látky priesvitnej. Ponúkame aj zatemňujúce rolety Deň a noc Blackout, ktoré majú nielen nepriehľadné, ale dokonca nepriesvitné látky.
  • Mäkké svetlo. Ak nastavíte roletu tak, aby sa striedali nepriehľadné a priehľadné pruhy látky, vpustíte do izby dostatok denného svetla. Svetlo je tlmené úrovňou priesvitnosti látky. Ponúkame látky i celkom priehľadné, ktoré ani pri zatiahnutej rolete v tomto režime nebránia výhľadu z okna.
  • Tlmené svetlo. Pruhy látky možno nastaviť aj tak, že sa striedajú s tenšími prúžkami priehľadnými. Množstvo prenikajúceho svetla teda môžete plynule regulovať.

3 spôsoby inštalácie roliet Deň a noc

Rolety môžete upevniť týmito spôsobmi:

  • Vŕtaním do rámu okna. To je trochu podobné uchyteniu klasických žalúzií. Roleta potom kopíruje pohyb okna pri otváraní a zatváraní. Je potrebné myslieť na to, že kus priestoru potrebuje aj kazeta rolety, aby potom pri plnom otvorení okna nenarazila do múru v okennom výklenku.
  • Vŕtaním do steny. Pomocou hmoždiniek a skrutiek sa pripevní k stene alebo k stropu pár držiačikov, do ktorých sa potom upevní samotná roleta. Vŕtať môžete do steny nad okno, do steny okenného výklenku, prípadne do stropu.
  • Zavesením bez vŕtania. Toto je asi lákavá predstava - rolety Deň a noc bez vŕtania. Funguje to jednoducho - roletu proste len zavesíte na rám okna. Veľká výhoda je to  potom napríklad pri umývaní okien, kedy sa roleta dá jednoducho zvesiť.

Rolety vám prídu už zložené, ale ako ich kúpite, je potreba zmerať, aký rozmer Vám bude najviac vyhovovať. Nie je to žiadna veda, postupujte podľa nášho návodu. Zmerajte výšku a šírku okna alebo okien, ak máte aj iné rozmery, všetko si poznačte a môžete pokračovať. Ak si stále neviete rady, sme tu pre Vás, pokojne nás môžete kontaktovať, využite našu službu Bez starostí.

Každý typ uchytenia vyžaduje mierne odlišný spôsob merania. Ak ste nenašli požadovaný rozmer v ponuke, nevadí, z ponuky vyberte najbližší vyšší rozmer a do poznámky pre predajcov v 3. kroku objednávky napíšte skutočnú šírku. Táto služba je od nás zadarmo a nič si nebudeme účtovať naviac. Pozrite sa, ako zmerať okno podľa Vami vybraného uchytenia, s našim návodom je to hračka.

Rolety ako dizajnový prvok

Tieniaca technika už dávno nie je len funkčný prvok. Tvorí neprehliadnuteľnú časť dizajnu celého bytu. Z toho dôvodu máte na našom e-shope veľké množstvo látok, vzorov, dekorov a ich kombinácií.

Naši zákazníci si už tiež uvedomili, že keď sa rozhodnú meniť výzdobu bytu (napríklad so zmenou ročného obdobia), veľmi ľahko môžu zmeniť aj farby roliet. Stačí tie súčasné zvesiť, zavesiť nové s novou farbou a tie pôvodné uložiť pre budúcu výmenu.