Otvárateľné a fixné okno: Ako správne nainštalovať rolety?

Tieniací systém zútulní každú domácnosť. Pokiaľ hľadáte vhodné designové riešenie, rolety Deň a noc od FEXI sú pre Vás tou najlepšou voľbou. Sú ponúkané v celej rade farieb, a tak sa dajú skvele zapojiť do farebnej hry interiéru, či už ste zastánci jemných tónov alebo výstrednejších farebných kombinácií.

Možno toto všetko už viete, a svoju vysnenú variantu ste už našli, ale teraz premýšľate nad inou vecou: Ako rolety k oknu upevniť a ako ju správne zamerať, aby všetko sedelo, ako má? Pokiaľ riešite nákup rolety na jedno okno alebo na susedné okná rovnakého typu, nemusíte sa nákupu obávať. Spoločne si povieme, aké kroky je potrebné učiniť v prípade merania pre konkrétne typy vŕtania. 

clanek_001

Keď sa susediace okná líšia

Možno ale stojíte pred komplikovanejšou inštaláciou. Možno totiž máte vedľa klasického otvárateľného okna okno fixné. V prvý okamih sa môže zdať, že všetko len jednoducho zameriate, navŕtate na rám okna a máte po starostiach. Tak prosté to ale nie je.

Rolety Deň a noc sa vyznačujú tým, že sa skladajú z vodorovných pruhov, z nich jedny svetlo prepúšťajú a druhé nie. Pokiaľ tieto rolety pripevníte na každé okno v inej výške, dojde k tomu, že susediace rolety na seba nebudú nadväzovať a výsledný efekt bude rušivý. 

V praxi to znamená, že v prípade, ak na rám otváracieho okna roletu zavesíte a na fixné okno roletu naopak navŕtate, môže sa jednoducho stať, že pruhy nebudú vodorovne sedieť. Súčasne nevyzerá esteticky, pokiaľ nie sú nosné profily roliet v rovnakej úrovni. Situáciu môžete vidieť na fotografií nižšie.

clanek_002

Fixný rám je úzky 

K tejto situácii môže dôjsť veľmi jednoducho. V prípade, že budete rolety inštalovať priamo na rám okna, môžu byť nosné profily roliet v rôznej výške, a to z dôvodu, že fixný rám okna je podstatne užší než rám otváracieho okna. Čo teda urobiť pre to, aby ste sa vyhnuli prípadným komplikáciám?

Obraťte sa na FEXI 

Existuje jednoduchý spôsob, ako sa vyhnúť nesprávnemu zameraniu a následne inštalácií roliet. Stačí sa obrátiť priamo na nás. Okrem vysokej kvality roliet si zakladáme taktiež na ústretovom zákaznickom servise.

Pretože vieme, že proces nákupu roliet na mieru je niekedy záludný, sme pre Vás denne k dispozícií. Pokiaľ máte akúkoľvek otázku, stačí zavolať na telefónne číslo +421 222 205 172, a to kedykoľvek behom všedného dňa medzi 8. a 16. hodinou. 

Pokiaľ si neviete rady a potrebujete pomôcť s meraním, aj to s Vami jednoducho vyriešíme. Stačí, ak svoje okná dobre nafotíte a zašlete nám ich na e-mail: info@fexi.sk. Telefonicky Vašu situáciu preberieme a poradíme Vám, ako najlepšie na Vaše okná roletu uchytiť a ako rolety vhodne zamerať. 

Pamätajte, že s nami v tom nie ste sami. Preto nikdy neváhajte Vašu situáciu zdokumentovať a zdielať ju s nami. Spoločne nájdeme riešenie pre každé okno alebo kombináciu odlišných okien, ktoré spolu susedia.

Fixné a klasické okno vedľa seba: Aká inštalácia je vhodná?

Pokiaľ ste sa rozhodli zvládnuť celý proces bez pomoci, existuje hneď niekoľko ciest, ktorými sa môžete v otázke zamerania a následnej inštalácie vydať. Dobre zvládnutá situácia a optimálna inštalácia v prípade odlišných rámov môže vyzerať ako na nasledujúcej fotografií.

clanek_003

Vŕtanie do rámu okna alebo zavesenie na rám okna

Prvý spôsob uchytenia, ktorý si predstavíme, sa viaže na rám okna. V porovnaní s ďalšími môže byť ľahulinko zložitejší, preto Vám poskytneme niekoľko dôležitých rád.

  1. Ako zamerať 


    Výška rolety (A)
    je výška rámu okna. Zvoľte výšku rolety 150 cm pre výšku rámu 50 – 150 cm (nevadí, že je roleta dlhšia než okno, zbytok zostane navinutý v kazete). Výšku rolety 220 cm zvoľte pre výšku rámu 150 – 220 cm. Pokiaľ u nás nenájdete roletu potrebnej výšky, kontaktujte nás, radi ju pre Vás zhotovíme.

    Čo sa šírky rolety (B) týka, tak tá sa rovná šírke skla vrátane rámovacej lišty. Meranie pre tento typ inštalácie je rovnaká ako u normálnych roletách.

  2. Montáž


    Ako sme si už povedali, upevňovanie na samotný rám okna
    môže byť niekedy trochu zložité. V prípade, že máte jedno okno otváracie a druhé fixné, môžete roletu na otváracie okno zavesiť, na fixné naopak navŕtať. Súčasne sa môžete rozhodnúť navŕtať obe rolety, a pokiaľ sa do toho chcete pustiť sami, pamätajte na nasledujúce veci:

    • Vždy je najdôležitejšie dbať na to, aby boli profily vodorovne vedľa seba.
    • Na otváracie okno upevnite kazetu (mechanizmus, z ktorého sa roleta vysúva), čo najvyššie to pôjde, zatiaľ čo na fixné okno ju dajte nižšie, a to tak, aby bola so susednou roletou v rovine.
    • Pokiaľ je rám na fixnom okne až príliš úzky, bude možno nutné kazetu upevniť do bočných strán rámu. Neodporúčame však vŕtanie do zasklievacej lišty (šrúbik môže poškodiť sklo a držiak potom bude uchytený nakrivo).
    • Vždy pamätajte, že keď meriate okno, zameriavate šírku rolety a túto šírku potom zadávate do objednávky. Samotná roleta vrátane kazety je ale širšia, tak si vždy strážte, aby sa Vám roleta na okno zmestila.
    • Pokiaľ predsa len zaváhate, nebudete si istý alebo budete mať nejakú otázku alebo pochybnosť, obraťte sa na náš tím, ktorý Vám ochotne poradí a pomôže v akejkoľvek situácii.

clanek_004

Vŕtanie do steny: Upevníte roletu na stenu ako garnižu

Meranie s nami je jednoduché. Pokiaľ ale budete váhať, na našich stránkách najdete aj detailný popis, ktorý Vám v prípade nejasností pomôže.

  1. Ako zamerať


    Výška rolety (A)
    je reálná výška výklenku + 10 cm. Dĺžka rolety 150 cm je vhodná, pokiaľ má výklenok 50–140 cm, dĺžka rolety 220 cm je ideálna, pokiaľ má výklenok do 210 cm. Pokiaľ potrebujete roletu dlhšiu, než je v ponuke, neváhajte nám napísať.

    Šírka rolety (B) je šírka výklenku + 10 cm. 10 cm je potrebný presah rolety. Šírku potom vyberiete z našej ponuky. Pokiaľ Vám ideálny rozmer chýba, povedzte si o rozmer na mieru podľa Vašich potrieb.  

  2. Montáž


    Pokiaľ sa rozhodnete pre tento typ upevnenia rolety, proces merania aj montáže bude jednoduchý. Pripomenme si, že
    rolety od FEXI prichádzajú už zmontované, teda bude všetko veľmi rýchle a jednoduché. Stačí si len v požadovanej výške vymerať miestá, kam budete roletu vŕtať, vŕtačkou vyvŕtať diery na hmoždinky a ďalej postupovať podľa podrobného manuálu

clanek_005

Vŕtanie do stropu miestnosti / výklenku

Vŕtanie do stropu výklenku je ďalšou vhodnou variantou, pokiaľ sa rámy Vašich okien líšia. Potrebujete pomoc, držte sa našeho návodu a roleta na Vaše okná padne ako uliata.

  1. Ako zamerať


    Výška rolety (A)
    , ktorú zadávate do objednávky, sa rovná výške celého výklenku. Výšku rolety 150 cm zvoľte, pokiaľ má výklenok 50–150 cm (nevyrolovaná látka zostane v kazete, ničomu to nebude prekážať, ak je roleta dlhšia než výklenok). 220 cm sa hodí, pokiaľ je výška výklenku 150-220 cm.

    Šírka rolety (B) je šírka výklenku, avšak od tejto šírky odpočítame 5 cm. Prečo? Pretože kazeta, v ktorej je roleta navinutá, je širšia než samotná látka rolety. Aby teda celá roleta do výklenku vošla, je potrebné túto skutočnosť zohľadniť. Náš detailný manuál Vám pomôže, ničmenej pamätajte, že šírka rolety, ktorú zadávate do objednávky je šírka výklenku - 5 cm

  2. Montáž

    Proces montáže do stropu je veľmi podobný inštalácií rolety do steny. A so zmontovanými roletami je táto etapa skutočne hračka. 

clanek_006

Voľba kazety

Ak sa rozhodnete pre určitý typ montáže, uistite sa, že ste zvolili aj vhodný typ kazety. U FEXI môžete vyberať z otvorenej, POLO alebo MAXI kazety. Pokiaľ sa totiž rozhodnete pre zavesenie rolety na okenní rám bez vŕtania, pre túto variantu je nutné zvoliť otvorenú kazetu.

V ostatných prípadoch už môžete z ponuky vyberať podľa toho, o akú kazetu máte záujem. Obecne platí, že v prípade väčších (resp. ťažších roliet), je vhodnejšie zvoliť kazetu POLO alebo MAXI.

Služba Bez starostí

Možno sa obávate, že si v nejakej části nákupu nebudete vedieť rady. Jak už viete, v takom prípade sme tu pre Vás. Naviac ponúkame službu Bez starostí, ktorá Vám zjednoduší nákup od začiatku až do konca

Poradíme Vám, ako roletu upevniť a ako správne odmerať okno, aby roleta padla presne na mieru. Potom Vám poradíme, aká látka je pre Vás najlepšia. Ponúkame totiž niekoľko úrovní zatemnenia, vzorov a farieb, a tak sme pripravený s Vami vybrať tú najvhodnejšiu variantu. Pomôžeme s voľbou správnej kazety a poradíme, ako všetko správne zadať do objednávky na našom e-shope. Ak budete v cieľovej rovine a pristúpite k inštalácií roliet, aj tu sa na nás môžete spoľahnúť. Radi Vám pomôžeme až do konca.

Naši špecialisti sú pripravený s Vami absolvovať celý nákup krok po kroku, a to všetko úplne zdarma.

clanek_007

Prečo sa rozhodnúť pre FEXI

Rolety Deň a noc nie sú len praktickým, ale taktiež krásnym doplnkom každého interiéru. Aj keď môžete na tieto rolety naraziť inde, vždy buďte obozretný. Len FEXI si totiž stojí za nekompromisnou kvalitou a ako dôkaz ponúkame na naše rolety 4 ročnú záruku.

Pomôcť s výberom roliet Vám dokážeme už v samotnom začiatku. Neviete ako tienenie upevniť alebo ako začať s meraním? Stačí, keď Vaše okná nafotíte a my Vám poradíme, ako všetko správne zamerať alebo akú alternatívu zvoliť, ak hľadáte atypické riešenie. Nie je nič jednoduchšieho, než nám fotografie Vašeho interiéru zaslať na info@fexi.sk.  

Pokiaľ rozmery poznáte, ale nenájdete ich v ponuke, napište nám. Zhotovujeme tiež rolety na mieru. A pretože vieme, aký môže byť celý proces náročný, ušetrili sme Vám prácu a rolety posielame zložené a pripravené k okamžitej montáži. Potrebujete aj cez to pomoc? Napište nám e-mail alebo zavolajte na našu zákaznícku linku +421 222 205 172.

Pokiaľ váhate v otázke ideálnej farby alebo dekoru, využite možnosť zaslania 8 vzoriek látok úplne zdarma. Vieme, že je niekedy ťažké vyberať len podľa fotiek, takže Vám radi pošleme ukážky látok.

A akonáhle si svoju vysnívanú roletu vyberiete a objednáte, garantujeme Vám doručenie do 10 dní, aby ste si mohli krásne okná užívať čo najskôr.

Pokiaľ zvažujete nákup nového tieniaceho systému, nie je dôvod ďalej otáľať. Či už máte klasické okná alebo riešíte problém s odlišnými susednými okennými rámami, na nás sa môžete spoľahnúť. Verte, že s nami chybu neurobíte.