Vytvorte si domáce spa

Kedy inokedy si dopriať len to najlepšie ako počas jesenných pochmúrnych dní? Práve preto sme si pre Vás pripravili niekoľko tipov, ako si môžete rýchlo a jednoducho vytvoriť kúpeľňové SPA aj u seba doma. Možno budete prekvapení, ale pomôcť Vám v tom môžu aj rolety Fexi.

clanek_001

Ako si vytvoriť domáce SPA?

Domáce SPA je skvelým riešením, vďaka ktorému si dokonale oddýchnete, a zároveň zo seba odplavíte všetok nahromadený stres. Ako si však takéto SPA vytvoriť? Ideálne by Vaše nové domáce SPA malo byť v kúpeľni, ktorá je na to doslova stvorená. Následne stačí pár drobných detailov a máte hotovo.

Nenechajte sa nikým rušiť

Chceli by ste si domáce SPA vychutnať skutočne naplno? Nenechajte sa nikým a ničím rušiť. V kúpeľni za sebou zatvorte dvere, zamknite zámok, vypnite si mobilný telefón, zaklapnite počítač a buďte chvíľu iba sami so sebou. Len vo chvíli, keď budete v stopercentnom pokoji, si môžete domáce SPA skutočne užiť.

Nezabudnite na podmanivé vône

Vône sú hlavným aspektom na to, aby bolo Vaše SPA skutočne jedinečné. Okrem voňavej peny do kúpeľa podporte atmosféru aromatickým difuzérom, vonnou tyčinkou alebo aroma lampou, do ktorých nakvapkáte niekoľko kvapiek obľúbeného vonného oleja. Dajte prednosť najmä relaxačným vôňam, medzi ktoré sa radia levanduľové, vanilkové alebo mätové tóny.

clanek_002

Aj na drobnostiach záleží

Okrem vône záleží aj na samotnom designe kúpeľne. Dolaďte preto svoju kúpeľňu vkusnými dekoráciami, ktoré ešte viac umocnia atmosféru SPA. Čo by vám v kúpeľni teda rozhodne nemalo chýbať? Špeciálna masážna sprchová hlavica, praktické poličky, kúpeľňové doplnky, mäkučké uteráky, hrejivý župan a tiež vhodná telová kozmetika. 

Stavte na špeciálne kozmetické procedúry

Hlavnou podstatou každého SPA by malo byť hlave rozmaznávanie. A to nielen rozmaznávanie tela, ale aj mysle. Skúste sa preto rozmaznávať rôznymi kozmetickými procedúrami. Naneste si domácu pleťovú masku, osviežte svoje oči plátkami čerstvej uhorky, urobte peeling celého tela alebo si doprajte masáž chodidiel. Záleží iba na Vás, čo je Vám najviac príjemné.

clanek_003

Do domáceho SPA zapojte všetky svoje zmysly

Pokiaľ sa chcete vo svojom SPA cítiť naozaj výnimočne, mali by ste doň zapojiť všetkých päť zmyslov. Do svojej kúpeľne preto zaraďte prvky, ktoré zároveň potešia Váš zrak, sluch, chuť, hmat aj čuch. Ideálne si napustite horúcu vaňu, pridajte do nej voňavú soľ do kúpeľa, zapnite tlmené osvetlenie, zapáľte vonnú sviečku alebo tyčinku, pustite si relaxačnú hudbu a nezabudnite mať po ruke niečo dobré na zub.

S výberom vhodnej vonnej sviečky alebo peny do kúpeľa si budete musieť poradiť sami. Avšak s vytvorením vhodných svetelných podmienok v kúpeľni Vám poradíme my.

clanek_004

Vhodné kúpeľňové osvetlenie

Vybrať vhodné rolety do kúpeľne nemusí byť tak úplne ľahké. Variant zatienenia do kúpeľne totiž musí spĺňať hneď niekoľko zásadných požiadaviek. Rolety v kúpeľni by mali prepúšťať dostatok denného svetla, ale zároveň by sa mali dať ľahko zatemniť, aby mohli jednoducho vytvoriť potrebné súkromie. Mali by byť štýlové, ľahko ovládateľné, a predovšetkým aj utierateľné. Mali by perfektne ladiť s interiérom kúpeľne aj celého domu.

Rolety Deň a noc Fexi nielen do kúpeľne

Rolety Deň a noc sú v istých ohľadoch veľmi podobné bežným roletám – látka rôznych farieb a vzorov, ktorá zaisťuje reguláciu prichádzajúceho svetla a lúčov, sa vysúva a zasúva do kazety, ktorá je spravidla umiestnená nad oknom. Táto látka však nevisí voľne vo vzduchu, ale je vedená pevným silónom.

Rolety Deň a noc by Vám mohli tiež pripomínať aj klasické žalúzie. Rovnako ako žalúzie sa totiž aj rolety Deň a noc skladajú z jednotlivých „lamiel“. Aj princíp fungovania je u oboch týchto možnostiach zatienenie veľmi podobný – jednoducho sa totiž môžete rozhodnúť pre vytiahnutie celej látky nahore a tým okno úplne odkryť, alebo naopak pre stiahnutie až dole a okno zakryť.

Aj napriek tomu však rozdiely medzi bežnými žalúziami a roletami Deň a noc existujú. Pri stiahnutých žalúziách regulujete priechod svetla zmenou uhla, ktorý jednotlivé lamely zviera so zvislou plochou okna. Oproti tomu rolety Deň a noc umožňujú ľahko nastaviť veľkosť medzery medzi jednotlivými lamelami, cez ktorú dovolíme lúčom a svetlu prechádzať. Látka na roletách Deň a noc, ktorá reguluje priechod svetla do interiéru, je tvorená pruhmi z dvoch rôznych materiálov. Prvým pruhom je sieťka, ktorá priechodu svetla prakticky vôbec nijako nebráni. Druhý pruh potom tvorí nepriehľadná látka, alebo priesvitná len do istej miery v závislosti od gramáže látky, ale predovšetkým teda od farby látky.

Čo sa týka konkrétnej priesvitnosti daných látok, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však do istej miery prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Maximálneho zatienenia môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa a vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte Blackout rolety.

Avšak pozor, aj keď sú rolety Fexi skutočne veľmi kvalitné, nemali by sa zbytočne úplne namáčať. Ak sa tak stane, musia zostať rozvinuté, nech poriadne uschnú. Zároveň teda odporúčame v kúpeľni vetrať, nech nie sú neustále vystavované vlhkému prostrediu.

Regulácia svetla a súkromia v jednom

To, prečo si zrejme plánujete rolety Deň a noc zaobstarať, je možnosť plynulej regulácie svetla v akejkoľvek miestnosti. Ony toho však ponúkajú oveľa viac.

Rolety Fexi regulujú prichádzajúce svetlo, čím perfektne chránia Váš dom pred ostrým slnkom a horúcimi letnými dňami. Ich schopnosť zachytávať a zadržiavať teplo znamená, že Vám pomôžu znížiť účty za energie, pretože môžu zadržiavať teplo v zime a naopak odrážať teplo v lete.

Zároveň Vám však môžu rolety Fexi počas celého roka poskytnúť dostatok požadovaného súkromia, pokiaľ okná Vašej kúpeľne (či akejkoľvek inej miestnosti vo Vašom dome) smerujú napríklad do rušnej ulice. Rolety tak ľahko v danom interiéri vytvoria práve takú atmosféru, po ktorej túžite.

Všeobecne by sme Vám však odporučili voliť v kúpeľni čo najmenšiu mieru zatemnenia, aby zostala čo možno najviac presvetlená.

clanek_005

Ako vybrať rolety do kúpeľne?

Už na samotnom začiatku výberu nových roliet Fexi je dôležité si uvedomiť, že každá miestnosť má svoje špecifické potreby. Jedny a tie isté rolety sa preto nemusia hodiť do kúpeľne aj do detskej izby. Vždy preto musíte dopredu starostlivo zvážiť, čo vlastne od roliet v danej miestnosti očakávate a akú chcete, aby plnili funkciu. Či majú iba príjemne regulovať slnečný svit, alebo majú danú miestnosť úplne zatemniť. V kúpeľni sa s najväčšou pravdepodobnosťou bude jednať o správnu mieru regulácie svetla a vytvorenie dostatočného súkromia.

Tým vôbec najdôležitejším krokom pri výbere nových roliet je voľba vhodného designu. Lebo to, ako bude svetlo v danej miestnosti regulované, sa odvíja práve od designu a farieb látok.

Prednosť by ste v tomto prípade mali dať skôr svetlejším látkam, ktoré ľahko splynú s ďalšími prvkami v kúpeľni, príjemne ju zútulnia a nebudú na seba zbytočne upútavať príliš pozornosti.

Svetlé aj farebné kúpeľňové rolety

Svetlejšie rolety pôsobia vzdušne, čisto, nadčasovo, ale zároveň dokážu v kúpeľni vytvoriť požadovanú atmosféru. Perfektne v kúpeľniach vyzerajú napríklad béžové, krémové, biele či šedé rolety, ktoré budú trendy aj za niekoľko rokov. Roletami v týchto neutrálnych farbách nemôžete nič pokaziť.

Výber konkrétnej farby kúpeľňových roliet by sa mal samozrejme odvíjať od designu interiéru domu a predovšetkým kúpeľne. Rolety by mali s kúpeľňou príjemne ladiť. Mali by byť v harmónii s farbami, ktoré sa v kúpeľni najviac vyskytujú. Nemali by byť zbytočne výrazné a nemali by sa stať dominantou celej kúpeľne.

Pokiaľ je Vaša kúpeľňa ladená do bieleho elegantného designu, je ideálne staviť na čisto biele rolety, ktoré priestor perfektne dotvoria. Pokiaľ sa vo Vašej kúpeľni vyskytujú napríklad béžové či šedé prvky, môžete staviť práve na béžové či šedé rolety, a vytvoriť tak designovo perfektne vyladenú miestnosť.

Čím ďalej častejšie sa však v kúpeľniach objavujú aj pestrejšie farby. Viac a viac populárne začínajú byť napríklad výrazné kachličky a farebné stierky na stenách. V kúpeľniach je tak možné vidieť aj farby, ako je napríklad modrá, zelená, fialová alebo červená. V takom prípade máte dve možnosti. Buď staviť na neutrálnejšie farebné tóny roliet (krémová, biela), alebo využiť našu pestrú ponuku farieb a do svojej kúpeľne si zaobstarať rolety v takom tóne, ktorý by dokonale ladil s výraznejšou farbou vo Vašej kúpeľni (modrá, zelená, červená, …). V tomto prípade si dajte iba pozor, aby nebolo danej farby v kúpeľni až príliš. Aj napriek použitiu pestrejších farieb by mala kúpeľňa stále pôsobiť čisto, harmonicky a elegantne.