Výmena starých žalúzií za rolety Deň a noc

Vaše žalúzie už majú tie najlepšie časy za sebou? Niektoré lamely sú zlámané, majú poškodené ovládanie alebo pretrhnuté retiazky a lanká? Možno prišiel čas na ich náhradu za rolety Deň a noc. Aké jednoduché je odstrániť Vaše staré žalúzie? S našim návodom všetko zvládnete sami.

clanek

Prečo rolety Deň a noc namiesto žalúzií?

Keď už žalúzie budete meniť, prečo nezostať u tohto osvedčeného spôsobu zatienenia? Odpoveď je jednoduchá - aj v tieniacej technike sa robia pokroky a všetko sa modernizuje. Dnes sú k dispozícii systémy, ktoré ešte pred pár rokmi neexistovali.

Rolety Deň a noc predstavujú moderné riešenie a špičku tieniacej techniky. Prinášajú hromadu výhod pre bežných užívateľov:

  • kombinujú výhody roliet a žalúzií, bez toho, aby trpeli nejakými ich nevýhodami,
  • ich montáž je veľmi jednoduchá a s našimi návodmi ju zvládnete do 5 minút,
  • počet ovládacích prvkov je zredukovaný na nevyhnutné minimum, čím sa znižuje možnosť ich poškodenia,
  • montovať je možné na okenný rám, na stenu i na strop,
  • namiesto montáže s vŕtaním je možné jednoducho len zavesiť na rám okna bez vŕtania.

Ak sa chcete s roletami Deň a noc zoznámiť podrobne, prečítajte si na našom blogu článok Rolety Deň a noc.

Ak sa rozhodnete objednať si rolety na našom e-shope, dostanete od FEXI navyše:

  • perfektný zákaznícky servis,
  • hŕbu návodov a rád, ako postupovať pri zameraní, výbere, objednaní a montáži roliet,
  • ako jediní dodávame rolety už zložené, čím sa doba montáže ešte znižuje,
  • dopravu zdarma.

V skutočnosti máme aspoň 25 dôvodov, prečo sa rozhodnúť pre rolety FEXI.

Čo budete potrebovať

V tej najjednoduchšej variante demontáže žalúzií si vystačíte s krížovým skrutkovačom. Viac toho potrebovať nebudete. Ale ak si chcete prácu uľahčiť a ste starostliví, pomôžu vám aj ďalšie pomôcky a náradie:

  • ostrý nôž, napríklad odlamovací kobercový nôž,
  • príborový nôž, alebo plochý skrutkovač,
  • krížový skrutkovač alebo aku skrutkovač s bitmi,
  • lepiaca páska - stačí papierová maliarska páska,
  • prostriedky na umývanie okien a okenných rámov - voda so saponátom, hubka a suchá handra z mikrovlákna,
  • malý pilníček,
  • trochu tmelu, silikónu vo farbe okenného rámu, alebo malé samolepky vo farbe okenného rámu.

Demontáž starých žalúzií

Prvým krokom výmeny starých žalúzií za moderné rolety Deň a noc je samozrejme ich demontáž. Keďže ich neplánujeme naďalej používať, nie je nutná žiadna väčšia presnosť alebo opatrnosť. Dbajte samozrejme na to, aby ste si zbytočne nepoškodili rám okna alebo sklenenú výplň. Žalúzie samotné ale šetriť nemusíte.

  1. Začnite tým, že žalúzie vytiahnete do najvyššej polohy a zaistíte. K tomu sa výborne hodí lepiaca páska. Prelepte s ňou žalúzie a prilepte ich k okennému rámu. Po odskrutkovaní žalúzií tak zostanú visieť na páske a nespadnú Vám.
  2. Uvoľnite vodiace lanka, ktoré končia v dolnej časti rámu a sú zaistená PVC štipcami. Môžete štipce buď jemne vytiahnuť napríklad pomocou dlátka či príborového noža. Ovšem bude asi ľahšie ich jednoducho zrezať kobercovým nožom. Len pozor na rám okna.
  3. Odskrutkujte držiačik na strane okna slúžiaci na uchytenie retiazky. Podľa typu žalúzií bude možno najprv nutné odklopiť kryt držiaka. Opäť ho stačí podobrať plochým nožom či dlátom. Mali by ste nájsť skrutku s krížovou hlavou.
  4. Na oboch stranách hornej časti roliet odstráňte kryt ovládacieho mechanizmu. Využijete plochý skrutkovač alebo príborový nôž. Možno to bude chcieť trochu sily.
  5. Pod každým krytom nájdete najčastejšie 2 skrutky s krížovou hlavou, ktoré držia žalúzie na okennom ráme. Všetky vyskrutkujte. Preto sme v prvom kroku žalúzie prilepili k okennému rámu, aby držali aj po vybratí skrutiek.

Po týchto piatich krokoch máte žalúzie v ruke a na okennom ráme už nie je nič než pár otvorov po skrutkách.

Začistenie

Čistá práca je pýchou každého remeselníka. Na čistotu je dobré dbať aj pri montáži roliet. Mali by ste teda začistiť všetky otvory po skrutkách v ráme okna.

Malým jemným pilníčkom ľahko prebrúste hrany otvorov, aby ste odstránili otrepy na okrajoch. Okrem estetického hľadiska je to dobré aj kvôli bezpečnosti - nie je veľmi príjemné zraniť sa o nejaký ostrý okraj.

Po zložení žalúzií určite tiež uvidíte, že rám okna bude zašpinený. To je chvíľa pre kýblik s teplou vodou, trochu saponátu a hubku. Nečistotu na ráme okna umyte a rám potom utrite do sucha. Väčšina ľudí túto chvíľu využije rovno na umytie celých okien.

Rám je čistý, otvory sú zabrúsené, ale ešte je možné ich buď prelepiť alebo zakryť trochou tmelu vo farbe rámu. Nie je to veľa práce, ale výrazne to vylepší vzhľad rámu.

Čas na rolety Deň a noc

Montáž roliet Deň a noc Vám veľa času nezaberie. Najmä, ak si ich kúpite na našom e-shope. Prídu Vám totiž už zložené. Nemusíte byť ani príliš skúsení a celú montáž zvládnete za 5 minút.

Záleží na type montáže. V zásade existujú 3 typy montáže:

  • bez vŕtania,
  • s vŕtaním do okenného rámu,
  • s vŕtaním do steny.

U vŕtania do steny máte ešte možnosť vŕtať do steny vnútri výklenku okna, do steny nad výklenkom alebo do stropu. V každom prípade nájdete v balení vždy všetko, čo k danému typu montáže potrebujete.

V našej poradni tiež nájdete návody a videa pre každý typ montáže.

S demontážou žalúzií radšej počkajte, kým budete mať nové rolety doma. Predsa len ich vyrábame na mieru a pár dní trvá, než vám ich dodáme. Keď sa budete moc ponáhľať a žalúzie zložíte skôr, než budete môcť zavesiť rolety, budete mať napríklad aj niekoľko dní okná bez tienenia.

Pozrite si video nižšie s celým postupom demontáže žalúzií a montáže roliet Deň a noc.

Radi Vám pomôžeme

Nie ste si istí, či sú rolety Deň a noc pre Vás tým pravým zatienením? Chcete získať ešte ďalšie informácie? Potrebujete poradiť s výberom kazety, s montážou alebo čímkoľvek ďalším? Zavolajte nám, alebo pošlite e-mail. Radi sa Vám budeme osobne venovať.