10 + 1 spôsobov využitia balkóna

Vo filme Guľový blesk chodí pani Jechová za pánom Knotkom a pýta sa: „Sklep, máte sklep?“ A o pár scén neskôr sa zjaví znova s otázkou, čo povala. Zvláštne je, že sa nepýtala na balkón. Pritom práve balkón hrá celkom podstatnú rolu pri výbere nového bytu na bývanie.

Áno, balkón môže byť veľkou výhodou. A to aj celkom malý. Sú rôzne spôsoby jeho využitia. Od rýdzo praktických cez relaxáciu až po miesto na tvorbu či výstavku umenia.

Zatienenie balkóna

Je samozrejme lepšie, ak máte možnosť ovládať množstvo slnečného svetla, ktoré na balkón preniká. Zasklenie balkóna je možné dvomi spôsobmi:

  • Doskami zo skla alebo PVC na koľajniciach, ktoré sa posúvajú cez seba, podobne ako dvere vstavaných skríň.
  • Výklopnými presklenými doskami, skladajúcimi sa na bočných stenách balkóna ako harmonika.

V prvom prípade by sme odporučili vnútorné rolety Deň a noc navŕtať do stropu vo vnútri balkóna tesne za sklenenými výplňami. 

Pri druhom spôsobe odporúčame vonkajšie rolety. Možno teda použiť aj interné zo stropu, ale potom je nutné neviesť roletu až do krajov balkóna, aby bolo možné presklené dosky otvoriť. To potom nevyzerá pekne a tiež tienenie nepodáva taký výkon, ako by malo.

Máte doma balkón? Ako ho využívate? Chceli by ste sa inšpirovať? Pozrite sa s nami na pár tipov, ako využiť balkón.

  1. Sušiareň

Áno, začneme tým najjednoduchším a tiež najčastejším spôsobom využitia balkóna. Väčšinou už stavitelia domu rovno na balkóne dajú do stien háčiky na šnúry na bielizeň. Je skutočne praktické nechať bielizeň schnúť na čerstvom vzduchu – schne väčšinou rýchlejšie, krásne vonia a nezvyšuje vlhkosť vzduchu v miestnosti.

  1. Kvetinová záhradka

Kráse prírody podľahne asi každý. Ale ak bývate v panelovom dome na betónovom sídlisku, veľa príležitostí na obdivovanie kvetín nemáte. Balkón je jedinečná príležitosť, ako mať kvetiny denne na dosah. Aj keby to mal byť len obyčajný kvetináč s muškátmi zavesený na zábradlí balkóna.

shutterstock_1196163649

 

Ale tým to končiť nemusí. Čo tak urobiť si pár poličiek a osadiť ich kvetináčmi s peknými kvetinami? Tí odvážnejší (a možno s väčším balkónom) si môžu zaobstarať nízku debnu, naplniť ju zeminou, a vysadiť kvetiny priamo na podlahe balkóna.

  1. Bylinková záhradka

Varíte a jete radi? Potom možno poznáte jedno tajomstvo dobrej kuchyne – chuť tvorí korenie a bylinky. Je dobré vedieť, že korenie je väčšinou lepšie sušené, bylinky sú naopak až na výnimky lepšie čerstvo natrhané a nasekané.

Nie je nič lepšie než si pestovať bylinky vlastné. No a balkón sa na to bezchybne hodí. Postupujte rovnako ako v prípade kvetín. Pokojne kombinujte kvetiny a bylinky.

  1. Zeleninová záhradka

Ak je možné pestovať bylinky, nešlo by to aj so zeleninou? Áno, išlo. Na menšie balkóny sa potom hodia špeciálne kvetináče, v ktorých raste napríklad krík paradajok, papriky, hrášok a pod. Ak máte ale väčší balkón, k slovu prichádza nejaká debna či nádoba, dostatočne vysoká, aby sa dala zasiať napríklad mrkva, zasadiť šalát či karfiol.

shutterstock_619176701

 

Je jasné, že so zeleninovou záhradkou na balkóne nebudete sebestační. Ide skôr o tú radosť vidieť rásť niečo, čo potom budete môcť zbierať, uvariť a zjesť. Magický zážitok.

  1. Ovocný sad

Tak pozor – mať na balkóne celý sad? Ani jeden strom by sa nevošiel! No, je pravda, že bežný strom by sa určite na balkón nezmestil. Ale je možné zaobstarať si menší ovocný stromček, ktorý na balkóne bude prospievať výborne.

Aké sú možnosti? Takmer neobmedzené. Predávajú sa stromčeky okrasné, listnaté i ihličnaté, dokonca ovocné, ktoré je možné skutočne oberať. Môžete tak z balkóna mať vlastné jablká, hrušky, figy, kivi alebo citrusy. Dá sa pestovať aj kávovník, čo sa už týka ďalšieho tipu.

  1. Kaviareň

Po dni plnom práce a zhonu si každý zaslúži malé zastavenie a odpočinok. Niekto dá prednosť spánku, iný si rád zacvičí, ale málokto odmietne vypiť si kávu či čaj.

Aj na ten najmenší balkón by sa malo zmestiť malé kresielko a stolík. Pri horúcej káve sa potom môžeme pozerať z balkóna, relaxovať a odpočívať.

  1. Gril

Nemáte záhradu, ale chceli by ste usporiadať grilovanie? Potom balkón určite postačí. Určite nesiahneme po veľkom záhradnom grile, ktorý by sa na balkón nezmestil. Ale na trhu je mnoho typov i veľkostí grilov, ktoré svoju prácu vedia na výbornú.

shutterstock_1736542397

 

Nechcete riskovať so zapaľovaním ohňa? Potom sa rozhodnite pre nejaký bezpečný elektrický gril. Grilovať sa dá aj v miestnosti, ale výhodou balkóna je, že sa lepšie rozptyľujú pachy a vône grilovaného jedla, ktoré niektorým nemusia robiť dobre.

  1. Čitáreň

Tiež posedenie s peknou knihou je jedna z radostí života. Okolo nás je ale dosť rušivých vplyvov, ktoré nám rušia sústredenie. Ak žijete s niekým v spoločnej domácnosti, nevyhnete sa otázkam, ktoré vyžadujú reakciu, stále niekto prechádza okolo vás apod.

shutterstock_1438974374

 

Čo tak využiť balkón a urobiť z neho čitáreň? Môžete zatvoriť dvere, ktoré sú ale presklené, takže síce sa odizolujete od hluku domácnosti, ale stále ste v kontakte. Stačí malá knihovnička na stene, malé pohodlné kresielko, stolík s lampičkou a je to.

  1. Galéria

Ste umelecká duša? Milujete umenie ako obrazy, plastiky či sochy? Mať doma miestnosť, ktorá by bola celá zasvätená umeniu, je určitý luxus. To sa vám asi nepošťastí. Našťastie je tu balkón!

Prečo nepremeniť balkón na obrazovú galériu? Tu sa naplno prejavia vaše umelecké sklony. Skúste rôzne spôsoby aranžovania, pracujte s farbami a ich kombináciami, venujte pozornosť kompozíciám obrazov. Výsledok bude stáť za to.

  1. Ateliér

A postúpme od milovníka umenia k umelcovi. Maľujete? Socháte? Vyrábate drobné umelecké predmety? Potom určite potvrdíte, že je potrebný dostatočný priestor na prácu. Mať doma vlastnú pracovňu je ideál, ale dokiaľ sú doma deti, nie je jednoduché si to presadiť.

Opäť nás zachraňuje balkón. Čím väčší, tým lepší. A odporúčame aj zasklený. Rôzne vplyvy počasia by nemuseli byť dobré. Nanoste si na balkón všetko, čo budete potrebovať – maliarsky stojan, plátno, farby, alebo akékoľvek pomôcky a nástroje. Samozrejme sa tam musíte potom zmestiť aj vy. :-)

  1. 3+1+1

Jeden tip navyše – pridajte jednu spálňu navyše. Chceli by ste pozvať nejakú návštevu na noc na prespanie? Často to stroskotá na tom, že byt je príliš malý a návštevu nie je kam uložiť. Určite – dá sa vyspať na zemi, ale pohodlné to nie je.

shutterstock_610282175

 

A čo balkón? Nedalo by sa nejako využiť balkón? No samozrejme! Ak sa naň zmestí posteľ, ležadlo, alebo aspoň nafukovací matrac, je vyhrané. V letných horúcich mesiacoch budete možnosť spať pod strechou, ale na čerstvom vzduchu, vyhľadávať aj sami.

Balkón = miestnosť navyše

Nech už balkón používate akokoľvek, je určite výhoda ho mať. Existuje určite aj viac tipov ako ho využiť – skladisko pre bicykel, akvárium či terárium, pre deti, ktoré tam môžu beztrestne maľovať po stenách, prípadne nafúknuť malý bazénik a nechať deti čľapkať sa vo vode.

Uvedené tipy môžete pokojne kombinovať a urobiť si kaviareň uprostred bylinkovej záhradky aj s grilom. Tak si užite pohodu na svojom balkóne.