Ako postupovať pri výbere látky?

Farba či motív roliet Deň a noc je pravdepodobne to prvé, čo riešite, keď uvažujete o ich obstaraní. Do úvahy toho nakoniec musíte vziať viac - typ kazety, spôsob montáže, typ ovládania, rozmery. Ako postupovať, aby ste vybrali dobre? S tím Vám poradí náš sprievodca.

Farba

Aká farba u Vás doma prevažuje?

Než sa pustíte do Listovania naším e-shopom, porozhliadnite sa po miestnosti, prípadne po celom byte. V každej miestnosti skúste definovať odtieň, ktorý je pre ňu charakteristický. Základom budú farby na stene.

Výrazné kusy nábytku berte do úvahy tiež. Napríklad máte obývačku s čisto bielymi stenami. Televíznu stenu ale z jelše. A potom je tu sedačka v tmavo sivej.

Vidíte, že nie je úplne ľahké povedať, akú farbu má Vaša obývačka? Dôležité ale je, či spolu ladia. Biela a sivá farba patria medzi neutrálne - dajú sa vlastne kombinovať takmer s akoukoľvek ďalšou farbou.

Zaujímavý pohľad na vec je ten, keď vstúpite do miestnosti - na čo Vám padnú oči ako prvé? Sedačka? Televízna stena? Koberec? Farba toho predmetu by Vás mala zaujímať, pretože k nej potom budete ladiť aj rolety.

Zjednocujúci prvok

Moderné poňatie dizajnu nám diktuje používať zjednocujúci prvok naprieč všetkými miestnosťami bytu. Napríklad kachličky na kuchynskej linke možno použiť aj na dosku konferenčného stola v obývačke a obloženie steny v kúpeľni.

Alebo rovnaký koberček môžete mať v detskej izbe, obývačke aj v jedálni. Buďto naozaj rovnaký, alebo len s rovnakým vzorom a rôznymi farebnými kombináciami.

Cieľom zjednotenia je, aby vznikol pocit, že ste stále v rovnakom byte, aj keď v inej miestnosti.

Rolety a ich farba sú výrazným zjednocujúcim prvkom bytu. Naviac je celkom ľahké použiť ich pre zjednotenie celého bytu, pretože ich montáž je záležitosť na 2 minúty.

Sú domácnosti, ktoré menia farebné ladenie bytu vždy so zmenou ročného obdobia. Prečo teda nemať hneď niekoľko sád roliet Deň a noc a príležitostne je nestriedať?

Doplňujúce farby

Máte už predstavu, aká farba prevažuje v akej miestnosti? Potom sa zamyslite nad tým, ktorú farbu roliet použijete, aby ste ju doplnili.

Napríklad kuchyňa môže mať hŕbu doplnkov v červenej farbe. V odtieňoch červenej sa teda môže pohybovať aj nová roleta do kuchyne. Vyberať môžete od ružovej cez lososovú až k tmavo červeným roletám.

Čím tmavší odtieň zvolíte, tým vyššiu úroveň zatienenia tiež docielite. Aj to je potrebné brať do úvahy pri výbere farieb.

Na obrázku nižšie vidíte pruh s oblasťou viditeľného spektra svetla. Od najnižších po najvyššie frekvencie sa nám javí ako rôzne farby. Na kruhu s výsekmi potom môžete pozorovať, ako sa ktoré farby správajú voči sebe navzájom.

barevny-kruh

Farby, ktoré ležia vedľa seba a v rovnakej vzdialenosti od stredu, môžeme považovať za úplne doplnkové. Nie je ale bezpodmienečne nutné dodržiavať to striktne. Ak chcete kombinovať napríklad 3 farby, pokojne vyberte tú základnú a druhé dve napríklad ob jednu výseč na každú stranu.

Kontrastné farby

Vybrať kontrastnú farbu miesto doplnkovej je jednak ťažšie a potom tiež odvážnejšie. Kým doplnkové farby sú k základnej farbe celkom blízko, a k ich výberu ten farebný terč úplne nutne nepotrebujeme, kontrastné už tak jasné nie sú.

Navyše sú rôzne modely, podľa ktorých onen farebný terč vzniká. V jednom sú základnými farbami červená, zelená a modrá, v druhom modeli sú to červená, žltá a modrá. Takže zatiaľ čo v jednom modeli je k zelenej farbe kontrastnou farbou svetlo oranžová, v inom je to skôr fialová.

Ak máte vybranú základnú farbu, leží jej kontrastná farba priamo oproti kruhu. Ideálne v rovnakej vzdialenosti od stredu.

Tým máme za sebou vysvetlenie, prečo je výber kontrastnej farby ťažší. Prečo je ale odvážnejší? Je to preto, že príliš veľa kontrastov odvádza pozornosť. To je niekedy na škodu a niektorým ľuďom je to aj nepríjemné. Ale do študentskej izby alebo do bytu mladej rodiny sa kontrastné farby určite hodia.

Dokonalosť je v detaile

Nenechajte sa zlákať tým, že sa Vám na našom e-shope určitá látka jednoducho páči. Predstavte si ju v miestnosti, ktorá už nejako zariadená je. Vlastne si ju nemusíte len predstavovať - ​​objednajte si vzorky zadarmo a my Vám pošleme až 8 rôznych látok, aby ste si mohli vybrať naozaj tú najlepšiu.

Rolety Deň a noc sú určite výrazným prvkom bytu a plní nielen jednoduchú funkciu tienenia, ale významne dokresľujú celý dizajn. Napriek tomu by sme ich považovali skôr za nenápadný detail, ktorý len dopĺňa celú izbu.

Zrak návštevy by asi nemal padnúť na nové rolety ako na prvú vec v izbe. Ale aj také "detaily", ak spolu vzájomne ladia, pozdvihnú byt či dom na domov.

Vzor

Máte vybranú základnú farbu? Na rade je výber vzoru alebo motívu.

Rolety Fexi môžu byť buď hladké bez vzorov a motívov, alebo s nimi. Medzi vzory nájdete hlavne napodobeniny prírodných materiálov, najčastejšie dreva.

To sa hodí napríklad v prípade, keď máte zo zodpovedajúceho dreva nábytok. Napríklad svetlý dub:

svetly-dub

Máme aj látky, u ktorých sa striedajú 2 rôzne vzory:

duo

Gramáž

Čím ťažšie látka, tým menej cez ňu bude presvitať slnka zvonku. Spolu s vyššou gramážou rastie väčšinou aj cena, čo by mohlo niekoho odradiť. Pokiaľ ale plánujete zabrániť slnku v prenikaní do miestnosti, premýšľajte skôr o látkach s vyššou gramážou.

Vypláca sa to najmä u svetlých odtieňov farieb. Ak si vyberiete napríklad hnedú farbu, spoznáte rozdiel v úrovni tienenia u látok na prvý pohľad.

Najtenšie látky majú gramáž 62 g / m2 a najhustejšie až 210 g / m2. Látky s gramážou okolo 127 g / m2 tvoria stred.

Bližšie informácie o látke vybranej rolety uvidíte v detaile rolety. Na pravej strane rozkliknite "Informácie o látke".

informace-o-latce-sk

Látky s nižšou gramážou nájdete väčšinou v rade Silver alebo Diamond. Silnejší látky hľadajte v radoch Platinum a Gold. Rad roliet Blackout sľubuje maximálnu úroveň zatemnenie.

Rolety Fexi - nákup bez starostí

Ak budete potrebovať pomoc, kontaktujte nás. Našim zákazníkom poskytujeme nadštandardnú službu "Bez starostí". Naši špecialisti sa Vám budú venovať tak dlho, ako budete potrebovať, a pomôžu Vám vybrať tú správnu farbu látky.