Ako maximalizovať prirodzené svetlo vo Vašom domove

Vlastne už od jesennej rovnodennosti sa noci predlžujú. Od polovice novembra je to už dosť vidieť - za tmy do práce, za tmy z práce. V dobe, kedy je Home Office štandardom, je teda na mieste porozmýšľať, ako čo najlepšie využiť prirodzené denné svetlo, a zvoliť napríklad vhodnú tieniacu techniku.

prirozene_svetlo-01

Farba stien

Farba stien je veľmi dôležitá. Miestnosti vymaľované tmavomodrou alebo fialovou budú stále pôsobiť temne a ponuro, a to bez ohľadu na to, koľko slnečného svetla sa do miestnosti dostane. Vyberajte farby stien svetlé a neutrálne. Zvoľte odtiene, ktoré lepšie odrážajú svetlo, ako napríklad špinavobiela, svetlomodrá alebo žltá. Tieto odtiene môžu pomôcť odrážať prirodzené osvetlenie a zároveň pôsobia otvorenejšie.

Nezabudnite na strop. Nechajte ho jednoduchý a vymaľujte ho na bielo. Pokiaľ je Váš domov nový, pravdepodobne nebudete musieť meniť pôvodný náter. Ak ste trochu ambicióznejší, stavte na farbu o jeden odtieň svetlejší, než sú Vaše steny, to vytvorí ilúziu vyšších stropov a tým budú miestnosti priestrannejšie.

Zrkadlo, zrkadlo…

Nemusíte mať doma rovno kúzelné zrkadlo, aby bol Váš domov ako z rozprávky. Ak ale chcete využiť denné svetlo na maximum, venujte zrkadlám pozornosť, ktorú si zaslúžia. Vedia totiž ukázať nielen, kto je na svete najkrajší, ale aj výrazne presvetlia a zväčšia celú miestnosť.

Zrkadlá sú rýchlym riešením problémov s temnou miestnosťou. Vďaka strategickému umiestneniu môžu ľahko zdvojnásobiť vnímanú veľkosť miestnosti. Je to trik, ktorý používajú reštaurácie a obchody, aby vyzerali väčšie a otvorenejšie. Napríklad zrkadlo umiestnené oproti oknu podobnej veľkosti odrazí prirodzené osvetlenie v miestnosti.

Ešte lepšie je, keď je vedľa okna ďalšie zrkadlo, ktoré ho odrazí ešte ďalej. Zrkadlo umiestnené na konci tmavej chodby pomôže svetlu cestovať hore a dole po chodbe, čím eliminuje potrebu drahého stropného osvetlenia.

Tento trik používali už stavitelia pyramíd, rovnako ako o tisíce rokov neskôr egyptológovia, snažiaci sa odhaliť ich tajomstvá, ukryté v dlhých neosvetlených chodbách. Sústavou zrkadiel viedli svetlo prekvapivo ďaleko do útrob kráľovských hrobiek.

Okná – to hlavné pre prirodzené svetlo

Výber typu okna, veľkosti, orientácie vo svetových stranách, voľba vhodných roliet či žalúzií, to všetko môže podporiť alebo naopak narušiť prirodzené osvetlenie v miestnosti. Najväčšou chybou, ktorú ľudia robia, je používanie tradičných (ak rovno nepovieme zastaraných) tieniacich systémov. Áno, máme na mysli najmä závesy a nepriesvitné staré rolety.

Dlhé, silné závesy totiž zaručene blokujú vonkajšie prirodzené svetlo a odkazujú obyvateľov bytu na umelé osvetlenie. Navyše samé pôsobia v miestnosti temne a depresívne. Namiesto toho by ste mali preskúmať mnoho ďalších možností pre moderné spôsoby tienenia, ktoré Vám pomôžu rozjasniť Váš domov bez toho, aby ste obetovali svoje súkromie.

Jedným z najúspešnejších tieniacich systémov sú  rolety Deň a noc. Sú výsledkom dlhoročného zbierania skúseností s klasickými textilnými roletami a vodorovnými žalúziami. Preberajú všetky ich výhody, ako je:

  • Plynulá regulácia svetla
  • Pohodlné ovládanie
  • Jednoduchý mechanizmus
  • Možnosť mať elektrické ovládanie
  • Atď.

Naopak za sebou zanechávajú známe nevýhody oboch systémov, ako je:

  • Akumulácia a sálanie tepla (kovové žalúzie)
  • Množstvo ovládacích prvkov (horizontálne žalúzie)
  • Úplná nepriechodnosť svetla (látkové rolety)
  • Ťažká demontáž (rolety aj žalúzie)
  • Atď.

Rolety Deň a noc majú príhodný názov. Možno ich totiž nastaviť na režim „Deň“, kedy aj pri plne zatiahnutej rolete máte vlastne polovicu okna slnku prístupnú a priehľadnú. Avšak pri potrebe zatemnenia stačí len krátke zatiahnutie za retiazku a je tu režim „Noc“ – oslňujúce slnko nemá kadiaľ do bytu prenikať, prípadne večer pri rozsvietenom umelom osvetlení nie je do bytu z ulice vidieť.

Pokiaľ chcete o roletách Deň a noc vedieť viac, prečítajte si náš článok Čo sú rolety Deň a noc.

Prach je vrah

Aj keď používate rozumné spôsoby tienenia, ktoré dovoľujú také nastavenie, aby síce zabránili oslňovaniu, ale napriek tomu dovoľujú priechod dostatočného množstva svetla, musíte sa o ne starať. Najmä zaistite, aby sa neusadzoval v miestnosti prach.

prirozene_svetlo-03

Jednou zo zákerných príčin slabo osvetlených miestností je nahromadený prach, ktorý sťažuje odraz prirodzeného svetla od povrchov predmetov v miestnosti. Udržiavať izbu čistú a dobre odprášenú pomôže, ale utieranie prachu pochopiteľne nie je pre zaneprázdnenú rodinu hlavnou prioritou.

Výhodou roliet Deň a noc je to, že majú antistatickú úpravu, ktorá usadzovaniu prachu aktívne bráni. Používaním roliet sa prach tiež samovoľne oklepáva. Samotná roleta tvorí celkom účinnú bariéru vo voľnom prístupe prachu do miestnosti.

Napriek tomu ale odporúčame prach pravidelne odstraňovať. Nielen kvôli osvetleniu a peknému vzhľadu bytu, ale napríklad aj zo zdravotných dôvodov. Alergici určite vedia, o čom je reč. Prach je vítaným úkrytom rôznych roztočov a patogénnych organizmov. Neskôr pribudne nevítaný hmyz a problémy budú pribúdať.

O tom, akým veľkým problémom môže byť prach, vedia dokonca aj v NASA. Ich vesmírne vozidlo Opportunity je snáď ich najúspešnejší projekt. Plánovaná doba jeho životnosti bola 90 dní, po ktorej malo skúmať povrch Marsu. Misia sa ale pretiahla na celých 15 rokov a Opportunity našlo dôkaz, že na Marse je voda. Čo ale ukončilo jeho misiu? Prach!

Na slnečných kolektoroch vozítka sa usadilo toľko prachu, že slnko už nedokázalo dodať dostatok energie a vozítko znehybnelo. Povedali by sme, že keď vývoj takého drahého samohybného robota a autonómneho pokročilého laboratória prehltne milióny dolárov, a jeho doprava na Mars ešte oveľa viac, stálo by za úvahu vymyslieť niečo, čo by odstránilo prach z kolektorov. Avšak v súčasnosti čelí rovnakému problému s prachom ďalšie vozítko - sonda InSight.

Výzdoba

Maximalizácia prirodzeného svetla môže byť rovnako jednoduchá ako úprava Vašeho interiéru. Dobrým pravidlom je, aby Vaša schéma zdobenia bola neutrálna a svetlá, aby sa slnečné svetlo dostalo do všetkých kútov miestnosti. To neznamená, že izby musia vyzerať ako nemocnice – na oživenie izieb môžete použiť zábavné vzorované prvky.

Napríklad:

  1. Prelakujte skrinky neutrálnymi farbami a pridajte svetlé gombíky a madlá, alebo skrinky osaďte čírymi tabuľami skla.
  2. Vyhnite sa ťažkému, tmavému, drevenému nábytku, aby ste predišli tmavým tieňom a rohom. Vďaka menšiemu nábytku, ako sú sedadlá a užšie konferenčné stolíky, bude miestnosť vyzerať otvorenejšie a svetlejšie.
  3. Používajte neutrálnu posteľnú bielizeň a kontrast zaistite farebnými vankúšmi, prikrývkami a obrazmi.
  4. Prispôsobte svoj domov minimalistickému vzhľadu. Svetlo sa bude môcť odrážať od lesklých pracovných dosiek, chladničiek a stolov.

Rýchle a jednoduché tipy na maximalizáciu svetla

  • Vyberte si leštené, svetlé, drevené podlahy alebo svetlý koberec.
  • Nenechajte nábytku blokovať svetlo z okien.
  • Vymeňte kuchynské a kúpeľňové vybavenie za lesklé, nerezové, aby odrážali viac svetla.
  • Čistite okná efektívne a pravidelne.
  • Používajte správnu tieniacu techniku ​​efektívnym spôsobom. Napríklad rolety Deň a noc.