Ako dosiahnuť minimalistický vzhľad okien?

Minimalizmus, čistá línia, jednoduchosť, vzdušnosť, pohoda a pocit šťastia. Práve tak môže vyzerať aj Váš domov. Ako vytvoriť minimalistický interiér, v ktorom sa budete cítiť skutočne spokojne a ako Vám k tomu môžu dopomôcť rolety Fexi

minimalisticky_vzhled_oken_01

Minimalizmus v interiéri

Minimalizmus je obľúbeným umeleckým smerom, ktorý už takmer šesťdesiat rokov využívajú nielen umelci, ale aj architekti a interiérový designeri. Najväčším lákadlom na využitie v interiéri je bezpochyby jeho jednoduchosť, striedmosť materiálov, čistota línií a vzdušnosť, ktoré do priestoru vnáša.

Dôvodov, prečo si ľudia tento štýl tak veľmi obľúbili, je hneď niekoľko. V praktickom živote minimalizmus ocenia predovšetkým tý z Vás, ktorí nemajú radi miestnosti preplnené dekoráciami, nekonečné utieranie usadeného prachu v ťažko dostupných miestach a neustále vyhýbanie sa veciam a nábytku v bytoch s menšou rozlohou. Minimalistický interiér je skrátka ideálny pre všetkých, ktorí dávajú prednosť vzdušnosti pred preplnenosťou.

Hygge – život plný šťastia

Okrem minimalizmu sa čoraz častejšie môžete stretnúť aj s pojmom hygge. Čo si pod termínom hygge predstaviť, čo nám do života prináša a ako ho môžete vniesť do svojho domova aj Vy?

Životný štýl hygge je trend, ktorý má korene v Škandinávii. Presnejšie povedané toto slovo pochádza pôvodne z nórčiny. Dnes je však úzko späté predovšetkým s dánskou životnou kultúrou, pretože práve v Dánsku sa intenzívne žije v štýle hygge. Možno práve preto sa Dáni radia medzi najšťastnejších obyvateľov našej planéty.

Za severským slovom hygge (vyslovujeme: „hú-ga“) sa skrýva podmanivá esencia hrejivosti, útulnosti, uvoľnenosti, ležérnosti a spokojnosti. Hygge dotvára maximálne príjemné prostredie domova, ktoré je často zariadené v striktne minimalistickom štýle. Keď napríklad niekto hovorí o hygge štýle, má na mysli pocit útulnosti, dôvernosti, bezpečia a tepla.

Hygge je však viac než iba obyčajný trend súčasnej doby. Je to skôr spôsob života, ktorý ide ruka v ruke s pocitom šťastia počas všedných dní. Najväčším špecifikom tohto životného štýlu je pozitívna nálada a pohoda. Ten, kto žije hygge, si vie užívať život a vie si vychutnať všetky jednotlivé okamihy aj zážitky, či už ide o veľké veci alebo o obyčajné detaily.

Charakteristika hygge životného štýlu

Hygge v podstate zahŕňa všetko, čo sa týka príjemných pocitov. Môže to byť popoludňajšia šálka horúcej a voňavej kávy, príjemný večer s priateľmi, dychberúce okamihy na vysnívanej dovolenke alebo jedinečné chvíľky, kedy sa na chvíľu ponoríte sami do seba, a jednoducho si len tak užívate život.

K hygge štýlu patria napríklad aj obľúbené filmy, útulná atmosféra v pohodlnom domácom oblečení alebo napríklad bytové dekorácie, ktoré v nás vzbudzujú príjemné pocity. Skrátka všetko, čo v nás vyvoláva pocit skutočného šťastia, sa dá nazvať hygge.

minimalisticky_vzhled_oken_02

Hygge u Vás doma

Na to, aby ste si doma vytvorili pravú atmosféru hygge, toho príliš nepotrebujete.

Na navodenie domáceho pocitu pohody postačí aj niekoľko málo vecí. Medzi nimi by však rozhodne nemali chýbať napríklad sviečky, ktoré svojim jasným svetlom zútulnia každý priestor. O príjemný pocit sa potom jednoducho postarajú aj hebučké deky a prehozy, ktoré vyslovene lákajú na zababušenie a Vaše dni spríjemnia obzvlášť počas chladnejších mesiacov.

Hygge vybavenie bytu

Hygge je absolútnym trendom aj v oblasti dekorácií a bytového designu. Čo rozhodne nie je žiadnym prekvapením. Bývanie je v Dánsku neoddeliteľnou a veľmi dôležitou súčasťou životného štýlu.

K útulnej atmosfére prispieva predovšetkým nostalgicky pôsobiaci štýl, ktorým je predovšetkým ten klasický vidiecky. Pre túto kultúru bývania je charakteristické množstvo svetlého dreva, nepriame osvetlenie a jemné prírodné farby.

Jednotlivé kusy nábytku vo vidieckom štýle alebo dekoračné predmety pôsobia po boku moderného zariadenia obzvlášť útulne. Vďaka tomu môže tento idylický štýl, ktorý je úzko prepojený s blahodarnou prírodou, pretvoriť aj predtým chladne pôsobiace bytové priestory či vidiecke stavby na skutočnú oázu pokoja a šťastia.

Ako pracovať s farbami a textíliami v interiéri?

Ak sa bavíme o harmonickom interiéri, ktorý pre Vás bude tým pravým domovom, treba myslieť predovšetkým na kombináciu jednotlivých farieb a textúr, ktoré môžu naše pocity ovplyvniť oveľa viac, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Zle zvolená kombinácia farieb v interiéri môže byť nielen nevkusná, ale taktiež môže negatívne ovplyvňovať našu psychiku. Existuje však jednoduchý spôsob, ako vo svojom dome môžete jednoducho vytvoriť vyváženú paletu farieb. Ide o pravidlo 60-30-10. Zjednodušene by sa dalo povedať, že šesťdesiat percent miestnosti by mala tvoriť dominantnú farbu, tridsať percent sekundárnu farbu alebo textúru a posledných desať percent by malo byť iba akcentom. Skrátka vybrané farby by sme mali kombinovať v pomere 6:3:1.

Najväčší podiel v miestnosti by mala mať farba tvoriaca akési „hlavné pozadie”. Je teda vhodné aplikovať ju na väčšie plochy, ako sú napríklad steny, koberce, pohovka alebo veľké kusy nábytku.

Sekundárnej farbe by sme mali venovať zhruba polovičné množstvo priestoru než už spomínanej hlavnej farbe. Vhodné je zvoliť taký odtieň, ktorý dominantnú farbu podporí, ale zároveň sám vynikne. Použiť ho môžeme napríklad na závesy, jednotlivé kusy menšieho nábytku alebo stoličky.

Poslednú farbu použijeme v najmenšom množstve ako hravý akcent, ktorý miestnosti dodá jedinečný a originálny šmrnc. Táto farba by sa mala ideálne objaviť na detailoch, ako sú vankúše, umelecké predmety či drobné dekorácie.

Ako kombinovať jednotlivé farby?

Jednotlivé farby, ktoré sa rozhodnete kombinovať, vyberajte vždy podľa vlastnej preferencie, avšak s citom. Keďže vyberáte farby, v ktorých budete žiť predovšetkým Vy sami, nenechajte sa príliš ovplyvniť svojim okolím, ale dajte na vlastný pocit.

Najjednoduchšou metódou výberu je jednoduchá farebná schéma založená na takzvanom kole farieb, čo je užitočný nástroj na miešanie najrôznejších odtieňov farieb. Zvoliť môžete buď farby, ktoré ležia oproti sebe (kombinácia teplého a studeného odtieňa), alebo tri farby ležiace vedľa seba (napríklad modrozelenú, zelenú a žltozelenú).

Ďalším variantom je monochromatická farebnosť, teda jedna farba uplatnená v niekoľkých tónoch (svetlá, tmavšia, najtmavšia). To najlepšie funguje s neutrálnymi farbami, ako sú napríklad šedá, krémová, béžová alebo biela. Pokiaľ ako dominantnú farbu vyberiete ich svetlejšie odtiene, daný priestor tým perfektne presvetlíte, čím ho rovnako aj opticky zväčšíte. To bezpochyby oceníte predovšetkým pri menších priestoroch.

Prečo sú rolety Deň a noc od Fexi pre minimalistický vzhľad interiéru ideálne?

A ak ste sa aj Vy rozhodli interiér svojho domu zariadiť skôr v minimalistickom štýle, nami ponúkané rolety Fexi Vám k tomu môžu ľahko dopomôcť.

Rolety Deň a noc od Fexi predstavujú elegantný, nadčasový, minimalistický a decentný variant zatienenia, ktorý do interiéru prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit a zároveň sa behom chvíľky dá prakticky úplne zatemniť. Veľmi ľahko sa ovláda, je vyrobená z prvotriednych materiálov a vďaka skutečne pestrej škále ponúkaných farieb sa skvele hodí do každého interiéru.

Akú farbu roliet vybrať?

Ak už viete, že práve rolety Fexi budú tými pravými, ktoré budú vo Vašom dome regulovať prichádzajúce svetlo, poďme sa spoločne pozrieť na to, akú ideálne zvoliť farbu, aby ste boli s našimi roletami čo možno najviac spokojný.

Výber vhodnej farby roliet sa odvíja hneď od niekoľkých faktorov, ktoré sa Vám pokúsime postupne priblížiť.

Čo sa týka priehľadnosti látok Fexi, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšieho zatienenia môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte zatemňovacie rolety Deň a noc z rady Blackout. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie.

Akú látku roliet zvoliť do konkrétnych miestností?

Podľa toho, ako daná látka a materiál prepúšťa svetlo, sa hodí do určitých miestností. Aby teda mohli rolety dotvoriť atmosféru daných izieb čo možno najlepšie, je potrebné sa na výber konkrétnych látok zamerať skutočne dôkladne. Aká látka sa preto hodí do kuchyne, a ktorá je naopak vhodná do spálne či detskej izby?

Kam sa hodia rolety so svetlejšími látkami?

Čím je látka svetlejšia, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla.

Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchýň či obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané.

Nie je však vylúčené, že zatemňujúca látka nemôže byť svetlá. V našej blackout rade nájdete napríklad krémové či sivé látky, ktoré dokážu miestnosť taktiež značne zatemniť. Také látky majú väčšinou vyššiu gramáž a sú vo vnútri nepriehľadného pruhu doplnené o ešte jednu látku navyše, ktorá predstavuje ďalšiu prekážku pre priechod svetla.

Kam sa hodia rolety s tmavšími látkami?

Naopak blackout látky sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. Ako už bolo vyššie spomenuté, tieto látky nemajú schopnosť zatemniť miestnosť na 100%, ale miera ich zatienenia je naozaj veľmi prijateľná. Je totiž dobré si uvedomiť, že ešte stále ide o rolety, ktoré sú namontované na okne, 100% mieru zatemnenia teda ani nemožno očakávať.

A práve vďaka svojim nadmieru uspokojivým zatemňovacím schopnostiam sú blackout rolety Deň a noc vhodné predovšetkým do izieb, kde spíme – teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Také rolety môžu počas dňa slúžiť na príjemné zatienenie a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť.

minimalisticky_vzhled_oken_03

Či už teda túžite po striktne minimalistickom interiéri, alebo dávate prednosť skôr životnému štýlu hygge, rolety Fexi sú tou pravou voľbou pre všetkých.