Rolety Deň a noc – recenzia roliet od Fexi

Poznámka redakcie: Pán Rudolf S. nám poslal recenziu na rolety Deň a noc od Fexi. Jeho príbeh sme sa rozhodli zverejniť tak, ako ju poslal, a do textu sme nezasahovali. Ospravedlňujeme sa za mierne zhoršenú kvalitu obrázka, ale prišlo nám správne pre účely recenzie ponechať ju tak, ako sme ju od pána Rudolfa obdržali. Bavte se tak dobre, ako sme se bavili my.

Asi pred rokom sme riešili zaujímavý problém – obstaranie tieniacej techniky na dvere do obývačky. S tým sa tak bežne nestretávam, takže moc kamarátov, ktorý by mi poradili, nebolo. A keď už nejaká rada bola, tak typu: prehodiť deku, pribiť preglejku, vymeniť dvere za nepresklené. Ale prečo sme vlastne potrebovali zatemniť presklené dvere a ako sme to nakonec vyriešili?

clanek_001

Obrázek 1 - Rolety Deň a noc na dverách do detskej izby

Sme bežná rodina – otec, matka, 2 deti. No, teda deti. Skôr už dospelé deti, ale stále bývajú s nami v byte 3+1. Staršiemu synovi je 22, mladší má 19 rokov. A aj keď sa už tak trochu tešíme, až sa chlapci osamostatnia, sme veľmi radi, že sme zatiaľ stále všetci spolu. Ale zatiaľ každý potrebuje svoju vlastnú izbu.

Rozdeliť spravodlivo byt 3+1 medzi 4 ľudí je celkom oriešok. Máme kuchyňu, obývačku, spálňu a detskú izbu. Ale chlapci to vyriešili – spálňu nechali rodičom, starší si nechal detskú izbu a ten mladší obsadil obývačku. Nábytok z obývačky vysťahoval do našej veľkej kuchyne, ktorá tak začala byť napoli kuchyňa, napoli obývačka.

Ide to – vojdeme sa. Ale medzi obývačkou a kuchyňou sú dvere so sklenenou výplňou. A viete – synkovi vadilo prenikajúce svetlo z kuchyne.

Prvé pokusy so zatienením

Zatieniť dvere sme teda potrebovali, a potrebovali sme to celkom rýchlo. A taktiež samozrejme lacno, keďže žijeme z jedného platu všetci. Prvý pokus bol s preloženým prestieradlom. Pár malých klinčekov do dverí, ktoré prichytili vyslúžené zelené prestieradlo.

No, svetlo už neprenikalo, ale sklamaný synov pohľad ma hneď donútil prisahať, že je to dočasné, núdzové a krátkodobé riešenie. Popravde, ani nám zo ženou sa to nepáčilo. Zatemnenie dverí sme museli vymyslieť inak.

Je zaujímavé, že ďalší návrh by u syna prešiel – tenké polystyrénové dosky, ktoré by sme napasovali do dverových dielov cez sklo. Dvere by stále boli dvermi, zatienenie stopercentné, decentná biela farba. Ale cez manželku to úplne neprešlo. Hoci by to bolo samozrejme zo strany izbičky.

Nič sa nedá robiť, museli sme sa porozhliadnuť po nejakom profesionálnom riešení.

Rolety na interiérové dvere

Než som sa s tým začal zaoberať, nemal som predstavu, koľko možností v tieniacej technike dnes je. Celé som to mal zúžené na žalúzie, ktoré máme na oknách, rovnaké ako skoro všetci. Možno ma napadli ešte závesy, ale nejak som si nevedel poriadne predstaviť, ako by na dverách fungovali.

Potom som ale narazil na e-shop fexi.sk. Ponúkajú rolety Deň a noc, o ktorých som vtedy počul poprvé. Teda, aby som sa priznal, poriadne som si ich web pozrel až napodruhé. Keď som ho navštívil poprvé, prečítal som si slovo „rolety“ a hneď zase odišiel. To kvôli zažitému obrazu béžových plachiet, ktoré sa dávali na všetky socialistická okna na sídlisku. Nič také mi do bytu nesmie.

Ako som ale blúdil internetom, začala sa objavovať ich reklama a tam som si všimol, že moje predstavy sú mylné. Rolety boli veľmi pekné, zajímavo vymyslené a cenovo dostupné. Začal som to skúmať bližšie.

Prečo som sa rozhodol pre rolety Deň a noc

Poriadne som sa zoznámil s tým, čo vlastne rolety Deň a noc sú. Na začiatku ma trochu miatlo, že som našiel aj rolety Zebra, alebo Duo, ktoré mi prišli podobné. Nevedel som, ktoré by boli lepšie, než som pochopil, že je to len obchodné označenie tej istej rolety.

Stanovil som si kritéria, podľa ktorých som si chcel vybrať zatienenie:

  • jednoduché ovládanie
  • jednoduchá montáž, ideálne bez nutnosti technika
  • cenová dostupnosť
  • estetika

Rolety Deň a noc postupne získávali prevahu nad inými systémami. Presvedčili ma vo všetkých smeroch: 

Jednoduché ovládanie

Čím menej retiazkou, šnúrok, tiahel, vodítok, plastových odnímateľných dielov, tým dlhšie vydržia rolety nepoškodené. Rolety deň a noc majú len jednu retiazku a tým to hasne. Áno, môžu mať vodiace silonové lanká, ale nie je to povinné.

Jednoduchá montáž

Neviem, ako by som to povedal, ale keď mám vyvŕtať dieru do steny, volám kamarátom. Staviam weby, programujem, som šikovný v on-line svete, ale zo strojov, ktoré sa točia a vydávajú hlasité zvuky, mám strach. Asi to zveličujem, ale manuálne šikovný fakt nie som.

Veľmi ma potešilo, že rolety Deň a noc možno len zavesiť na dvere rovnako, ako napríklad ramienko na šaty do skrine. Skutočne – na roletu som zacvaknul 2 háčiky a len ju zavesil na dvere. Ani som sa nijak nezranil, ako vtedy, keď som kladivom priklincoval prestieradlo, a priplietol sa mi tam prst.

clanek_002

Obrázek 2 - Rolety len visia na dverovom kridle. Nijako nebránia úplnému zavretiu dverí.

Cenová dostupnosť

Je jasné, že riešenie zdarma by bolo cenovo najvýhodnejšie. Ale na druhú stranu zďaleka nie tak pekné a funkčné. Cena okolo 20€ za roletu mi celkom vyhovovala. Samozrejme som si ceny overil aj u konkurencie. Fexi na tom bolo najlepšie. Inde boli rolety drahšie, mali len asi 4 rozmery, pričom by žiadny z nich na naše dvere nesedel, alebo mali len 3 farby, z nich nám žiadná nevyhovovala.

Estetika

Princip roliet sa mi vážně páčil. My im hovoríme „žmurkajúce rolety“, pretože keď ju vyťahujeme, tak na nás akoby žmurká. Vyzerajú proste pekne. Naviac je obrovský výber farieb a dokonce vzorov. Výber farby nám zabralo najviac času.

Prečo práve Fexi?

Nákup roliet nie je úplne intuitívne. Najmä poprvé som  vlastne nemal presnú predstavu o tom, ako budú upevnené, koľko miesta zaberú a ako správne zamerať ich šírku, preto som ocenil ich zákaznícku linku.

Prvé volanie sa týkalo toho, že miesto okien plánujem zatieniť dvere. Uistili ma, že to nie je žádný problém a pôjde to. Potom som dlho vyberal farbu. 

Už sme mali vybrané, keď sme v objednávke narazili na výber šírky rolety. Tak som zameral šířku jedného krídla dverí a chystal som sa odoslať objednávku, keď moja zlatá žena povedala, aby som  tam radšej zavolal znovu a uistil sa, že som to zameral dobre. Ešte že som ju poslúchol.

Druhý telefonát teda riešil rozmery. Na linke mi pán trpezlivo vysvetľoval, ako zamerať. Ale ako som už spomínal, v tých remeselných prácach nie som veľmi dobrý. Asi som pôsobil bezradne, takže mi pán na linke navrhol, aby som dvere vyfotil a poslal mu ich. On potom na tu fotku prikreslil, odkiaľ kam to mám zamerať, a poslal mi ju späť.

Mimochodom – odporučil mi, aby som zameral obe krídla dverí ????. Opäť múdra rada – rozmery sa líšili asi o 10 cm. To ma zachránilo, pretože som meral tú dlhšiu stranu a na tu kratšiu by objednaná roleta nepasovala.

Povedali by ste, že šlo o poslední telefonát? Nie! Keď som objednávku odoslal, zavolali mi z Fexi oni sami a overili si ešte raz, či je objednávka správná. U toho taktiež zistili, že by som potreboval opravdu zatemniť, aby prenikalo čo najmenej svetla. Tak mi odporučili zmeniť typ látky. Farbu vybrali veľmi podobnú, ale s lepšími vlastnosťami.

Keďže sa rolety vyrábajú na mieru, čakal som zopár dní, než dorazili. Boli skutočne starostlivo zabalené v niekoľkých vrstvách, aby po ceste nedošli poškodené. A verte či nie, dokázal som ich nainštalovať úplne sám! 

Tou hlavnou výhodou pre mňa totiž bolo, že rolety vo Fexi najprv celé zložia, než ich pošlú. Celá montáž teda spočívala v zacvaknutí dvoch háčikov na kazetu rolety a jej zavesenie na dvere. Potom som ešte napol retiazku do vodiacej kladky a tú prilepil na dvere. To bolo všetko.

Na webu píšu, že montáž zaberie 2 minúty. Tak verím, že napodruhé to stihnem aj rýchlejšie, ale patrím medzi tých, ktorý si najprv pozorne prečítajú návod, než sa do niečoho pustia. Čítanie mi zabralo asi tretinu času montáže, čiže tie 2 minúty. Ďalšie 4 minúty mi trvalo tie 2 rolety zavesiť. Celkový čas na obe rolety bol asi 6 minút.

Záver recenzie na rolety Deň a noc

Na rolety od Fexi sme si rýchlo zvykli. Sú pekné a hlavne funkčné. Syn má opravdu tmu a súkromie. Keď som montáž zvládol ja, tak verte, že to zvládne úplne každý.

Fexi podpora je dokonalá a presne vie, čo povedať a ako poradiť. Je vidieť, že i slečny na telefóne majú praktickú znalosť a nie sú len zdvíhačky slúchadiel.

Niektoré z našich žalúzií už javia známky únavy – 2 zlomené lamely, jedny sa nedajú stiahnuť až dole a ďalšie sú tak nejako nakrivo, keď sa trochu povytiahnú. Prichádza teda čas, kedy ich pravdepodobne vymeníme za rolety Deň a noc. A určite budú od Fexi.

 

Poznámka redakcie: Ďakujeme pánovi Rudolfovi S. za jeho recenziu roliet Deň a noc od Fexi a jeho pekný osobný príbeh.