Rolety Deň a noc

V oblasti tienenia je dnes možné sáhnout k mnohých rôznych riešení – klasické rolety, žalúzie, markízy či zásteny. Ak ide o zatienenie okien, potom je možné rozhodnúť sa podľa mnohých hľadísk:

  • vonkajšie či vnútorné, prípadne ich kombinácia
  • rôzne materiály od papiera cez látky až po kov či plast
  • vertikálna či horizontálna orientácia
  • ovládanie retiazkou, povrázkom, ručné či elektrické
  • mnoho farieb, vzorov a podkladových obrázkov

A neustále prebieha vývoj nových a vylepšovanie už existujúcich riešení. Kto trh nesleduje pozorne, ťažko sa orientuje a pri výbere toho najvhodnejšieho zatienenia okien môže byť v nevýhode.

Medzi novšie technológie patria aj rolety Deň a noc. Prípadne sa stretnete s  názvom rolety Noc a deň, ale je to len synonymum. Ich hlavnou výhodou je fakt, že kombinujú výhody bežných roliet a známych žalúzií.

Ako vlastne fungujú rolety Deň a noc?

Počujete výraz rolety Deň a noc prvýkrát? Vysvetlíme si, o čo vlastne ide a ako rolety Deň a noc fungujú. Konštrukcia je podobná, ako pri klasických roletách – látka sa vysúva a zasúva do kazety, umiestnenej nad oknom.  Tienenie teda zaisťuje látka s rôznymi vzormi, farbami a priesvitnosťou, ktorá reguluje množstvo prechádzajúceho svetla. Látka nevisí len tak vo vzduchu, ale je vedená pevným silónom, takže roleta vo vetre môže niekedy narážať do rámu okna. Ale ak otvoríme okno na ventiláciu, roleta zostane na okne a neprevesí sa do miestnosti.

Rolety Deň a noc tiež pripomínajú žalúzie. Skladajú sa totiž tiež z jednotlivých „lamiel“. Rovnako ako pri žalúziách, aj pri roletách Deň a noc sa môžete rozhodnúť pre vytiahnutie celej látky hore a tým okno úplne odkryť, prípadne stiahnuť až dolu a okno zakryť. Ale rozdiel medzi žalúziami a roletami Deň a noc tu predsa len je.

Pri stiahnutých žalúziách regulujeme prechod svetla zmenou uhla, ktorý jednotlivé lamely zvierajú so zvislou plochou okna. Oproti tomu rolety Deň a noc umožňujú nastaviť výšku medzery, cez ktorú dovolíme svetlu prechádzať.

Látka na roletách Deň a noc má totiž pruhy z dvoch rôznych materiálov. Prvá je sieťka, ktorá prechodu svetla prakticky nebráni, a druhá je nepriehľadná látka, alebo len do určitej miery priesvitná v závislosti od gramáže látky, ale hlavne farby látky. Čím svetlejšia, tým väčšia intenzita je v miestnosti a naopak. Pri vyťahovaní rolety dochádza k ich vzájomnému prekrývaniu, pričom ak sa kryje nepriehľadný pruh s priehľadným, okno je plne tienené, a naopak pri krytí priehľadného pruhu s ďalším priehľadným, je tienená len tá časť okna, kde sa kryje nepriehľadný pruh s ďalším nepriehľadným. Najlepšie je to vidieť na videu:

 

Synonymom pre rolety Deň a noc je značka FEXI. Môžete ale naraziť aj na iné označenia:

  • rolety duo
  • rolety twinroll

Stále ide o rolety Deň a noc, len pod inými obchodnými názvami.

Ako taká roleta Deň a noc vyzerá?

Ako sme už spomínali vyššie, roleta Deň a noc sa skladá z pruhov látky, ktoré sa pravidelne striedajú. Pomocou jednoduchého mechanizmu sa látka s pruhmi odvíja z kazety. /p>

Látka rolety je navinutá v kazete, pričom voľný koniec je pevne uchytený v kazete tiež. V previse látky, ktorá sa odvíja z kazety je zavesené závažie a látka sa tak správa ako lano na kladke. Pri odvíjaní sa posúva jazdec s lištou, ktorá tvorí dolnú hranu tienenia. Vďaka tomu, že sa roleta skladá z dvoch opakujúcich sa pruhov látky, keď jeden je priehľadnejší a druhý zatemňuje, navíjaním sa pruhy dostávajú do rôznej polohy. Na okne je jedna vrstva látky so striedajúcimi sa pruhmi, ktorá sa už nepohybuje. Druhá vrstva sa odvíja z kazety a kryje prvú vrstvu. Tak sa niekedy úplne prekrývajú a nastane úplné zatmenie, ako pri látkovej rolete. V opačnej polohe sa zase prekrývajú plné i prázdne pruhy, a vtedy roleta čiastočne prepúšťa svetlo a vytvára tak v miestnosti pruhy striedajúceho sa svetla a tieňa.

Na videu vyššie je to vidieť veľmi zreteľne.

Rolety samozrejme podstatne ovplyvňujú vzhľad domu či miestnosti. Odporúčame vybrať práve také rolety, ktoré dokreslia atmosféru bytu tak, ako potrebujete. Ponuka je široká a to tak z pohľadu farieb a druhov látok, ako aj z pohľadu šírky jednotlivých pruhov látky.

Roleta den a noc rákos Roleta Den a noc bílá

Aké sú hlavné klady roliet Deň a noc?

Niekoľko výhod a kladov sme už spomínali. Medzi ďalšie patrí možnosť plynulej regulácie svetla. Môžete ich úplne zatiahnuť a máte plné zatemnenie. Ďalšou výhodou je jednoduché ovládanie buď klasickou retiazkou, prípadne elektrickým bezdrôtovým motorčekom.

Nespornou výhodou je ich univerzálnosť – je možné ich použiť na akékoľvek okná. Sú varianty, ktoré sú aj vodoodolné, takže aj v kúpeľni, alebo v iných vlhkých priestoroch, nájdu žalúzie Deň a noc svoje miesto.

Jednou z hlavných predností je veľmi jednoduchá montáž. V niektorých prípadoch nepotrebujete ani vŕtačku a máte všetko za 5 minút hotové. A až ich budete montovať druhýkrát, bude sa vám zdať aj tých 5 minút veľa :-)

Ak na tienenie použijete žalúzie, ktoré sú z kovu, tak tie sa cez deň zahrievajú, aby potom v noci fungovali ako kúrenie a naakumulovaného tepla sa zbavili. Rolety túto nepríjemnú vlastnosť nemajú.

Aké sú nevýhody?

Buďme poctiví a spomeňme aj nevýhody roliet Deň a noc. Pretože ide o látku a tá ani nie je vo vnútri okna, je vyššie riziko požiaru. Látky sú väčšinou horľavejšie než lamely žalúzií. Ale oproti bežným roletám je požiarne riziko rovnaké. Možnou nevýhodou je tiež to, že niektoré látky (najmä tie svetlejšie), nemožno použiť na úplné zatemnenie – predsa len trochu svetla prepustia.

Rolety z FEXI aj pre vás

V prípade, že vás výhody roliet Deň a noc zaujali, , napíšte si o konkrétnu kalkuláciu pre vaše okná. Poradíme vám, kde kúpiť rolety Deň a noc na mieru, spočítame vám presnú cenu na základe zamerania, predvedieme vzorkovnicu farieb.

Ku všetkým výhodám roliet Deň a noc si v prípade FEXI rolet pripočítajte ešte nasledujúce:

  • rolety sú už zložené a zoskrutkované
  • ponúkame 3 typy kaziet
  • vybrať si môžete šírky až do 240 cm
  • jednoduchšia montáž než u iných dodávateľov roliet Deň a noc
  • viac ako 80 druhov látok na sklade
  • vzorky látok vám zašleme zadarmo
  • ponúkame prepracovaný systém návodov a videomanuálov
  • telefonická podpora pre našich zákazníkov