Viete, ako správne namontovať MAXI kazety? Vyvarujte sa najčastejšej chybe!

Aj jednoduchá montáž dokáže občas zamotať hlavu. Hoci sa snažíme, aby pre Vás bola inštalácia rolety čo najjednoduchším a najrýchlejším úkonom, občas má človek skrátka zlý deň a inštrukcie tak nejako plynú mimo neho. Našťastie prvou a najefektívnejšou záchranou je naša zákaznícka podpora, ktorá Vás dokáže hravo naviesť na správný postup. A práve z týchto záchranných komunikácií sme zistili, že najčastejšie tápete pri montáži MAXI kaziet. Čo Vám na montáži nie je jasné? A ako sa chybám vyhnúť a zavesiť roletu úspešne hneď napoprvé? Spísali sme pre Vás prehľadný článok, ktorý Vám celý postup určite vyjasní. 

MAXI kazeta a jej výhody

Rolety Deň a noc môžete zakúpiť v troch variantoch kaziet, a to s otvorenou kazetou, POLO kazetou a MAXI kazetou. Než si vysvetlíme, aký je medzi nimi rozdiel, poďme sa krátko zastaviť u samotného pojmu kazeta. Čo si pod ním predstaviť? Kazeta predstavuje mechanizmus, v ktorom je látka rolety upevnená, teda v ktorom dochádza k jej navíjaniu. 

Pokiaľ si zaobstaráte otvorenú kazetu, bude látka rolety úplne odkrytá. Najväčšou výhodou tejto varianty je nízka váha, malá veľkosť a možnosť montáže bez vŕtania. Ďalším typom je POLO kazeta, ktorá má oproti otvorenej kazety pevnejšiu konštrukciu, a vydrží tak väčšie namáhanie v ohybe, tzn. zvládá väčšiu šírku rolety až do 210 cm. Poslednou možnosťou je MAXI kazeta, najluxusnejšia voľba, ktorá ponúka perfektné spracovanie a funkčnosť. 

MAXI kazeta, ktorú si môžete zaobstarať v bielej, hnedej alebo striebornej farbe, Vám oproti otvoreným a POLO kazetám poskytne najlepšiu ochranu pred prachom a ďalším znečistením, zároveň bez problému unesie taktiež XXL rozmery roliet, preto je skvelou voľbou aj pre veľké zasklené plochy. Roleta je lemovaná zo všetkých strán pevným hliníkovým profilom, zo spodnej časti sa vysúva látka. Kazeta je vhodná pre šírku a výšku až 240 cm. Rolety Deň a noc s MAXI kazetou umožňujú tri možnosti montáže – vŕtanie do okenného rámu, vŕtanie do steny alebo vŕtanie do stropu

clanek_001

Najčastejšia chyba pri montáži MAXI kazety

Hoci sú všetky tri možnosti montáže veľmi jednoduché a roletu ste schopný nainštalovať za pár minút, stretávame sa na zákazníckej podpore stále viac s nejasnosťami medzi montážou do steny, prípadne do okennáho rámu, a montážou do stropu, respektíve s ich zamieňaním. Najčastejšou chybou potom je, že si doma roletu rozbalíte, otočíte ju o 90° a takto ju namontujete na stenu, prípadne na okno. Prečo je tento postup nesprávny? 

Predovšetkým je potrebné pochopiť, že s roletou Deň a noc v MAXI kazete nie je nutná žiadna podobná manipulácia, ako je jej otáčanie, Pevný hliníkový profil, ktorý lemuje celú roletu, má len jednu polohu a nastavenie retiazky. To, čo Vás však môže zmiasť, sú dve možnosti zacvaknutia pliešku, do ktorého sa MAXI kazeta kotví, a to na zadnej či hornej strane. Niektorý zákazníci si bohužiaľ mylne vykladajú, že si majú vybrať jednu z týchto strán nezávisle na montáži. To je však zlý postup. Zadná strana je totiž určena pre montáž do steny alebo do okna, zatiaľ čo horná strana je určená pre montáž do stropu

Pokiaľ si teda omylom nainštalujete hornú stranu kazety do steny alebo do okna, čaká Vás nemilé prekvapenie - sťažená manipulácia s roletou, prípadne ju vôbec nebudete môcť sťahovať. Roletu si naviac môžete nenávratne poškodiť. Rozhodne tak nad touto nesprávnou montážou nemávajte rukou, ale upravte roletu do správnej polohy.

Ako na správnu montáž krok za krokom

A ako na správnu montáž? Poďme sa detailne pozrieť, ako roletu úspešne a hneď na prvý pokus zavesiť. 

Vŕtanie do okna

  1. Vybaľte si roletu z krabice a bublinkovej fólie. Jednotlivé diely vrátane tých najmenších si priehľadne rozložte na stôl.
  2. Pripravte si kovovú koncovku k privŕtaniu na horný rám okna, na ktorú sa nasadí roleta, a ďalej 2 šrúbiky s 2 podložkami (prípadne s viacerými v závislosti od šírky Vašej rolety).
  3. Na hornom ráme okna si na oboch stranách odmerajte a označte, kam budete roletu navrtávať. Do označených miest navŕtajte kovové koncovky, a to pomocou šrúbiku s podložkou, navíjací systém musíte namontovať čo najbližšie k hornej lište. Pozor! Všetky navŕtané diery musia byť vodorovne, inak Vám roletu nepôjde pripevniť. 
  4. Na navŕtané kovové diely nasaďte roletu (zadnú stranu rolety). Retiazka musí smerovať vždy kolmo dolu, kazeta je otočená tak, aby bol návin s látkou viditeľný len minimálne. 
  5. Priehľadnú kladku pre retiazku prilepte alebo privŕtajte k rámu okna tak, aby bola retiazka úplne napnutá a zároveň sa jednoducho ovládala. 

clanek_002

Vŕtanie do steny

  1. Vybaľte si roletu z krabice a bublinkovej fólie. Jednotlivé diely vrátane tých najmenších si priehľadne rozložte na stôl.
  2. V požadovanej výške na stene si odmerajte miesta, kam budete roletu vŕtať. 
  3. Do vyvŕtaných dier vložte pripravené hmoždinky. S pomocou ďalších šrúbikov našrubujte kovové diely. 
  4. Na našrubované kovové diely nasaďte roletu (zadná strana rolety). Retiazka musí smerovať vždy kolmo dolu, kazeta je otočená tak, aby bol návin s látkou viditeľný len minimálne. 
  5. Priehľadnú kladku pre retiazku prilepte alebo privŕtajte k rámu okna tak, aby bola retiazka úplne napnutá a zároveň sa jednoducho ovládala. 

Vŕtanie do stropu

  1. Vybaľte si roletu z krabice a bublinkovej fólie. Jednotlivé diely vrátane tých najmenších si priehľadne rozložte na stôl.
  2. V požadovanej výške na stene si odmerajte miesta, kam budete roletu vŕtať. 
  3. Do vyvŕtaných dier vložte pripravené hmoždinky. S pomocou ďalších šrúbikov našrubujte kovové diely. 
  4. Na našrubované kovové diely nasaďte roletu (horná strana rolety). Retiazka musí smerovať vždy kolmo dolu, kazeta je otočená tak, aby bol návin s látkou viditeľný len minimálne. 

Výhody nákupu na FEXI

Bojíte sa, že montáž pokazíte? Pamätajte, aj majster tesár sa niekedy utne. Hoci by sa Vám to napoprvé nepodarilo ani s našimi priehľadnými videonávodmi, stále je tu pro Vás naša príjemná zákaznická podpora, na ktorú sa môžete vždy obrátiť. Radi Vám poradíme a trpezlivo Vás navedieme, abyste montáž úspešne zvládli a aby Vám rolety Deň a noc od FEXI robili radosť.