Zvládnem rolety Deň a noc nainštalovať sám?

Plánujete si zaobstarať nové rolety Deň a noc od Fexi a premýšľate, či ich zvládnete sami nainštalovať? Nemusíte sa vôbec ničoho obávať. Inštalácia roliet nebola nikdy jednoduchšia.

clanek_001

Rolety Deň a noc od Fexi

Vybrať vhodné rolety, ktoré nikdy nevyjdú z módy a perfektne zapadnú do každého interiéru, nemusí byť zase také ťažké. Pokiaľ stavíte na nami ponúkané rolety Deň a noc od Fexi, máte vyhrané.

Správne zatienenie interiéru Vášho domu je pre komfortný život veľmi dôležité. Preto je potrebné zvoliť presne také zatienenie, ktoré bude do domu prepúšťať dostatok svetla, zároveň bude príjemne regulovať slnečný svit a behom chvíľky sa bude dať úplne zatemniť. Rolety Deň a noc od Fexi Vám toto všetko ponúkajú. Práve vďaka svojej vysokej funkčnosti a praktickosti s nimi zaručene budete maximálne spokojný aj za niekoľko rokov.

Inštalácia roliet Fexi 

A pokiaľ ste sa teda rozhodli, že to budú práve rolety Fexi, ktoré budú u Vás doma regulovať prichádzajúce svetlo, pripravili sme si pre Vás pár tipov a návodov, ako si môžete behom pár minút rolety sami nainštalovať bez väčšej námahy.

Čo sa týka upevnenia, rolety Deň a noc Fexi sa Vám ponúkajú v 3 typoch kaziet, ktoré prinášajú 3 spôsoby upevnenia

Medzi ten vôbec najobľúbenejší spôsob sa radí jednoduché zavesenie rolety na okno. Zvoliť však môžete aj vŕtanie kazety do okna, stropu či steny.

Ak sa navyše rozhodnete upevniť roletu jednoduchým zavesením, nebudete na to potrebovať žiadne ďalšie komponenty. Všetko potrebné na inštaláciu budete mať v balení. Pokiaľ sa rozhodnete rolety privŕtať, potom jediné, čo budete potrebovať, bude vŕtačka.

Prečítajte si, aké typy kaziet ponúkajú možnosti inštalácie.

Bez vŕtania

Inštalácia roliet Fexi bez vŕtania je možná len u otvorenej kazety

Ako postupovať?

  • Opatrne vybaľte roletu z krabice a double bublinkovej fólie, jednotlivé dieliky vysypte z vrecka na stôl a rozložte podľa návodu.
  • Zelené lepiace pásky nalepte na väčší plastový zobáčik na zavesenie na okno. Menší plastový zobáčik na spojenie s väčším nacvaknite na väčší plastový zobáčik na zavesenie na okno.
  • Spojené diely nasuňte na kraje roletovej lišty z oboch strán.
  • Vodiaci silon rozbaľte a prevlečte očkom na záťažovej tyči na oboch stranách. Urobte to tak, aby silon vychádzal z očka von. Pokiaľ nie je očko už v záťažovej tyči, jednoducho ho nasaďte do koncovky v záťažovej tyči, potom prevlečte silon.
  • Následne začnite s prichytením rolety k hornému rámu otvoreného okna. Odlepte zelené pásky, ktorými roletu prilepíte k rámu. Pokiaľ nechcete, nemusíte roletu lepiť, bude ju potom možné v budúcnosti ľahšie zložiť. Po prilepení sa odporúča 30 minút počkať, aby lepidlo dokonale účinkovalo a až potom začať roletu používať.
    clanek_002
  • Roletu zaveste na hornú časť okenného rámu. Oba zobáčiky zacvaknite.
  • Silon prevlečte kovovou koncovkou na spodnej časti pre napnutie silonu. Kovovú koncovku zaháknite zospodu za okenný rám. Silon prevlečte a kovový napinák utiahnite tak, aby bol silon napnutý. Zvyšok silonu odstrihnite. To isté urobte aj na druhej strane.
  • Na napínaciu priehľadnú kladku pre retiazku prilepte obojstrannú lepiacu pásku. Pokiaľ máte napínacie ťažítko, kladku nepoužívajte a zaveste ťažítko na retiazku.
  • Pomocou pásky prilepte napínaciu priehľadnú kladku pre retiazku k okennému rámu tak, aby bola retiazka napnutá a ovládanie jednoduchšie. Vzdialenosť od podlahy k dolnej časti vyťahovacej šnúry, respektíve napínacej priehľadnej kladky, musí byť najmenej 1,5 m. Dbajte na to, aby bolo toto bezpečnostné zariadenie namontované. V opačnom prípade by mohlo deťom hroziť uškrtenie. Toto bezpečnostné zariadenie musí byť namontované v maximálnej možnej vzdialenosti od ovládacieho mechanizmu. Vždy používajte toto zariadenie tak, aby šnúry alebo retiazky boli mimo dosahu detí. Pokiaľ sa napínacie zariadenie z akéhokoľvek dôvodu uvoľní, bezodkladne ho k oknu prilepte alebo priskrutkujte tak, aby opätovne plnilo svoju funkciu.
  • Následne zaistite retiazku plastovou brzdou, čím roletu zabrzdíte, aby sa nerolovala ďalej. Pokiaľ potrebujete, aby roleta schádzala nižšie, brzdu odstráňte, vyrolujte roletu do potrebnej dĺžky a opäť nasaďte brzdu na vrchnú časť retiazky.

Vŕtanie na okno

Upevniť rolety vŕtaním do rámu okna je možné u otvorenej kazety, POLO kazety aj MAXI kazety.

Ako postupovať?

  • Opatrne vybaľte roletu z krabice a double bublinkovej fólie, jednotlivé dieliky vysypte z vrecka na stôl a rozložte podľa návodu.
  • Pripravte si kovový diel na privŕtanie na horný rám okna, na ktorý sa nasadí roleta, 2 skrutky a 2 podložky. Na obe skrutky nasaďte podložky.
  • Na hornom ráme okna si na oboch stranách odmerajte, kam budete roletu navŕtavať. K označeným miestam privŕtajte pomocou skrutiek a podložiek kovové diely na privŕtanie na horný rám.
    clanek_003
  • Na navŕtané kovové diely nasaďte roletu.
  • Vodiaci silon rozbaľte a prevlečte očkom na záťažovej tyči na oboch stranách. Urobte to tak, aby silon vychádzal z očka von. Pokiaľ nie je očko už v záťažovej tyči, jednoducho ho nasaďte do koncovky v záťažovej tyči, potom prevlečte silon.
  • Pripravte si zvyšné skrutky a kovový diel na privŕtanie na spodný rám, ktorým sa prevlečie vodiaci silon. Do vrchného otvoru kovového dielu na privŕtanie na spodný rám nasuňte skrutky.
  • Na bočnom ráme okna si odmerajte miesto, ktorým prechádza vodiaci silon. Túto vzdialenosť odmerajte aj na spodnom ráme na oboch stranách. V týchto miestach budete vŕtať.
  • V miestach, ktoré sme si vyznačili, privŕtajte kovové diely na privŕtanie na spodnú časť rámu.
  • Otvorom v kovovom diely prevlečte vodiaci silon. S pomocou malého plochého skrutkovača utiahnite skrutku v otvore tak, aby došlo k napnutiu silonu.
  • Na napínaciu priehľadnú kladku pre retiazku prilepte obojstrannú pásku a kladku prilepte na rám okna, alebo kladku navŕtajte. Pokiaľ máte napínacie ťažítko, kladku nepoužívajte a zaveste ťažítko na retiazku.
  • Priehľadnú kladku pre retiazku prilepte alebo privŕtajte k rámu okna v požadovanom mieste tak, aby bola retiazka napnutá a ovládanie jednoduchšie. Dbajte na to, aby bolo toto bezpečnostné zariadenie namontované. V opačnom prípade by mohlo deťom hroziť uškrtenie. Toto bezpečnostné zariadenie musí byť namontované v maximálnej možnej vzdialenosti od ovládacieho mechanizmu. Vždy používajte toto zariadenie tak, aby šnúry alebo retiazky boli mimo dosahu detí.
  • Vyskúšajte funkčnosť retiazky a dĺžku rolety jej spustením a vytiahnutím. Roleta pri spustení nesmie narážať do kľučky okna. Pokiaľ chceme môžeme využiť aj brzdičku, ale nie je to nutné. Brzdička sa zastaví o horný mechanizmus rolety, a zabrzdí tak roletu v mieste, kde potrebujete. Pokiaľ ďalej potrebujete, aby roleta schádzala nižšie, brzdu odstráňte, vysuňte roletu do potrebnej dĺžky a opäť nasaďte brzdu na vrchnú časť retiazky. A je hotovo

Vŕtanie do steny

Upevniť rolety vŕtaním do steny/do stropu je možné u otvorenej kazety, POLO kazety aj MAXI kazety.

Ako postupovať? 

  • Roletu vybaľte z krabice a double bublinkovej fólie, dieliky vysypte z vrecka na stôl a rozložte podľa návodu.
    clanek_004
  • V požadovanej výške si na stene odmerajte miesta, kam budete roletu vŕtať. Vŕtačkou vyvŕtajte diery do steny. Diery musia byť v rovnakej rovine.
  • Do dier vložte pripravené hmoždinky. S pomocou skrutiek (dlhšie skrutky sú určené na montáž samotnej rolety a kratšie skrutky na uchytenie napínacej kladky) naskrutkujte kovové diely. (Pre montáž do sadrokartónu, odporúčame zaobstarať aj hmoždinky do sadrokartónu.)
  • Na naskrutkované kovové diely pripevníte roletu.
    clanek_005
  • Vyskúšajte funkčnosť retiazky a dĺžku rolety jej spustením a vytiahnutím. Roleta pri spustení nesmie narážať do kľučky okna. Pokiaľ chcete, môžete využiť aj plastové brzdy, ale nie je to nutné. Brzda sa zastaví o horný mechanizmus rolety, a zabrzdí tak roletu v mieste, kde potrebujete. Pokiaľ ďalej potrebujete, aby roleta schádza nižšie, brzdu odstráňte, vysuňte roletu do potrebnej dĺžky a opäť nasaďte brzdu na vrchnú časť retiazky.

 

Demontáž roliet Fexi

Pokiaľ sa naopak rozhodnete pre demontáž roliet v kazete, či už z dôvodu umývania okien alebo napríklad ich výmeny, budete v podstate postupovať opačne, než ako ste ich montovali. Teda pôjdete krok po kroku pospiatky v návode na montáž. Opäť sa nejedná o nijako náročnú úlohu a bez obáv ju zvládnete behom chvíľky.

Neviete si rady?

A ak by ste si náhodou nevedeli počas montáže či demontáže s čímkoľvek rady, neváhajte sa kedykoľvek obrátiť na našu infolinku, kde Vám so všetkým ochotne poradí náš profesionálne vyškolený personál. Sme tu pre Vás k dispozícii každý všedný deň od 8 do 16 hodín.