Výhody a nevýhody francúzskych okien - 1. časť

clanek_francouzska-okna-001

Šálka dobrej kávy a krásny výhľad na vychádzajúce slnko. Existuje snáď lepší štart do nového dňa? Francúzske okno jedinečne presvetlí interiér a zaistí Vám unikátny výhľad z okna. Ak práve zvažujete všetky pre a proti francúzskych okien, ste na správnom mieste! Pripravili sme si pre Vás odpovede na všetky dôležité otázky, ktoré Vás môžu pri rozhodovaní trápiť

Čo sú francúzske okná?

Začneme trochou teórie. Francúzske okno je špeciálnym typom okna, ktorého spodná hrana je súbežná s podlahou. Tým sa líši od klasických okien, u ktorých dosahuje spodná hrana obvykle cca 80 cm nad podlahou.

Obvykle sa tento typ okien inštaluje ako priechod na terasu či záhradu. Samozrejme neexistuje iba jediný typ francúzskych okien, môžete vyberať z jednotlivých variantov, ktoré sa líšia materiálom, spôsobom otvárania a ďalšími aspektmi.

Francúzske okná alebo francúzske dvere?

Ak ste sa stretli s oboma pojmami zvlášť, je jasné, že trochu váhate, či sa jedná o rovnakú vec. Ak by sme chceli lipnúť na detailoch, je jedinou správnou variantou francúzske okno s dverami určitého typu. Za francúzske dvere možno totiž považovať len samostatné presklené dvere, ktoré dizajnom pripomínajú francúzske okná.

Veľkou výhodou však je, že len málokto lipne na týchto detailoch. Ak sa teda obrátite na profesionálnu firmu s požiadavkou francúzskych okien či dverí, navedú Vás doplňujúcimi otázkami na správny výber.

Typy francúzskych okien

Francúzske okná sa obvykle delia podľa materiálu, počtu krídel a spôsobu otvárania. Čo sa materiálu týka, býva obvykle na výber z plastových, drevených a hliníkových okien. Každý z materiálov vyniká inými vlastnosťami a ponúka inú životnosť, preto by ste mali vždy premýšľať nad tým, čo od okien očakávate.

Drevené francúzske okná majú síce krásny tradičný vzhľad, ich údržba je však veľmi náročná, čo sa zvyčajne odráža aj na ich životnosti. Plastové francúzske okná Vás určite poteší nízkou cenou, dobrými tepelno-izolačnými vlastnosťami, sú však viac citlivejšie na vyššie teploty a prach. Hliníkové francúzske okná oceníte najmä pre vysokú životnosť, jednoduchú údržbu, nevýhodou je však vyššia investícia.

Francúzske okná sa obvykle delia na dvojkrídlové a trojkrídlové, pričom môžu byť so stredovým stĺpikom alebo s tzv. Štulpom, teda bez stredového stĺpika. V dnešnej dobe však nie je problém navrhnúť atypické francúzske okná s ľubovoľným počtom krídel.

clanek_francouzska-okna-002

Balkónové dvere

Poslednou dôležitou časťou výberu je rozhodnutie, aké dvere chcete k francúzskym oknám zaobstarať, to znamená, ako ich budete otvárať. Možností je hneď niekoľko. Najlacnejšou variantou sú určite klasické presklené balkónové dvere, ktoré môžu byť jednokrídlové aj dvojkrídlové.

Nevýhodou dverí na klasických pántoch je to, že pri otváraní a zatváraní zaberajú príliš veľkú plochu priestoru. Rozmery dverí musia byť navyše menšie, pretože rozmery skiel limituje hmotnosť veľkoformátového zasklenia a únosnosť plastového profilu a dverového kovania.

Zdvižne posuvné dvere (HS portály)

Rozhodne lepšou variantou sú posuvné systémy. Vyberať môžete najmä z HS portálov a PSK portálov. Aký je medzi nimi rozdiel?

Ak si prajete, aby prístup na terasu či záhradu bol bezbariérový, voľte HS portál čiže zdvižne posuvné dvere. Tento typ dverí pomaly prechádza v plytkej koľajnici na zemi a v závese pri strope. Koľajnica je však robustnejšieho charakteru, preto počítajte, že na ňu potrebujete viac miesta. S dverami sa ľahko manipuluje, môžete ich ľahko v akejkoľvek polohe zastaviť a zamknúť, napríklad ak chcete nechať úzky priechod pre domácich miláčikov. Zdvižne posuvné dvere Vám oproti balkónovým dverám dovolia zaskliť väčšie formáty, budete si tak môcť vychutnať oveľa krajší výhľad z okna.

clanek_francouzska-okna-003

Sklopne posuvné dvere (PSK portály)

Sklopne posuvné dvere čiže PSK portály využijete najmä tam, kde nemáte dostatok priestoru na dvojitú koľajnicu HS portálov. Jedinou chybou na kráse je, že so sklopne posuvnými dverami nebudete už mať bezbariérový prístup, ale to je naozaj jedina nevýhoda. Sklopne posuvné dvere sa ovládajú veľmi ľahko, možno ich vyklopiť na ventiláciu a sú prispôsobené bezpečnému a jemnému zatváraniu.

Výhody francúzskych okien

A prečo si vlastne francúzske okná zaobstarať?

  • Priestor opticky zväčšíte, získate viac svetla v interiéri.
  • Budete mať väčší výhľad a lepší prehľad, čo sa deje na záhrade, čo sa hodí, keď sa tu napríklad hrajú deti.
  • Urýchlite prevetranie miestnosti, vďaka čomu Vám nebude z domu unikať teplo (neochladia sa steny).

Nevýhody francúzskych okien

Každá minca má však dve strany. Aj francúzske okná prinášajú určité nevýhody, a to najmä:

  • menej súkromia,
  • v prípade okien na juh či juhozápad prehrievaniu interiéru,
  • či naopak vyšší únik tepla v zimnom období.

Všetky nevýhody sa však dajú hravo vyriešiť. Na možný únik tepla myslite už pri nákupe okien a vyberajte len také, ktoré majú čo najmenší koeficient prestupu tepla (označovaný písmenom U). Zároveň dbajte na to, aby okno bolo osadené v kvalitnom ráme a správne zabudované. Únik tepla tiež minimalizujete podlahovým kúrením či podlahovými konvektormi pod francúzskymi oknami.

Čo sa prehrievania týka, pomôže Vám jednoducho kvalitná tieniaca technika. Výhodným riešením sú napríklad rolety Deň a noc, ktoré Vám umožnia skvele regulovať svetlo. Rolety Vás tiež ochráni pred zrakmi ostatných, nemusíte sa preto báť ani straty súkromia.

Montáž vnútorného tienenia do francúzskych okien

Rozhodli ste sa zaobstarať si k francúzskym oknám tiež rolety Deň a noc a zvažujete, kam ich namontovať? Pri montáži sa vždy riaďte spôsobom otvárania dverí. Ak ste si zaobstarali francúzske okná s balkónovými dverami, môžete rolety nainštalovať priamo na rám. Ak ste sa však rozhodli pre HS portál, navŕtajte roletu radšej do steny nad okno.

Chcete sa dozvedieť viac o tienení francúzskych okien? Pripravujeme pre Vás ďalší článok, v ktorom sa dozviete:

  • ako vybrať rolety na francúzske okná,
  • ako zameriavať francúzske okná
  • a čo všetko nákupom u FEXI získate.