Provensálsky štýl bývania

Provensálsky štýl bývania je v poslednej dobe vďaka svojej útulnosti a jedinečnej romantickej atmosfére čoraz obľúbenejší. Ako si v tomto štýle zariadiť domov a ako Vám v tom môžu byť nápomocné rolety Fexi

clanek_001

Milujete eleganciu, vzdušnosť a jemnosť zároveň? Tak práve pre Vás bude provensálsky štýl bývania tým pravým. Čo je preňho charakteristické, čím sa vyznačuje a aké prvky by vám v provensálskom priestore nemali zaručene chýbať?

Provensálsky štýl

Provensálsko je región v juhovýchodnom Francúzsku, ktorý je známy predovšetkým pre svoje lány plné levandule, veľa slniečka a samozrejme aj vína. Samotný provensálsky štýl evokuje predovšetkým sviežosť, jemnosť, svetlosť a útulnosť. Vyznačuje sa jemnými farebnými tónmi, použitím prírodných materiálov a taktiež príjemnou, romantickou atmosférou.  

clanek_002

Ako vytvoriť provensálsky interiér?

Ako ideálne vytvoriť pravú provensálsku atmosféru a čo na to budete potrebovať? 

Výber vhodného priestoru

Aby ste mohli docieliť perfektný provensálsky interiér, je dôležité mať vhodné východiskové podmienky. Preto je tento štýl vhodný predovšetkým do domov a vidiecky pôsobiacich priestorov. Skvele Vám pomôže aj hrubšia omietka, kombinácia murovaných alebo drevených detailov a podobné drobnosti, ktoré sú typické práve pre staršie domy. To však rozhodne neznamená, že provensálske bývanie nemôžete vytvoriť aj v byte.

Fialová farba a prírodné materiály

Kto Provence niekedy navštívil, veľmi dobre vie, že kamkoľvek sa tu rozhliadnete, všade uvidíte nekonečné lány levandule. Nie je teda divu, že jedným z charakteristických znakov provensálskeho interiéru je levanduľová farba. Aby však interiér nepôsobil príliš jednotvárne, treba ho doplniť aj o ďalšie farebné odtiene a motívy. Vhodné sú predovšetkým svetlejšie pastelové tóny, kvetinové vzory a samozrejme aj biela farba. Aj tá je typická pre provensálsky interiér. Čo sa materiálov týka, voľte hlavne tie prírodné, teda drevo alebo kameň, ktorý je najviac využívaný na obklady a podlahy. Koberec v provensálskom dome len tak neuvidíte. Drevo je potom tou najlepšou voľbou pre nábytok a ďalšie vybavenie. A keď je reč o nábytku, myslite na to, že všetko by malo mať ľahkú patinu. Ultra moderné a nové kúsky do tohto štýlu interiéru skutočne nezapadnú. 

clanek_003

Keramické doplnky

Na dotvorenie správneho provensálskeho interiéru nesmieme rozhodne zabúdať ani na interiérové ​​doplnky. V tomto prípade hrá kľúčovú úlohu keramika. Nezabudnite však ani na detaily, ako sú napríklad obrusy, prikrývky alebo vankúšiky. A rovnako ako pri nábytku, aj látky v provensálskom štýle majú vyzerať ľahko opotrebovane a mali by byť z prírodných materiálov, ako je ľan.

Dostatok svetla

V neposlednom rade by mali byť provensálske interiéry vzdušné, svetlé a jasné. To sa však dá docieliť len vďaka dostatku denného svetla. Pri zariaďovaní interiéru v provensálskom štýle určite nezabúdajte ani na výber vhodného tienenia.

clanek_004

Rolety Fexi sú ideálne do provensálskeho interiéru

Ak ste sa aj Vy rozhodli interiér svojho domu zariadiť v provensálskom štýle, nami ponúkané rolety Fexi Vám k tomu môžu skvele dopomôcť. 

Rolety Deň a noc Fexi predstavujú elegantný, nadčasový a minimalistický variant zatienenia, ktorý do interiéru prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit a zároveň sa behom chvíľky dá prakticky úplne zatemniť. Veľmi ľahko sa ovláda, je vyrobený z prvotriednych materiálov a vďaka širokej ponuke najrôznejších farieb sa skvele hodí do každého interiéru.

Farba roliet Fexi do interiéru v provensálskom štýle

Akú farbu z hľadiska funkčnosti ideálne zvoliť, aby ste boli s našimi roletami čo možno najviac spokojní? Čo sa týka priehľadnosti látok Fexi, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšieho zatienenia môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte Blackout rolety. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie.

Provensálske rolety Deň a noc Fexi

A akú farbu roliet vybrať z hľadiska designu, aby v provensálskom priestore pôsobili čo najlepšie? Ako už bolo vyššie spomenuté, do provensálskeho interiéru sa najviac hodia pastelové a svetlejšie farby, ako sú napríklad fialová, béžová, šedá, krémová, modrá alebo biela. Výhodou je, že všetky tieto odtiene, a samozrejme aj mnoho ďalších, Vám u nás vo Fexi ponúkame. Stačí si teda iba vybrať.

Ak je reč o kombinácii farieb v interiéri, treba myslieť predovšetkým na to, aby výsledný dojem z celého priestoru bol čo najlepší a nepôsobil lacno, preplácané alebo gýčovito.

Existuje však veľmi jednoduchý spôsob, ako vo svojom dome môžete ľahko vytvoriť vyváženú kombináciu farieb, z ktorej budete nadšení. Ide o pravidlo 60-30-10.

Zjednodušene by sa dalo povedať, že šesťdesiat percent miestnosti by mala tvoriť dominantná farba, tridsať percent sekundárna farba a posledných desať percent by malo byť iba akcentom. Skrátka vybrané farby by sme mali kombinovať v pomere 6:3:1.

Najväčší podiel v miestnosti by mala mať farba tvoriaca akési „hlavné pozadie”. Je teda vhodné aplikovať ju na väčšie plochy, ako sú napríklad steny, koberce, pohovka alebo veľké kusy nábytku.

Sekundárnej farbe by sme mali venovať zhruba polovičné množstvo priestoru než už spomínanej hlavnej farbe. Vhodné je zvoliť taký odtieň, ktorý dominantnú farbu podporí, ale zároveň sám vynikne. Použiť ho môžeme napríklad na závesy, jednotlivé kusy menšieho nábytku alebo stoličky.

Poslednú farbu použijeme v najmenšom množstve ako hravý akcent, ktorý miestnosti dodá jedinečný a originálny šmrnc. Táto farba by sa mala ideálne objaviť na detailoch, ako sú vankúše, umelecké predmety alebo drobné dekorácie.

Kontaktujte nás a nechajte si poslať až 8 vzoriek zadarmo

A pokiaľ si náhodou nebudete istí, akú farbu roliet Fexi zvoliť, nechajte si poslať až 8 vzoriek úplne zadarmo,a vyberte si tak ten pravý odtieň priamo z pohodlia svojho domova. Správne odhadnúť, ako budú rolety po inštalácii v danej miestnosti pôsobiť, nemusí byť totiž vôbec ľahké. Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený inak, preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve z toho dôvodu Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte oveľa lepšie.

Pokiaľ si teda nie ste istí, aký odtieň nových roliet Deň a noc Fexi ideálne zvoliť, neváhajte a objednajte si nezáväzne vzorky látok. Sú zadarmo a dorazia k Vám domov skutočne rýchlo. Vidieť vzorky konkrétnych látok v obchode alebo na internete Vám neuľahčí výber tak, ako keď ich môžete vidieť naživo priamo vo svojej spálni. Najlepšie je teda nechať si od nás poslať vybrané vzorky, a tie si následne doma priložiť k podlahe, nábytku, oknu alebo ku stene v danej miestnosti, a až potom si rolety v pokoji objednať.

Zároveň nás taktiež môžete kontaktovať a poradiť sa s naším personálom, ktorý je tu pre Vás od pondelka do piatku od 8 do 16 hodin. Či už si teda počas výberu, objednávky alebo montáže nebudete s čímkoľvek vedieť rady, neváhajte sa na nás obrátiť. Sme tu pre vás.