Ako čistiť rolety Deň a noc?

Plánujete si zaobstarať, alebo už máte doma rolety Deň a noc Fexi a obávate sa, aby ich údržba nebola nijako náročná? Pripravili sme si pre Vás praktický prehľad, ako je možné rolety Fexi jednoducho čistiť. Je to totiž skutočne ľahké.

clanek_001

Rolety Deň a noc Fexi predstavujú minimalistickú a elegantnú variantu zatienenia, ktorá do interiéru prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit a zároveň sa behom chvíľky dá prakticky úplne zatemniť.

Rolety Fexi sa veľmi ľahko ovládajú, sú vyrobené z prvotriednych materiálov a vďaka bohatej ponuke farieb a odtieňov sa skvele hodia do každého interiéru. Pokiaľ teda hľadáte nové tienenie do interiéru, určite si z našej ponuky vyberiete práve také rolety, ktoré sa do neho budú perfektne hodiť. 

Čo sa týka priehľadnosti látok roliet Fexi, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšieho zatienenia môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte rolety Blackout. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie. Avšak aj blackout látky Vám na našich stránkach ponúkame vo svetlejších odtieňoch, aby si tie pravé pre svoj domov vybral skutočne každý. 

A ak si nie ste istí, aké rolety Deň a noc Fexi zvoliť, nechajte si zaslať až 8 vzoriek úplne zadarmo, a vyberte si tak ten pravý odtieň priamo z pohodlia domova. Správne odhadnúť, ako budú rolety po inštalácii v interiéri pôsobiť, nemusí byť totiž vôbec ľahké. Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený inak, preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve preto Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte oveľa lepšie.

clanek_002

Ako správne čistiť rolety Fexi?

Ako konkrétne je teda možné rolety Fexi čistiť, aby nedošlo k ich zničeniu?

Na obvyklú údržbu a čistenie roliet Fexi nie je potrebné nič špeciálne. Hravo Vám postačí obyčajná vlhčená handrička alebo vysávač. Vďaka týmto ľahko dostupným pomocníkom môžete svoje rolety Deň a noc Fexi udržiavať stále krásne a čisté.

Rolety čistite na okne

Počas bežného čistenia nemusíte rolety dávať dole, vďaka čomu si ušetríte demontáž a následnú montáž. Pri čistení a odstraňovaní väčších nečistôt však môžete rolety bez obáv demontovať.

Suchá alebo vlhká handrička?

Nie je to žiadna veda ani alchýmia, rolety Deň a noc vyčistíte ľahko. Pre menšie fľaky Vám postačí suchá handrička. Pokiaľ bude znečistenie väčšie, použite vlhkú handričku. Vyčistené miesto nechajte následne dôkladne preschnúť.

Použitie čistiacich prostriedkov

V prípade potreby môžete použiť šetrné čistiace prostriedky, ktoré nezmenia farbu rolety a ani ju nijako nepoškodia. Než sa pustíte do čistenia, vždy si najskôr otestujte čistiaci prostriedok na malom kúsku látky, ktorý nie veľmi vidieť. Časť látky vždy zostáva namotaná hore v mieste kazety, nikdy sa nevymotáva a nikdy teda nie je vidieť. Práve toto miesto je ideálne na otestovanie prípravku.

Vsaďte na vysávač

Na čistenie roliet Deň a noc môžete bez problémov použiť aj vysávač. Pokiaľ je to možné, vždy však znížte jeho výkon na minimum.

Rolety neperte ani nežehlite

Rolety Deň a noc odporúčame neprať v bežnej práčke ani nežehliť, ale v prípade potreby môžete odniesť rolety Fexi do čistiarne. 

Rolety nerolujte mokré 

Pokiaľ je roleta po čistení mokrá, rolujte ju, až po usušení. Na čistenie roliet je dobré si vybrať aj pekné slnečné počasie. Vidíte všetky nečistoty oveľa lepšie a taktiež Vám roleta po čistení oveľa ľahšie vyschne.

clanek_003

Čistenie roliet Fexi bez použitia chémie

Odstraňovanie odolnejších škvŕn, ako sú napríklad tie od krvi, vína alebo kávy, z roliet či iných povrchov, môže byť oveľa zložitejšie ako bežná údržba. Ako si s nimi môžete ľahko poradiť aj s pomocou surovín, ktoré máte štandardne doma?

Škvrny od nápojov, potravín alebo krvi sa veľmi ťažko odstraňujú z oblečenia, kobercov i roliet. S tými správnymi pomocníkmi to však môže byť oveľa jednoduchšie. Vsadiť môžete napríklad na žlčové mydlo, sódu alebo biele víno. Avšak ani jedna z týchto surovín Vám nemusí zaručiť 100% odstránenie škvŕn. Za skúšku to ale rozhodne stojí.

Ako teda účinne odstrániť tie najbežnejšie odolné škvrny z roliet Deň a noc?

Škvrny od červeného vína

Škvrny od červeného vína dokážu nepríjemne potrápiť každú gazdinku. Pokiaľ však máte doma biele víno a soľ, tak máte takmer vyhrané.

Ak dôjde k nehode a Vaše rolety budú o nejakú tú škvrnu od červeného vína bohatšie, tým najdôležitejším krokom je rýchle vysušenie škvrny obrúskom. Následne potom potrite škvrnu bielym vínom a posypte soľou. Potom rolety dôkladne utrite.

Škvrny od kávy

Na odstránenie škvŕn od kávy môžete použiť citrónovú šťavu, soľ alebo napríklad jedlú sódu. Tieto suroviny, ktoré máme všetci bežne v kuchyni, môžete v primeranom množstve aplikovať na škvrny a nechať chvíľu pôsobiť. Potom rolety v mieste škvŕn utrite.

Škvrny od atramentu alebo fixky

Škvrny od atramentu a fixky sa radia medzi tie najviac odolné. Tým najlepším variantom je sa im snažiť úplne vyhnúť. Pokiaľ by však k zašpineniu roliet atramentom došlo, môžete na ich vyčistenie použiť mlieko alebo sódu, ktoré v primeranej miere naneste na škvrnu. Následne rolety šetrne utrite vlhkou handričkou a nechajte uschnúť.

Mastné škvrny

S mastnotou na roletách Deň a noc si poradí obyčajná sóda. Menšie množstvo nasypte na škvrny, ktoré vopred ľahko namočíte. Sódu nechajte nejaký čas pôsobiť a potom ju z roliet šetrne odstráňte. 

clanek_004

Umývanie okien

A ak sa bavíme o čistení roliet, rozhodne nesmieme vynechať ani čistenie okien.

Čo sa týka umývania okien zvonku, tak pozor - nikdy takto okná neumývajte počas mrazivých dní. Okná umývajte zvonku zásadne na jar alebo v lete. V mrazivom počasí pôjde špina horšie dole (ak teda vôbec), voda Vám bude zamŕzať, a Vy si navyše koledujete o prechladnutie.

Ako efektívne umývať okná?

Čisté okná sú tou najlepšou vizitkou každej domácnosti. Aj keď sa teda táto činnosť radí medzi tie menej obľúbené, nepodceňujte ju.

Než začnete okná umývať, dobre zvážte, kedy ich umyjete, a tiež sa na umývanie pripravte. Ako už bolo spomenuté vyššie, neumývajte okná v mrazoch.

Pred samotným umývaním si pripravte vodu s prípravkom na umývanie okien, odstráňte veci a rastliny z parapetov, pripravte si pevné schodíky alebo malý stabilný rebrík a hurá do toho.

Keď sa už do umývania okien pustíte, tak so všetkým. Najprv si preto utrite steny a strop od prachu a pavučín a následne umyte parapety. Posledným krokom pred samotnými oknami je umývanie tieniacej techniky, čo sme už prebrali.

Rámy umyte vlhkou handričkou alebo utierkou, ktorú namočíte do vody s jemným saponátom (pozor, nepoužívajte abrazívne prostriedky).

Sklá umyjeme z oboch strán. Ideálne je použiť stierku, na ktorú nasadíme návlek z mikrovlákna. Ten namočíte do vody s prípravkom na umývanie okien, kam môžeme pridať trochu octu. Ocot funguje ako prirodzený odmasťovač a taktiež leštidlo. Pre dokonalý výsledok bez šmúh môžete použiť takzvaný vysávač na okná, ktorý z okna vysaje všetku vodu a zanechá ich žiarivo čisté. Je veľmi pravdepodobné, že po použití vysávača už nebudete musieť okná nijako leštiť. Pokiaľ teda nie je umývanie okien Vašou najobľúbenejšou domácou prácou, s vysávačom na okná Vás to určite začne baviť.

Zhrnutie na záver

Či už teda dôjde k znečisteniu roliet alebo akéhokoľvek iného povrchu (predovšetkým teda textílie), snažte sa dané škvrny začať čistiť čo najskôr. Ihneď po zašpinení priložte na škvrnu papierový obrúsok či vreckovku (to platí obzvlášť pri škvrnách od vína, kávy alebo krvi). Škvrny nikdy neroztierajte, ale iba ich nechajte do servítky/vreckovky vsiaknuť. Potom sa môžete pustiť do čistenia, ktoré popisujeme vyššie. Nikdy skrátka nenechávajte škvrny zbytočne dlho zaschnúť, čistenie vykonávajte čo najskôr, ale zároveň aj čo najšetrnejšie.