5 DIY projektov, ktoré môžete stihnúť v priebehu víkendu

V čase, keď je tu druhá vlna epidémie koronavírusu, riešime otázku, čo s takým množstvom voľného času. Preto máme pripravený náš „zoznam DIY projektov“. DIY je skratka z anglického Do it yourself. Slovensky doslova "Urob si sám".

Nie ste si istí, kde začať, keď ide o váš ďalší domáci majstrovský projekt? Nebojte sa, máme pre vás pár tipov, ako nútené voľno stráviť bezpečne doma, ale naplnené činnosťou. Zostavili sme zoznam vecí, ktoré môžete spoločne s rodinou robiť a zaručene vás A) zabavia a B) potešia výsledkom!

Zaveste nové závesy (alebo rolety!)

Je to práca, ktorú mnohí z nás odkladáme, ale zavesenie vašich nových záclon, závesov či roliet, vám krásne dokreslí atmosféru v byte. Nové rolety či závesy vnesú nové farby do izby, podporia súkromie a pridajú úplne nový nádych života vo vašom obytnom priestore.

nove-rolety

Ideálne sú rolety Deň a noc. Sú totiž veľmi jednoduché na montáž. Ak si ich objednáte v e-shope fexi.sk, prídu vám už zložené. Môžete ich len zavesiť na rám okna, čo sa zaobíde úplne bez vŕtania do stien. Ale aj ak by ste sa rozhodli zavesiť ich na stenu, nie je to nijako zložité. Na fexi.sk máme názorné videá s návodom krok za krokom, ako zavesiť rolety Deň a noc.

Urobte dojem na svoju rodinu a priateľov úplne novými roletami. Montáž zvládnete za 10 minút aj bez predchádzajúcich skúseností. Nemáte ešte svoje rolety doma? Využite voľný čas na to okná zamerať a vybrať si látku - montáž už bude hračka.

Upgradujte na inteligentné rolety

Pre voľné dni sa ponúka aj ďalšia možná činnosť – postúpte o stupeň vyššie k inteligentnej domácnosti. Zakúpte si súpravu na elektrifikáciu svojich súčasných roliet Deň a noc.

Naše inteligentné rolety vám umožnia ovládať ich len stlačením tlačidla na ovládači. S jedným ovládačom môžete ovládať aj viac roliet, každú zvlášť, či naraz. Do budúcna chystáme aj aplikáciu pre inteligentný telefón alebo tablet.

Elektrifikácia roliet je veľmi jednoduchá. Na všetky nami dodané rolety môžete dokúpiť motorček s ovládaním a nabíjačkou. Dôležité je, aby ste objednali správny motorček k správnej kazete. Kazety máme 3 – otvorená, POLO a MAXI.

Rozmyslite si, koľko roliet chcete ovládať. Ponúkame totiž ovládače aj s viacerými kanálmi, keď každý kanál môže ovládať až 10 roliet.

Montáž motorčeka je zase jednoduchá – vložíte ho zboku do kazety. Záležitosť na 5 minút, ale ten efekt! Ak chcete doma dostať pochvalu, naplánujte si na víkend elektrifikáciu roliet Deň a noc.

Vytvorte na stene obrazovú galériu

Toto by mohla byť zaujímavá rodinná zábava. Kúpte si rámy, vyberte nejaké pekné fotografie, vytlačte ich v správnom rozmere a vytvorte si vlastnú galériu! Ideálne sú fotografie s portrétmi členov rodiny, nejaké spoločné obľúbené miesto, rodný dom apod.

galerie

Rozhodnúť sa môžete pre čiernobielu tlač – fotografie tak získajú väčší umelecký náboj. Ale samozrejme ani farba nevadí. Len nech to ladí k interiéru. Dobré je, ak sú rámčeky rôznych veľkostí, orientované tak na výšku, ako aj na šírku.

Malý tip – skúste si najprv vystrihnúť z papiera tvary zodpovedajúce veľkosti rámčekov, ktoré na stene môžete posúvať a prichytávať lepiacou páskou tak dlho, než budete s kompozíciou spokojní. Potom budete vedieť, koľko a ako veľkých rámčekov potrebujete. A dočasnú kompozíciu si vyfotografujte, nech to nemusíte vymýšľať znova, až budete mať rámčeky s fotografiami pripravené.

Namaľujte vlastný obraz

Že nie ste žiadny maliar a vrcholom vášho umenia by mohol byť tak maximálne had, ktorý prehltol slona?

had-slon

To vôbec nevadí. Využite súpravu na maľovanie podľa čísiel, a vaše dielo bude porovnateľné so skutočným majstrovským kúskom. Využijete totiž jednoduchý trik, pomocou ktorého už Leonardo da Vinci učil svojich žiakov maľovať.

V zuty.sk, e-shope s maľovaním podľa čísiel, si vyberte tému svojho obrazu. To vám možno zaberie viac času než samotné maľovanie, pretože ide o najširšiu ponuku obrazov na českom trhu. Sú tu motívy so zvieratami, slávnymi osobnosťami, ďalej kvetiny, krajiny, lode, slávne stavby atď.

Po objednaní dostanete plátno aj s farbami a štetcami. Hlavný trik je v tom, že na plátne uvidíte očíslované plôšky, kde každé číslo zodpovedá číslu na tégliku akrylovej farby. Vlastne teda vyfarbujete plátno postupne ako maľovanky. Ale nenechajte sa zmýliť – tak jednoduché to predsa len nie je. A radosť zo skutočného obrazu farbou na plátne stojí za trochu námahy a dôkladnosti pri vyfarbovaní.

Možno najlákavejší bude obraz podľa vlastnej fotografie. Proste vyberiete a pošlete svoju vlastnú fotografiu a príde vám plátno s číslami, len pracujete na svojom vlastnom námete. To je ten správny projekt na víkend.

Hotové plátno môžete začleniť do svojej galérie z predchádzajúceho typu.

Recyklujte kus starého nábytku

Oživenie starého kusa nábytku vám umožní predĺžiť jeho životnosť. Či už je to komoda alebo stará stolička, prečo ju neoživiť čerstvým náterom farby, laku alebo snáď novými úchytmi? Prečo vyhadzovať niečo len preto, že už je to staré?

Možno, že v dome nemáte miesto pre komodu, môžete ju kedykoľvek zmeniť na podstavec pre kvetináč na záhrade, použiť ju ako úložnú jednotku v garáži alebo z nej urobiť hračku pre deti. A keď už sme pri deťoch – prečo ich tiež rovno nezapojiť do tvorivej práce?

recyklace-komody