Top 5 štýlov interiérového designu

Plánujete rekonštrukciu svojho existujúceho bývania, alebo práve staviate nový dom a váhate, v akom štýle ho zariadiť? Toto je top 5 štýlov interiérového designu, ktoré sú v poslednej dobe najviac obľúbené. Aký štýl interiérového designu vybrať a je možné použiť aj nami ponúkané rolety Deň a noc od Fexi do akéhokoľvek interiéru?

Top 5 štýlov interiérového designu

Aké štýly v oblasti interiérového designu sú v poslednej dobe najviac populárne, čím sa vyznačujú, a ako ich do svojho domova môžete vniesť aj Vy?

clanek_001

Minimalistický štýl

Minimalizmus je veľmi obľúbeným umeleckým smerom, ktorý už takmer šesťdesiat rokov využívajú nielen umelci, ale práve aj architekti a interiéroví designeri. Jeho najväčším lákadlom na využitie v interiéri je bezpochyby jeho jednoduchosť, striedmosť materiálov, čistota línií a vzdušnosť, ktoré do priestoru vnášajú.

Dôvodov, prečo si ľudia tento štýl tak veľmi obľúbili, je hneď niekoľko. V praktickom živote minimalizmus ocenia predovšetkým tí z Vás, ktorí nemajú radi preplácané interiéry, nekonečné utieranie usadeného prachu v ťažko prístupných miestach a neustále vyhýbanie sa veciam a nábytku v bytoch s menšou rozlohou. Minimalistický interiér je skrátka ideálny pre všetkých, ktorí dávajú prednosť vzdušnosti pred chaosom a hromadením vecí. Pokiaľ si teda chcete v tomto štýle zariadiť svoje bývanie aj Vy, vyhnite sa zbytočným dekoráciám, najrôznejším lapačom prachu, a dajte naopak prednosť jednoduchosti.

clanek_002

Hygge štýl

Životný štýl hygge je trend, ktorý má korene až v Škandinávii. Presnejšie povedané toto slovo pochádza pôvodne z nórčiny. Dnes je však úzko späté predovšetkým s dánskou životnou kultúrou, pretože práve v Dánsku sa intenzívne žije v štýle hygge. To je možno tiež dôvod, prečo sa práve Dáni radia medzi najšťastnejších obyvateľov našej planéty.

Za severským slovom hygge (vyslovuje sa: „hú-ga“) sa skrýva podmanivá esencia hrejivosti, útulnosti, uvoľnenosti, ležérnosti a spokojnosti. Hygge maximálne dotvára príjemné prostredie domova, ktoré je často zariadené v striktne minimalistickom štýle. Keď teda niekto hovorí o hygge štýle, má na mysli predovšetkým pocit útulnosti, dôvernosti, bezpečia a tepla.

Hygge je však viac než iba obyčajný trend súčasnej doby. Je to skôr spôsob života, ktorý ide ruka v ruke s pocitom šťastia počas všedných dní. Najväčším špecifikom tohto životného štýlu je pozitívna nálada a pohoda. Ten, kto žije hygge, si vie užívať život a vie si vychutnať všetky jednotlivé okamihy a zážitky, či už ide o veľké veci alebo o obyčajné detaily.

Hygge v podstate zahŕňa všetko, čo sa týka príjemných pocitov. Môže to byť popoludňajšia šálka horúcej a voňavej kávy, príjemný večer s priateľmi, dychberúce okamihy na vysnívanej dovolenke alebo jedinečné chvíľky, kedy sa na chvíľu ponoríte sami do seba, a jednoducho si len tak užívate život.

K hygge štýlu patria napríklad aj obľúbené filmy, útulná atmosféra v pohodlnom domácom oblečení alebo napríklad bytové dekorácie, ktoré v nás vzbudzujú príjemné pocity. Skrátka všetko, čo v nás vyvoláva pocit skutočného šťastia, sa dá nazvať hygge.

Na to, aby ste si doma vytvorili pravú atmosféru hygge, toho príliš nepotrebujete. Na navodenie pocitu pohody u Vás doma postačí aj niekoľko málo vecí. Medzi nimi by však rozhodne nemali chýbať napríklad sviečky, ktoré svojim jasným svetlom zútulnia každý priestor. Ďalej sa potom o príjemný pocit jednoducho postarajú aj hebučké deky a prehozy.

Hygge je absolútnym trendom aj v oblasti dekorácie a bytového designu. Čo rozhodne nie je žiadnym prekvapením. Bývanie je v Dánsku neoddeliteľnou a veľmi dôležitou súčasťou životného štýlu.

K útulnej atmosfére všeobecne prispieva predovšetkým nostalgicky pôsobiaci štýl, ako je predovšetkým ten klasický vidiecky. Pre túto kultúru bývania je charakteristické množstvo svetlého dreva, nepriame osvetlenie a jemné prírodné farby.

Jednotlivé kusy nábytku vo vidieckom štýle alebo dekoračné predmety pôsobia po boku moderného zariadenia obzvlášť útulne. Vďaka tomu môže tento idylický štýl, ktorý je úzko prepojený s blahodarnou prírodou, pretvoriť aj predtým chladne pôsobiace bytové priestory alebo vidiecke stavby na skutočnú oázu pokoja a šťastia.

clanek_003

Industriálny štýl

Industriálny štýl predstavuje nevšedný štýl bývania, ktorý na prvý pohľad pripomína staré továrenské haly a ďalšie podobné priemyselné priestory.

Industriálny štýl milujú skôr mladšie generácie, a predovšetkým muži. Pokiaľ máte naopak radi skôr romantické prostredie plné nadýchaných vankúšikov, diek a pastelových odtieňov, nebude zrejme industriálny štýl nič pre Vás. 

Industriálny štýl sa perfektne hodí do väčších priestorov, kde nie sú žiadne zbytočné priečky a steny a oddelená je iba kúpeľňa alebo spálňa. Ideálny industriálny priestor vytvoríte v interiéri s mnohými oknami a vysokými stropmi.

Industriálny štýl je charakteristický priznanými materiálmi. Všadeprítomná oceľ, betón, hrubé múry, odkryté tehly a kamene sú jedným zo základných znakov tohto štýlu.

Do takýchto priestorov potom stačí iba zasadiť vhodné kusy nábytku alebo efektné svetlá a industriálne bývanie je hotové.

Rovnako sa v industriálnom štýle nebojte kombinovať staré kúsky s tými novými.

Industriálne zariadené interiéry sa vyznačujú predovšetkým minimalistickou jednoduchosťou. Veľmi typické sú pre nich čisté rovné línie, vzdušný priestor a minimum nábytku aj dekorácií. Všetky hrany sú perfektne ostré a stôl by mal byť ideálne z mohutného masívu. V industriálnom interiéri môžu byť taktiež nápaditým spôsobom zakomponované napríklad plechové šatňové skrine, štafle, otvorené police alebo kartotéky. Vždy však myslite na to, že všetko zariadenie, ktoré do industriálneho interiéru zvolíte, by malo vyzerať, ako by už bolo používané zopár rokov. Najlepšou kombináciou je prepojenie studeného kovu a teplého dreva.

clanek_004

Boho štýl

Boho alebo bohémsky štýl je akýmsi opakom minimalistického štýlu. Je hravý, originálny a nájdete v ňom mnoho farieb, textúr, a naopak minimum pravidiel. Boho štýl je skrátka taký osobitý, že ho nemožno ani nijako konkrétnejšie definovať. Čo sa týka predmetov, tak tento štýl skvele charakterizujú pestré a živé farby, strapce, výrazné prvky a ornamenty.

Samotné slovo bohemian sa objavilo už v 18. storočí, kde sa používalo na označenie ľudí, ktorí istým spôsobom vybočovali z davu alebo nechceli byť otrokmi jasne daných pravidiel.

Boho štýl v sebe skrátka zahŕňa všetko, čo je uvoľnené, farebné, nedbalé a je určený pre všetkých, ktorí sa chcú vymaniť zo sveta plného stereotypov. Tento štýl Vás totiž žiadnymi pravidlami rozhodne zväzovať nebude.

Ak sa teda boho štýl zapáčil aj Vám a chcete si v tomto duchu zariadiť interiér svojho domova, neexistuje preto žiadne jasne dané pravidlo. Za jediné pravidlo možno považovať to, že v miestnosti v štýle boho nenájdete prázdne miesto, pretože všetko je zaplnené, vankúšikmi, obrazmi alebo akýmikoľvek inými dekoráciami.

Pokiaľ sa teda aj Vám tento spôsob života páči, nemusíte hneď premieňať interiér celého domova, pretože môžete iba do už zariadeného priestoru pomocou niekoľkých prvkov vdýchnuť pomyselnú boho atmosféru.

Na zariaďovanie bytu v boho štýle navyše musíte mať tú správne hravú náladu a trpezlivosť. Nejde totiž o to, aby ste zašli do nákupného centra a zrazu kúpili všetko, čo je pre boho štýl typické. Správne štylizovanie interiéru do boho štýlu je možné nazvať ako akúsi zberateľskú činnosť. Jednotlivé predmety by pre Vás mali mať určitú hodnotu a mali by mať nejaký význam.

Pokiaľ však hľadáte inšpiráciu na konkrétne doplnky do boho interiéru, ako už bolo spomenuté vyššie, pre tento štýl je typické všetko, čo zaváňa originalitou, uvoľnenosťou neuhladenosťou a kombináciou netradičných prvkov. Skvelé sú preto všetky vankúše, prikrývky, deky, lapače snov, sošky, koberce s orientálnymi vzormi alebo strapcami, obrazy s ornamentmi, a predovšetkým aj rastliny. Ani na tie by sme v boho interiéri nemali rozhodne zabúdať.

clanek_005

Vintage štýl

Interiér vo vintage štýle často pripomína zberateľstvo starožitností. Ale sú to skutočne práve starožitnosti, ktoré dávajú vintage domovu alebo izbe útulný pocit umiestnením dobre známych predmetov z minulosti.

Pre vintage štýl je typické veľké množstvo kusov dekorácií a nábytku, kde každý kus má svoje miesto, kam perfektne zapadne. Všetky komponenty by vo vintage interiéri navyše mali mať aspoň mierne opotrebovaný nádych.

Keďže je vintage štýl akýmsi opakom minimalizmu, pokiaľ si v tomto duchu budete aj Vy chcieť zariadiť svoje bývanie, jednoduchosť, čistá línia a prostota sú tabu. Naopak stavte na dostatočné množstvo už v minulosti používaných kúskov, ktorým tak navyše vdýchnete nový život.

clanek_007

Rolety Fexi do každého interiéru 

Nech si už však rozhodnete zariadiť svoje bývanie v akomkoľvek štýle, nami ponúkané rolety Deň a noc od Fexi sa do neho budú zaručene skvele hodiť.

Rolety Deň a noc od Fexi predstavujú nadčasový variant zatienenia, ktorý do interiéru prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit a zároveň sa behom chvíľky dá prakticky úplne zatemniť. Veľmi ľahko sa ovláda, je vyrobená z prvotriednych materiálov a vďaka skutočne pestrej škále ponúkaných farieb sa skvele hodí do každého interiéru. Samotná látka na roletách Deň a noc Fexi je potom tvorená pruhmi z dvoch rôznych materiálov.

Prvá je sieťka, ktorá priechodu svetla prakticky vôbec nebráni. Druhý pruh je nepriehľadná látka, alebo priesvitná len do istej miery v závislosti od gramáže látky, ale predovšetkým teda od farby látky. Čo sa týka priesvitnosti daných látok, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete.

Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšieho zatienenia môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte  zatemňovacie Blackout rolety Deň a noc. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie.

Kontaktujte nás a nechajte si poslať až 8 vzoriek zadarmo

A pokiaľ si navyše nie ste istí, akú farbu roliet Fexi do Vášho interiéru zvoliť, nechajte si zaslať až 8 vzoriek úplne zadarmo, a vyberte si tak ten pravý odtieň priamo z pohodlia svojho domova. Správne odhadnúť, ako budú rolety po inštalácii v danej miestnosti pôsobiť, nemusí byť totiž vôbec ľahké. Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený inak, preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve z toho dôvodu Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte oveľa lepšie.

Pokiaľ si teda nie ste istí, aký odtieň nových roliet Deň a noc Fexi ideálne zvoliť, neváhajte a objednajte si nezáväzne vzorky látok. Sú zadarmo a dorazia k Vám domov skutočne rýchlo. Vidieť vzorky konkrétnych látok v obchode alebo na internete Vám neuľahčí výber tak, ako keď ich môžete vidieť naživo priamo vo svojej spálni. Najlepšie je teda nechať si od nás poslať vybrané vzorky a tie si následne doma priložiť k podlahe, nábytku, oknu alebo k stene v danej miestnosti, a až potom si rolety v pokoji objednať.

Zároveň nás taktiež môžete kontaktovať a poradiť sa s naším personálom, ktorý je tu pre Vás od pondelka do piatku od 8 do 16 hodín. Či už si teda počas výberu, objednávky alebo montáže nebudete s čímkoľvek vedieť rady, neváhajte sa na nás obrátiť, sme tu pre Vás.