Rolety verzus závesy

Leto je v plnom prúde, a to znamená intenzívnejšie slnečné žiarenie a s tým spojené zohrievanie interiérov našich domovov. Aj keď vstávate skoro ráno, slnko už je nad obzorom a jeho svetlo vás pichá do očí. Prírodu a slnko asi milujeme všetci, ale niekedy radšej len z primeranej vzdialenosti. Vhodným výberom tieniacej techniky si môžete pobyt doma výrazne spríjemniť najmä v čase, keď väčšina z nás z domu aj pracuje.

zavesy

Závesy – dlhodobá klasika

Závesy nám slúžia už skutočne dlho. Už od Egypta, cez starovekú Čínu a Japonsko, rímsku kultúru až k modernému svetu sú tu závesy s nami. Ich hlavnou výhodou je jednoduchá výmena za iné. Je jednoduché rýchlo zmeniť vzhľad interiéru. Okrem toho nie sme obmedzení druhom látky. To znamená neobmedzené množstvo farieb, druhov látok a vzorov.

Závesy sú nápadným, dominantným prvkom miestnosti. Zaslúžia si trochu pozornosti pri výbere. Plnia hlavne 3 funkcie:

  • zatemňujú miestnosť
  • upravujú teplotu – v lete nepustia teplo do vnútra, v zime von
  • prispievajú k estetike interiéru

Ak nie je nutné, aby bolo v miestnosti úplné zatemnenie, použite jemnejšiu, polopriehľadnú látku. Pohrajte sa aj s farebnými odtieňmi – slnečné svetlo sa pri prechode bude lámať a vytvárať rôzne farebné efekty.

Ak použijete oveľa širší pruh látky, než je okno, môžete do určitej miery ovplyvňovať aj množstvo prenikajúceho svetla. Stačí roztiahnuť len časť závesov tak, aby druhá časť zostala nariasená pri okraji mimo okna. Tým dosiahnete najnižšie tienenie. Keď ale celú šírku závesu nariasite pred plochu okna, bude mať slnko horšie podmienky na prechod do miestnosti.

Najzásadnejšie výhody závesov:

  • bezkonkurenčne najväčší výber látok
  • možnosť vyrobiť si závesy svojpomocou – to je pri väčšine iných druhov tienenia nemožné
  • veľmi jednoduchá výmena
  • plynulá regulácia prieniku svetla – od takmer priehľadných látok, až po ťažké, dokonca pogumované látky, ktoré aj tlmia zvuk
  • sú výrazným estetickým prvkom bytu

Najzásadnejšie nevýhody závesov:

  • sú výrazným „lapačom prachu a nečistôt“. Najmä alergici a astmatici by ich v byte nemali mať
  • nie sú veľmi bezpečné v domácnosti s deťmi či zvieratami – môžu byť ľahko strhnuté
  • sú väčšinou veľmi horľavé
  • ovládajú sa výhradne manuálne
  • docieliť pri zatiahnutí jednotný vzhľad je celkom náročné – rozmiestniť nariasenie tak, aby boli rozstupy pravidelné a vždy rovnaké, je určitý druh umenia
  • nákupná cena, obzvlášť blackout závesov je dosť vysoká. Najmä ak si zákazník nechá ušiť závesy na mieru

Rolety – moderné riešenie

Tiež rolety majú dlhodobú históriu. Jednoduché riešenie, keď sa látka spúšťala či vyťahovala pomocou šnúr, je známe už od staroveku. Za ten čas prešli rolety technickým vývojom. Dnes sú najznámejšie látkové rolety, ktoré sa sťahujú do rolety nad oknom. Buď manuálne, alebo elektrickým motorčekom.

rolety

Rolety sa časom rozdelili do niekoľkých variantov. Okrem štandardných látkových roliet tu máme rímske rolety, skladané plisé rolety, papierové rolety alebo v poslednom čase veľmi obľúbené rolety Deň a noc.

Práve rolety Deň a noc si zaslúžia vašu pozornosť. Kombinujú vlastnosti bežných roliet, závesov i žalúzií. Berú si z nich to najlepšie a vynechávajú nevýhody.

Ako rolety Deň a noc fungujú?

Princíp je podobný ako pri klasických roletách – látka sa vysúva a zasúva do kazety nad oknom. Tienenie je teda zaistené látkou s rôznymi vzormi, farbami a priesvitnosťou, ktorá reguluje množstvo prechádzajúceho svetla. Látka nevisí len tak vo vzduchu, ale je vedená pevným silónom. Ak otvoríme okno na ventiláciu, roleta zostane na okne a neprevesí sa do miestnosti.

Rolety Deň a noc tiež pripomínajú žalúzie. Skladajú sa totiž tiež z jednotlivých „lamiel“. Rovnako ako pri žalúziách, aj pri roletách Deň a noc sa môžete rozhodnúť vytiahnuť celú látku hore a tým okno úplne odkryť, prípadne stiahnuť až dolu a okno zakryť. Ale v priebehu pohybu sa stále prekrývajú priehľadné pruhy s pruhmi látky, a tak prepúšťajú svetlo, či mu úplne bránia v prieniku.

Látka na roletách Deň a noc má totiž pruhy z dvoch rôznych materiálov. Prvá je sieťka, ktorá prechodu svetla prakticky nebráni, a druhá je nepriehľadná látka, alebo len do určitej miery priesvitná v závislosti od gramáže látky, ale hlavne farby látky. Čím svetlejšia je látka, tým väčšia intenzita svetla je v miestnosti a naopak.

Pri vyťahovaní rolety dochádza k ich vzájomnému prekrývaniu, pričom ak sa kryje nepriehľadný pruh s priehľadným, okno je plne tienené, a naopak pri krytí priehľadného pruhu s ďalším priehľadným je tienená len tá časť okna, kde sa kryje nepriehľadný pruh s ďalším nepriehľadným. Najlepšie je to vidieť na videu:

 

Vyberajte dôkladne

Výber tieniacej techniky nie je niečo, čo riešite každý mesiac, ani rok. Pred výberom zvážte všetky výhody, a hlavne nevýhody rôznych riešení. My sme sa presvedčili, že rolety Deň a noc patria medzi žeravých kandidátov na víťaza.