Príprava na energeticky efektívnu zimu

Zima sa už nezadržateľne blíži, a je tak pred nami časť roka, kedy mnohých z nás trápia veľké výdavky za energie. Avšak aj počas chladnejších mesiacov možno za energie ušetriť. Ako sa teda pripraviť na energeticky efektívnu zimu? Ako je možné znížiť spotrebu energie aj počas zimy? Ako nám s týmto problémom môžu pomôcť práve nami ponúkané rolety Fexi? O tom všetkom si môžete prečítať v nasledujúcom článku.

V dnešnom článku sme si pre Vás pripravili súhrn všetkých informácií, ktoré by ste rozhodne mali o energeticky efektívnej zime vedieť - ako teplo najčastejšie uniká z našich domovov, ako s tým možno ľahko bojovať a ako je možné znížiť spotrebu energie. Mať energeticky úsporný dom totiž rozhodne nemusí znamenať, že stiahnete kúrenie na minimum a celú zimu prežijete v chlade. Práve naopak. Energeticky efektívna zima spočíva v tom, že komfort Vášho života sa nijako nezmení, avšak účty za energie sa výrazne znížia. Dnes Vám poradíme ako na to.

clanek_001

Vyberte správny zdroj tepla

Tým vôbec najdôležitejším krokom na ceste za úsporou energie je výber vhodného zdroja tepla. Ak žijete v panelovom dome, tento problém riešiť nemusíte, pretože systém vykurovania je v ňom už pevne daný. Avšak ak staviate či rekonštruujete rodinný dom, možností máte hneď niekoľko. O aké možnosti sa jedná?

Kúriť v dome možno mnohými spôsobmi. Najčastejší spôsob je pomocou vykurovacej sústavy tvorenej radiátormi alebo podlahovým kúrením, doplnený o vykurovací zdroj. Pri voľbe vykurovacieho zdroja môžete napríklad vyberať medzi tepelným čerpadlom, elektrokotlom, plynom, kotlom na tuhé palivá ako uhlie, drevo a pelety. Dôležité je posúdiť výber zdroja nielen z hľadiska obstarávacej ceny, ale aj z hľadiska ročných nákladov na vykurovanie. Z pohľadu obstarávacej ceny vyjdú najlacnejšie elektrické priamotopy. Nadšený z nich však zrejme budete len do prvého ročného vyúčtovania. Potom už budete zaručene hľadať iné cesty, ako kúriť výrazne lacnejšie.

Na čo predovšetkým myslieť pri výbere vykurovacieho zdroja?

Je logické, že chcete za prevádzku rodinného domu platiť čo najmenej. Je teda potrebné, aby zdroj tepla vykuroval čo najlacnejšie - aby čo najlacnejšie ohrial úžitkovú vodu. Napríklad tepelné čerpadlo kúri s polovičnými nákladmi oproti plynovému kotlu. V porovnaní s elektrickým kúrením, či už elektrickým podlahovým kúrením, sálavými panelmi, alebo teplovodným elektrokotlom, kúri tepelné čerpadlo len s tretinovými nákladmi.

Konečný výber vykurovacieho zdroja je samozrejme na Vás. Určite by ste však jeho obstaranie mali dôkladne zvážiť a ideálne sa poradiť s odborníkom, ktorý Vám všetko podrobne vysvetlí.

 

clanek_002

 

Pozor na únik tepla

Veľký pozor by ste si rozhodne mali dať tiež na únik tepla. O tom, že by ste svoju novostavbu mali zatepliť, zrejme nie je pochýb. Súčasný trh ponúka nesmierne množstvo firiem a spoločností, ktoré ponúkajú najrôznejšie spôsoby zateplenia akýchkoľvek budov. Či už teda rodinný dom iba rekonštruujete, alebo ste sa pustili do stavby nového domu, správna izolácia by mala byť základom.

Pozor by ste si však mali dať aj na ďalších pôvodcov úniku tepla. Vôbec najviac tepla, a bohužiaľ teda aj peňazí z našich peňaženiek, uniká oknami a dverami. Obzvlášť u starších typov okien býva problém o to častejší.

Čo robiť, ak nám teplo uniká oknami?

Ako je teda možné úspešne bojovať s únikom tepla z domu oknami, a znížiť tak svoje účty za energie?

Spôsobov je hneď niekoľko:

  • Utesnite všetky medzery – úplne prvá vec, ktorú by ste mali pri úniku tepla z interiéru skontrolovať je, či máte okolo okien medzery, ktoré dovnútra prepúšťajú studený vzduch. Tieto medzery možno ľahko opraviť buď ich utesníte, alebo v prípade potreby použijete tesniace pásiky alebo špeciálny tmel (tmel využijete predovšetkým vtedy, ak je zlá tesnosť medzi oknom a priliehajúcim múrom).
  • Vyberte správne okná / sklá – na túto možnosť zníženia tepelnej straty treba myslieť predovšetkým vo chvíli, pokiaľ práve staviate nový dom, alebo ste sa rozhodli pre výmenu okien. V tú chvíľu sa musí zvážiť, či je pre Váš dom výhodnejšie obstaranie dvojskla, alebo trojskla.
  • K trojsklu sa budú prikláňať skôr tý, ktorý hľadajú okná do novostavby. Ak totiž niekto stavia nový dom, používa moderné materiály na celú stavbu, vykonáva kvalitné zateplenie a všetko podriaďuje tomu, aby v budúcnosti čo najviac ušetril za vykurovanie. Do tohto systému teda trojsklá zapadnú úplne senzačne.
  • Oproti tomu zákazník, ktorý sa rozhodne iba vymeniť existujúce okná za nové, lebo jeho starými mu z domu unikalo teplo, ocení aj dvojsklá v kontraste s nízkou tepelnou izoláciou jeho pôvodných okien, pretože aj dvojsklá sa dnes vyrábajú vo vysokej kvalite a poskytujú dostatočnú izoláciu.
  • Izolačné okenné fólie – ak chcete ušetriť za energie, nemusíte hneď samozrejme kupovať nové okná. Občas si len stačí zaobstarať praktickú izolačnú okennú fóliu, ktorej aplikácia je naozaj veľmi jednoduchá. Táto izolačná fólia na oknách funguje na princípe vzduchového izolačného vankúša, ktorý zaistí podobný efekt ako okná s dvojitým zasklením. Fólia je tak zárukou úspory energie a rovnako znižuje kondenzáciu vlhkosti na oknách.

 

Používajte menej horúcej vody

Snažiť sa používať menej horúcej vody samozrejme neznamená, že sa teraz musíte začať sprchovať v ľadovej. Ale je rozhodne dobré na tento spôsob úspory myslieť.

Mnohí z nás trávia počas chladných mesiacov v horúcej sprche až príliš veľa času. Čo samozrejme nie je dobré ani pre náš organizmus, ani pre našu peňaženku.

Pozor by ste si mali dať tiež na rôzne kvapkajúce a pretekajúce kohútiky, ktoré nie sú na prvý pohľad nijako nápadné, ale aj taká drobnosť dokáže s našimi financiami značne pohnúť.

Nezabúdajte vypínať spotrebiče

Veľkým žrútom energie sú aj spotrebiče. Obzvlášť potom tie, ktoré nechávame zbytočne zapnuté po celý deň. Napríklad takú televíziu, ktorú máte celý deň zapnutú a v kľude si k nej sadnete až večer, je počas dňa skrátka lepšie vypnúť. Aj taký malý krok, ako je práve vypnutie nepoužívaných spotrebičov, môže mať totiž na Váš účet za energie značný vplyv.

Vhodné tienenie

Pri výbere vhodného zatienenia interiéru myslite na to, že tienenie by malo zakrývať iba okennú časť. Pokiaľ Vaše dlhé závesy a záclony presahujú cez kúrenie pod oknami, všetko teplo z nich tak nemôže prestupovať do interiéru, a Vy tak kúrite úplne zbytočne.

Za ďaleko lepšie riešenie sa preto považujú rolety, ktoré sú umiestnené priamo pred oknom a okrem toho, že nebránia radiátorom, navyše chránia váš dom pred únikom tepla oknami.

 

Ako ušetriť za energie pomocou roliet Fexi?

Čo sú to rolety Deň a noc od Fexi a ako Vám vlastne môžu pomôcť s energeticky efektívnou zimou?

Rolety Deň a noc od Fexi predstavujú nadčasovú variantu zatienenia, ktorá do interiéru prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit a zároveň sa behom chvíľky dá zatieniť. Veľmi ľahko sa ovláda, je vyrobená z prvotriednych materiálov a vďaka skutočne pestrej škále ponúkaných farieb sa skvele hodí do každého priestoru. Jedná sa skratka o elegantný, minimalistický, bezpečný, funkčný a jednoduchý spôsob regulácie svetla vhodný do každého interiéru za veľmi priaznivé ceny.  

Samotná látka na roletách Deň a noc Fexi je tvorená pruhmi z dvoch rôznych materiálov.

Prvá je sieťka, ktorá priechodu svetla prakticky vôbec nebráni. Druhý pruh je nepriehľadná látka, alebo priesvitná len do istej miery v závislosti na gramáži látky, ale predovšetkým teda na farbe látky. Čo sa týka priesvitnosti daných látok, tak obecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete.

A práve vďaka svojim dvom vrstvám sú rolety Deň a noc Fexi ideálnou variantou, ako môžete ochrániť svoj dom pred ostrým slnkom, alebo naopak zabrániť zbytočnému úniku tepla z domu. Ich schopnosť zachytávať a zadržiavať teplo medzi ich dvoma vrstvami znamená, že Vám pomôžu znížiť účty za energie, pretože môžu zadržiavať teplo v zime, a naopak odrážať teplo v lete.

Rolety zbytočne neblokujú priechod tepla do interiéru

Rolety Deň a noc od Fexi Vám zároveň môžu pomôcť s úsporou za energie vďaka tomu, že na rozdiel od závesov nezakrývajú kúrenie pod oknom, čím nijak neblokujú priepustnosť tepla do miestnosti. Ak aj Vy chcete cez tohtoročnú zimu ušetriť za energie, tak sú rolety Deň a noc od Fexi skvelou voľbou.

clanek_003

Stručné zhrnutie na záver

Na záver dnešného článku si Vám dovoľujeme všetky informácie, ktoré sa môžu týkať energeticky efektívnej zime, zhrnúť do niekoľkých bodov:

  • Dôkladne vyberajte správny zdroj vykurovania. Nesústreďte sa iba na počiatočnú investíciu, ale predovšetkým na ročné výdavky, ktoré sú s daným zdrojom spojené.
  • Správne svoj dom zaizolujte a dajte si pozor na únik tepla oknami.
  • Pozor na plytvanie horúcou vodou a zapnuté nepoužívané spotrebiče.
  • Nezakrývajte kúrenie zbytočnými závesmi a záclonami, ale radšej uprednostnite praktické rolety, ktoré zároveň bránia úniku tepla oknami.
  • Vetrajte intenzívne, ale iba krátko. Nenechávajte dlhší čas pootvorené okná, radšej ich otvorte raz poriadne, ale len na pár minút.
  • S teplotou v byte či rodinnom dome to nepreháňajte. Prekurovanie stojí zbytočné peniaze, navyše je nezdravé.
  • Naučte sa správne pracovať s regulátorom teploty. Termostatickú hlavicu nastavte na stabilnú teplotu, ideálne do stredu rozsahu regulácie. Neustále zatváranie a otváranie ventilu naplno spôsobuje zbytočné kolísanie teplôt, vedie k stratám tepla, navyše je nepohodlné.