Máme nové videá – ako zamerať rolety Deň a noc

Veľkou výhodou roliet Deň a noc je to, že ich montáž je taká jednoduchá, že ju zvládne každý. Nemusíte byť ani žiaden veľký domáci majster. Najjednoduchší spôsob montáže je prosté zavesenie rolety na rám okna. To sa ale týka výhradne roliet v otvorenej kazete. Ak máte POLO kazetu či MAXI kazetu, bude potrebné vŕtať.

Prvým krokom je samozrejme zameranie okna, aby ste mohli objednať správne rozmery rolety. Musíte sa teda vopred rozhodnúť, aký spôsob uchytenia rolety zvolíte. Dnes to bude o roletách, ktoré chcete privŕtať buď ku stropu okenného výklenku, na stenu nad okno či priamo na rám okna.

jak_zamerit

Meranie rolety na zavesenie a vŕtanie do rámu okna

Prvým spôsobom zavesenia rolety, o ktorom sa dnes zmienime, je buď prosté zavesenie bez vŕtania, alebo vŕtanie do okenného rámu a zavesenie rolety priamo naň. Nemusíte sa báť, že by ste si okno poškodili – používa sa skutočne malá skrutka a okennému rámu to nemôže ublížiť.

Prichytenie rolety priamo ku krídlu okna preferuje väčšina našich zákazníkov. Dovoľuje vám to ovládať tienenie každej polovice okna zvlášť, čo je veľká výhoda. Tiež do interiéru zasahuje len minimálne – celý výklenok je viditeľný a môžete mať napríklad na parapete aj naďalej ozdobné kvetiny.

Zameranie vyžaduje asi najväčšiu presnosť:

  • Zmerajte šírku sklenenej výplne okien vrátane zasklievacích líšt na bokoch. Pri plastových oknách to máte jednoduché – sú tam viditeľné ryhy.
  • Pri tomto spôsobe zavesenia nič k nameranej šírke nepridávate, ani neuberáte. Chcete totiž, aby látka rolety kryla celú šírku okna aj s miernym presahom (preto meriate šírku vrátane tých líšt), ale aby roleta pri sťahovaní nenarazila do kľučky.
  • Počítajte s tým, že kazeta, v ktorej bude látka rolety navinutá, bude ešte o 2,5 cm z každej strany širšia. Ak teda nameriate šírku skla vrátane líšt 60 cm, budete objednávať túto šírku, ale kazeta bude široká 65 cm.
  • Výška rolety je potom výška celého rámu okna. Opäť platí pravidlo o 150 cm alebo 220 cm výšky.

Ak máte okno s menšou výškou než 1 meter, napíšte poznámku do objednávky – pošleme vám kratšiu retiazku, aby neležala na parapete a nebola nebezpečná pre malé deti a domáce zvieratá.

Dôkladne sledujte nasledujúce video:

Meranie rolety na vŕtanie nad okno do steny

Ak vám nevyhovuje presvitajúce svetlo na okrajoch rolety umiestnené do vnútra okenného výklenku, môžete sa rozhodnúť privŕtať roletu na stenu nad výklenkom. Tá potom bráni prechodu svetla o niečo lepšie. Tento spôsob je tiež tolerantnejší k menším nepresnostiam pri meraní.

Roleta potom viac vystupuje smerom do miestnosti, takže je potrebné počítať s trochou priestoru pred oknom.

Zameranie rolety:

  • Zmerajte vonkajšiu šírku celého výklenku. 
  • K nameranej šírke teraz naopak pridajte niekoľko centimetrov na každú stranu. 3 – 5 cm by mohlo stačiť. Zadávate nám celkovú šírku látky. Celá roleta s mechanizmom bude potom ešte celkovo o 5 cm širšia.
  • Výška rolety bude predstavovať výšku výklenku od stropu, ktorú tiež zväčšíte o nejakých 10 cm. Presná výška nie je veľmi dôležitá. Ide len o to, či si vystačíte so 150 cm, alebo potrebujete 220 cm. Ak ale máte výšku väčšiu než 220 cm, spojte sa s nami – vyriešime to individuálne.

Pri meraní šírky si dajte pozor na to, aby potom roleta neprekrývala to, čo prekryť nechcete. Napríklad vypínač alebo zásuvku.

Video vám opäť napovie ako na zameranie:

Meranie rolety na vŕtanie do stropu výklenku

Rolety Deň a noc navŕtané do stropu výklenku krásne vyzerajú, pretože môžu splývať s bočnou hranou výklenku a stena sa tak zdá, ako by plynulo pokračovala. Roleta potom vyzerá ako taký väčší obraz zapustený do steny.

Je samozrejme nutné počítať s tým, že roleta nedosiahne úplne do krajov výklenku. Tým pádom bude svetlo na okrajoch rolety mierne presvitať.

Zameranie je jednoduché:

  • Zmerajte vnútornú šírku celého výklenku. Občas sú výklenky rôzne nerovné, takže merajte na miestach, kde plánujete roletu privŕtať.
  • Od nameranej hodnoty odpočítajte 5 cm. Ak odpočítate o 1 cm viac, roleta sa bude lepšie ovládať. To preto, aby sa roleta zmestila do výklenku aj s ovládacími prvkami.
  • POZOR – ak plánujete privŕtať roletu v MAXI kazete, odpočítajte namiesto 5 cm radšej 6 cm.
  • Výšku rolety určíte ľahko – zmerajte výšku celého výklenku. Ak bude výklenok nižší než ponúkaná dĺžka rolety, nevadí – roleta sa proste nebude z kazety vysúvať celá.
  • Ak máte výklenok vyšší než 220 cm (čo je maximálna štandardná dĺžka našich roliet Deň a noc), kontaktujte nás. Aj s tým si vieme poradiť.

Ak budete vŕtať do stropu výklenku, odporúčame doobjednať si aj ťažidlo na ovládaciu retiazku.

Celý postup si môžete prezrieť v našom videu:

Nebojte sa spýtať

Každý je majstrom vo svojom odbore a nie je nikto, kto by vedel všetko. Nie je hanba sa spýtať. Hanba by bola zostať v nevedomosti. Ak vám teda nie je niečo jasné, potrebujete konzultáciu alebo hľadáte nejakú odpoveď, kontaktujte nás. Radi sa vám budeme venovať.