Minimalizmus v bývaní

Máte radi jednoduchosť, čistotu a nepreplácanosť? Potom budete zrejme zástancami minimalizmu. Vzdušnosť, čisté línie, minimálny počet kusov nábytku a striedme farby – to je štýl, ktorý by Vám vyhovoval? Potom čítajte ďalej, ako taký minimalistický štýl bývania dosiahnuť. Napríklad aj s pomocou našich roliet Deň a noc.

clanek_001

Čo je minimalizmus

Minimalizmus je najlepší štýl zariadenia domova a bývania pre všetkých, ktorí sa veľmi nevyžívajú v neustálom hromadení a vystavovaní rôznych vázičiek, dečiek, obrázkov a kusov nábytku. Preplnené izby, navyše často z rôzne vyzerajúcich kusov nábytku, nemajú v minimalizme miesto.

Minimalizmus presadzuje jednu jednoduchú myšlienku - majte len tie veci, ktoré skutočne používate a potrebujete. Čítate napríklad radi? Nemusíte si kupovať desiatky kníh a pchať ich do rôznych poličiek a knihovničiek. Zariaďte si preukaz do knižnice a hneď máte o krok bližšie k minimalizme.

Minimalizmus Vás naučí dôležitú vec - človeka definuje to, kým je, a nie to, čo má. Už v Biblii sa píše, že život človeka nevyplýva z vecí, ktoré vlastní. To ale neznamená asketický spôsob života. Len jednoducho ak zistíte, že nejakú vec nepoužívate a nepotrebujete, môžete ju s pokojným srdcom niekomu napríklad darovať.

Minimalizmus Vás taktiež naučí oceniť kvalitu. Keď totiž nebudete musieť kupovať množstvo nábytku a doplnkov, môžete si dovoliť investovať do kvality v podobe designových až umeleckých kúskov. Nie je nič neobvyklé, keď v minimalisticky vybavenom byte nájdete nábytok alebo rolety na mieru.

clanek_002

Rozpoznávacie znaky minimalizmu

Priestor. Keďže v miestnosti nie je veľa nábytku a doplnkov, môžete docieliť optické zväčšenie bytu. Jednoducho to pôsobí tak, že v miestnosti je veľa priestoru.

Kvalita. Minimalizmus má možnosť sústrediť sa na kvalitné spracovanie každého kusu vybavenia. Nebojte sa investovať do umeleckých kúskov s praktickou hodnotou.

Čistota. Nie, nechceme povedať, že iné štýly bývania sa čistotou nevyznačujú. Len to, že v minimalistickom byte sa čistota udržuje naozaj ľahko. Ale na druhú stranu potrebujete nutnú dávku sebaovládania, aby ste nepodľahli nutkaniu schovávať si rôzne nepotrebné veci „až sa budú hodiť“.

Nutnosť. V minimalistickom byte nájdete len základné nutnosti. Čo potrebujete v spálni? Posteľ a skriňu na šaty. Možno jeden doplnok ako stojacu lampu alebo stolík s kvetinou, aby spálňa nepripomínala väzenskú celu, ale to je naozaj všetko. A podobne je to aj v ostatných miestnostiach.

Materiál. Dôraz na kvalitu sa prejavuje aj v použitých materiáloch. Namiesto drevotriesky a umelej hmoty naozajstné drevo, sklo alebo kov. Takže nábytok z masívu, posteľ s kovovým rámom a aj taký „detail“ ako rolety sú vyrobené z kvalitných látok na mieru od špičkového výrobcu a dodávateľa.

Farby v minimalistickom interiéri

Každý štýl je charakteristický aj výberom farieb. To platí aj pre minimalizmus. V minimalistických bytoch uvidíte najviac bielej farby. Na stenách takmer výhradne, ale aj nábytok a ďalšie doplnky sú najmä vo veľmi svetlých odtieňoch.

Kontrast potom zaisťuje čierna a jej šedé odtiene. Občas niekto neodolá a siahne po hnedej farbe, ale s nejakou zelenou, fialovou alebo žltou farbou sa určite nestretnete. Klasická kombinácia bielej, čiernej a šedej bude stačiť.

clanek_003

Na e-shope Fexi samozrejme nájdete farby, ktoré sa do minimalistického interiéru úplne hodia:

  • Biele rolety krásne zakryjú okno a plynulo naviažu na bielu farbu steny
  • Šedé rolety naopak rozbijú jednotvárnu bielu farbu a vytvoria zaujímavý dekoratívny prvok
  • Čierne rolety zvoľte v prípade, keď chcete zaistiť kontrast a trochu napätia

Ak vyberáte do svojho minimalistického bytu rolety Deň a noc, dajte si s výberom farieb načas. Aby ste mali na 100% istotu, že ste vybrali správne, objednajte si až 8 vzoriek našich látok úplne zadarmo. Doma potom priložte vždy jednu vzorku k oknu, pozorujte chvíľu, ako zapadá do interiéru, a vyberte tú najlepšiu, ktorá bude minimalistický štýl čo najlepšie podporovať.

Sú rolety Deň a noc vhodné do minimalistického interiéru?

Keby sme sa držali zásad v tomto článku, stačilo by minimalisticky odpovedať: áno. Ale predsa len to trochu rozvedieme a ukážeme si, že najmä Fexi rolety sú pre nadšencov minimalizmu tie najlepšie.

Rolety Deň a noc od Fexi totiž ctia zásady minimalizmu jedinečným spôsobom – zasielame ich už zložené, takže skracujeme počet krokov pri montáži na úplné minimum. Montáž rolety sa tak skladá vlastne len z prichytenia nosných háčikov k stene alebo k rámu okna a zaveseniu rolety. Pre vyššiu bezpečnosť ešte radšej prilepte vodiacu kladku, aby retiazka nevisela len tak voľne v priestore, a to je všetko. Montáž je hotová za pár minút.

Najobľúbenejšia montáž sa dokonca zaobíde bez vŕtania úplne. Háčiky sa len zavesia za rám okna a kazeta s roletou sa na ne zavesí. S troškou šikovnosti ide o 2 minúty, ktoré Vám táto montáž bez vŕtania zaberie.

clanek_004

Minimalistický byt je ale krajší s roletami, ktoré zakryjú celý okenný výklenok. Akonáhle zatiahnete rolety, bielu stenu nič neruší. Celé okno aj s výklenkom kompletne zakryjete a docielite krásne čisté plochy. Pre tento spôsob zatienenia použite montáž s vŕtaním na stenu alebo do stropu.

Ak ste sa rozhodli pre zakrytie celého okenného výklenku, budete zrejme potrebovať širšiu roletu. V tomto prípade potom odporúčame uvažovať o roletách v kazete typu POLO, prípadne MAXI. Sú pevnejšie ako otvorená kazeta, takže je možné ich vyrobiť v šírke 210 cm, resp. 240 cm.

Akú farbu roliet vybrať?

O výbere farieb sme už hovorili. A hoci je na našom e-shope farieb, vzorov a dekorov toľko, že by ste pri ich prechádzaní mohli stráviť jedno popoludnie, odporúčame sa držať späť a vyberať z bielych, šedých a čiernych roliet.

Pri rozhodovaní o farbe roliet v minimalistickom byte teda bude hrať úlohu najmä požiadavka na úroveň tienenia.

Čo sa týka priesvitnosti látok našich roliet, tak platí priama úmera, čím tmavšia látka, tým väčšie zatienenie poskytne. Úplnú tmu však dosiahnuť nemožno. Aj tie najtmavšie a najťažšie látky čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšieho zatienenia môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte zatemňovacie rolety Deň a noc Blackout. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie.

Akú látku roliet zvoliť do konkrétnych miestností?

Vo farbách máme jasno? Biela, šedá, čierna. Princíp zatemnenia je tiež zrozumiteľný? Čím tmavšia látka a čím vyššia gramáž, tým viac vie miestnosť zatemniť. A teraz keď poznáme pravidlá, ktoré by sme mali dodržiavať, môžeme ich občas porušiť. Ako?

clanek_005

Spálne a miestnosti pre denné spanie

Miestnosti určené na spanie by mali mať čo najvyššie zatemnenie. Ideálne by sme odporučili  blackout rolety. Pravidlá ohľadom miery zatemnenia nás teda nútia zaobstarať si tmavú a ťažkú ​​látku. A tu prichádza k slovu možnosť porušiť pravidlo s tmavými farbami.

Nie je totiž vylúčené, že zatemňujúca látka nemôže byť svetlá. Keď sa pozriete na naše blackout rolety, nájdete medzi nimi nielen čierne a tmavé látky, ale aj krémové alebo šedé. Aj tie vedia miestnosť maximálne zatemniť. Sú síce svetlejšie, ale majú väčšinou vyššiu gramáž. Navyše majú vo vnútri nepriehľadného pruhu ešte jednu látku navyše, ktorá predstavuje ďalšiu prekážku pre priechod svetla.

Kuchyne a pracovne

Stále sa opierame o princíp, že čím svetlejšia látka je, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla. Chceme jednoducho viac svetla na prácu.

Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchýň, pracovní a obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané.

Detské izby

Detská izba v minimalistickom byte? To bude oriešok. Nie je veľa domácností s deťmi, ktoré by ctili pravidlá minimalizmu. Najmä práve v detskej izbe. Tu zrejme o trochu ustúpime zo striktných pravidiel minimalizmu a predsa len deťom dáme viac voľnosti a priestoru.

Deťom by sme ťažko vysvetľovali, že budú mať iba 2 hračky, posteľ a stôl. A to sa týka aj výzdoby, ktorá bude zrejme oveľa farebnejšia a menej usporiadaná ako vo zvyšku bytu. Nebude asi teda ani dosť dôvodov brániť sa napríklad veselým farbám aj u roliet.

V detských izbách je špecifická požiadavka na tienenie – v čase, keď sa dieťa hrá, alebo si robí úlohy, by malo byť zaistené dostatok svetla, ale nemalo by ostro svietiť a oslňovať. Na druhú stranu deti občas potrebujú aj spánok cez deň, kedy sa hodí mať v izbičke zatemnené.

Rolety Deň a noc sú práve preto ideálnym tienením, pretože aj úplne zatiahnuté môžu byť nastavené na režim „Deň“, teda sieťovanou látkou prepúšťajú svetlo bez toho, aby bolo príliš ostré. Akonáhle je potrebné zatemniť, krátkym pohybom nastavíte režim „Noc“, kedy žiadne slnečné lúče neprenikajú a dieťaťu tak zaisťujú dostatočné zatemnenie aj cez deň.

Je minimalizmus Vaším štýlom?

Uvažujete o zjednodušení života? Ak sa rozhodnete ísť cestou minimalizmu, pripravte sa na to, že sa zbavíte nadbytočných vecí nielen v byte, ale aj v duši. Spolu s odstraňovaním zabudnutých a nepoužívaných vecí sa môžete pristihnúť pri tom, ako si vyčistiť myseľ od škodlivých myšlienok. S tým, ako sa sústredíte len na to dôležité vo svojom byte, si všimnete, ako sa lepšie rozhodujete o tom, čo je aj vo Vašom živote to najdôležitejšie.

Potom aj zdanlivé „maličkosti“ ako je chvíľka s rodinou či priateľmi alebo čas, ktorý ste ochotní venovať sami sebe, sa ukáže ako to, čo Vám v živote chýbalo.

Ak Vám k tejto pohode, ktorú minimalizmus sľubuje, pomôžu aj vhodne vybrané rolety Deň a noc od Fexi, budeme len radi.