Ako si vytvoriť útulnú spálňu

Ako si u seba doma ľahko a jednoducho vytvoriť takú spálňu, v ktorej sa budete cítiť skutočne komfortne, bude sa Vám v nej dobre spať a ráno ju nebudete chcieť opustiť? Pripravili sme si pre vás hneď niekoľko tipov.

clanek_001

Ako si vytvoriť útulnú spálňu?

Vytvoriť si útulnú spálňu nemusí byť tak náročné, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Stačí dodržať pár základných pravidiel a myslieť na niekoľko detailov.

clanek_002

Správne svetlo v spálni je základ

Kľúčovým prvkom každej spálne je bezpochyby svetlo. Svetelné podmienky v spálni totiž dokážu ovplyvniť kvalitu nášho spánku oveľa viac, než by ste si možno mohli myslieť.

Pokiaľ napríklad máte v spálni iba jedno veľké stropné osvetlenie bielej farby a pred spaním si ešte radi prečítate pár strán zo svojej obľúbenej knihy, nejde o najlepšie riešenie. Oveľa prívetivejšie by bolo menšie tlmené svetlo, ktoré však vytvorí dostatočné svetelné podmienky pre komfortné čítanie.

Pokiaľ naopak okná Vašej spálne smerujú do ulice s pouličným osvetlením, je dôležité si do miestnosti zaobstarať vhodné tienenie, ktoré by zabezpečilo Váš pokojný a ničím nerušený spánok. Práve svetlo zvonku totiž môže Váš spánok narušiť skutočne viditeľne.

Jedným takým riešením, ktoré v noci chráni Vašu spálňu pred pouličným svetlom a cez deň pred ostrými slnečnými lúčmi či nežiaducimi pohľadmi okoloidúcich, rolety Deň a noc Fexi

Rolety Deň a noc Fexi predstavujú nadčasový a cenovo dostupný variant zatienenia, ktorý do interiéru cez deň prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit, a zároveň sa dá behom chvíľky prakticky úplne zatemniť.

Rolety Fexi sa veľmi ľahko ovládajú, sú vyrobené z prvotriednych materiálov a vďaka širokej ponuke farieb sa skvele hodia do každého interiéru.

Čo sa týka priehľadnosti látok roliet Fexi, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšieho zatemnenia môžete jednoducho docieliť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte Blackout rolety. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie. Avšak aj blackout látky Vám na našich stránkach ponúkame vo svetlejších odtieňoch, aby si tie pravé pre svoj domov vybral skutočne každý. Konkrétny odtieň potom vyberajte predovšetkým podľa svojich požiadaviek a preferencií.

A pokiaľ si nebudete istí, aké rolety Fexi zaobstarať, nechajte si domov poslať až 8 vzoriek úplne zadarmo, a vyberte si tak ten pravý odtieň priamo z pohodlia svojej spálne.

Správne odhadnúť, ako budú rolety po inštalácii v interiéri pôsobiť, nemusí byť totiž vôbec ľahké. Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený inak, preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve preto Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte oveľa lepšie.

clanek_003

Pohodlná posteľ nadovšetko

Ak je reč o spálni, ako prvé každého z nás zrejme napadne posteľ. Veľká a pohodlná posteľ, v ktorej sa budeme cítiť skutočne dobre a kde budeme radi tráviť svoj čas.

Záleží čisto na Vás, či dáte prednosť veľkej masívnej posteli s vysokým matracom, minimalistickej bielej posteli s mäkkým matracom, posteli s úložným priestorom alebo ľahko výraznejšiemu kúsku s nebesami. Dôležité je, aby posteľ spĺňala všetky vaše požiadavky. Aj keby mala byť napríklad vyrobená z paliet.

clanek_004

Dostatok úložného priestoru

Ak nemáte šatňu, súčasťou Vašej spálne budú pravdepodobne aj šatníkové skrine. V tej chvíli je dôležité dobre skĺbiť dva hlavné faktory. Teda design a praktickosť. Je potrebné, aby Vám skrine alebo komody poskytovali dostatok úložného priestoru, ale zároveň by taktiež mali do spálne z hľadiska estetiky dobre zapadnúť.

Zabúdať by ste však nemali ani na menšie úložné priestory, ako sú nočné stolíky, toaletné stolíky alebo police. Aj tie sú pomerne dôležité, a zároveň spálňu aj príjemne zútulnia. Ak chcete byť originálny a ušetriť trochu peňazí, namiesto nočného stolíka môžete dať prednosť klátu dreva a ako police môžete využiť staré dosky.

clanek_005

Nepodceňujte kombináciu farieb

Ak je reč o spálni a kombinácii farieb, treba myslieť predovšetkým na to, aby výsledný dojem z celého priestoru bol čo najlepší a nepôsobil lacno, preplácane alebo gýčovito.

Existuje však veľmi jednoduchý spôsob, ako vo svojom dome môžete jednoducho vytvoriť farebne skvele vyladený priestor. Ide o pravidlo 60-30-10.

Zjednodušene by sa dalo povedať, že šesťdesiat percent spálne by mala tvoriť dominantná farba, tridsať percent sekundárna farba a posledných desať percent by malo byť iba akcentom. Skrátka vybrané farby by sme mali kombinovať v pomere 6:3:1.

Najväčší podiel v miestnosti by mala mať farba tvoriaca akési „hlavné pozadie”. Je teda vhodné aplikovať ju na väčšie plochy, ako sú napríklad steny, koberce, pohovka alebo veľké kusy nábytku.

Sekundárnej farbe by sme mali venovať zhruba polovičné množstvo priestoru než už spomínanej hlavnej farbe. Vhodné je zvoliť taký odtieň, ktorý dominantnú farbu podporí, ale zároveň sám vynikne. Použiť ho môžeme napríklad na závesy, jednotlivé kusy menšieho nábytku alebo stoličky.

Poslednú farbu použijeme v najmenšom množstve ako hravý akcent, ktorý miestnosti dodá jedinečný a originálny šmrnc. Táto farba by sa mala ideálne objaviť na detailoch, ako sú vankúše, umelecké predmety či drobné dekorácie.

clanek_006

Čítací kútik alebo kútik pre ženy

Dámy, zostalo Vám v spálni trochu miesta? Bola by škoda ho nevyužiť. Čo tak v rohu spálne vyčarovať útulný čítací kútik, kozmetický kútik či kútik vhodný na vyrábanie? Stačiť Vám k tomu navyše bude iba vhodný stolík, kreslo alebo stolička.

Voľný priestor v miestnosti potom môžete využiť aj ako miesto na cvičenie či meditáciu.

Aj na drobnostiach záleží

Posteľ, skrine či police sú pre funkčnosť spálne kľúčové, ale nikdy ju nedokážu zútulniť tak, ako striedma dekorácia, v ktorej sa bude zrkadliť Vaša osobnosť. Spálňu môžete vyšperkovať obrazmi, fotkami, pamiatkovými predmetmi, výtvormi Vašich detí, knihami, zrkadlom či ženami veľmi obľúbeným lapačom snov. Útulnú spálňu tiež umocnia aj dekoratívne vankúšiky, plédy alebo prehozy.

clanek_007

Vsaďte na zeleň

Okrem toho, že zelená farba upokojuje, navyše tiež vnesú rastliny do miestnosti život a dodajú jej nový rozmer. V izbách, kde je dostatočné množstvo kvetov, sa vám bude oveľa lepšie relaxovať, odpočívať a celkovo žiť. Nejakú tú rastlinu by ste si tak do svojej spálne rozhodne mali zaobstarať. Úplne ideálne sú napríklad veľké rastliny do rohu miestností, závesné rastliny či menšie kvety na parapet.

Okrem bežných živých rastlín môžu byť zaujímavou alternatívou aj najrôznejšie tapety s motívmi rastlín či fotografie rastlín. Práve aj vďaka týmto originálnym prvkom môžete do interiéru svojho domu vniesť kúsok pokojnej oázy, aj keď napríklad práve bývate v rušnejšej štvrti.

Či už však vyzdobíte svoju spálňu akýmikoľvek doplnkami, stavíte na posteľ z masívu či kovu a steny vymaľujete akýmkoľvek odtieňom, vždy si svoju spálňu zariaďte hlavne podľa seba. Nie je totiž dôležité to, čo Vám radia ostatní, ale predovšetkým to, v čom sa Vy sami cítite dobre.