Hygge - severské umenie relaxácie

Hygge je pojem, ktorý jednoducho vyjadruje pohodový prístup k životu spätý s pohodlným bývaním a umením nájsť si niečo krásne v každom okamihu. Hygge skrátka zahŕňa všetko, čo sa týka príjemných pocitov a chvíľok. Ako si môžete pravú hygge atmosféru ľahko a jednoducho vykúzliť aj u seba doma?

clanek_001

Slovo hygge by sa dalo voľne preložiť ako šťastie, pohoda, pokoj a krásne okamihy. Je to v podstate umenie, ako si urobiť svoj život šťastným. Ako si taký šťastný život zariadiť u seba doma? Aj keď na to, aby ste žili spokojný život, presný návod nie je, ale na to, ako si môžete hygge atmosféru vykúzliť aj u seba doma niekoľko tipov existuje. 

Hygge štýl: Pohoda, ktorú si zamilujete

Životný štýl hygge je trend, ktorý má korene až v Škandinávii. Dnes je však úzko späté predovšetkým s dánskou životnou kultúrou, pretože práve v Dánsku sa intenzívne žije v štýle hygge. To je možno tiež dôvod, prečo sa práve Dáni radia medzi najšťastnejších obyvateľov našej planéty.

Za severským slovom hygge (vyslovuje sa: „hú-ga“) sa skrýva podmanivá esencia hrejivosti, útulnosti, uvoľnenosti, ležérnosti a spokojnosti. Hygge maximálne dotvára príjemné prostredie domova, ktoré je často zariadené v striktne minimalistickom štýle. Keď teda niekto hovorí o hygge štýle, má na mysli predovšetkým pocit útulnosti, dôvernosti, bezpečia a tepla.

Hygge je však viac než iba obyčajný trend súčasnej doby. Je to skôr spôsob života, ktorý ide ruka v ruke s pocitom šťastia počas všedných dní. Najväčším špecifikom tohto životného štýlu je pozitívna nálada a pohoda. Ten, kto žije hygge, si vie užívať život a vie si vychutnať všetky jednotlivé okamihy aj zážitky, či už ide o veľké veci alebo o obyčajné detaily.

Hygge v podstate zahŕňa všetko, čo sa týka príjemných pocitov. Môže to byť popoludňajšia šálka horúcej a voňavej kávy, príjemný večer s priateľmi, dychberúce okamihy na vysnívanej dovolenke alebo jedinečné chvíľky, kedy sa na chvíľu ponoríte sami do seba, a jednoducho si len tak užívate život.

K hygge štýlu patria napríklad aj obľúbené filmy, útulná atmosféra v pohodlnom domácom oblečení alebo napríklad bytové dekorácie, ktoré v nás vzbudzujú príjemné pocity. Skrátka všetko, čo v nás vyvoláva pocit skutočného šťastia, sa dá nazvať hygge.

clanek_002

 

Hygge štýl u Vás doma

Na to, aby ste si doma vytvorili pravú atmosféru hygge, toho príliš nepotrebujete.

Na navodenie domáckeho pocitu pohody postačí len niekoľko málo vecí. Medzi nimi by však rozhodne nemali chýbať napríklad sviečky, ktoré svojim jasným svetlom zútulnia každý priestor. Ďalej sa potom o príjemný pocit jednoducho postarajú aj hebučké deky a prikrývky. Hygge je absolútnym trendom aj v oblasti dekorácie a bytového designu. Čo rozhodne nie je žiadnym prekvapením. Bývanie je v Dánsku neoddeliteľnou a veľmi dôležitou súčasťou životného štýlu.

K útulnej atmosfére prispieva predovšetkým nostalgicky pôsobiaci štýl, ako je predovšetkým ten klasický vidiecky. Pre túto kultúru bývania je charakteristické množstvo svetlého dreva, nepriame osvetlenie a jemné prírodné farby.

Jednotlivé kusy nábytku vo vidieckom štýle alebo dekoračné predmety pôsobia po boku moderného zariadenia obzvlášť útulne. Vďaka tomu môže tento idylický štýl, ktorý je úzko prepojený s blahodárnou prírodou, pretvoriť aj predtým chladne pôsobiace bytové priestory či vidiecke stavby na skutočnú oázu pokoja a šťastia.

clanek_003

Rolety Fexi do hygge interiéru

Ak ste sa aj Vy rozhodli, že u seba doma chcete žiť v harmónii, pokoji a s pocitom šťastia, bez ideálnej svetelnej atmosféry to pôjde len ťažko. Trápia Vás doma ostré slnečné lúče, svetlo z pouličných lámp počas noci alebo nežiaduce pohľady zvedavých susedov? Stavte na rolety Fexi

Rolety Deň a noc Fexi predstavujú minimalistický a elegantný variant zatienenia, ktorý do interiéru prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit, behom chvíľky sa dá prakticky úplne zatemniť a vytvára v interiéri dostatok súkromia, pokiaľ okná Vášho bytu či domu smerujú do rušné ulice.

Rolety Fexi sa veľmi ľahko ovládajú, sú vyrobené z prvotriednych materiálov a vďaka pestrej škále farieb a odtieňov sa skvele hodia do každého interiéru.

Čo sa týka priehľadnosti látok roliet Fexi, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšieho zatienenia môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte rolety Blackout. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie.

clanek_004

Farba roliet z hľadiska funkčnosti

Ak je reč o šťastnom domove, treba myslieť predovšetkým na kombináciu jednotlivých odtieňov a farieb, ktoré môžu naše pocity ovplyvniť oveľa viac, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Zle zvolená kombinácia farieb v interiéri môže byť nielen nevkusná, ale taktiež môže negatívne ovplyvňovať našu psychiku. Akú teda zvoliť farbu roliet, aby ste sa u seba doma cítili skutočne dobre?

Kam sa hodia svetlejšie rolety?

Čím svetlejšia látka je, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla. Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchýň alebo obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané.

Kam sa hodia tmavšie rolety?

Naopak tmavé látky sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. Tmavšie rolety sú tak vhodné predovšetkým do izieb, kde spíme - teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Také rolety môžu počas dňa slúžiť na príjemné zatienenie a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť.

clanek_005

Farba roliet z hľadiska estetiky

Okrem funkčnosti je potrebné sa pri výbere nových roliet zamerať aj na design. Ako teda ideálne skombinovať farbu roliet s farbou interiéru? Mali by byť rolety tmavšie, alebo naopak svetlejšie oproti stenám v miestnostiach?

Nedá sa povedať, či by rolety mali byť striktne svetlejšie alebo tmavšie. To záleží na mnohých faktoroch. V prípade, že máte napríklad biely minimalistický interiér, je vhodné staviť na biele nevýrazné rolety. Ak je Váš dom zariadený v elegantnom čiernom designe s niekoľkými béžovými prvkami, pokojne môžete dať prednosť béžovým roletám, ktoré do interiéru skvele zapadnú, a zároveň ho príjemne presvetlia.

Pre výber vhodnej farby a odtieňa roliet teda neexistuje presný manuál. Vždy záleží predovšetkým na Vašom osobnom vkuse a preferenciách. Možno sa samozrejme riadiť niekoľkými tipmi.

Rolety do svetlých miestností

Ak hľadáte vhodné rolety do svetlejších miestností, záleží na tom, či je miestnosť vybavená skôr v minimalistickom štýle, alebo ste naopak dali prednosť farebnejšiemu interiéru.

 

  • Neutrálne rolety do svetlých minimalistických interiérov

    Ak hľadáte rolety vhodné do svetlých minimalistických interiérov, ideálne je obstaranie roliet v rovnakom odtieni, ako sú steny, nábytok alebo dekorácie. Najlepšie je teda zvoliť taký odtieň, ktorý nebude z interiéru nepríjemne vystupovať, ale naopak s ním prirodzene splynie.

    Pokiaľ totiž túžite po minimalistickom designe, mali by ste vsádzať predovšetkým na jednoduchosť a čistú líniu. Ak máte svoj minimalistický interiér zariadený v béžových odtieňoch, stavte na béžové rolety, ak ho máte zariadený napríklad v bielej, voľte biele rolety. Zbytočne sa teda nesnažte s odtieňmi roliet experimentovať.

 

  • Pestrejšie rolety do svetlých interiérov

    Ak naopak žijete vo svetlom interiéri s mnohými farebnými doplnkami, rozhodne sa nemusíte báť siahnuť ani po farebnejších roletách. Pokiaľ teda napríklad tvorí Váš domov predovšetkým biela farba a iba niekoľko dekorácií je v ružovom alebo fľaškovo zelenom odtieni, rozhodne stojí za to skúsiť siahnuť po ružových či zelených roletách.

Rolety do tmavších miestností

 

  • Tmavé rolety do tmavších miestností

    Zariadili ste si interiér svojho domu do tmavších tónov? Nebojte sa aj rolety zaobstarať v tmavých farbách. Také rolety s interiérom krásne splynú a zároveň v ňom budú pôsobiť originálne, a napriek tomu nadčasovo. 

 

  • Svetlé rolety do tmavých miestností

    Veľmi tmavé rolety naopak nie sú ideálnym riešením pre veľmi tmavé interiéry. Takéto miestnosti by totiž mohli pôsobiť až príliš ponuro a temne. Prednosť teda dajte skôr svetlejším roletám buď vo farbe, v ktorej je zariadená veľká časť interiéru, alebo v odtieni značnej časti doplnkov. Za univerzálne rolety do tmavých miestností možno považovať tie v odtieni béžovej alebo šedej.

clanek_006

Vzorky zadarmo pre lepšiu predstavu

V prípade, ak si náhodou nebudete istí, aké rolety Deň a noc Fexi zaobstarať, nechajte si zaslať až 8 vzoriek úplne zadarmo, a vyberte si tak ten pravý odtieň priamo z pohodlia domova. 

Správne odhadnúť, ako budú rolety po inštalácii v interiéri pôsobiť, nemusí byť totiž vôbec ľahké. Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený inak, preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve preto Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte oveľa lepšie.