Ako opticky zväčšiť malý priestor

Nie všetci z nás sa môžu pýšiť priestrannými bytmi a domami. Pokiaľ sa teda aj Váš domov radí medzi tie menšie, pripravili sme si pre Vás niekoľko praktických rád a tipov, pomocou ktorých môžete interiér svojho domova ľahko a jednoducho opticky zväčšiť aj bez väčších investícií.

clanek_001

Dostatok svetla je základ

Aby akýkoľvek interiér mohol pôsobiť vzdušne a priestranne, treba doň pustiť dostatok svetla. Okrem denného svetla môžete staviť aj na vhodné umelé osvetlenie v podobe lustrov, lámp alebo lampičiek.

Pri výbere umelého osvetlenia myslite na to, že ak zvolíte iba jedno stropné svietidlo, pritiahnete tak pozornosť iba k jednému miestu. Porozmýšľajte preto o pridaní niekoľkých ďalších svetelných prvkov, ktoré by odviedli pozornosť, a vytvorili tak dojem, že je priestor oveľa väčší. Malo by sa jednať skôr o menšie typy svetiel (ako sú napríklad bodovky), pretože práve veľké lustre priestor opticky značne zmenšujú.

clanek_002

Stavte na vhodný typ interiérového zatienenia

Ak je reč o svetelných podmienkach v interiéri, okrem vhodného umelého osvetlenia je veľmi dôležité zvoliť aj správny variant interiérového zatienenia. Teda také zatienenie, ktoré by príjemne regulovalo slnečné lúče, ale zároveň do interiéru prepúšťalo dostatok svetla. S tým Vám môžu skvele pomôcť rolety Deň a noc Fexi

Rolety Deň a noc Fexi predstavujú nadčasový a cenovo dostupný variant zatienenia, ktorý skvele zapadne do akéhokoľvek interiéru.

Rolety Fexi sa veľmi ľahko ovládajú a sú vyrobené z prvotriednych materiálov. Čo sa týka priehľadnosti látok roliet Fexi, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšieho zatemnenia môžete jednoducho docieliť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte Blackout rolety. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie. Avšak aj blackout látky Vám na našich stránkach ponúkame vo svetlejších odtieňoch, aby si tie pravé pre svoj domov vybral skutočne každý. 

A ak si náhodou nebudete istí, aké rolety Fexi zaobstarať, nechajte si domov poslať až 8 vzoriek úplne zadarmo, a vyberte si tak ten pravý odtieň priamo z pohodlia svojho domova.

Správne odhadnúť, ako budú rolety po inštalácii v interiéri pôsobiť, nemusí byť totiž vôbec ľahké. Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený inak, preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve preto Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte oveľa lepšie.

clanek_003

Uprednostnite svetlé odtiene

Veľmi dôležité sú pre vzdušnosť a optickú priestrannosť miestnosti vhodné farby. Či už sa jedná o steny, nábytok alebo dekorácie, v prípade menších priestorov dávajte prednosť skôr menej nápadným a neutrálnym svetlejším farbám. Naopak sa snažte vyhýbať veľkým kontrastom. Skvelým riešením je voľba jednej farby, do odtieňov ktorej potom môžete ladiť celú miestnosť. Takto farebne zladená miestnosť bude pôsobiť čisto a zjednotene.

Aj nami ponúkané rolety Fexi sú Vám k dispozícii v mnohých farebných odtieňoch, z ktorých si určite vyberie tú správnu farbu úplne každý.

Pri výbere farieb v interiéri myslite na to, že zle zvolená farebná kombinácia môže byť nielen nevkusná, ale taktiež môže negatívne ovplyvňovať našu psychiku. Existuje však jednoduchý spôsob, ako je možné vo svojom dome ľahko vytvoriť vyváženú paletu farieb. Ide o pravidlo 60-30-10. Zjednodušene by sa dalo povedať, že šesťdesiat percent miestnosti by mala tvoriť dominantná farba, tridsať percent sekundárna farba alebo textúra a posledných desať percent by malo byť iba akcentom. Skrátka vybrané farby by sme mali kombinovať v pomere 6:3:1.

Najväčší podiel v miestnosti by mala mať farba tvoriaca akési „hlavné pozadie”. Je teda vhodné ju aplikovať na väčšie plochy, ako sú napríklad steny, koberce, pohovka alebo veľké kusy nábytku. Pokiaľ chcete priestor zväčšiť, je dôležité, aby táto primárna farba bola svetlá.

Sekundárnej farbe by sme mali venovať zhruba polovičné množstvo priestoru než už spomínanej hlavnej farbe. Vhodné je zvoliť taký odtieň, ktorý dominantnú farbu podporí, ale zároveň sám vynikne. Použiť ho môžeme napríklad na závesy, jednotlivé kusy menšieho nábytku alebo stoličky.

Poslednú farbu použijeme v najmenšom množstve ako hravý akcent, ktorý miestnosti dodá jedinečný a originálny šmrnc. Táto farba by sa mala ideálne objaviť na detailoch, ako sú vankúše, umelecké predmety alebo drobné dekorácie.

Kam sa hodia svetlejšie rolety?

Čím svetlejšia látka je, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa rolety vo svetlejších farbách hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla.

Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchýň či obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané.

Kam sa hodia Blackout rolety?

Naopak Blackout rolety sa hodia najmä do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. A práve vďaka tomu sú Blackout rolety vhodné do izieb, kde spíme - teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Také rolety môžu počas dňa slúžiť na príjemné zatienenie a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť.

clanek_004

Doplnky do menších interiérov

Opticky zväčšiť izbu môžete pomocou najrôznejších doplnkov:

Zrkadlá

Zrkadlá sú svojou schopnosťou opticky zväčšiť priestor povestné. Stačí do úzkej chodby zavesiť okrúhle zrkadlo alebo do menšej spálne zaobstarať skriňu so zrkadlom, a razom bude daná izba pôsobiť oveľa priestrannejšie.

Pruhy

Že pruhy opticky rozširujú, vie dobre každá žena. To býva dôvod, prečo sa ženy vyhýbajú pruhovanému oblečeniu. Tentoraz by však táto vlastnosť mohla byť prínosom. Kúpte do menšej izby pruhovaný koberec, pruhovanú deku či pruhované obliečky a uvidíte, ako sa miestnosť opticky pretiahne a rozšíri.

Nábytok

Skvelým riešením sú aj vysoké knižnice až k stropu. Nielenže urobia miestnosť opticky vyšším, ale zároveň vďaka nim získate mnoho úložného priestoru navyše, ktorý sa v menšom priestore vždy hodí.

Keď je reč o nábytku, snažte sa vyberať taký, ktorý nestojí priamo na zemi. Dávajte preto prednosť nábytku s nohami. Pod nábytkom s nohami sa navyše môžu tvoriť rôzne tiene a odrazy, ktoré dodajú miestnosti jedinečnú atmosféru.

Skvele Vám v malom priestore poslúži aj viacúčelový nábytok. Napríklad pohovka, ktorá disponuje úložným priestorom, sa Vám v malom priestore bude obzvlášť hodiť.

clanek_005

Nezabúdajte na poriadok

V prípade, že Váš byt či dom nie je práve z tých najpriestrannejších, je dôležité, aby ste ho zbytočne nezahlcovali nepotrebnými vecami. Pravidelné triedenie a preberanie vecí nebýva síce tou najobľúbenejšou činnosťou, ale rozhodne sa oplatí. Odstránením zbytočných a nevyužívaných vecí dodáte svojmu domovu vzdušnosť a zároveň vytvoríte priestor pre veci nové a potrebné.