Izbové rastliny ako tie najlepšie interiérové dekorácie

Vedeli ste, že kvetina pre svoj aktívny rast potrebuje denne aspoň 12 až 16 hodín svetla? Ako ideálne svetelné podmienky pre rast kvetín docieliť a aké nenáročné kvety si domov zaobstarať?

S kvetmi je to často veľmi zložité. Jedny potrebujú svetlo, druhé tieň, tretie vlhko a ďalšie zase sucho. Sú to však práve svetelné podmienky, ktoré sú pre spokojnosť izboviek najdôležitejšie.

clanek_001

Kvety a svetlo

Pri hľadaní ideálneho miesta pre svoju novú kvetinu treba dbať predovšetkým na to, aké svetelné podmienky daná izbovka vyžaduje. 

Napríklad také sukulenty majú rady priame svetlo, zatiaľ čo vlhkomilnejšie izbové rastliny zase svetlo nepriame/rozptýlené.

Nedostatok svetla, alebo naopak jeho nadmiera, môže izbovke skutočne uškodiť. Že má kvetina nedostatok svetla, potom spoznáme napríklad tak, že pomalšie rastie a naťahuje svoje listy smerom k slnku.

clanek_002

Ako regulovať intenzitu svetla v interiéri?

A pokiaľ nie ste so svetelnými podmienkami u Vás doma spokojní, máme pre Vás riešenie rolety Deň a noc od Fexi

Rolety Deň a noc od Fexi predstavujú nadčasový variant tienenia, ktorý do interiéru prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit a zároveň sa behom chvíľky dá prakticky úplne zatemniť. Veľmi ľahko sa ovláda, je vyrobená z prvotriednych materiálov a vďaka skutočne pestrej škále ponúkaných farieb sa skvele hodí do každého interiéru.

Samotná látka na roletách Deň a noc Fexi je potom tvorená pruhmi z dvoch rôznych materiálov.

Prvá je sieťka, ktorá priechodu svetla prakticky vôbec nebráni. Druhý pruh je nepriehľadná látka, alebo priesvitná len do istej miery v závislosti od gramáže látky, ale predovšetkým teda od farby látky. Čo sa týka priesvitnosti daných látok, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete.

Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťa svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšieho zatienenia môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte zatemňovacie rolety Deň a noc z rady Blackout. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie.

clanek_003

Izbovky, ktoré znesú menej svetla

Takmer všetky rastliny potrebujú na život aspoň malé množstvo svetla. Menej svetla všeobecne dobre znáša napríklad zamiokulkas, filodendron, svokrin jazyk, dracena, brečtan, koreňokvietka, šplhavnica alebo napríklad horská palma. Nie snáď že by tieto izbovky potrebovali vyložene tieň, ale skôr sú svetelne najviac prispôsobivé.

5 izboviek, ktorým sa u Vás bude zaručene dariť

Akým 5 izbovým rastlinám sa u Vás doma bude zaručene dariť, pretože nepotrebujú žiadnu extra starostlivosť?

 

  • Svokrin jazyk
  • Dracena
  • Zamiokulkas
  • Fikus
  • Koreňokvietka

 

 

clanek_004

Svokrin jazyk 

Aj keď sa svokrin jazyk radí medzi najobľúbenejšie izbovky našich babičiek, perfektne vyzerá aj v moderných interiéroch. Zároveň je skvelé, že nevyžaduje žiadnu extrémnu starostlivosť. Pozor treba dať iba na premokrenie, ktoré môže viesť k hnitiu koreňov.

Dracena 

Dracena je veľmi odolná rastlina, ktorú stačí zalievať raz týždenne a skvele sa jej bude dariť aj v tieni. Ak teda hľadáte skutočne nenáročnú izbovku, dracena je jasnou voľbou.

Zamiokulkas 

Aj keď jej názov znie komplikovane, starostlivosť o túto rastlinu je naopak veľmi jednoduchá. Zamiokulkas je totiž rastlina, ktorá je skutočne nenáročná a vystačí aj s tieňom. A rovnako, ako je to aj pri ostatných izbovkách, tak aj pri nej platí, že čím menej má svetlá, tým menej potrebuje vody. Zbytočne ju teda neprelievajte.

Fikus

Vyzerá skvele, je nenáročný a dorastá až do dvoch metrov. To je fikus. Izbovka, ktorú je možné vidieť vo väčšine domácností, a určite sa jej bude dariť aj u Vás.

Koreňokvietka

Ďalšou izbovkou, ktorá sa vyžíva na tienistých miestach, je koreňokvietka. Keďže má ale rada vyššiu vlhkosť vzduchu, je dobré jej pravidelne rosiť listy.

Prírodné odtiene roliet

Aby interiér, ktorý je doplnený o izbové rastliny, pôsobil harmonicky a príjemne, treba staviť na také rolety, ktorých farebné odtiene sú v súlade s prírodou. Výrazné a sýte umelé farby by nemuseli byť najlepšou voľbou.

Prednosť dávajte takým farebným tónom, ktoré sú v prírode bežne k videniu. Rozhodne to však neznamená, že tak musíte voliť iba odtiene zelenej alebo hnedej, ale treba si dávať pozor na zbytočné prekombinovanie výraznejších farieb. Aj v prírodou inšpirovanom interiéri sa samozrejme môže objaviť napríklad svetlý odtieň marhuľovej alebo tyrkysovej, len treba dané farby vhodne skombinovať.

S tým, ako vhodne kombinovať jednotlivé odtiene v interiéri, vám môže pomôcť jednoduchý trik. Ide o pravidlo 60-30-10. Zjednodušene by sa dalo povedať, že šesťdesiat percent miestnosti by malo tvoriť dominantnú farbu, tridsať percent sekundárnu farbu a posledných desať percent by malo byť iba akcentom. Skrátka vybrané farby by sme mali kombinovať v pomere 6:3:1.

A pokiaľ si počas výberu roliet Fexi nebudete vedieť s čímkoľvek rady, neváhajte sa na nás kedykoľvek obrátiť. Náš profesionálne vyškolený personál Vám so všetkým ochotne poradí tak, aby ste s našimi roletami boli maximálne spokojní. Sme tu pre Vás každý všedný deň od 8 do 16 hodin.