Rolety Deň a noc sú estetické

Tieniacu techniku má dnes snáď už každý byt či kancelária. Na trhu je ich nepreberné množstvo druhov - žalúzie, závesy, paravány, rolety rímske, plisé a ďalšie. Jedným z najmladších prírastkov do zoznamu tieniacich prvkov sú rolety Deň a noc. Aké výhody prinášajú? Ako sa ovládajú? A hlavne akým sú prínosom pre estetický dojem z Vášho bytu?

clanek_001

Ako rolety Deň a noc fungujú

Ešte ste nevideli rolety Deň a noc nikde nainštalované? Nevadí. Ukážeme si, o čo vlastne ide a ako roleta Deň a noc funguje.

Rolety do okien Deň a noc sú konštrukčne podobné ako klasické rolety - látka sa vysúva a zasúva do kazety, umiestnenej nad oknom. Rozdiel je však v tom, že zatiaľ čo u bežných roliet sa odvíja jeden koniec rolety a druhý je uchytený v kazete, rolety Deň a noc majú oba konce látky uchytené vnútri kazety a odvíja sa vlastne slučka. Rovnako, ako napríklad u zavesenej kladky.

Keby sme si látku z kazety vybrali a rozložili ju, videli by sme, že sa skladá z dvoch opakujúcich sa pruhov látok. Pripomína teda taký prechod pre chodcov. Jeden pruh je vždy priehľadný a druhý tvorí plná látka.

Ako sa látka postupne odvíja, vznikajú 2 prekrývajúce sa vrstvy so striedavými pruhmi plnej a priesvitnej látky. Zadná časť je nehybná a predné sa cez ňu posúva. Tým dochádza k plynulému prekrývaniu pruhov.

Ľahko teda môžete regulovať množstvo svetla jednoducho tým, že nastavíte, akým spôsobom sa prúžky látky budú prekrývať. Ak sa kryje priehľadný prúžok vpredu s ďalším priehľadným vzadu, docielite vysokého množstva priechodného svetla. Postupným prekrývaním priehľadných prúžkov plnou látkou viac a viac tienite.

Existujú priamo aj zatemňujúce rolety Deň a noc, ktoré garantujú najvyššiu úroveň zatemnenia, vhodné napríklad do spálne či detských izbičiek, v ktorých sa spí.

Rolety Deň a noc teda prinášajú výhody roliet spolu s výhodami žalúzií. Lamely žalúzií totiž pripomínajú ony textilné pruhy látky. Ovládanie a konštrukcia roliet Deň a noc je ale o dosť jednoduchšie, než je tomu u žalúzií. Avšak občas môžete počuť termín "žalúzie Deň a noc". Ide ale stále o jeden a ten istý výrobok.

Najlepšie si urobíte predstavu o ovládaní a princípe roliet Deň a noc z nášho videa:

Aké látky sa používajú

Pri výrobe roliet a výberu látky sa musí dbať na veľa kritérií. napríklad:

  • Úroveň priesvitnosti. Je jasné, že u pruhu, ktorý má zabezpečiť plný prechod svetla, ide skôr než o látku, o sieťku. Cieľom je úplná transparentnosť. Avšak látka, ktorá má okno zatieniť, už musí byť nepriehľadná. Možno len sčasti priesvitná. To potom prepúšťa časť svetla aj po plnom zatiahnutí. To je vhodné napríklad do obývacej izby, ktorá neslúži na spanie. Ak nám ide ale o vytvorenie Blackout látky, ktorá sa potom použije na zatemňujúce rolety Deň a noc, siahame po tmavších a silnejších látkach. Niektoré rolety dokonca používajú látky čiastočne pogumované na zvýšenie nepriesvitnosti.
  • Bezpečnosť. Látka je celkom horľavý materiál. Ak by rolety používali akúkoľvek neupravenú textilnú látku, nebolo by to bezpečné. Preto naše látky, označené ako FR, špeciálne upravujeme impregnáciou pre sťaženie horenia.
  • Estetika. Jednou z najväčších výhod roliet Deň a noc je, že sa nemusíme vôbec obmedzovať vo farbách, vzoroch a dekoroch. Nájdete jednofarebné látky, látky so vzorom nejaké prírodniny (napríklad drevo či kameň), či vzorované látky

Rolety FEXI si zakladajú na tom, že okrem týchto základných kritérií vynikajú aj svojou kvalitou. Kvalita je vlastne tým hlavným, čo rolety FEXI charakterizuje. Naše látky sa preto netrhajú na okrajoch, ako to občas vídame u lacnejšej konkurencie, zachovávajú si svoj tvar, nekrúti sa a nekrčia.

Rolety Deň a noc sú estetické

Ak Vás obťažuje priame slnko, ktoré bez zábran preniká nechráneným oknom do izby či kancelárie, je to určite dôvod kúpiť si nejaký typ zatienenia. Ale nejde len o prostú funkčnosť. Obyčajné žalúzie alebo klasické panelákové béžové rolety boli skôr na hanbu. No, v najlepšom prípade fungovali ako uniforma - všetci majú rovnaké.

U roliet Deň a noc je to úplne iné. Tu nezaberie najviac času premýšľanie, ako zmerať rolety Deň a noc, aby sa mi krásne vošli na okno. Ani sa moc nezdržíte u rozhodovania, či rolety upevniť vŕtaním do okna, do steny, alebo či si zaobstarať rolety Deň a noc bez vŕtania. Najviac času Vám pravdepodobne zaberie výber farieb.

Nejaké obmedzenia síce existujú, ale v zásade máte úplnú slobodu v rozhodovaní. Už sme spomenuli možnosti, aké v tom estetickom smere máte - jedna základná farba, farba doplnená o dekoratívny prvok ako napríklad strieborný prúžok, prírodný motív s kresbou dreva či nejakého nerastu.

Máte dokonca príležitosť zaobstarať si dvojfarebné rolety. Teda okrem priehľadného pruhu sa striedajú ďalšie 2 farby. Napríklad táto kráska:

clanek_002

Estetickú hodnotu roliet Deň a noc oceníte aj pri hre svetiel a tieňov. Ak si zaobstaráte látku, ktorá nezatemňuje úplne, poteší Vás, ako slabo presvitajúce slnečné svetlo vykresľuje v izbe príjemné mäkké odtiene farieb.

Čo je ale úplne skvelé, to je jednoduchá zmena. FEXI dodáva rolety Deň a noc už zložené. Nehrozí Vám, že by ste pri skladaní niečo poplietli, zabudli či stratili. Montáž našich roliet zvládnete sami za 5 minút. A ak sa rozhodnete pre montáž bez vŕtania, sú to doslova 2 minúty.

Nie je potom problém zvesiť rolety, ktoré sa už trochu opozerali, a nahradiť ich za iné. Nová farba či vzhľad potom oživí Váš interiér v priebehu niekoľkých okamihov.

S roletami Deň a noc teda získate moderný spôsob zatienenia s takmer bezúdržbovou prevádzkou, ale aj významný estetický prvok Vašej domácnosti.

Navštívte e-shop fexi.sk a porozhliadnite sa. S výberom Vám radi pomôžeme.