Tajomstvo dobrého spánku

Túžite po pokojnom a ničím nerušeným spánkom? Kvalitu našeho spánku ovplyvňuje hneď niekoľko faktorov. Ako si zaistiť dokonalý spánok? Ako veľmi je kvalitný spánok pre človeka dôležitý? Aké môžu byť následky nekvalitného spánku?  Ako môžu rolety Deň a noc zlepšiť kvalitu spánku? O tom všetkom si môžete prečítať v nasledujúcom článku.

clanek_001

Všetko, čo by ste mali vedieť o spánku

Možno Vás táto informácia prekvapí, ale takmer polovicu svojho života strávime spánkom. Hovorí sa, že dospelý človek potrebuje ideálne 7 hodín spánku denne, aby bol zdravý. Prečo? Spánok nám totiž umožňuje psychofyzickú regeneráciu, kedy napr. zlepšuje kvalitu zapamätaných informácií, zvyšuje našu koncentráciu a kreativitu. Okrem toho spánok reguluje neuronálnu, energetickú a hormonálnu rovnováhu. Je preto nutné si uvedomiť, že nedostatok spánku môže mať krátkodobý aj dlhodobý negatívny dopad na naše celkové fyzické aj psychické zdravie.

Aké môžu byť dôsledky nekvalitného spánku?

Nedostatok kvalitného spánku spôsobuje mnoho zdravotných a psychických problémov, napríklad sa môže jednať o:

 

  • cukrovku
  • obezitu
  • oslabený imunitný systém
  • depresie
  • úzkosti

 

Práve spomínaná depresia býva jedným z najčastejších dôsledkov krátkeho a nekvalitného spánku. Ľudia, ktorý sa stretávajú s depresiou, spia väčšinou menej než 6 hodín. Je taktiež potrebné poznamenať, že nedostatok spánku spôsobuje zmeny vo fungovaní neurotransmiterov v mozgu, čo taktiež vedie k duševným poruchám. Ďalej má človek kvôli nedostatku spánku dlhšiu reakčnú dobu a je veľmi pomalý. Toto chovanie je veľmi nebezpečné, pretože môže viesť k nehode alebo akejkoľvek inej nešťastnej události. Nevyspalý človek vyžaruje veľmi negatívne emócie a výsledkom je, že aj zdánlivá maličkosť ho môže vyviesť z rovnováhy.

Aké má prínosy kvalitný spánok?

Naozaj kvalitný spánok so sebou nesie nespočetné množstvo pozitív. A to napríklad:

 

  • posilňuje imunitný systém, ktorý chráni naše telo pred chorobami
  • výrazne zvyšuje schopnosť koncentrácie
  • slúži ako prevencia duševných ochorení

Ako si zabezpečiť kvalitný spánok?

Skutočne efektívny spánok nám umožňuje správne regenerovať telo a myseľ v čo najkratšom čase. Kvalita spánku je podstatne dôležitejšie ako samotná dĺžka spánku. Najdôležitejším okamihom je teda doba, kedy telo zostane v takzvanej REM fáze. Tu sa odohrávajú v najväčšej miere dôležité regeneračné a relaxačné procesy. Aby sme však stimulovali mozog k vstupu do fáz hlbokého spánku, je potreba dodržiavať spánkovú hygienu, teda:

 

  1. vždy usínajte a prebúdzajte sa v rovnakom čase
  2. ak nezaspíte v priebehu 15 až 20 minút, vstaňte a venuje sa niečomu, čo Vás unaví a upokojí
  3. nejedzte večer príliš veľa jedla, ale ani nechoďte do postele príliš hladný
  4. ak sa Vám večer nedarí zaspať, vynechajte popoludňajší odpočinok
  5. predtým, než idete spať, danú miestnosť dobre vyvetrajte
  6. od neskorého popoludnia sa vyhýbajte káve, nikotínu a alkoholu
  7. pred spaním si doprajte relaxačný kúpeľ
  8. pred spaním sa nevenujte fyzickej aktivite ani neriešte náročné úlohy
  9. pred spaním sa nevenujte elektronike (mobilu, televízií, počítaču) a zhasnite všetky svetlá
  10. uprednostňujte výhradne kvalitné matrace a obliečky

 

 

clanek_002

Pozor na svetlo 

Ako sa postupne blíži večer a ubúda svetlo v našom prostredí, hladina hormónu melatonín začína pomaly stúpať, a naopak klesá naša telesná teplota - tieto dve javy nám pomáhajú byť večer menej ostražitý a pripravujú naše telo na blížiaci sa spánok. S pomocou ranného svetla je hladina melatonínu naopak nižšia, telesná teplota začína stúpať a dochádza k ďalším chemickým posunom, ako je zvýšenie aktivačného hormónu kortizolu, ktorý nám pomáha cítiť sa bdelo a dokonale pripravený na celý deň.

Vychádzajúce a zapadajúce slnko však nie je jediným svetlom, ktoré naše telo vníma. Náš spánok môže negatívne ovplyvniť aj umelé svetlo.

Ako v spálni dosiahnuť ideálnu atmosféry pre pokojný spánok?

Ako si teda nenechať náš spánok narušiť akýmkoľvek svetlom?

1. Zhasnite pred spaním všetky svetlá

Používajte teplé žiarovky s nízkym príkonom v lampách, v spálni vypínajte stropné osvetlenie zakaždým, keď sa chystáte do postele.

2. Odstráňte elektroniku

Vedci už pred mnohými rokmi prišli s faktom, že svetlo z elektroniky značne narušuje spánok. Najmä sa jedná o modré svetlo vyžarujúce z počítačov, mobilných telefónov a energeticky úsporných žiaroviek. Snažte sa preto pred spaním tomuto žiareniu maximálne vyhnúť.

3. Vsaďte na rolety

Kvalitu nášho spánku môže tiež ovplyvniť pouličné osvetlenie a ráno nás môže nepríjemne prebúdzať ostrý slnečný svit. Tomu však možno jednoducho predísť obstaraním praktických roliet Deň a noc, ktoré Váš dom pred vonkajším svetlom dokonale ochránia.

Rolety Deň a noc ako pomocník pre lepší spánok

Ak teda aj Vy chcete vo svojej spálni vytvoriť ideálne podmienky pre kvalitný spánok, nie je nič jednoduchšie ako si zaobstarať ľahko ovládateľné a cenovo prijateľné rolety Deň a noc od Fexi

Rolety Deň a noc Fexi predstavujú perfektnú variantu zatienenia akéhokoľvek interiéru, do ktorého prepustí iba požadované množstvo denného svetla, príjemne bude regulovať ostrý slnečný svit a zároveň miestnosť počas chvíľky dokážu značne zatemniť.

Ako rolety Fexi chránia náš dom pred svetlom?

Látka na roletách Deň a noc, ktorá je zodpovedná za prechod svetla do interiéru, je tvorená pruhmi z dvoch rôznych materiálov. Prvým pruhom je sieťka, ktorá priechodu svetla prakticky vôbec nijako nebráni. Druhý pruh potom tvorí nepriehľadná látka, alebo priesvitná len do istej miery v závislosti na gramáži látky, ale predovšetkým na farbe látky.

Pokiaľ ide o transparentnosť látok Fexi, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Maximálneho zatienenia môžete dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu miery zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte zatemňovacie rolety Deň a noc z rady Blackout

Rolety ideálne do spální a izieb pre hostí

Rolety do spální a vlastne všetkých miestností, kde spíme, by mali byť oproti roletám, ktoré si kupujeme napríklad do kuchyne či kúpeľne, o niečo tmavšie. A to predovšetkým preto, aby danú miestnosť čo najviac zatemnili, a ľahko tak vytvorili ideálne podmienky pre pokojný a ničím nerušený spánok. Tmavšie rolety v spálni vykúzlia perfektné prostredie vhodné k spánku, dodajú spálni príjemné súkromie a zároveň do nej počas dňa prepustia dostatok požadovaného svetla.

V našej pestrej ponuke najrôznejších odtieňov určite nájdete taký, ktorý by spĺňal podmienky pre rolety do spální a zároveň by perfektne ladil s interiérom Vášho domu.

Ochrana pred svetlom, izolácia a tieň v jednom

Rolety okrem toho, že chránia interiér pred svetlom, tak zároveň zaisťujú skvelú izoláciu a vytvárajú ideálny tieň. Ich schopnosť zachytávať a zadržiavať teplo medzi dvoma vrstvami totiž znamená, že Vám pomôžu znížiť účty za energie, pretože môžu zadržiavať teplo v zime, a naopak odrážať teplo v lete. A práve v lete, kedy sme všetci často vďačný za trochu tieňa, budete s ponúkanými roletami Fexi obzvlášť spokojný. Zvlášť vtedy, ak budete celý deň vystavený veľkému teplu. Len čo totiž prídete domov, môžete si pomocou našich ľahko ovládateľných roliet vytvoriť ideálny tieň, a cítiť sa tak vo vlastnom dome skutočne komfortne.

Vytvorte si doma tú najlepšiu atmosféru aj Vy

Keďže sa rolety Fexi naozaj veľmi ľahko ovládajú, behom chvíľky tak pomocou nich môžete jednoducho prispôsobiť svetelné podmienky vo Vašom dome, a ľahko tak vyčarovať u Vás doma presne takú atmosféru, po akej túžite. Či už teda snívate o príjemnom prítmý, alebo naopak o dokonale slnečnom priestore, s roletami Fexi to nie je problém.

Pretože je inštalácia, ovládanie aj údržba roliet Deň a noc od Fexi vážne jednoduchá, nemusíte sa vôbec ničoho obávať ani vo chvíli, ak s týmito roletami ešte len začínate. Zvládne to naozaj každý.

Zhrnutie na záver

Ak teda aj Vy túžite po ničím nerušenom spánku, dovoľujeme si Vám na záver článku zhrnúť pár najzásadnejších bodov, ktoré je dobré dodržiavať.

Ako si teda dopriať skutočne kvalitný spánok?

 

  • chodte spať a zobudzajte sa v rovnaký čas
  • doprajte si kvalitný matrac a posteľnú bielizeň
  • nenechajte si svoj spánok narušiť denným alebo umelých svetlom

 



clanek_003