Ako opraviť ovládací mechanizmus roliet Deň a noc?

Blíží sa noc a Vy chcete vo svojej spálni vytvoriť ideálne podmienky pre spánok zatemnením roliet, keď naraz zistíte, že externý navíjač roliet Deň a noc od Fexi nefunguje? Nezúfajte, nemusí sa hneď jednať o jeho nezvratné poškodenie. Čo môže byť príčinou nefunkčného ovládacieho mechanizmu, a ako ho prípadne svojpomocne opraviť? O tom si môžete prečítať v nasledujúcom článku. 

Teší nás, že ste si k regulácií a ovládaniu svetla vo svojom dome zvolili práve nami ponúkané rolety Deň a noc Fexi. Naopak je nám veľmi ľúto, pokiaľ máte s našimi roletami akékoľvek problémy. Pokial sa teda aj Vám stalo, že externý navíjač roliet Deň a noc od Fexi náhle prestal fungovať, pokúste sa nájsť riešenie v nami nižšie uvedených bodoch alebo sa na nás neváhajte kedykoľvek obrátiť. Sme tu pre Vás a so všetkým sa Vám pokúsime pomôcť tak, aby ste boli s našimi roletami maximálne spokojný. Spoločne iste nájdeme riešenie, a Vy si tak svoje rolety budete môcť opäť naplno užívať. 

 

 

clanek_001

Než sa pustíme do dnešnej témy, je dobré si pripomenúť, že rolety Deň a noc od Fexi predstavujú ideálnu variantu zatienenia a zároveň sa behom chvíľky dajú úplne zatemniť. Veľmi jednoducho sa ovládajú, sú vyrobené z prvotriednych materiálov a vďaka skutočne pestrej škále ponúkaných farieb sa skvele hodia do každého priestoru. Jedná sa skratka o nadčasový, elegantný, funkčný a jednoduchý spôsob regulácie svetla v interiéri za veľmi priaznivé ceny.  

clanek_002

V akých prípadoch sa navíjač najčastejšie zasekává?

Ešte predtým, než sa spoločne pozrieme na to, ako sa dá nefunkčný navíjač jednoducho opraviť, Vám priblížime najbežnejšie príčiny, ktoré môžu za poruchami ovládacieho systému stáť. 

K nefunkčnosti ovládacieho mechanizmu môže dôjsť neopatrnou alebo hrubou manipuláciou. Je preto treba s roletami Fexi zachádzať skutočne opatrne a obzvlášť je treba si dávať pozor na ovládaciu retiazku, ktorá sa môže jednoducho pretrhnúť. Za príčinu nefunkčného externého navíjača roliet môžeme však považovať aj skrútenú, opotrebovanú či inak zničenú ovládaciu retiazku

Veľmi častým dôvodom nefunkčnosti býva taktiež napínacia kladka, ktorá se odlepí od rámu okna. 

Ďalšou príčinou môže byť taktiež malý predmet, ktorý sa omylom do systému dostal a teraz ho blokuje. 

Ako správne opraviť zaseknutý externý navíjač roliet?

Oprava externého navíjača môže predstavovať jednoduchú, alebo naopak relatívne obtiažnu úlohu. Všetko samozrejme závisí predovšetkým na chybe ktorá nefunkčnost spôsobila. Niekedy sa dá všetko vyriešiť behom niekoľkých minút. Veríme, že práve to bude Váš prípad.

Aby ste však presne zistili, ako roletový navíjač opraviť, musíte najprv správne lokalizovať poruchu. K tomu bude potrebné mať k celému systému čo najlepší prístup. MAXI kazetu tak budete musieť najprv rozskrutkovať. K tomuto kroku pristupujte veľmi zodpovedne a opatrne, aby nedošlo k poničeniu či k  znehodnoteniu jednotlivých častí. Poslúžiť by Vám k tomu mal klasický skrutkovač, ktorý máme všetci doma. Rozhodne nebudete potrebovať nejaké extra náradie.

Pokiaľ chybu nefunkčného navíjača predstavuje akékoľvek zničenie ovládacej retiazky (napríklad pretrhnutie retiazky), môžete si ju jednoducho v požadovaných farbách a rozmeroch priobjednať. Následne potom stačí túto ovládaciu retiazku vymeniť a všetko bude zase bez problémov fungovať. (Na našich stránkach si okrem ovládacej retiazky samozrejme môžete dokúpiť aj ďalšie drobné komponenty k roletám – napríklad ťažítko na ovládaciu retiazku.)

Občas však stačí retiazku len narovnať, pokiaľ došlo k jej prekrúteniu a nie je potrebné si novú ovládaciu retiazku objednavať.

Ak sa navíjač zasekol v dôsledku nežiaduceho predmetu, ktorý sa do systému dostal, šetrne ho odstraňte. Následne sa pozrite, o aký predmet sa jedná, a ako sa do ovládacieho systému mohol dostať. Zistite, či sa napríklad nejedná o nejakú ulomenú časť mechanizmu. 

V prípade, ak za nefunkčnosťou ovládacieho mechanizmu stojí odlepená napínacia kladka, môžete na rám okna jednoducho prilepiť novú (pred inštaláciou novej kladky je potrebné odmastiť okna aj kladku). Pokiaľ chcete odlepeniu kladky predísť, ovládaciu retiazku vždy ťahajte smerom dolu (nikdy nie cez kladku). Je však zrejmé, že napríklad pri umývaní okien môže dôjsť k uvoľneniu kladky – potom stačí vziať akúkoľvek lepšiu obojstrannú lepiacu pásku a prilepiť kladku znovu na okno (pre ešte lepšie upevnenie je možné kladku privŕtať).

Čo robiť s navíjačom, ktorý nejde opraviť?

Dôkladne ste skontrolovali všetky možnosti, ale stále si neviete rady, ako externý navíjač opraviť? V takomto prípade bude najideálnejším riešením, pokial nás kontaktujete a s našim odborne preškoleným personálom telefonicky všetko preberiete. Sme tu pre Vás k dispozícií každý všedný deň od 8 do 16 hodin. Prípadne nám taktiež pomocou e-mailu môžete zaslať fotografie či videa, na ktorých bude závada dobre viditeľná. V následnom telefonáte môžete na tento e-mail odkázať, a zjednodušiť tak prácu našich operátorov, ktorý budú môcť lepšie vyhodnotiť situáciu a poradiť Vám.

clanek_003

Aj keď sa maximálne snažíme o to, aby nami ponúkané rolety boli čo najkvalitnejšie a najprecíznejšie, môže výnimočne dôjsť k rôznym reklamáciám. V takom prípade sa samozrejme snažíme urobiť to najlepšie pre Vašu spokojnosť a zaistiť, aby ste sa k nám radi vracali aj v budúcnu. Veríme, že to však nebude prípad Vašeho problému s externým navíjačom, ktorý pôjde jednoducho vyriešiť.

Ak však máte zároveň k našim roletám a ich funkcií akékoľvek výhrady, určite nám o nich povedzte napríklad pomocou našeho kontaktného formulára. Konštruktívnu kritiku veľmi oceníme a budeme ju brať ako skvelý podnet k zlepšovaniu, aby sme sa aj naďalej mohli považovať za jedničku na slovenskom trhu s roletami.