Ako často by ste mali meniť rolety a žalúzie?

Ako často by ste mali vymieňať rolety? Vlastne tak často, ako sa Vám samotným páči! Každý rok by bol z nášho pohľadu ideálny. Ale pripravili sme si pre Vás trochu prívetivejšieho sprievodcu v tomto článku. Budeme sa zaoberať rôznymi faktormi, ktoré určujú, ako často, a prečo možno budete chcieť vymeniť rolety.

clanek_001

Ako často by ste mali vymieňať rolety a prečo?

Celá rada vecí, ako je ich kvalita, funkčnosť a vzhľad, ktoré môžu spôsobiť, že budete chcieť alebo potrebovať vymeniť žalúzie alebo rolety.

Aj to, ako roletu čistíte a obsluhujete, môže predĺžiť jej životnosť, alebo alternatívne spôsobiť predčasné ukončenie jej životnosti. Svoju úlohu zohráva aj materiál, z ktorého máte svoje rolety a žalúzie vyrobené. Nezabudnime ani na vplyv prostredia, ktorému je látka rolety vystavená, alebo množstvo a zložitosť súčiastok, z ktorých je roleta zostavená, a ktoré sa teda môžu pokaziť!

Pokiaľ ide o čistenie žalúzií, v skutočnosti môžete predĺžiť ich životnosť znížením množstva prachu a špiny, ktoré sa môžu hromadiť a dostať sa do prevádzkových mechanizmov, čo spôsobuje problémy.  Tiež pravidelná manipulácia s roletou, jej vyťahovanie a spúšťanie, oklepávanie usadeného prachu znamená, že mechanizmus v skutočnosti nemá šancu zatuhnúť a zadrieť sa.

Dôležitý je taktiež estetický aspekt veci, a hoci nie je potrebné meniť roletu, ktorá sama o sebe stále funguje perfektne len preto, že už nejde s dobou, a tak pokiaľ chcete znovu vyzdobiť byt, zmeniť pár vecí alebo proste máte pocit, že Vaša aktuálna roleta je trochu zastaralá, možno Vás napadne ju vymeniť.

Kvalitné rolety Deň a noc Vám vydržia kľudne 8-10 rokov, bez toho, aby prišli o svoju tieniacu funkciu. Rozhodnutie k ich výmene možno príde s pravidelným maľovaním bytu a so zmenou farieb, ktoré použijete. Sériovo vyrábané rolety v skutočnosti nemajú výdrž na tak dlhé obdobie, a preto tieto rolety meníte viacmenej za pár rokov.

S týmito základnými informáciami, ktoré Vám pomohli získať prehľad, sa pozrieme na niektoré z hlavných príčin, dôvodov alebo náznakov, že je čas popremýšľať o výmene Vašich žalúzií alebo roliet.

Všeobecne funkčné a/alebo bezpečnostné problémy, ktoré môžu znamenať výmenu žalúzií

U akéhokoľvek typu rolety sa môže objaviť niekoľko potenciálnych funkčných alebo bezpečnostných problémov, čo znamená, že buď budete musieť problém vyriešiť, alebo vymeniť roletu ako celok. Pozrime sa na niektoré z týchto aspektov.

clanek_002

Pokiaľ Vaše žalúzie nie sú bezpečné pre deti, je nevyhnutná výmena

Všetky nové žalúzie predávané maloobchodnými predajcami musia spĺňať príslušné štandardy pre bezpečnosť detí. Ak kupujete žalúzie alebo rolety od renomovaného predajcu ako FEXI, je bezpečnosť detí štandardom.

Ak je však pôvod Vašich žalúzií trochu nejasný alebo už sú trochu zastarané, nemusia spĺňať súčasný štandard bezpečnosti detí, ktorý bol naposledy aktualizovaný v roku 2014. Ak vlastníte žalúzie zakúpené pred rokom 2014, znamená to, že by ste mali skontrolovať, či spĺňajú normu. Ak nie, vymeňte ich za moderné rolety Deň a noc.

Viac informácií o bezpečnosti detí si prečítajte v našej poradni.

Poškodenie môže znamenať, že Vaše žalúzie potrebujú výmenu

Poškodenie jednorázovým incidentom alebo kumulatívnym opotrebovaním v priebehu času môže znamenať, že je čas vymeniť roletu. Všeobecne je možné povedať, že existujú dva hlavné typy poškodenia žalúzií a roliet rôznych typov:

  • Trhanie retiazkou a štiepenie šnúr

Väčšina typov roliet a žalúzií je dodávaná s prevádzkovými šnúrkami (alebo majú šnúry ako jednu zo svojich možností) a ovládacími retiazkami. Pretrhnutie ovládacích prvkov tieniacu techniku ​​znehybní. Občas sa zlomí alebo zasekne ozubené koliesko.

Opotrebovanie v priebehu času môže spôsobiť rozstrapkanie šnúr a potenciálne môže dôjsť k zablokovaniu mechanizmu, aj keď niektoré šnúry je možné vymeniť v závislosti na type žalúzie (a v ideálnom prípade by to malo byť skôr, než se problém stane akútnym), aby sa predĺžila životnosť Vašej žalúzie.

Napríklad rolety Deň a noc majú tak jednoduché ovládanie, že majú len jednu retiazku. Tá, keď sa pretrhne, je ľahké ju vymeniť. Klasické žalúzie majú okrem retiazky aj šnúrky, ktoré držia jednotlivé lamely pri sebe, a pri ich pretrhnutí je výmena naozaj zložitá.

  • Nevysvetliteľné závady pri manipulácií

Všetky typy žalúzií a roliet majú ovládací mechanizmus, ale ako presne fungujú, to sa môže prípad od prípadu značne líšiť. Žalúzie sa občas začínajú zasekávať, posunú sa tak, že sú akoby "z kopca", nedajú sa stiahnuť až do krajných pozícií, alebo začínajú vydávať rôzne smiešne zvuky.

Často je možné to nejako opraviť a nastaviť, ale ak je problém spôsobený opotrebovanou alebo prasknutou súčiastkou alebo sa jednoducho nemôžete vôbec dostať k jadru problému, bude nutná výmena.

clanek_003

Bežné problémy špecifické pre určité typy žalúzií a roliet, ktoré môžu znamenať, že potrebujú výmenu

Každý typ tienenia má potenciálne slabé miesto alebo problém, ktorý môže mať za následok potrebu opravy alebo výmeny. Pozrime sa na hlavných vinníkov!

Štiepiaca sa látka na roletách

Všeobecne ide o problém látkových roliet, ku ktorým sa radia aj rolety Deň a noc, u ktorých existuje riziko rozstrapkania látky. Ak tkanina nevisí pri rolovaní dokonale rovno, môže to spôsobiť zaseknutie a tiež rozstrapkanie po stranách.

Ak zistíte, že sa tkanina u kazety zasekáva, alebo sa len dotýká okraja kazety hranou, vystavujete roletu riziku, že látku poškodíte. Je to ale ľahko riešiteľné - stačí roletu správne vyrovnať a uvidíte okamžité zlepšenie. Ak látka ešte nie je rozstrapkaná, predídete tak nutnej výmene rolety.

Látka sa môže tiež štiepiť kvôli tesnému priľnutiu k stene pri zavesení rolety, čo má za následok, že sa po určitú dobu trie o stenu, vedľa ktorej je. Ak je rozstrapkanie menšie, môžete to často napraviť zostrihnutím rozštiepenej časti ostrými nožnicami.

Akonáhle je už látka rozstrapkaná, vyzerajú rolety veľmi ošumelo, čo pre väčšinu z nás znamená, že je viacmenej nemožné ich ďalej používať. Zvyčajne bude potrebné siahnuť po nových roletách.

Ohnuté, zlomené alebo pokrivené lamely na žalúziách

Žalúzie s lamelami môžu skončiť tým, že sa jedna alebo viac lamiel v priebehu času ohne alebo inak deformuje. Väčšinou kvôli príliš hrubému zaobchádzaniu. Povedali by sme, že žalúzie zo skutočného dreva sa asi len tak neohnú, ale sú to naopak práve ony, ktoré sú s vekom najviac náchylné k deformácií. Zvlášť ak boli vystavené vlhkosti.

clanek_004

Hliníkové žalúzie môžu tiež pri hrubom zaobchádzaní vytvárať preliačiny a praskliny.

Zvislé žalúzie sa neotáčajú v jednej rovine

Ak sa lamely vertikálnych žalúzií tesne nezatvárajú a nesedia, je to obvykle spôsobené chybou ovládacieho mechanizmu alebo potenciálnym poškodením alebo opotrebovaním v priebehu času. V niektorých prípadoch môžete namontovať náhradný diel, ale nie je to vždy možné ani jednoduché.

Možno budete chcieť nefunkčné vertikálne žalúzie vymeniť za jednoduchší systém, ako napríklad za rolety Deň a noc.

Štýl a estetické dôvody, prečo Vaše žalúzie môžu vyžadovať výmenu

Aj keď Vaša roleta funguje presne tak, ako by mala, ale ak Vás jej "nedbalá elegancia" urazí zakaždým, keď vstúpite do miestnosti, alebo ak jej štýl kričí "chata na vidieku", a zvyšok Vášho interiéru tvoria prvky vo farbách čiernej a chrómovej, môže to byť znamenie, aby ste sa so zastaranými roletami rozlúčili.

Zmena farebnosti alebo vyblednutie v priebehu času

Žalúzie a rolety sú v prvej línií obrany proti slnku. To môže spôsobiť, že sa ich látke časom stane jedna z dvoch vecí; blednutie u tmavších látok alebo žltnutie / odfarbovanie pri svetlejších.

Moderné látky sú niekedy ošetrené UV ochrannými prostriedkami, ale stále sa môže stať, že farba nevydrží natrvalo. A samozrejme, ak Vaše žalúzie visia v miestnosti, kde niekto veľa fajčí, nikotín môže spôsobiť zmenu farby (a časom sa tiež vyvinie "cigaretový zápach", ktorý možno budete môcť vyčistiť len obmedzene).

To všetko často vedie k túžbe vymeniť žalúzie, aj keď sú funkčne a v poriadku.

Nové okná, staré žalúzie

Mať nové okná často znamená, že v krátkom čase budú nasledovať nové rolety, pretože ak ste si prešli všetkými tými problémami a nákladmi so samotnými novými oknami, zdá sa byť takmer divné nevymeniť aj rolety.

Aj keď Vaše rolety vyzerajú úplne v poriadku, keď sú staré okná nahradená novými, všimnete si ľahšie každú maličkosť alebo vadu. Všetko v okolí nových okien naraz vyzerá tak trochu zanedbane.

Navyše - keď sa menia okná, nejde väčšinou len o prostú výmenu za rovnaký model. Chcete napríklad dvojité sklo meniť za trojité, mierne sa zmení aj veľkosť, a pôvodné rolety zrazu nezodpovedajú svojimi rozmermi.

Žalúzie nespĺňajú Vaše potreby

Ak ste si kúpili dom aj so žalúziami alebo ak začnete využívať nejakú izbu novým spôsobom (ako to urobilo mnoho ľudí v akútnom štádiu pandémie Covid-19, potom, čo zrazu zistili, že potrebujú vykúzliť domácu kanceláriu z ich domu s dvoma spálňami), žalúzie, s ktorými ste začínali, sa môžu ukázať ako už nezodpovedajúce účelu.

Možno neponúkajú správnu úroveň ovládania svetla alebo súkromia, nemajú schopnosť blokovať nepríjemný prievan z okna alebo všeobecne len nie sú pre Vás tými pravými; a tak v tejto situácií bude potrebné ich vymeniť. Napríklad za univerzálne rolety Deň a noc.

Rolety Deň a noc od FEXI sú už zložené, čo ale neznamená, že s nimi nejde ďalej pracovať. Naopak ak sa niečo rozbije, väčšina rolety sa dá rozobrať a komponenty iba na mieste vymeniť a nemusíte hneď kupovať novú roletu alebo ju posielať na reklamáciu či opravu. Ponúkame všetky náhradné diely k roletám.

Máme zákazníkov, ktorý si napríklad objednajú len látku namotanú na vodiacu tyč a menia si ju napríklad podľa ročného obdobia. Príklad: na jar a v lete sú na oknách rolety, ktoré prepúšťajú menej svetla. Na jeseň a v zime je už vonku svetla menej, takže sa jednoducho prehodí látka na takú, ktorá prepustí viac svetla. Alebo proste chcem v zime červené a v lete zelené rolety. Rolety ako také meniť nemusíte, stačí len vymeniť látku.

clanek_005

Proste sa už nepáčia

Pokiaľ ide o kvalitné žalúzie alebo rolety na mieru, najčastejším dôvodom pre prípadnú výmenu je jednoducho to, že se proste opozerajú. Jednoducho nastal čas na nejakú zmenu. A pretože okenná roleta môže v miestnosti tvoriť významný dizajnový prvok, môže to byť celkom jednoduchý a pomerne lacný spôsob, ako obnoviť a aktualizovať interiér.

Ak sa Vám Vaša roleta už nepáči alebo máte pocit, že sa nehodí k Vášmu štýlu, neexistuje takmer žiadny spôsob, ako to obísť - vymeňte ju!

Nemôžete sa rozhodnúť?

Ak si nie ste istí, či Vaša roleta potrebuje vymeniť, alebo či je možné urobiť niečo pre jej opravu alebo oživenie, kontaktujte náš zákaznícky servis. Presvedčíme Vás, že sa nesnažíme len predať naše rolety Deň a noc ako najlepšie riešenie, ale že Vám naozaj vieme pomôcť aj inak.