Domácnosť vo farbách jesene

Jeseň už pomaly klepe na dvere, a tak nastáva najvyšší čas pripraviť na toto ročné obdobie aj svoj domov. Na aké farby a dekorácie sa oplatí staviť, aké chute sú na jeseň typické a ako Vám s jesennou výzdobou môžu pomôcť rolety Fexi

Možností, ako môžete interiér Vášho domova pripraviť na nadchádzajúcu jeseň, existuje skutočne veľa. Začať môžete napríklad jednoduchými doplnkami vo vhodne zvolených farbách. Atmosféru jesene potom môžete ešte viac umocniť lahodnými jesennými pokrmami.

clanek_001

Interiér vo farbách jesene

Tú najlepšiu farebnú inšpiráciu pre jesenné obdobie je ideálne čerpať priamo z prírody, ktorá nám na jeseň prináša skutočne jedinečný zážitok. Škála jesenných farieb je totiž veľmi pestrá. Môžete napríklad začať pri farbách opadaného lístia, kam sa radí predovšetkým medovo žltá, hnedá, tmavo oranžová alebo granátovo červená. Tieto farby potom môžete vniesť do interiéru svojho domova na vankúšikoch, nábytku alebo vzorovaných koberčekoch.

Kombinácia farieb v interiéri 

Pri výbere vhodných farieb do interiéru treba myslieť predovšetkým na kombináciu jednotlivých odtieňov, aby výsledný dojem z celého interiéru bol čo možno najlepší a nepôsobil lacno alebo gýčovito.

Existuje pre to veľmi jednoduchý spôsob, ako vo svojom dome môžete ľahko vytvoriť vyváženú kombináciu farieb, z ktorej budete nadšení. Ide o pravidlo 60-30-10.

Zjednodušene by sa dalo povedať, že šesťdesiat percent miestnosti by mala tvoriť dominantná farba, tridsať percent sekundárna farba a posledných desať percent by malo byť iba akcentom. Skrátka vybrané farby by sme mali kombinovať v pomere 6:3:1.

Najväčší podiel v miestnosti by mala mať farba tvoriaca akési „hlavné pozadie”. Je teda vhodné aplikovať ju na väčšie plochy, ako sú napríklad steny, koberce, pohovka alebo veľké kusy nábytku.

Sekundárnej farbe by sme mali venovať zhruba polovičné množstvo priestoru než už spomínanej hlavnej farbe. Vhodné je zvoliť taký odtieň, ktorý dominantnú farbu podporí, ale zároveň sám vynikne. Použiť ho môžeme napríklad na závesy, jednotlivé kusy menšieho nábytku alebo stoličky.

Poslednú farbu použijeme v najmenšom množstve ako hravý akcent, ktorý miestnosti dodá jedinečný a originálny šmrnc. Táto farba by sa mala ideálne objaviť na detailoch, ako sú vankúše, umelecké predmety či drobné dekorácie.

clanek_002

Typické jesenné dekorácie

Trochu jesene si môžete do interiéru svojho domova pustiť aj pomocou dekorácií a doplnkov. Najľahšou cestou, ako to môžete docieliť, sú samozrejme doplnky v jesennom duchu. Keďže nám toto ročné obdobie ponúka nepreberné množstvo najrôznejších prírodnín, bol by skutočný hriech ich nijako nevyužiť. Z plodov a konárov možno napríklad vytvoriť krásne ozdobné misy, vence alebo dekoratívne svietniky a vázy plnené jarabinami. Na stôl sa potom skvele hodia sušené kvety.

Pokiaľ sú súčasťou Vašej domácnosti deti, rozhodne nesmieme zabudnúť ani preslávené zvieratká z gaštanov, ktoré nielen, že skvele vyzerajú, ale zároveň Vaše dieťatko zabaví na jedno celé jesenné popoludnie.

Jesennú náladu u Vás doma pomôžu vyčarovať aj vonné sviečky, vonné tyčinky, svetelné reťaze, lucerny, pletené deky a chlpaté prikrývky.

clanek_003

Chute plné jesene

Okrem estetiky je dobré myslieť aj na zážitok. Jedinečnú jesennú atmosféru môžu ešte viac umocniť najrôznejšie jesenné pokrmy. Lahodné krémové polievky, horúce čaje a delikátna štrúdľa na jeseň skrátka neodmysliteľne patria.

Veľmi obľúbená je na jeseň aj vôňa škorice, ktorá ľahko evokuje nadchádzajúcu zimu. Ak však nie je decentne výrazná škoricová chuť pre Vás to pravé, môžete staviť na vonnú sviečku, ktorá Váš domov nádherne prevonia jesennými tónmi.

clanek_004

Rolety Fexi v jesenných farbách

Pokiaľ si počas nadchádzajúceho obdobia plánujete zaobstarať nové rolety Fexi, tak aj tie Vám ponúkame v jesenných odtieňoch. Stačí si iba vybrať. 

Rolety Deň a noc Fexi predstavujú nadčasový variant zatienenia, ktorý do interiéru prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit, a zároveň sa behom chvíľky dá prakticky úplne zatemniť. Veľmi ľahko sa ovláda, je vyrobená z prvotriednych materiálov a vďaka pestrej škále ponúkaných farieb sa skvele hodí do každého interiéru. Konkrétne si teda môžete objednať rolety v odtieni karamel, červené jablko, gaštan či v akomkoľvek univerzálnom hnedom, šedom alebo béžovom odtieni.

 

Kam sa hodia svetlejšie rolety?

Čím svetlejšia látka je, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety či žalúzie hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla.

Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchýň či obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané.

Kam sa hodia tmavšie rolety?

Naopak tmavšie látky sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. A práve vďaka tomu sú tmavé rolety a žalúzie vhodné do izieb, kde spíme – teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Také rolety môžu počas dňa slúžiť na príjemné zatienenie a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť. 

clanek_005

Ako zladiť rolety s farbou interiéru?

Pri výbere nových roliet Fexi vždy myslite aj na to, že by mali s interiérom Vášho domu perfektne ladiť a nemali by na seba upútavať zbytočne príliš pozornosti. Rozhodne by sa z nich potom nemala stať dominanta celej miestnosti.

Neutrálne rolety pre pestrý interiér

Ak vo svojom dome čas od času obmieňate dekorácie alebo prispôsobujete výzdobu jednotlivým udalostiam v roku, možno za ten najjednoduchší variant považovať obstaranie neutrálneho zatienenia.

V tom prípade si potom nebudete musieť lámať hlavu s tým, že by Vaše zelené rolety neladili s červenou vianočnou výzdobou. Pokiaľ si zaobstaráte napríklad biele, béžové či šedé žalúzie, je následne úplne jedno, akú farbu nábytku alebo dekorácií zvolíte. Rolety už vždy budú s Vaším interiérom perfektne ladiť.

Pestré rolety pre neutrálny interiér

Staviť môžete aj na opačnú možnosť. Pokiaľ naopak viete, že vo Vašom dome nikdy nebudú dominovať pestrejšie farby nábytku ani dekorácií a že vždy budete svoj dom ladiť skôr do neutrálnych odtieňov, môžete zvoliť nápadnejšie a pestrejšie zatienenie, ktoré interiér príjemne osvieži.

Následne sa potom môžete pohrať s detailmi a dizajn interiéru povýšiť na vyšší level. Pokiaľ vo Vašom dome kraľujú predovšetkým neutrálne farby, iba občas sa niekde vyskytnú napríklad zelené dekorácie, môžete skúsiť staviť na zelenkavé rolety a uvidíte, ako skvele to vo výsledku bude pôsobiť.

Jednoduchá a čistá línia

Rozhodne sa však nevylučuje ani variant, že budete do neutrálnych tónov ladiť celý dom vrátane roliet.

Ak túžite zachovať vo svojom dome čistú, elegantnú a jednoduchú líniu, môžete staviť nevýrazné doplnky aj rolety. Takýto dizajn nikdy nevyjde z módy, nikdy sa Vám neopozerá, a pokiaľ v budúcnosti zatúžite po zmene, nie je nič jednoduchšie, než si farebné dekorácie či rolety dokúpiť.

clanek_006

Nechajte si zadarmo zaslať vzorky roliet alebo nás kontaktujte

V prípade, že si nie ste istí, aké konkrétne rolety Deň a noc si zaobstarať, my vo Fexi Vám ponúkame možnosť nechať si zadarmo poslať až 8 vzoriek, a vybrať si tak ten pravý odtieň priamo u Vás doma. Správne odhadnúť, ako budú rolety po inštalácii v danej miestnosti pôsobiť, nemusia byť totiž vôbec ľahké.

Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený inak, preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve z toho dôvodu Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte oveľa lepšie.

Zároveň nás taktiež môžete kontaktovať a poradiť sa s naším personálom, ktorý je tu pre Vás od pondelka do piatku od 8 do 16 hodin. Či už si teda počas výberu, objednávky či montáže nebudete s čímkoľvek vedieť rady, neváhajte sa na nás obrátiť, sme tu pre Vás.