Spálňa podľa farieb

Pri zariaďovaní spálne sa väčšina ľudí zameriava skôr na výber kvalitnej postele a matracu. Rovnakú pozornosť by ste však mali venovať tiež farbám, ktorými si spálňu vymaľujete. Farby totiž veľmi ovplyvňujú kvalitu spánku. Pozrite sa na tie, ktoré sa do spálne hodia a ktoré naopak nie.

Spálňa je miestom pokoja a odpočinku. Farby majú moc ovplyvniť našu náladu i psychiku, a preto by sme ich výber nemali podceniť. V spálni sa vyvarujte ostrých a sýtych odtieňov. Zvoľte radšej farby jemné a teplé. Ktoré sú teda vhodné?

Vhodné farby

Modrá

Najvhodnejšou farbou do spálne je modrá. Zvoľte však veľmi jemný a svetlý odtieň. Farba neba totiž upokojuje a znižuje náš pulz, čo potrebujeme pre kvalitný spánok. Naopak sýte a tmavé odtiene modrej vhodné nie sú, pretože podporujú predstavivosť a krvný tlak a pulz zvyšujú. Navyše ľudia, ktorí majú modré spálne, sú údajne šťastnejší a odpočinutejší.

Modrá

Zelená

Zelená farba opäť upokojuje a spája s prírodou. Navyše pôsobí proti podráždenosti a náladovosti. V spálni sa jej preto vôbec nemusíte báť. Ideálne je zelenú ešte kombinovať s bielou farbou.

Zelená

Žltá

Žltá farba môže pôsobiť studenšie, ale na druhú stranu stimuluje nervový systém a vytvára pocit pohody. Ten bude ešte silnejší pri kombinácii žltej a svetlo modrej farby. Namiesto klasického vymaľovania môžete zvoliť tiež žltú tapetu alebo žlté kvetinové vzory.

Žltá

Biela

Bielou nikdy nič nepokazíte. Je to neutrálna farba, ktorá vyjadruje jemnosť, sviežosť a nevinnosť. Na niekoho však môže pôsobiť príliš sterilne, a preto je vhodné ju kombinovať so svetlými tónmi iných farieb. Vhodná je kombinácia napríklad s modrou, zelenou alebo žltou.

Biela

Nevhodné farby

Oranžová

Oranžová farba dodáva vitalitu a pocit radosti či šťastia. Je to však agresívna farba, ktorá povzbudzuje myslenie a aktivitu, a preto sa do spálne nehodí. Ak ste však veľkí jedáci, môžete použiť aj oranžovú, vďaka nej sa totiž lepšie trávi. Ale predsa len, všetko s mierou.

Oranžová

Červená

Červená farba je opäť príliš agresívna a pokojný spánok nám veľmi nedopraje. Červenú preto voľte len na malé plochy alebo doplnky a dekorácie.

Červená

Doplnky a dekorácie

Doplnky a dekorácie nám pomôžu zútulniť a spríjemniť priestor v spálni. Vďaka nim sa v nej budete cítiť skutočne doma. Najčastejšími doplnkami do spálne sú nepochybne nočné stolíky, poťahy a vankúše. Dnes je ich nepreberné množstvo, takže môžete vyberať z rôznych farieb, dekorov, motívov a doladiť ich tak k farbe spálne. Na steny si môžete zavesiť svoje obľúbené obrazy a zabúdať by ste nemali ani na osvetlenie. Svetlo v spálni by malo byť mäkké, teplé a tlmené.

Doplnky a dekorácie

Tienenie

Pre pokojný a kvalitný spánok je veľmi dôležité tiež dobré zatienenie okien. Moderným i funkčným doplnkom sú dnes napríklad rolety. U nás nájdete rolety Deň a noc v mnohých farbách, odtieňoch a dekoroch, takže ich krásne doladíte k farbe spálne. Do žltej spálne si môžete vybrať napríklad roletu vo farbe citróna, do zelenej potom vo farbe jablka alebo do modrej vo farbe neba a mnoho ďalších. Tieto rolety však nie sú úplne zatemňujúce, ak teda chcete mať v spálni úplnú tmu zvoľte radšej niektorú z našich roliet Deň a noc blackout. Rolety budú nielen dobre vyzerať, ale tiež spálňu dokonale zatienia a ochránia pred zrakmi zvedavých susedov. 

Prajeme vám dobrý výber a kvalitný spánok!