Otvorená, POLO a MAXI kazeta: Aké sú medzi nimi rozdiely?

Keď sa rozhodnete zaobstarať si nové rolety na mieru, vyberáte si hneď niekoľko vecí: farbu látky, úroveň zatemnenia, rozmery, farbu mechanizmu a ďalšie. Jednou z týchto vecí je aj kazeta. Ale čo to vlastne je? A aký je rozdiel medzi jednotlivými typmi? V dnešnom článku si všetky tri druhy kaziet predstavíme a povieme si, čo by malo Váš výber ovplyvniť.

01-kazety-rozdily

Rolety Deň a noc sú skutočne praktickým a vkusným riešením pre akúkoľvek miestnosť. Preto je úplne pochopiteľné, že ste sa rozhodli pre ich nákup. V mnohých veciach už možno máte jasno. Vybrali ste si farbu a prispôsobili úroveň zatemnenia podľa konkrétnej miestnosti. Potom ste ale možno narazili na bod, v ktorom sa máte rozhodnúť pre optimálnu kazetu. Lenže ako sa rozhodnúť, keď sú si na prvý pohľad také podobné?

Čo je kazeta a aké typy existujú?

Aby ste pochopili, prečo je potrebné výber kazety zvážiť, je dobré si povedať, na čo slúži. Ide o mechanizmus, v ktorom je roleta navinutá. Pokiaľ teda roletu sťahujeme dole alebo naopak vyťahujeme hore, kazeta je tým miestom, kam sa roleta navíja.

Kazeta prichádza vždy zložená. To znamená, že roletu do nej nie je potrebné nijako upevňovať. O to sa postaráme my. Vy si už len vyberiete, ako chcete kazetu s roletou upevňovať.

V našej ponuke nájdete otvorenú, POLO a MAXI kazetu. Poďme si ich teraz predstaviť a zhrnúť si základnú charakteristiku jednotlivých typov. Všeobecne sa dá povedať, že Váš výber by mala ovplyvniť veľkosť rolety aj spôsob montáže, ktorý ste si vybrali.

02-kazety-rozdily

Otvorená kazeta

Táto kazeta je nielen malá, ale aj ľahká, preto sa hodí kamkoľvek. Pamätajte ale, že rovnako ako ostatné kazety aj otvorená kazeta je dostupná iba v určitých rozmeroch. Je teda ideálnou voľbou, pokiaľ potrebujete šírku od 30 cm do 160 cm. Čo sa týka výšky rolety, tá môže dosahovať 150 cm, 220 cm alebo dokonca 240 cm.

Na rozdiel od POLO alebo MAXI kazety ponúka otvorená kazeta možnosť montáže bez vŕtania. Pokiaľ teda nie ste práve zručný a nemáte odvahu sa púšťať do vŕtania, dá sa roleta s touto kazetou ľahko zavesiť na okenný rám. Túto variantu oceníte aj v prípade, že máte od majiteľa bytu zakázané do stien alebo okien akokoľvek zasahovať. Tieto rolety idú totiž veľmi ľahko zvesiť a nikde nezostanú diery po skrutkách.

Tento spôsob montáže umožňujú dva držiaky, ktoré sa ľahko zavesia na rám okna a pevne držia kazetu na svojom mieste. Aby roleta na okne nelietala, keď sa ho rozhodnete otvoriť na ventiláciu, pridáte na spodnú časť okna ešte jeden háčik. Tým potom pretiahnete vodiaci silon.

Okrem tejto neinvazívnej montáže môžete roletu navŕtať do okna, steny alebo stropu.

Kazeta má zadný nosný profil, a ako sme si už povedali, dorazí k Vám zložená. Je vyrobená z odolného PVC a vyberať môžete z bielej alebo hnedej farby.

Táto kazeta je veľmi praktická, avšak nie je vhodná, pokiaľ šírka Vami vybranej rolety presahuje 160 cm. Taká roleta je totiž logicky ťažšia a treba tomu prispôsobiť aj kazetu. Okrem toho pamätajte, že otvorená kazeta je skutočne „otvorená“. To znamená, že nie je chránená žiadnymi krytkami. Hodí sa teda do menej prašných miestností, pretože navinutá roleta nie je nijako chránená.

Pokiaľ si chcete kazetu prezrieť detailnejšie a dozvedieť sa o nej ďalšie informácie, pozrite sa na ňu zblízka.

03-kazety-rozdily

POLO kazeta

Táto kazeta v sebe nesie ľahkosť tej predchádzajúcej, ale je už o niečo viac robustnejšia. Nie je totiž zhotovená iba z PVC. Jej zadný profil je zhotovený z hliníka, rovnako ako krytka, ktorá sa nachádza hore na kazete a plní funkciu striešky. Roleta je tak chránená pred usadzovaním prachu zhora a celkovo je pevnejšia.

Práve toto spevnenie umožňuje výber širšej rolety. Vďaka pevnosti kazety môže roleta dosahovať šírku od 30 cm do 210 cm a výšku 150 cm až 240 cm. Rovnako ako aj otvorená kazeta, tak aj POLO kazeta je dostupná v bielej a hnedej farbe.

Čo sa týka montáže, POLO kazeta umožňuje navŕtanie na okno, do steny alebo stropu. Variant vŕtania do stropu je u tejto kazety veľmi obľúbený. Strieška je totiž v takom prípade umiestnená z pohľadovej strany a kazeta tak vyzerá ako celozakrytá. Ak zvažujete inštaláciu do stropu, túto kazetu rozhodne neprehliadnite.

POLO kazeta neumožňuje obyčajné zavesenie na okenný rám. Pokiaľ teda nemôžete do okien alebo stien vo svojom byte nič montovať, potom je pre Vás predchádzajúca kazeta vhodnejšia.

Pokiaľ sa rozhodnete pre navŕtanie rolety do okenného rámu, automaticky obdržíte aj vodiace silony. Tie zaistia, že roleta zostane priamo na okne aj po otvorení na ventiláciu.

Rovnako ako aj u všetkých ostatných kazetách, aj pri tejto je samozrejmosťou, že dorazí už zmontovaná, a k jej montáži budete potrebovať iba pár komponentov, ktoré sú súčasťou balenia. Pozrite si detailné informácie.

04-kazety-rozdily

MAXI kazeta

Táto kazeta je jedinečným spojením maximálnej funkčnosti a krásneho vzhľadu. Hliníkový rám lemuje roletu z každej strany. Je to nielen veľmi elegantné, ale aj praktické. Roleta je totiž chránená pred prachom najviac zo všetkých troch ponúkaných kaziet.

MAXI kazeta ponúka tri typy montáže. Roleta sa tak dá navŕtať do okenného rámu, do steny alebo stropu miestnosti či výklenku. Rovnako ako aj u POLO kazety ani tu nenájdete možnosť obyčajného zavesenia rolety na okenný rám. Tento neinvazívny variant ponúka skutočne len otvorená kazeta.

Pevnosť a robustnosť kazety zaisťujú aj materiály, ktoré sme pre jej zhotovenie zvolili. Jedná sa o PVC a hliník. Čo sa týka farby kazety, v tomto prípade je výber najširší. Na rozdiel od predchádzajúcich kaziet, tu si môžete vyberať nielen z bielej a hnedej varianty, ale aj z luxusnej striebornej farby.

Kazeta je vďaka svojej stabilite ideálna pre rolety so šírkou od 30 cm do 240 cm. Dĺžka rolety potom môže byť 150 cm, 220 cm alebo 240 cm.

MAXI kazeta je skvelá pre každého, kto túži po rozmernejšej rolete, hľadá úplnú ochranu pred znečistením, túži po striebornej farbe kazety alebo jednoducho len hľadá dizajnové riešenie.

Maxi kazeta nemá vodiaci silon. Medzi jej hlavné prednosti patrí to, že vyzerá vždy rovnako, a to ako pri montáži do steny, tak pri navŕtaní do stropu.

Pokiaľ sa chcete na MAXI kazetu pozrieť detailnejšie, všetko sme pre Vás pripravili. 

05-kazety-rozdily

Elektrické rolety

Ku všetkým typom kaziet si môžete prikúpiť aj elektrické ovládanie, vďaka ktorému nebudete musieť rolety pracne vyťahovať pomocou retiazky. To určite oceníte aj v prípade, že zatieňujete veľké plochy a vyťahovanie dlhej rolety by bolo zbytočne zdĺhavé.

Zakúpiť u nás môžete ako aj motory na kazety, tak aj nabíjačky alebo ovládače. Celý systém je vybavený ochranou proti preťaženiu alebo nadmernému nabitiu. Motor Vás tiež upozorní na vybitie batérie zapípaním. Pretože je ale batéria silná, nemusíte mať obavy, motor môže vydržať v chode až 120 dní od nabitia.

Pamätajte, že minimálna šírka rolety je pri inštalácii motora stanovená takto:

  • Otvorená kazeta: šírka minimálne 38 cm
  • POLO kazeta: šírka minimálne 47 cm
  • MAXI kazeta: šírka minimálne 48 cm 

Kazety prehľadne

Otvorená kazeta

POLO kazeta

MAXI kazeta

Materiál

PVC

PVC + hliník

PVC + hliník

Farba kazety

biela / hnedá

biela / hnedá

biela / hnedá / strieborná

Zavesenie na okno bez vŕtania

x

x

Vŕtanie do okenného rámu

Vŕtanie do steny

Vŕtanie do stropu

Vodiaci silon

x

Možnosť dodania elektrického pohonu

Šírka 

30-160 cm

30-210 cm

30-240cm

Výška

150-240cm

150-240cm

150-240cm

 

Prečo sa rozhodnúť pre rolety Deň a noc 

Výber správnej kazety je jeden z najdôležitejších krokov pre nákup rolety Deň a noc. Ak ste sa pre ňu rozhodli, tak ste urobili správny krok. Rolety Deň a noc v sebe totiž kombinujú len to najlepšie z roliet a žalúzií. Dokážu skvele tieniť, súčasne ale umožňujú veľmi jednoduchú reguláciu prenikajúceho svetla.

Na rozdiel od žalúzií sú ale tieto rolety veľmi elegantné a svojim dizajnom zapadnú do akejkoľvek miestnosti. Široký výber farieb a dekorov, ktorý sa nachádza na 130 druhoch látok, potom uspokojí aj ten najextravagantnejší vzhľad miestnosti.

06-kazety-rozdily

Okrem farieb určite oceníte aj možnosť výberu z niekoľkých úrovní zatemnenia. Zatiaľ čo do obývacej izby si môžete vybrať nízku úroveň zatienenia a sviežu farbu, v prípade spálne určite oceníte Blackout varianty v tmavších odtieňoch. Všeobecne totiž platí, že čím je roleta tmavšia, tým viac miestnosť zatemní.

Aj keď môžete na tento typ roliet naraziť bežne v obchodoch, vždy sa rozhodnite pre nákup roliet na mieru. Vo FEXI vieme, že len také rolety sú ideálne a aby sme Vám nákup uľahčili, prevedieme Vás meraním krok po kroku. 

Pamätajte, že pokiaľ kúpite univerzálne rolety, len zriedka sa vyhnete úpravám, ktoré Vás vo finále môžu veľmi potrápiť a dopadnúť naozaj katastrofálne. Navyše množstvo komponentov, ktoré v balení bežne nájdete, je naozaj veľké a dokáže zamotať hlavu aj skúsenému majstrovi.

Vyberať u nás môžete z niekoľkých typov montáže a báť sa nemusíte ani údržby. Starostlivosť o tieto rolety je nenáročná a nepotrebujete viac ako veci, ktoré doma bežne používate.

07-kazety-rozdily

Nákup u FEXI sa oplatí

V prvom rade s nami nie ste nikdy na nákup sami. Kedykoľvek sa u Vás v priebehu nákupu vyskytne nejaká otázka, máme pripravený tím odborníkov, ktorí Vám pomôžu. Stačí sa na nás kedykoľvek obrátiť.

Vážime si našich zákazníkov, preto ponúkame množstevné zľavy. Čím viac u nás nakúpite, tým viac ušetríte. Navyše v okamihu, kedy Vaša objednávka presiahne 80 €, budete mať dopravu zadarmo.

Aby roleta splnila vaše predstavy, môžete si u nás objednať až 8 vzoriek látok zadarmo. Akonáhle si potom rolety objednáte, do 10 dní už budú zdobiť Vaše okná.

S takými výhodami by sme mohli pokračovať ďalej. Avšak pre nás je dôležité, aby každý zákazník vedel, že nákupom našich roliet získava predovšetkým tú najvyššiu možnú kvalitu. Tieniaca technika je niečo, od čoho očakávate, že bude plniť svoju funkciu čo najdlhšie. Aby to tak bolo, neoplatí sa kupovať lacné riešenie a pracne ho upravovať. Pamätajte, že u nás máte všetko. Bezkonkurenčnú kvalitu aj priaznivú cenu.