Ako vyriešiť úložné priestory v byte

Trendom poslednej doby sa čoraz viac stávajú malé byty. A to predovšetkým vďaka neustále rastúcim cenám nehnuteľností. Menšie byty sú preto práve vďaka nižšej obstarávacej cene pre väčšinu ľudí prijateľnejšou voľbou. Menšie byty sa však stretávajú s jedným zásadným problémom. A tým je najmä nedostatok úložného priestoru. Ako tento problém vyriešiť a ako môžete celý interiér krásne dotvoriť pomocou vhodnej tieniacej techniky?

clanek_001

Úložné priestory sú základ

Ani v extra malých bytoch sa nemožno zaobísť bez bežne používaných a potrebných vecí.

Aby každá jedna vec mala svoje konkrétne miesto, a domácnosť tak pôsobila neustále uprataná, treba myslieť predovšetkým na úložné priestory.

Najčastejšie používanými prvkami na ukladanie vecí sa bezpochyby stali vstavané skrine, postele s úložným priestorom, rôzne typy regálov a komôd. Existujú však aj ďalšie rafinované spôsoby, ako môžete ľahko uložiť potrebné veci tak, aby ste k nim vždy mali ľahký prístup.

Vyvýšená podlaha

Ak aj Vy riešite otázku, kam uložiť sezónne a celkovo menej používané veci, jednou z variantov by mohla byť vyvýšená podlaha. Práve do priestoru, ktorý vznikol pod podlahou, potom môžu byť zabudované výsuvné šuplíky. Stačí staviť na šikovného stolára. 

Zavesená a vyvýšená posteľ

Keďže posteľ býva väčšinou prvým nábytkom, ktorý do bytu či domu kupujeme, skúste sa dôkladne zamyslieť nad vhodným riešením. Skvelou voľbou by mohli byť závesné a vyvýšené postele, pod ktorými vznikne dostatok miesta na najrôznejšie komody a skrinky. Existujú tiež vyvýšené postele s nepreberným množstvom zásuviek a úložného priestoru, kde je miesto na ukladanie vecí priamo zabudované v posteli.

Tiež čelo postele dokáže ponúknuť úložné miesto. Môžu v ňom byť napríklad zabudované bočné vysúvacie šuplíky na kolieskach. Čelo postele je možné využiť aj na odkladanie vecí podobne ako nočný stolík.

clanek_002

Využite dvere

Na uskladnenie (alebo skôr zavesenie) drobných vecí môžu perfektne poslúžiť aj obyčajné dvere. Na trhu v súčasnej dobe existuje veľké množstvo rôznych závesných poličiek, košíčkov a háčikov, ktoré si môžete zaobstarať. Najviac sa takto využívajú dvere do kúpeľne a na záchod.

Vnútornú stranu dverí pri skriniach je možné vybaviť závesnými vreckami, ktoré môžu fungovať ako zakladače na uloženie topánok či spodnej bielizne.

Boxy a krabice

Boxy a krabice môžu mať rôzne univerzálne využitie prakticky kdekoľvek vo Vašom byte. Nielen, že teda poskytujú dostatok úložného priestoru a sú ideálnym pomocníkom pri ukladaní vecí, ale manipulácia s nimi je veľmi jednoduchá. Najčastejšie sa preto s nimi stretávame v detských izbách, kde sa pre svoju variabilitu a jednoduchú údržbu stali cenným pomocníkom pri upratovaní všemožných hračiek. Využitie nájdu ale aj v ďalších miestnostiach.

clanek_003

Vychytávky do kuchyne

Najväčším problémom v kuchyni býva nedostatok úložného priestoru. Potrebný úložný priestor je preto nutné riešiť do výšky. Práve v kuchynských skrinkách je pritom množstvo nevyužitého priestoru. Existuje ale celý rad pomocníkov, ktorí tento priestor dokážu plne vyplniť a využiť. Na trhu je obrovské množstvo organizérov, ktoré môžete voľne umiestniť do šuplíkov alebo skriniek v kuchynskej linke, a využiť tak priestor na maximum. Jedným takým pomocníkom môže byť napríklad organizér na príbory. Šuplíky môžeme tiež vybaviť nastaviteľnými priečkami, čím sa skvele sprehľadní obsah zásuviek.

Do rohovej skrinky môžete použiť drôtený otočný program, ktorý je špeciálne vyrobený tak, aby sa mohol pohodlne vysunúť a natočiť, ako potrebujete. Ľahko sa tým ušetrí miesto a všetko sa krásne spriehľadní.

Na vnútornú stranu kuchynských dvierok je možné umiestniť závesné poličky. Veľmi praktické sú aj závesné systémy na stenu. Tie slúžia na zavesenie najrôznejšieho kuchynského náčinia, ako sú napríklad panvice alebo hrnce. Najviac využívané bývajú v kuchyni dózy rôznych tvarov a prevedení, krabičky, boxy, košíčky a plastové misky.

clanek_004

Rolety Fexi skvele dotvoria každý byt aj dom

Pokiaľ už máte úložný priestor pri sebe doma vyriešený, k dokonalosti celého bytu skvele prispeje aj vhodná tieniaca technika. Ideálnym riešením môžu byť rolety Deň a noc Fexi. Tie predstavujú nadčasový a cenovo dostupný variant zatienenia, ktorý do interiéru cez deň prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit, a zároveň sa dá behom chvíľky prakticky úplne zatemniť.

Rolety Fexi sa veľmi ľahko ovládajú, sú vyrobené z prvotriednych materiálov a vďaka širokej ponuke farieb sa skvele hodia do každého interiéru.

Čo sa týka priehľadnosti látok roliet Fexi, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťa svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšieho zatemnenia môžete jednoducho docieliť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte Blackout rolety. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie. Avšak aj blackout látky Vám na našich stránkach ponúkame vo svetlejších odtieňoch, aby si tie pravé pre svoj domov vybral skutočne každý. Konkrétny odtieň potom vyberajte predovšetkým podľa svojich požiadaviek a preferencií.

clanek_005

Rôzne rolety do rôznych miestností

Pri výbere roliet je dôležité myslieť na to, že každá miestnosť má svoje špecifické potreby. Jedny a tie isté rolety sa preto nemusia hodiť do spálne, kúpeľne aj pracovne. Skrátka s roletami, s ktorými budete spokojní napríklad v kuchyni, nemusíte byť spokojní v detskej izbe.

Spálňa, detská izba či izba pre hostí slúžia primárne na oddych a spánok. Naopak obývacie izby, kuchyne či pracovne sú najviac využívané cez deň na prácu a relaxáciu. Práve na to je pri výbere nových roliet potrebné myslieť. Vždy sa preto snažte dopredu starostlivo zvážiť, čo od roliet v danej miestnosti očakávate a akú chcete, aby plnili funkciu. Či by mali byť schopné miestnosť úplne zatemniť, alebo v nej majú iba príjemne regulovať slnečné lúče. Či majú vytvoriť dostatok súkromia, pokiaľ okná Vášho domu smerujú do rušnej ulice a podobne.

clanek_006

Design a estetika roliet

To, ako bude svetlo v danej miestnosti regulované, sa odvíja predovšetkým od samotného designu roliet. Všeobecne však platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšieho zatienenia docielite. Aby teda mohli rolety dotvoriť atmosféru daných izieb čo možno najlepšie, je potrebné sa na výber konkrétnych látok zamerať skutočne dôkladne. Aká látka sa preto hodí do kuchyne, a ktorá je naopak vhodná do spálne či detskej izby?

 

  • Kam sa hodia svetlejšie rolety?

    Čím svetlejšia látka je, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla. Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchýň či obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané.

    Nie je však vylúčené, že ani zatemňujúca látka nemôže byť svetlá. V ponuke našich blackout látok nájdete napríklad aj šedé odtiene, ktoré dokážu miestnosť taktiež značne zatemniť.

 

  • Kam sa hodia tmavšie rolety?

    Naopak tmavšie látky sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. Tmavé rolety sú preto vhodné predovšetkým do izieb, kde spíme - teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Také rolety môžu počas dňa slúžiť na príjemnú reguláciu denného svetla a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť.

clanek_007

Vzorky zadarmo

Pokiaľ si nebudete istí, aké rolety Fexi si máte zaobstarať, nechajte si domov poslať až 8 vzoriek úplne zadarmo, a vyberte si tak ten pravý odtieň priamo z pohodlia svojej spálne.

Správne odhadnúť, ako budú rolety po inštalácii v interiéri pôsobiť, nemusí byť totiž vôbec ľahké. Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený inak, preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve preto Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte oveľa lepšie.