Čo s roletami Fexi, ak potrebujem dôkladne umyť okná?

Máte doma nami ponúkané rolety Deň a noc Fexi a chystáte sa dôkladne umyť okná? V nasledujúcom článku Vám poradíme, ako jednoducho, rýchlo a bezpečne demontovať rolety v kazete tak, aby nedošlo k poškodeniu a znehodnoteniu.

Než sa vrhneme na demontáž roliet Fexi, je dobré si pripomenúť, čo to rolety Deň a noc od Fexi vlastne sú, v akých kazetách si ich môžete zaobstarať a aký typ upevnenia môžete zvoliť. 

clanek_001

Rolety Deň a noc Fexi

Rolety Deň a noc od Fexi predstavujú nadčasovú variantu zatienenia, ktoré do interiéru prepúšťajú požadované množstvo denného svetla, príjemne regulujú ostrý slunečný svit a zároveň sa behom chvíľky dajú zatemniť. Veľmi jednoducho sa ovládajú, sú vyrobené z prvotriednych materiálov a vďaka skutočne pestrej škále ponúkaných farieb sa výborne hodia do každého priestoru. Jedná sa skratka o elegantný, minimalistický, bezpečný, funkčný a jednoduchý spôsob regulácie svetla vhodný do každého interiéru za veľmi priaznivé ceny.  

Látka na roletách Deň a noc, ktorá je zodpovedná za priechod svetla do interiéru, je tvorená pruhmi z dvoch rôznych materiálov. Prvým pruhom je sieťka, ktorá priechodu svetla prakticky vôbec nijak nebráni. Druhý pruh tvorí nepriehľadná látka, alebo priesvitná len do istej miery v závislosti na gramáži látky, ale predovšetkým teda na farbe látky. 

Čo sa týka konkrétnej priesvitnosti daných látok, tak obecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však do istej miery prepúšťajú svetlo s nie sú 100% zatemňujúce. Maximálne zatienenie môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa a vyššej gramáži. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, pokiaľ si kúpite zatemňovacie rolety Deň a noc z rady Blackout

Typy kaziet roliet Fexi

Pri obstaraní roliet Deň a noc od Fexi máte na výber hneď z 3 typov kaziet. Konkrétne sa teda jedná o otvorenú kazetu, POLO kazetu a MAXI kazetu. Záleží len na Vás, ktorej dáte prednosť.

Varianty montáže roliet Fexi

Podľa toho, aký typ kaziet zvolíte, si následne môžete zvoliť možnosť ich umiestnenia/typ montáže. 

Napríklad otvorenú kazetu je možné jednoducho zavesiť na okno behom 5 minút, a jednoducho sa tak vyhnúť vŕtaniu. 

POLO kazetu či MAXI kazetu môžete jednoducho navŕtať do rámu okna alebo do steny či stropu.

Pokiaľ by ste však radšej otvorenú kazetu rovno pripevnili pomocou skrutiek, je samozrejme možné ju rovnako ako POLO a MAXI kazetu navŕtať do okna či steny. 

clanek_002

Demontáž rolety v kazete

Pokiaľ sa rozhodnete pre demontáž roliet v kazete, či už z dôvodu umývania okien či napríklad kvôli výmene, budete v podstate postupovať opačne, než ako ste ich montovali. Teda pôjdete krok po kroku pospiatky v návode na montáž. 

Demontáž zavesenej rolety

Ak ste sa rozhodli demontovať otvorený typ kazety, ktorý sa k oknu pripevňuje veľmi jednoduchým zavesením, nemusíte sa ničoho obávať. Aká je jednoduchá montáž tohoto typu kazety, taká jednoduchá je aj demontáž. 

Ako teda postupovať? Najprv otvoríme okno a vytiahneme si rolety nahoru. Následne z rámu okna odlepíme prípadnú napínaciu kladku. Potom sa pokúsime veľmi opatrne uvoľniť zo spodnej časti rámu okna kovovú koncovku, ktorá slúži k upevneniu silonu s kovovým napinákom. Ak máme túto úlohu úspešne hotovú, presunieme sa do hornej časti okna, kde budeme odstraňovať kazetu, ktorá na ráme visí pomocou plastových háčikov. Ak ste pri montáži háčiky na okno len zavesili, pôjde vám všetko skutočne ľahko. Ak ste však háčiky k rámu okna pred zavesením prilepili, je potreba ich opatrne odlepiť. 

Demontáž roliet vŕtaných do rámu okna

Demontáž roliet, ktoré sú navŕtané do rámu okna, rozhodne nepredstavuje žiadnu zložitú úlohu.

Rolety najprv vytiahnite nahoru a odstráňte napínaciu kladku. Potom kazetu jemne uvoľnite z kovových dielov, ktoré sú našrubované do hornej časti rámu okna a odlepte horné háčiky zavesené za rám okna. Následne potom môžete vyšrubovať z rámu aj kovový diel.

Pokiaľ viete, že budete okná čistiť častejšie, tak je možné rolety nahore nelepiť, ale napríklad si priobjednať háčik a dať si ho do stredu kazety.

Demontáž rolety privŕtanej do steny/stropu

Rozhodli ste sa pri montáži svojej rolety v otvorenej, POLO či MAXI kazete navŕtať do steny nad okno? Nevadí. Aj takto upevnené rolety sa dajú veľmi jednoducho demontovať. 

Opäť si v prvej rade vytiahnite rolety nahoru a odstraňte prípadnú napínaciu kladku pre upevnenie ovládacej retiazky. Následne opatrne uvoľnite kazetu z kovových dielov, ktoré sú našrubované do steny a slúžia k zachyteniu kazety. Pokiaľ takto učiníte, máte hotovo. Následne môžete rolety späť uchytiť na kovové diely. 

Ak sa však chystáte na bežné umytie okien, stačí rolety štandardne vymotať nahoru. Náš vyššie uvedený návod slúži predovšetkým tým, ktorý z akéhokoľvek dôvodu chcú svoje rolety úplne demontovať. 


clanek_003

Dúfame, že Vám náš článok pomohol a že teraz už budete vedieť, ako svoje rolety správne a bezpečne demontovať behom niekoľkých minút. Pokiaľ by ste si však náhodou nevedeli s čímkoľvek rady, neváhajte sa kedykoľvek obrátiť na našu infolinku, kde Vám so všetkým ochotne poradí náš profesionálne vyškolený personál. Využiť samozrejme môžete taktiež našu e-mailovou adresu alebo kontaktný formulár.