3 tipy, ako ochrániť rolety pred Vašou mačkou

clanek_001

Máte nové rolety Deň a noc FEXI a neviete, ako na ne bude reagovať Vaša mačka? Určite bude nadšená. Jej zásah ale zrejme nepoteší ani Vás, ani rolety. Nemusíte sa ale ničoho báť, existuje hneď niekoľko spôsobov, ako rolety pred mačkou chrániť.

Rozhodli ste si zaobstarať ľahko upevniteľné rolety Deň a noc FEXI, ktoré budú vo Vašom dome príjemne regulovať svetlo, ale zároveň viete, čoho je Vaša mačka niekedy schopná? Aj keď sú naše rolety vyrobené z kvalitných materiálov, je dobré ich pred zbytočným poničením chrániť.

Všetci, ktorí majú mačku doma, veľmi dobre vedia, ako dokáže byť tento domáci maznáčik vynaliezavý a hravý. Obzvlášť také rolety a šnúrky môžu byť pre mačky a mačiatka veľmi lákavé. Vaše rolety by tak ľahko mohli utrpieť nemalé škody. Alebo ešte horšie, utrpieť by mohla tiež Vaša mačka. Na prvý pohľad pútavá retiazka by pre ňu mohla byť obzvlášť nebezpečná.

Ako teda postupovať, ak ste sa rozhodli zaobstarať praktické okenné rolety FEXI a zároveň máte doma temperamentnú mačku? To sa vám pokúsime poradiť v nasledujúcich riadkoch.

Prinášame vám 3 tipy, ako môžete okenné rolety od FEXI pred mačkami ľahko ochrániť:

  • zabezpečte pred mačkou tú najlákavejšiu časť roliet,
  • zabráňte mačke prístup k oknu,
  • doprajte mačke iné vyhliadkové miesto.

Zabezpečte pred mačkou tú najlákavejšiu časť roliet

Prvým krokom, ako môžete prinútiť mačku, aby nechala rolety na pokoji, sú isté opatrenia. Nedajte mačke možnosť, aby sa z roliet stala hračka. Mačky, a predovšetkým potom mačiatka, najviac láka ovládacia retiazka, ktorá pre nich predstavuje zdroj zábavy. Ak teda nechcete, aby sa pre nich stal zdrojom pokušenia, jednoducho ju schovajte.

Retiazku zastrčte vysoko mimo dosahu a upevnite ju tak, aby si ju Vaša mačka nevšimla. Vždy používajte kladku, tú ideálne navŕtajte na rám okna podobne ako u klasických žalúzií. U Fexi si môžete objednať rolety s kratšou retiazkou. Štandardne síce nie je v našej ponuke, ale radi jej dĺžku na požiadanie upravíme. Stačí túto požiadavku zadať v 3. kroku v košíku do poznámok pre predajcov. Vďaka tomu ľahko predídete pretrhnutým a inak poškodeným retiazkam. Ďalej odporúčame nepoužívať ťažítko, ktoré mačke pripomína hračku. Ak by k nehode došlo a nejaká retiazka sa vám pretrhla, jednoducho si môžete objednať novú.

Ak chcete, aby sa mačka roletám vyhýbala oblúkom, môžete vyskúšať takzvané odpudzovače mačiek. Jednou z alternatív je napríklad akustický odpudzovač, ktorý mačku odradí vydávaním veľmi vysokých tónov. Je však príliš vysoký na to, aby ho zachytilo ľudské ucho. Staviť môžete aj na sprej s nepríjemným zápachom, ktorý mačky odrádza. Človek ho ale nevníma.

Zamedzte mačke prístup k oknu

Ďalší spôsob, ako ochrániť svoje krásne nové rolety pred Vašou mačkou, je zamedziť k nim prístup. Nemusí to byť vždy ľahké, ale môžete sa o to aspoň pokúsiť. Umiestnite pred okno dostatočne ťažké a priestranné predmety, napríklad dekorácie, kvetináče alebo knihy, ktoré mačka nemôže odtlačiť a zároveň medzi nimi nemôže pohodlne prechádzať a polihovať. Vďaka tomu, že nebude pri okne dostatok miesta, nebude mať potrebu sa u neho pohybovať, a teda sa hrať s roletami a retiazkami.

Doprajte mačke iné vyhliadkové miesto

Jednou z variant, ktorú môžete vyskúšať, je dopriať Vašej mačke vlastné okno. Skrátka do jedného okna rolety neumiestniť. Znie to možno trochu šialene, ale domáce mačky sa môžu v bytoch nudiť, a tak sa zabávajú aspoň sledovaním vonkajšieho sveta a pozorovaním vtáčikov na stromoch. Umožníte tak mačke, aby aspoň jedno okno v dome zostalo nezatienené, a ona vďaka tomu mohla v kľude posedávať na parapete a pozorovať okolie. Naučte mačku novému miestu napríklad tým, že jej pred okno bez rolety umiestnite pelech alebo prikrývku, aby vedela, že má svoje strategické miesto, a cítila sa na ňom dobre.

Riešením môže byť tiež nechávať vždy jednu roletu vytiahnutú hore a zbytočne tak mačke nedávať dôvod na ňu útočiť v snahe získať si výhľad von. Nie je záruka, že si vďaka tomu prestane všímať zvyšných okien. Tie s roletami môžete ochrániť podľa našich tipov v predchádzajúcich bodoch. Ale snad sa Vám s tými štvornohými nezbedníkmi podarí dohodnúť alebo ich to naučíte rovnako ako chodenie na piesok.

Tip na záver: Zabezpečte, aby Vaša mačka mala dosť hračiek, s ktorými si skutočne vyhrá. Potom nebude mať takú potrebu vyhľadávať iné spestrenie. Skúšajte hračky pravidelne obmieňať tak, aby predstavovali neustále novú formu zábavy.