Ako vyzdobiť domácnosť ako profesionál

Kto by netúžil po krásnom novom dome s moderným vybavením a očarujúcim designom? Zaobstaranie nového domu či rozsiahla rekonštrukcia však môžu stáť nemalé peniaze. Pripravili sme si preto pre Vás niekoľko tipov, ako môžete efektívne modernizovať domov bez toho, aby ste museli míňať veľa peňazí. Ako teda vyzdobiť svoj dom vrátane okien tak, aby ste sa u Vás doma cítili čo najlepšie?

Môžete skúsiť staviť na novú výmaľbu, osvetlenie či nami ponúkané rolety Deň a noc

clanek_001

Zbavte svoj domov nepotrebných vecí

Aby mohol Váš domov vyzerať moderne, sviežo a priestranne, je v prvom rade potrebné zbaviť ho všetkých zbytočností.

Vyhoďte zo svojho domu všetko, čo už dávno nepotrebujete. Zbavte sa všetkého, čo Vám doma prekáža a zaberá miesto. Sústrediť sa pritom nemusíte iba na veci viditeľné na prvý pohľad. Dôkladné poupratovanie môžete dopriať aj svojmu šatníku alebo špajze. Buďte k sebe nemilosrdný a zbavte sa všetkého, čo už nevyužijete. Ak ste teda s touto čistkou domácnosti dlho otáľali, teraz je ten pravý čas zbaviť sa veľkého a objemného nábytku, starých matracov, haldy nepotrebného oblečenia a ďalších zbytočností.

Takto dôkladne prebraný a vyčistený domov bude razom pôsobiť oveľa viac sviežim, atraktívnejším a priestrannejším dojmom, a zároveň sa Vám v ňom bude oveľa pohodlnejšie žiť.

Ďalej môžete svoj domov opticky zväčšiť a zosvetliť obstaraním zrkadiel, ktoré budú odrážať svetlo a urobia tak Vašu izbu priestrannejšou.

Nezabudnite na poriadne upratovanie

Ak je reč o triedení vecí, rozhodne nesmieme zabudnúť ani na poriadne upratovanie celého domu. Každý priestor totiž pôsobí oveľa lepším dojmom, pokiaľ je čistý. V čistom domove sa vám navyše bude oveľa lepšie žiť a dýchať.

Začať môžete intenzívnym vetraním priestoru, umytím okien, utieraním prachu alebo vysatím podlahy.

Pokiaľ sa však chcete u seba doma cítiť skutočne skvele, neberte upratovanie ako nutnú povinnosť, ale ako činnosť, ktorá vedie k Vášmu spokojnejšiemu životu.

Aj keď pre mnohých z nás nie je upratovanie tou najobľúbenejšou domácou aktivitou, čas od času sa naň snažte viac zasústrediť a vysajte prach tiež pod posteľou a pohovkou, utrite prach aj vo vnútri skríň a vyleštite všetky zrkadlá. Uvidíte, ako krásne sa vám následne bude u vás doma žiť.

7 tipov na rýchle a efektívne upratovanie domácnosti

A ak práve dnes nemáte náladu na poriadne upratovanie, máme pre Vás malý tip, ako môžete ľahko upratať svoj domov aj počas chvíľky.

  • Na samotný začiatok popracte a vyrovnajte všetky pohádzané veci, oblečenie alebo hračky. Nebudú sa Vám následne motať pod ruky pri utieraní prachu alebo vysávaní.
  • Utrite prach zo všetkých povrchov a vyleštite sklenené dosky stolov, nech na nich nie sú vidieť odtlačky prstov.
  • Sviečky, fotorámiky a ďalšie dekorácie, ktoré chcete nechať vystavené na poličkách, úhľadne zarovnajte a taktiež z nich utrite prach.
  • Umyte umývadlo, vaňu či sprchovací kút a vyleštite batériu, nech jej dojem nekazia zaschnuté vodné kvapky. Preleštite zrkadlo a sklenené poličky.
  • Toaletu starostlivo vydezinfikujte.
  • Umyte špinavý riad a utrite kuchynskú linku a jedálenský stôl.
  • Zbavte svoju podlahu omrviniek, prachu a chlpov dôkladným vyluxovaním celého bytu.

 

A pokiaľ máte takto uprataný dom, teraz už v ňom stačí iba dôkladne vyvetrať a zapáliť sviečku pre lepšiu atmosféru.

clanek_002

Pozvite si maliara

Pokiaľ chcete interiéru svojho domu vdýchnuť nový život, vymaľujte ho. Vymaľovanie interiéru Vášho domu predstavuje skvelý spôsob, ako ho možno ľahko a rýchlo modernizovať aj bez väčších investícií.

Pri výbere novej výmaľby sa snažte dávať prednosť skôr svetlejším tónom. Tie zaistia, že bude Váš domov pôsobiť priestrannejším a čistejším dojmom.

Ďalej tiež uprednostňujte skôr neutrálne odtiene, s ktorými následne oveľa ľahšie skombinujete vybavenie domu. A pokiaľ stále neviete, aké farby do interiéru svojho domu zvoliť, máme pre Vás jeden tip.

Ako kombinovať farby v interiéri

Ak je reč o harmonickom interiéri, ktorý pre Vás bude tým pravým domovom, treba myslieť predovšetkým na kombináciu jednotlivých farieb, ktoré môžu naše pocity ovplyvniť oveľa viac, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Zle zvolená kombinácia farieb v interiéri môže byť nielen nevkusná, ale taktiež môže negatívne ovplyvňovať našu psychiku.

Existuje však jednoduchý spôsob, ako vo svojom dome môžete jednoducho vytvoriť vyváženú paletu farieb. Ide o pravidlo 60-30-10.

Zjednodušene by sa dalo povedať, že šesťdesiat percent miestnosti by mala tvoriť dominantnú farbu, tridsať percent sekundárnu farbu alebo textúru a posledných desať percent by malo byť iba akcentom. Skrátka vybrané farby by sme mali kombinovať v pomere 6:3:1.

Najväčší podiel v miestnosti by mala mať farba tvoriaca akési „hlavné pozadie”. Je teda vhodné ju aplikovať na väčšie plochy, ako sú napríklad steny, koberce, pohovka alebo veľké kusy nábytku.

Sekundárnej farbe by sme mali venovať zhruba polovičné množstvo priestoru než už spomínanej hlavnej farbe. Vhodné je zvoliť taký odtieň, ktorý dominantnú farbu podporí, ale zároveň sám vynikne. Použiť ho môžeme napríklad na závesy, jednotlivé kusy menšieho nábytku alebo stoličky.

Poslednú farbu použijeme v najmenšom množstve ako hravý akcent, ktorý miestnosti dodá jedinečný a originálny šmrnc. Táto farba by sa mala ideálne objaviť na detailoch, ako sú vankúše, umelecké predmety či drobné dekorácie.

Najjednoduchšou metódou pri výbere konkrétnych odtieňov je navyše jednoduchá farebná schéma založená na takzvanom kole farieb, kde môžete zvoliť buď farby, ktoré ležia oproti sebe (kombinácia teplého a studeného odtieňa), alebo tri farby ležiace vedľa seba (napríklad modrozelenú, zelenú a žltozelenú).

Ďalším variantom je monochromatická farebnosť, teda jedna farba uplatnená v niekoľkých tónoch (svetlá, tmavšia, najtmavšia). To najlepšie funguje s neutrálnymi farbami, ako sú napríklad šedá, krémová, béžová alebo biela. Pokiaľ ako dominantnú farbu vyberiete ich svetlejšie odtiene, daný priestor tým skvele presvetlíte, čím ho rovnako aj opticky zväčšíte. To bezpochyby oceníte predovšetkým pri menších interiéroch.

clanek_003

Zaobstarajte si nové osvetlenie

Ďalej Vám k presvetlenému a vzdušnému priestoru môžu okrem svetlej výmaľby pomôcť aj najrôznejšie typy osvetlenia.

Okrem bežného osvetlenia, ako sú najrôznejšie lampičky, bodové svetlá či svetelné reťaze, nezabúdajte ani na svetlo sviečok, ktoré Váš domov nádherne zútulnia.

S vytvorením dokonalej svetelnej atmosféry u Vás doma Vám okrem najrôznejších svetelných zdrojov môžu pomôcť aj nami ponúkané rolety Deň a noc od Fexi

Vsaďte na rolety Deň a noc Fexi

Okrem toho, že Vám rolety Deň a noc od Fexi pomôžu s vytvorením dokonalých svetelných podmienok u Vás doma, zároveň taktiež dodajú Vašim oknám nový vzhľad, nadčasovosť, eleganciu a štýl.

Rolety Deň a noc od Fexi predstavujú nestarnúci variant zatienenia, ktorý do interiéru prepúšťa požadované množstvo denného svetla, príjemne reguluje ostrý slnečný svit a zároveň sa behom chvíľky dá zatemniť. Veľmi ľahko sa ovláda, je vyrobená z prvotriednych materiálov a vďaka skutečne pestrej škále ponúkaných farieb sa skvele hodí do každého interiéru.

Ide skrátka o elegantný, minimalistický, bezpečný, funkčný a jednoduchý spôsob regulácie svetla vhodný do každého interiéru za veľmi priaznivé ceny.

Akú farbu roliet vybrať?

Samotná látka na roletách Deň a noc Fexi je tvorená pruhmi z dvoch rôznych materiálov.

Prvá je sieťka, ktorá priechodu svetla prakticky vôbec nebráni. Druhý pruh je nepriehľadná látka, alebo priesvitná len do istej miery v závislosti od gramáže látky, ale predovšetkým teda od farby látky. Čo sa týka priesvitnosti daných látok, tak všeobecne platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšie zatienenie dosiahnete.

Všetky látky roliet Deň a noc Fexi však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Väčšieho zatienenia môžete jednoducho dosiahnuť obstaraním tmavšieho odtieňa s vyššou gramážou. Najväčšiu mieru zatienenia dosiahnete vtedy, ak si zaobstaráte zatemňovacie rolety Deň a noc z rady Blackout. Tie poskytnú Vášmu domovu čo možno najväčšie zatemnenie.

Podľa toho, ako daná látka a materiál prepúšťa svetlo, sa hodí do určitých miestností. Aby teda mohli rolety dotvoriť atmosféru daných izieb čo možno najlepšie, je potrebné sa na výber konkrétnych látok zamerať naozaj dôkladne. Aká látka sa preto hodí do kuchyne, a ktorá je naopak vhodná do spálne či detskej izby?

Čím je látka svetlejšia, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla.

Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchýň či obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané.

Nie je však vylúčené, že zatemňujúca látka nemôže byť svetlá. V našej rade blackout nájdete napríklad krémové či šedé látky, ktoré dokážu miestnosť taktiež značne zatemniť. Také látky majú väčšinou vyššiu gramáž a sú vo vnútri nepriehľadného pruhu doplnené o ešte jednu látku navyše, ktorá predstavuje ďalšiu prekážku pre priechod svetla.

Naopak látky blackout sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. Ako už bolo vyššie spomenuté, tieto látky nemajú schopnosť zatemniť miestnosť na 100%, ale miera ich zatienenia je naozaj veľmi prijateľná. Je totiž dobré si uvedomiť, že ešte stále ide o rolety, ktoré sú primontované na okne, 100% mieru zatemnenia teda ani nemožno očakávať.

A práve vďaka svojim nadmieru uspokojivým zatemňovacím schopnostiam sú blackout rolety Deň a noc vhodné predovšetkým do izieb, kde spíme – teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Také rolety môžu počas dňa slúžiť na príjemné zatienenie a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť.