Ako vytvoriť dom plný harmónie a pokoja

Domov by mal byť pre každého z nás miestom, kde sa budeme cítiť komfortne, príjemne a skrátka lepšie ako kdekoľvek inde. Ako taký harmonický a pokojný domov vytvoriť a ako nám v tom môžu pomôcť rolety Fexi?

To, ako by ste si mali harmonický domov ideálne zariadiť, je predovšetkým otázkou Vášho osobného vkusu. Nedá sa nikomu hovoriť, že sa zaručene bude cítiť príjemne v malom domčeku na vidieku, pokiaľ ho napĺňa šťastím ruch veľkomesta. A rovnako tak je to aj s vybavením a zariadením Vášho domova. Vždy teda dajte predovšetkým na svoj osobný vkus a pocity.

clanek_001

Harmonický domov plný pohody

Každý z nás spravidla túži po niečom maličko inom. Niekto si zakladá na čistej a dokonale upravenej domácnosti, zatiaľ čo druhému niekoľko omrviniek na zemi nevadí a predstava každodenného upratovania ho stresuje. Rovnako niekto preferuje jednoduchý a minimalistický interiér a niekto iný zase interiér plný dekorácií a spomienkových predmetov. Na to, ako vytvoriť harmonický domov, skrátka neexistuje univerzálny návod.

Dôležité je predovšetkým to, aby ste sa u seba doma cítili šťastní Vy sami. A že to u Vás doma nevyzerá podľa najnovších trendov? To rozhodne ničomu nevadí.

Existuje však niekoľko aspektov, ktoré na vytvorenie šťastného interiéru napomáhajú. Ide napríklad o psychológiu farieb alebo dostatok denného svetla v interiéri. A keďže je to práve náš domov, kde trávime väčšinu voľného, ​​a niekto dokonca aj pracovného času, treba na tieto aspekty myslieť.

clanek_002

Psychológia farieb a ich kombinácia v interiéri

Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, jednotlivé farby a ich odtiene dokážu našu psychiku ovplyvniť oveľa viac, než by ste si možno mysleli. Práve psychológia farieb je preto pri výbere vhodných farieb do interiéru Vášho domova skutočne dôležitá.

  • Žltá - oslobodzuje, prináša uvoľnenie, povzbudzuje, navodzuje pocit súladu, harmónie, pôsobí veselo a otvorene
  • Oranžová - vyvoláva pocit radosti, nabíja energiou a je spojená s predstavou tepla, bohatstva, zlata a úrody
  • Svetlo zelená - aj keď ju väčšina vníma prirodzene, niekedy môže pôsobiť aj jedovato, je spojená s predstavou ticha, pokoja, harmónie a prírody
  • Tmavo zelená - upokojuje a chráni, je priateľská, navodzuje pocit bezpečia a nádeje
  • Modrá - symbolizuje pokoj, dôveru a stálosť pretrvávajúcu na veky
  • Červená - je energická, vzrušujúca, vášnivá až náruživá, je spájaná s predstavami ohňa, krvi, nebezpečenstva a lásky
  • Fialová - je veľmi osobitá, náročná, značí zastreté vzrušenie, skryté tajomstvo vyvolávajúce znepokojenie, zdržanlivú triezvosť aj pokoru
  • Ružová - symbolizuje predovšetkým lásku, náklonnosť a oddanosť, je to farba nehy, jemnosti a oddanosti
  • Marhuľová - obnovuje, oživuje, stimuluje a môže pomôcť rozpustiť a odstrániť emocionálne blokády
  • Šedá - ľahostajná, smutná, spojená s predstavou chudoby a pokory, neutralitou, hranicou medzi priestormi
  • Biela - je veľmi často spájaná s predstavou nevinnosti a čistoty, oslobodenia, absolútnej slobody a nových začiatkov
  • Čierna - aj keď bola v minulosti považovaná za farbu smrti, v modernom designe je čoraz viac obľúbená pre svoju nadčasovosť a eleganciu
  • Zlatá - symbolizuje pocit žiariaceho šťastia, luxusu, elegancie a prepychu

Pôsobenie odtieňov

Okrem konkrétnych farieb na nás istým spôsobom pôsobia aj ich odtiene a sýtosti. Čo teda evokujú napríklad tmavé farby, pastelové odtiene alebo kontrastné kombinácie?

Tmavé odtiene evokujú rezervovanosť, značia vážnosť a prísnosť. Naopak svetlé farby vzbudzujú dojem otvorenosti, sviežosti, hravosti a pocitovo omladzujú.

Pastelové odtiene potom vyjadrujú akúsi neutralitu. Oproti tomu kontrastná kombinácia pôsobí naživo, dynamicky a efektívne.

Kombinácia farieb v interiéri

Pri výbere vhodných farieb do interiéru treba myslieť aj na kombináciu jednotlivých odtieňov, aby výsledný dojem z celého priestoru bol čo najlepší.

Práve z toho dôvodu existuje veľmi jednoduchý spôsob, ako vo svojom dome môžete ľahko vytvoriť vyváženú kombináciu farieb, z ktorej budete zaručene nadšení. Ide o pravidlo 60-30-10.

Zjednodušene by sa dalo povedať, že šesťdesiat percent miestnosti by mala tvoriť dominantná farba, tridsať percent sekundárna farba a posledných desať percent by malo byť iba akcentom. Skrátka vybrané farby by sme mali kombinovať v pomere 6:3:1.

Najväčší podiel v miestnosti by mala mať farba tvoriaca akési „hlavné pozadie”. Je teda vhodné aplikovať ju na väčšie plochy, ako sú napríklad steny, koberce, pohovka alebo veľké kusy nábytku.

Sekundárnej farbe by sme mali venovať zhruba polovičné množstvo priestoru než už spomínanej hlavnej farbe. Vhodné je zvoliť taký odtieň, ktorý dominantnú farbu podporí, ale zároveň sám vynikne. Použiť ho môžeme napríklad na závesy, jednotlivé kusy menšieho nábytku alebo stoličky.

Poslednú farbu použijeme v najmenšom množstve ako hravý akcent, ktorý miestnosti dodá jedinečný a originálny šmrnc. Táto farba by sa mala ideálne objaviť na detailoch, ako sú vankúše, umelecké predmety alebo drobné dekorácie.

clanek_003

Dostatok svetla v interiéri

K harmonickému interiéru veľkou mierou napomáha aj svetlo. V temnom a ponurom priestore sa môžete cítiť komfortne len ťažko. A práve s vytvorením ideálnych svetelných podmienok u Vás doma Vám môžu okrem umelého osvetlenia v podobe lustrov, lampičiek a sviečok pomôcť aj nami ponúkané rolety Deň a noc Fexi

Rolety Deň a noc Fexi nielenže vytvárajú v interiéri presne také svetlo, aké chcete, ale zároveň tiež predstavujú nadčasový doplnok, ktorý sa vďaka pestrej škále ponúkaných farieb skvele hodia do každého interiéru.

Rolety Deň a noc Fexi predstavujú minimalistický a elegantný variant zatienenia, ktorý do interiéru prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit a zároveň sa behom chvíľky dá prakticky úplne zatemniť.

Ak ste sa teda už rozhodli, že práve rolety Deň a noc Fexi budú u Vás doma regulovať svetlo, poďme sa teraz spoločne pozrieť na to, aký odtieň si môžete zvoliť.

Čo sa týka priehľadnosti látok roliet Fexi, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšieho zatienenia môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte Blackout rolety. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie. Avšak aj blackout látky Vám na našich stránkach ponúkame vo svetlejších odtieňoch, aby si tie pravé pre svoj domov vybral skutočne každý.

clanek_004

Akú farbu roliet zvoliť do konkrétnych miestností?

A ak je reč o farbách a zatienení, aký ideálne zvoliť odtieň pre novo vybrané rolety Fexi? Podľa toho, ako daná látka a materiál prepúšťa svetlo, sa hodí do určitých miestností. Aby teda mohli rolety dotvoriť atmosféru daných izieb čo možno najlepšie, je potrebné sa na výber konkrétnych látok zamerať skutočne dôkladne. Aká látka sa preto hodí do kuchyne, a ktorá je naopak vhodná do spálne alebo detskej izby?

  • Kam sa hodia svetlejšie rolety?

    Čím svetlejšia látka je, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla. Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchýň alebo obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané.

    Nie je však vylúčené, že zatemňujúca látka tiež nemôže byť svetlá. V našej rade blackout nájdete napríklad krémové alebo sivé látky, ktoré dokážu miestnosť tiež značne zatemniť. Také látky majú väčšinou vyššiu gramáž a sú vo vnútri nepriehľadného pruhu doplnené o ešte jednu látku navyše, ktorá predstavuje ďalšiu prekážku pre priechod svetla.

  • Kam sa hodia tmavšie rolety?

    Naopak tmavšie látky sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. Ako už bolo vyššie spomenuté, tieto látky nemajú schopnosť zatemniť miestnosť na 100%, ale miera ich zatienenia je naozaj veľmi prijateľná. Je totiž dobré si uvedomiť, že ešte stále ide o rolety, ktoré sú namontované na okne, 100% mieru zatemnenia teda ani nemožno očakávať.

    A práve vďaka svojim nadmieru uspokojivým zatemňovacím schopnostiam sú blackout rolety Deň a noc vhodné predovšetkým do izieb, kde spíme – teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Také rolety môžu počas dňa slúžiť na príjemnú reguláciu denného svetla a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť.

Pokiaľ si však nie ste istí, aké rolety Deň a noc Fexi zvoliť, nechajte si zaslať až 8 vzoriek úplne zadarmo, a vyberte si tak ten pravý odtieň priamo z pohodlia domova. 

Správne odhadnúť, ako budú rolety po inštalácii v interiéri pôsobiť, nemusí byť totiž vôbec ľahké. Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený inak. Preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve preto Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte oveľa lepšie.