Aké farby vladnu roku 2021?

Kreslicí plátno 5998

Ak radi sledujete aktuálne trendy v dizajne, určite Vám nesmie uniknúť každoročné vyhlasovanie farby roka od Pantone Color Institute. Akú farbu si pre nás vybrali odborníci tento rok a čím je rok 2021 tak jedinečný?

Unikátny rok 2021

Odtieň, ktorý odborníci z Pantone Color Institute každoročne volia, by mal reflektovať súčasné trendy, svetovú situáciu a spoločenské dianie. Výsledná farba potom po celý rok ovplyvňuje maliarov, dizajnérov, návrhárov, umelcov, marketérov aj rôzne ďalšie odbory.

V roku 2020 vystriedala hravú a temperamentnú koralovú klasická modrá, ktorá mala predstavovať stmievajúcu sa oblohu ponúkajúcu ochranu a upokojenie. Nie je však prekvapením, že po nekonečných turbulenciách roku 2020 vstupujeme do nového roku nie príliš pokojní, neistí, plní obáv a strachu z neznámeho. A práve na túto situáciu sa snaží spoločnosť Pantone reagovať.

Po roku 2016 tak prichádza druhý unikátny moment, kedy Pantone Color Institute vyhlásil rovno dve farby roka oproti klasickej jednej. Tohtoročnému roku 2021 tak bude vládnuť odtieň sivej, konkrétne Ultimate Grey (Pantone 17-5104), ktorý dopĺňa odtieň žltej, konkrétne Illuminating Yellow (Pantone 13-0647). A čo farby presne predstavujú?

clanek_02_barva_roku

Šedá ako symbol vytrvalosti

Odtieň šedej bol zvolený ako symbol statočnosti a vytrvalosti, ktorú v roku 2021 budeme potrebovať. Nehľadajte však za tým nič depresívneho, naopak by táto farba mala priniesť do dizajnu stabilitu, pokoj a múdrosť.

Šedá sa veľmi často považuje za konzervatívnu a univerzálnu farbu, pre niekoho až nudnú. Jej výhodou je ľahké kombinovanie, veľmi dobre ju uplatníte so všetkými farbami.

Pokiaľ chcete módne šedú zakomponovať do svojho obydlia, v malých a zle presvetlených interiéroch s ňou skôr šetrite, priestor by mohol pôsobiť príliš stiesnene. Najlepšie urobíte, ak ju zakomponujete do menších plôch a dekorácií, napríklad si vyberiete šedé rolety Deň a noc.

Vo väčších priestoroch sa hodí aj na podlahu, stenu či nábytok. Vždy by však mala byť doplnená inou, výraznejšou farbou.

Žltá ako symbol nádeje

A to napríklad práve žltú. Nie je samozrejme náhoda, že Pantone Color Institute vybral k uzemnenej a striedmo šedej žiarivú žltú, plnú optimizmu. Táto farba má v kombinácii so šedou predstavovať nádej, akési svetlo v diaľke, ktorému sa chceme priblížiť. Žltá skrátka pôsobí radostne, symbolizuje šťastie, teplo a slnko.

Ak ju chcete využiť v interiérovom dizajne, skvele sa hodí na bytové a textilné doplnky a dekorácie. Žltou môžete samozrejme tiež vymaľovať, najlepšie malé a zle osvetlené miestnosti, dávajte si však pozor, aby jej nebolo príliš veľa. V takom prípade totiž môže vyvolávať úzkosť, frustráciu a hnev. Najlepšie urobíte, keď základným stavebným kameňom bude v miestnosti práve šedá, ktorá bude doplnená o žlté prvky, napr. Žlté rolety Deň a noc.

A_031_blog_barva_roku