Tieniaca technika - história tieniacej techniky

Myslíte si, že je tieniaca technika výdobytkom modernej doby? Ale kdeže! Človek sa snažil pred slnečnými lúčmi chrániť už odpradávna. Poďte sa s nami pozrieť na dlhú cestu, ktorú tienenie ušlo, aby vyzeralo tak, ako dnes.

história tieniacej techniky

Všetko to začalo závesmi

Tieniaca technika je stará tisíce rokov. Už ľudia v neolite si vchody do jaskýň zakrývali zvieracími kožami. Prvé zmienky o tienení však pochádzajú až zo 4. tisícročia pred naším letopočtom zo starého Egypta. Egypťania veľmi dbali na vkus a modernosť. Svoje obydlia a paláce preto vybavili tkanými textíliami, ktoré zdobili rôznymi ornamentmi. Umiestňovali ich na okná, do priechodov i medzi stĺpy.

Grécko modernizovalo

S novými, neobvyklými a modernými nápadmi na tieniaciu techniku prišli Gréci. Táto civilizácia dala svetu tzv. pelmety. Ide o ozdobu vyrobenú z látky, ktorá spájala zvislé postranné závesy. Vzory závesov boli jednoduché a spodný lem mal pravouhlý tvar. Gréci mali zmysel pre detail, a preto farby a dekory ich závesov ladili tak k interiéru, ako ak k oblečeniu majiteľa príbytku. Rimania potom závesom dodali strapce a kvetinové vzory.

Tieniacia technika od románskeho obdobia po secesiu

V priebehu období získala tieniaca technika nové vlastnosti. Už neslúžila len na ochranu proti slnečným lúčom, ale chránila tiež súkromie svojho majiteľa. V rôznych obdobiach, ktoré sa vo svete vystriedali, hrali prím iné typy a dizajny tienenia. Často sa však len mierne vylepšovali už existujúce materiály. Nové funkčné riešenia sa objavujú skôr až v modernom období.

Zaujíma vás teda, čo používali napríklad v románskom období? Vtedy už bola vynájdená prvá funkčná garniža. V gotickom období sa závesmi zdobili nielen okná, ale dokonca aj steny a v renesancii sa používali už spomínané grécke pelmety. Barok bol obdobím veľkoleposti, podľa čoho vyzeralo tiež tienenie, ktoré bolo veľmi ozdobné a okázalé. V rokoku sa používali hravé kvetinové vzory a bohaté riasenie a secesia sa zamerala na bohaté zdobenie závesov bižutériou.

Francúzske žalúzie

História tieniacej techniky pokračovala markízami a okenicami, ktoré sa používali prevažne v noci. V roku 1812 ich však doplnila novinka menom žalúzia, ktorá sa stala veľmi populárnou. Slovo žalúzia pochádza z francúzskeho jalousie, čo znamená žiarlivosť. Používalo sa pre mreže, ktoré boli pripevnené na oknách orientálnych háremov. Žalúzie boli novo otočné. Spojenie žalúzií šnúrkami a páskami sa však začalo používať až v Nemecku. Od tej doby sa ich výroba príliš nezmenila.

Moderná tieniacia technika - rolety zo zámoria

A teraz už poďme k úžasným roletám! Vznikli približne v rovnakej dobe ako žalúzie, ale ďaleko za morom v USA. Boli takým žiadaným tovarom, že firmy v Spojených štátoch amerických nestíhali vyrábať a rolety sa rozšírili aj do Európy. Prvá továreň na našom území vznikla v roku 1889 a vyrábali sa tu rolety exteriérové i interiérové. Vývoj roliet bol bohužiaľ na chvíľu zastavený po roku 1948 s nástupom komunizmu. V 90. rokoch 20. storočia sa však vrátili a dnes vám tak môžeme ponúknuť kvalitné rolety Deň a noc v najmodernejšom dizajne, farbách a hlavne plne funkčné.