Aké rolety Deň a noc vybrať pre hnedé okná?

Okenný rám by mal ladiť s dekorom celej miestnosti, takže aj s roletami alebo žalúziami, ktoré sú na okne nasadené. Jedine tak môžete vytvoriť ucelené usporiadanie, ktoré je funkčné, a aj zdobí interiér. Dnes Vám doporučujeme rolety Deň a noc, ktoré najlepšie fungujú na hnedých oknách!

clanek_001

Hnedá farba okenných rámov nie je žiadna výnimka. Hoci biele okenné rámy sú stále považované za štandard a sú najbežnejšie. Veď akú farbu si predstavíte, keď sa povie „plastové okno“? Zrejme väčšina z nás tradičnú bielu.

V niektorých domácnostiach možno nájsť stále drevené rámy. A naviac aj plastová okná sa už vyrábajú v hnedých odtieňoch. Kdo si praje, nájde aj plastové okná, ktoré skutočne vyzerajú ako z dreva. Samozrejme teda majú hnedú farbu.

Biela sa hodí ku všetkému. Pokiaľ ale máte okná v hnedých odtieňoch, môžete mať problém posúdiť, aké rolety budú na hnedých oknách vyzerať dobre.

Aké rolety pre hnedé okná?

Materiál a jeho možnosti

Máte dilemu, aké rolety zvoliť pre hnedé okná? Najprv sa skúste pozrieť na celok – zvážte materiál a farbu okenného rámu a vezmite do úvahy aj výzdobu celej miestnosti. Nepodľahnite  zjednodušenému názoru, že hnedý okenný rám = hnedé rolety.

Rozhodnite sa taktiež, akú vysokú úroveň slnečného svetla potrebujete v miestnosti mať aj pri zatiahnutej rolete. Rolety Deň a noc vynikajú v schopnosti plynulej regulácie priechodu svetla nie len tým, ako hlboko ju stiahnete, ale taktiež ako nastavíte vzájomné krytie priehľadných a nepriehľadných pruhov. Naviac sa ale môžete rozhodnúť, akú úroveň tienenia bude látka rolety mať. Od slabo tieniace, cez stredne až po vysoko tieniace látky.

Vaše rozhodnutie sa bude týkať nie len funkčnosti, ale taktiež to bude mať vplyv na vzhľade roliet. Predsa len silnejšie nepriehľadné materiály vyzerajú úplne inak než ľahké, vzdušné látky.

Typ inštalácie roliet

Akonáhle sa rozhodnete pre látku s vhodnou úrovňou tienenia, je dobré vedieť, aký spôsob inštalácie zvolíte. Niekomu sa nebude chcieť vŕtať do okenného rámu, pretože majú byt v prenájme alebo majú napríklad starožitné okná. Podobné dôvody môžu viesť k tomu, že nebudete chcieť vŕtať ani do steny.

Najjednoduchšou montážou roliet Deň a noc je ich prosté zavesenie na rám okna. V tomto prípade sa zaobídete bez akéhokoľvek vŕtania. Pre zavesenie sa ale hodia len rolety v otvorenej kazete. POLO alebo MAXI kazeta to neumožnujú. Berte teda aj toto do úvahy pri rozhodovaní.

Spôsob ovládania roliet

Rolety Deň a noc majú veľmi jednoduché ovládanie. Používa sa jednoduchá umelohmotná retiazka, ktorou sa otáča navíjacia tyč vo vnútri kazety. Otáčaním sa látka buď navíja dovnútra kazety alebo v opačnom smere sa zase odvíja, aby kryla okno a plnila svoju funkciu tienenia.

Dobrou správou je, že pri objednávke sa môžete rozhodnúť, na ktorej strane chcete mať ovládanie. Doporučuje se vždy strana, ktorá je vzdialenejšia od kľučky, avšak pokiaľ si prajete, či potrebujete, je možné retiazku pre ovládanie viesť aj pri okennej kľučke a niak si vzájomne nebudú prekážať.

Okrem ručného ovládania je k dispozícií aj automatika. Každú roletu môžete zabezpečiť elektromotorom, ktorý urobí prácu za vás. Nielen že nemusíte ani vstávať z kresla a roletu si stiahnete pomocou diaľkového ovládania, ale môžete takto ovládať aj viac roliet naraz alebo aj všetky v celom byte. A to jedným diaľkovým ovládačom, na ktorom si môžete nastaviť aj niekoľko obľúbených pozícií roliet.

Aj v prípade, že už doma máte nejakú roletu od FEXI, je možné ju zabezpečiť elektromotom aj dodatočne. Všetko potrebné vrátane návodu na inštaláciu nájdete na e-shope fexi.sk.

Akú farbu roliet pre hnedé okná zvoliť?

Možno, že Vaším prvým krokom pri výbere roliet na hnedé okná bude rozhodnutie o farbe. Nie je nutné dodržiavať postup, ktorý tu načrtneme my, presne krok za krokom. Úprimne – sami si myslíme, že farba je vlastne skutočne to prvé, čo väčšina našich zákazníkov rieši. Ale je z toho aj vidieť, akým dôležitým prvkom v celom výbere roliet farba je.

Na začiatku úvahy o vhodnej farbe si uvedomte, že pre hnedé okná bude výber predsa len trochu užší než u bielych oknách , na ktoré sa vlastne hodí akákoľvek farba. Je rozumné trochu zosvetliť rámy okien, ale úplne biela farba nie je vždy dobrá voľba.

Rolety dodávame s krycím mechanizmom a ovládaním buď v bielej alebo hnedej farbe. Hnedú sme zvolili práve preto, že je to druhá najčastejšia farba okien hneď po bielej. Biele kryty na hnedých oknách nemusia byť chybou, ale pravdepodobne budú lepšie vyzerať tie hnedé.

Čo sa týka farby látky, tam už je priestor väčší. Môžete ísť tou najjednoduchšou cestou a filtrovať si na e-shope výber podľa farieb. Napríklad béžové alebo hnedé odtiene roliet.

clanek_002

Nemusíte sa ale obmedzovať len na základné farby. Máte okna napríklad v dekore dubu, alebo dokonca priamo dubové, proste vyhľadajte na našom webe slovo „dub“ a voila – môžete vyberať rolety, ktoré sa perfektne hodia priamo k Vašemu okennému rámu. Mnohé látky našich roliet totiž svojou štruktúrou imitujú rôzné druhy dreva.

V miestnostiach, kde chcete použiť tmavšiu látku (napr. v spálni), zostáva schéma podobna. Zaujímavo bude vyzerať podobná hnedá (alebo o niečo svetlejšia), ale taktiež sýta, ušľachtilá farba, ako je vínová, tmavo modrá alebo grafitová. Musíte však dávať pozor, aby sa miestnosť príliž nestmavila, pokiaľ to nie je účelom.

Zaujímavosť o hnedej farbe

Vedeli ste, že hnedá farba vlastne neexistuje? Nie je totiž súčasťou farebného svetelného spektra, rovnako ako napríklad ružová. Ako to, že mnoho vecí vidíme tak, ako by boli hnedé? Okrem odtiena, ktorý určuje vlnová dĺžka svetla (a pre hnedú žiadna vlnová dĺžka nie je), sa farby ešte skladajú zo sýtosti (čo je podiel šedej farby) a jasu (čo je zase podiel bielej alebo čiernej farby).

Tieto 3 aspekty a ich vzájomná kombinácia nám teda dovoľujú namiešať si aj farby, ktoré vlastne nemajú svoj odtieň. Značnú úlohu v tom zohráva aj to, ako jednoducho sa dá náš mozog ošaliť.

Farebné disky na obrázku nižšie sa zdajú byť jeden hnedý a druhý oranžový. V skutočnosti majú rovnaký odtieň; to, ako ich farbu vnímame, závisí od odtieňa sivej, ktorým sú obklopené. Presvedčiť sa o tom môžete napríklad v nejakom kresliacom programe, keď farbu naberiete do kvapatka.

clanek_003

Aký typ roliet vyzerá najlepšie na hnedých oknách?

Je ťažké povedať, ktorý typ roliet vyzerá najlepšie na hnedých oknách. Veľmi závisí na štýle rámu a taktiež na designu miestnosti. Na trhu je celkom široký výber rôznych riešení. Pre drevené modely sú často vyberané klasické alebo štylizované varianty, napríklad rimské rolety. Rolety Deň a noc, ktoré ponúkame na e-shope fexi.sk, sú ale taktiež veľmi obľúbené. A na drevených hnedých oknách vyzerajú skvelo.

Už máte jasnú predstavu, aké rolety zvolíte pre hnedé okná? Splňte si svoje sny! Vyberte a objednajte si rolety, ktoré budú vyhovovať Vašim potrebám v každom ohľade.

Pokiaľ ešte nie ste na 100 % istý, vyskúšajte našu zákaznícku linku. Radi s Vami všetko preberieme, so všetkým poradíme a odpovieme na Vaše otázky k roletám.