Japandi štýl

Viete, čo vznikne, keď spojíte obľúbený škandinávsky štýl s trochou japonskej inšpirácie? Japandi - najpopulárnejší štýl poslednej doby. Čím je charakteristický, akými prvkami sa vyznačuje a ako ho môžete vniesť k sebe domov?

clanek_001

Japandi štýl vznikne vtedy, ak u seba doma skombinujete Japonsko so Škandináviou. Ide o moderný interiérový design, ktorý je veľmi vkusný, jednoduchý, a pritom útulný a nenútený. Veríme, že tento štýl, ktorý sa stal hitom posledných mesiacov, očarí aj Vás.

clanek_002

Japandi štýl 

Hľadáte skutočne harmonický štýl bývania, v ktorom sa dokonale kĺbi funkčnosť, praktickosť, jednoduchosť a minimalizmus s prírodou a útulnosťou? Potom je japandi tým najlepším práve pre Vás.

Japandi style je jedinečnou kombináciou škandinávskej funkčnosti a japonského rustikálneho minimalizmu. Jeho označenie vzniklo spojením slov japanese a scandi. Aj keď sú si totiž tieto dve kultúry dosť vzdialené, ich štýly bývania sú si v mnohých ohľadoch oveľa podobnejšie, než sa na prvý pohľad zdá.

História vzniku japandi štýlu

Japandi štýl vznikol predovšetkým vďaka kultúrnym väzbám medzi Japonskom a Dánskom, ktoré trvajú už od nepamäti. Pred zhruba 150 rokmi sa vydali dánsky architekti, umelci a designéri do Japonska, aby tu načerpali novú obohacujúcu inšpiráciu. Oba štýly sa totiž vyznačujú úctou k remeselníkom a ručne vyrobeným výrobkom, prírodným materiálom a pozitívnemu prístupu k jednoduchosti i životu celkovo.

Súčasný japandi štýl sa začal úplne rozvíjať v roku 2018, odkedy jeho obľuba po celom svete veľmi rýchlo stúpa.

Charakteristické prvky japandi štýlu

Japandi design je charakteristický minimalistickými designmi, ktoré sú esteticky príjemné, ale zároveň aj vysoko funkčné. Vsádza na veľké množstvo prírodných materiálov, tlmených farieb a čistých línií.

Japandi štýl si potrpí na krásnom, kvalitnom a precízne remeselnom spracovaní. Dôraz kladie na skutočne vysokú kvalitu a ručne vyrobené kúsky, ktoré uprednostňuje pred lacnými predmetmi na jedno použitie.

Preferuje najmä neutrálne odtiene. Väčšinou sa jedná o upokojujúce, príjemné a mierne farby. Pokiaľ sa v japandi jemnej farebnej palete objavia nejaké jasnejšie tóny, tak je to prevedené s citom a rozvahou.

Japandi štýl si tiež potrpí na udržateľnosť a charakterizuje ho čistota, neutralita a presvetlenie.

clanek_003

Ako si zariadiť interiér v japandi štýle?

Pri zariaďovaní interiéru v japandi duchu sa primárne zamerajte na použitie maximálne troch rôznych farieb. Najtypickejšie sú pre neho všetky odtiene béžovej, šedej, čiernej, bielej a príbuzné odtiene farby zeme.

Steny v japandi interiéri ideálne vymaľujte neutrálnymi farbami, ktoré oveľa lepšie dokážu odrážať denné svetlo v miestnosti. Nábytok by mal byť vyrobený z prírodných materiálov (drevo, ratan, bambus, …) a mal by Vám slúžiť dlhé roky. Základným kusom nábytku by mala byť pohovka.

Všetky látky v interiéri by mali byť prírodného pôvodu. Malo by ísť o ľan alebo bavlnu. Ako dekoráciu môžete využiť keramiku, doplnky z hliny, sušenú trávu alebo živé rastliny. Vhodné sú najmä bonsaje, hydropónie, paprade, bambusy a závesné rastliny.

Japandi interiér by mal byť presvetlený denným svetlom, vzdušný a útulný. A práve s vytvorením ideálnych svetelných podmienok v japandi interiéri Vám môžu pomôcť aj rolety Deň a noc Fexi.

clanek_004

Rolety Deň a noc Fexi do japandi interiéru

Rolety Deň a noc Fexi predstavujú nadčasový a cenovo dostupný variant zatienenia, ktorý do interiéru prepúšťa požadované množstvo denného svetla, perfektne reguluje ostrý slnečný svit, a zároveň sa dá behom chvíľky prakticky úplne zatemniť.

Rolety Fexi sa veľmi ľahko ovládajú, sú vyrobené z prvotriednych materiálov a vďaka pestrej ponuke farieb sa skvele hodia do každého interiéru a možno v nej nájsť aj také neutrálne odtiene, ktoré evokujú prírodné materiály. 

Čo sa týka priehľadnosti látok roliet Fexi, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšieho zatienenia môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte Blackout rolety. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie. Avšak aj blackout látky Vám na našich stránkach ponúkame vo svetlejších odtieňoch, aby si tie pravé pre svoj domov vybral skutočne každý.

Konkrétny odtieň potom vyberajte predovšetkým podľa svojich požiadaviek. Čo sa týka našich roliet, ponuka je skutočne veľmi pestrá. Okrem odtieňa vlašský orech, smrekovec alebo tmavá trstina si môžete zaobstarať rolety vo farbe gaštan, breza, škorica alebo hnedá breza.

Svetlejšie rolety

Čím svetlejšia látka je, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa rolety vo svetlejších farbách hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla.

Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchýň či obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané.

Tmavšie rolety

Naopak tmavšie odtiene sa hodia najmä do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. A práve vďaka tomu sú tmavé rolety vhodné do izieb, kde spíme - teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Také rolety môžu počas dňa slúžiť na príjemné zatienenie a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť. 

clanek_005

Ako správne čistiť rolety Fexi?

Ako rolety Fexi čistiť, aby nedošlo k ich zničeniu? Na obvyklú údržbu a čistenie roliet Fexi nie je potrebné nič špeciálne. Hravo Vám postačí obyčajná vlhčená handrička alebo vysávač. Vďaka týmto ľahko dostupným pomocníkom môžete svoje rolety Deň a noc Fexi udržiavať stále krásne a čisté.

Rolety čistite na okne

Počas bežného čistenia nemusíte rolety dávať dole, vďaka čomu si ušetríte demontáž a následnú montáž. Pri čistení a odstraňovaní väčších nečistôt však môžete rolety bez obáv demontovať.

Suchá alebo vlhká handrička?

Nie je to žiadna veda ani alchýmia, rolety Deň a noc vyčistíte ľahko. Pre menšie fľaky Vám postačí suchá handrička. Pokiaľ bude znečistenie väčšie, použite vlhkú handričku. Vyčistené miesto nechajte následne dôkladne preschnúť.

Použitie čistiacich prostriedkov

V prípade potreby môžete použiť šetrné čistiace prostriedky, ktoré nezmenia farbu rolety a ani ju nijako nepoškodia. Než sa pustíte do čistenia, vždy si najskôr otestujte čistiaci prostriedok na malom kúsku látky, ktorý nie je toľko vidieť. Časť látky vždy zostáva namotaná hore v mieste kazety, nikdy sa nevymotáva a nikdy teda nie je vidieť. Práve toto miesto je ideálne na otestovanie prípravku.

Stavte na vysávač

Na čistenie roliet Deň a noc môžete bez problémov použiť aj vysávač. Pokiaľ je to možné, vždy však znížte jeho výkon na minimum.

Rolety neperte ani nežehlite

Rolety Deň a noc odporúčame neprať v bežnej práčke ani nežehliť, ale v prípade potreby môžete odniesť rolety Fexi do čistiarne.

Rolety nerolujte mokré

Pokiaľ je roleta po čistení mokrá, rolujte ju, až bude usušená. Na čistenie roliet je dobré si vybrať aj pekné slnečné počasie. Vidíte všetky nečistoty oveľa lepšie a taktiež Vám roleta po čistení oveľa rýchlejšie vyschne.

clanek_006

Vzorky látok úplne zadarmo 

A pokiaľ si nebudete istí, aké rolety Fexi zaobstarať, nechajte si domov poslať až 8 vzoriek úplne zadarmo, a vyberte si tak ten pravý odtieň priamo z pohodlia svojho domova.

Správne odhadnúť, ako budú rolety po inštalácii v interiéri pôsobiť, nemusí byť totiž vôbec ľahké. Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený inak, preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve preto Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte oveľa lepšie.