Ako efektívne upratovať domácnosť?

Vedeli ste, že priemerný človek strávi upratovaním svojej domácnosti až desatinu svojho života? Nechajte sa inšpirovať našimi radami a uvidíte, že sa pre vás upratovanie stane hračkou.

Zrejme len málokoho skutočne baví upratovanie domácnosti. Pripravili sme si preto pre Vás zopár zaujímavých rád a tipov, ako môžete svoju domácnosť upratať čo možno najefektívnejšie, a ako si ľahko poradiť aj s menej obľúbeným umývaním okien, a ako udržať v čistote aj svoje rolety Fexi

efektivni_uklid_01

Predchádzajte neporiadku

Ešte predtým, než sa pustíme do samotného upratovania domácnosti, je dobré si pripomenúť, že upratovanie je o dosť jednoduchšie pokiaľ nemáte čo upratovať.

Nájdite všetkým veciam v domácnosti svoje miesto a po použití ich naň vždy vráťte. Trebárs deku na pohovke vždy zložte a uložte ju na svoje miesto. Hneď, nie až potom. Prvých pár dní sa k tomu zrejme budete musieť čiastočne nútiť a bude vám to pripadať ako otrava, ale uvidíte, že si to veľmi rýchlo zautomatizujete a taktiež zamilujete. To isté platí o dávaní riadu do umývačky hneď po použití. Raz a navždy sa tak vyhnete kope riadu na kuchynskej linke. Uľahčite si udržiavanie poriadku aj tým, že sa zbavíte všetkých zbytočných lapačov prachu. Zotrieť prázdnu policu trvá zhruba 5 sekúnd, ale s dávaním dole a opätovným vyrovnávaním všetkých dekorácií to môže zabrať aj 5 minút. A to už je skutočný rozdiel.

Ako efektívne upratovať domácnosť?

A teraz sa už môžeme pustiť do samotného upratovania.

Hurá do upratovania

Pred samotným začiatkom upratovania sa prezlečte do pracovného oblečenia. Zaručene sa tak budete počas práce cítiť lepšie.

Aby ste sa následne dobre naladili na správne pracovné tempo, pustite si svoju obľúbenú hudbu, ktorá Vám dodá energiu a príjemne Vás povzbudí.

Odkiaľ kam?

Ideálne začnite tou najvzdialenejšou miestnosťou v byte a postupujte smerom k vstupným dverám. Zbytočne nepreskakujte z jednej miestnosti do druhej, ale naopak postupujte pekne miestnosť po miestnosti. Je tak menšia pravdepodobnosť, že na niečo zabudnete alebo že niečo prehliadnete.

Upratujte vždy zhora nadol. Pokiaľ by ste sa na záver upratovania pustili do prachu na poličkách, všetky nečistoty Vám tak popadajú na vyluxovaný koberec a celá Vaša práca príde nazmar. Toto pravidlo platí pre ktorúkoľvek miestnosť, či už ide o toaletu, kuchyňu alebo napríklad spálňu.

Vysávať alebo zametať začnite od dverí smerom ku koncu miestnosti. Tým, že začnete upratovať v mieste, kde sa najviac chodí, tak sa zbavíte tej najväčšej špiny hneď na začiatku. Pri vytieraní postupujte presne opačne, teda smerom k východu z miestnosti.

Koberce vysávajte proti smeru vlasu. Vďaka tomu ho efektívne zbavíte všetkého prachu a ďalších nečistôt. Ak by ste koberec vysávali v smere vlasu, odstránili by sa len povrchové nečistoty.

Na záver upratovania

Po dokončení každého upratovania nezabudnite poriadne vyčistiť a vydezinfikovať aj všetky použité pomôcky – handry, utierky či kefy na čistenie toalety v žiadnom prípade nepoužívajte na upratovanie iných miestností a skladujte ich oddelene.

efektivni_uklid_02

Ako často by ste mali domácnosť upratovať?

Pokiaľ už viete, ako domácnosť efektívne upratať, bolo by dobré si teraz zhrnúť, kedy a ako často by ste mali dané priestory a vybavenie upratovať.

Kuchyňa

Kuchyňu treba upratovať priebežne. Pokiaľ to nerobíme, stáva sa hotovým rajom špiny, zápachu, baktérií a mastnoty.

  • Pracovnú dosku utrite čistou vodou po každej príprave jedla.
  • Jedálenský stôl tiež utrite po každom jedle.
  • Drez, výlevka aj odkvapkávač na riad sa umýva akosi automaticky počas umývania riadu. Raz za pár týždňov až mesiacov je nutné vyčistiť výlevku chemickým prostriedkom proti upchatiu. Nezabudnite tiež pravidelne meniť handričku alebo hubku na riad, pretože vlhko, teplo a zvyšky jedál sú ideálnym prostredím na rozmnožovanie nechcených baktérií.
  • Chladničku aspoň raz mesačne starostlivo vymyte.
  • Sporák, varnú dosku, rúru alebo mikrovlnnú rúru čistite ideálne po každej príprave teplého jedla. Pripečené zvyšky potravín by počas budúceho varenia zaschli a pripiekli tak veľmi, že by ste ich následne odstraňovali len veľmi ťažko.
  • Odpadkový kôš raz za týždeň vydezinfikujte zvnútra aj zvonku.

Kúpeľňa

  • Vaňa, sprcha a umývadlo – špinu odstraňujte priebežne po každom veľkom použití. Dezinfikujte raz týždenne.
  • Obklady a steny dezinfikujte minimálne dvakrát za mesiac. Zamerajte sa predovšetkým na kúty a škáry, kde sa množia plesne a zostáva v nich špina.
  • Práčka a sušička – mimo prania ju otvorte a vytrite do sucha.
  • Uteráky vždy nechajte po každom použití dôkladne usušiť. Vymieňajte ich približne raz za týždeň.
  • Kefky na zuby umiestnite tak, aby mohli preschnúť hneď po použití. Držiak na kefky a kelímok dezinfikujte raz za dva týždne.

Toalety

  • Záchodovú misu utierajte hneď, ako to je potrebné. Dôkladná dezinfekcia je potrebná najmenej raz týždenne. Priebežne je vhodné využívať najrôznejšie dezinfekčné prostriedky umiestnené dovnútra misy.
  • Steny, podlahu, prípadne ďalšiu výbavu toalety dezinfikujte každý týždeň.

Podlaha

V bežnej domácnosti stačí vytrieť podlahu raz za týždeň. Výnimkou sú samozrejme nehody, ako napríklad vyliate tekutiny, spadnuté jedlo či pitie, rozbité sklo a podobne.

Nezabudnite na drobnosti

Avšak pozor, v domácnosti sa nachádza oveľa viac vecí a plôch, ktoré treba pravidelne umývať, pretože sa na nich hromadí špina a baktérie.

Viditeľné sú kľučky od dverí, diaľkové ovládače, nábytok, police, stoličky, hračky a nočníky. Ich povrch stačí zotrieť, prípadne ich ošetriť antistatickým prostriedkom a máte hotovo.

Veľkým zdrojom nebezpečných baktérií sú zvieracie klietky a pelechy – pravidelne ich čistite, umývajte a perte.

Najviac baktérií je potom možné v domácnostiach nájsť tam, kde by to možno málokto čakal – na klávesnici počítača alebo notebooku. Nestačí len tak zbežne zotrieť povrch jednotlivých klávesov, ale je nutné starostlivo vyčistiť aj škáry medzi nimi, kam dopadávajú mikroskopické kúsky pokožky.

K veľkému upratovaniu nakoniec patrí aj čistenie okien. Pokiaľ nebývate v obzvlášť znečistenej lokalite, stačí okná umývať raz za pol roka.

efektivni_uklid_03

Upratovanie okien: Ako na to?

A ak sa bavíme o upratovaní, rozhodne nesmieme vynechať ani upratovanie okien a roliet. Čo sa týka samotných okien, záleží samozrejme predovšetkým na Vás, ako často ich budete umývať. Niekto umýva okná raz za štvrť roka, niekto raz za pol roka a niekto iba raz ročne. Je teda len na Vás, ako často sa tejto menej obľúbenej činnosti v domácnosti budete chcieť venovať.

Čo sa týka umývania okien zvonku, tak pozor – nikdy tieto okná neumývajte počas mrazivých dní. Okná umývajte zvonku zásadne na jar alebo v lete. V mrazivom počasí pôjde špina horšie dole (ak teda vôbec), voda Vám bude zamŕzať a Vy si navyše koledujete o chorobu. Okrem umývania okien nesmieme rozhodne zabúdať ani na čistenie/umývanie roliet. Rovnako tak, ako napríklad periete najrôznejšie závesy, tak aj rolety si žiadajú istú pravidelnú starostlivosť.

Efektívne umývanie okien

Čisté okná sú tou najlepšou vizitkou každej domácnosti. Aj keď sa teda táto činnosť radí medzi tie menej obľúbené, nepodceňujte ju.

Než začnete okná umývať, dobre zvážte, kedy ich umyjete, a tiež sa na umývanie pripravte. Ako už bolo spomenuté vyššie, neumývajte okná v mrazoch.

Pred samotným umývaním si pripravte vodu s prípravkom na umývanie okien, odstráňte veci a rastliny z parapetov, pripravte si pevné schodíky alebo malý stabilný rebrík a hurá do toho.

Keď už sa do umývania okien pustíte, tak so všetkým. Najprv si preto utrite steny a strop od prachu a pavučin a následne umyte parapety. Posledným krokom pred samotnými oknami je umývanie tieniacej techniky (ako správne čistiť rolety sa dozviete v nasledujúcom odseku).

Rámy umyte vlhkou handričkou alebo utierkou, ktorú namočíte do vody s jemným saponátom (pozor, nepoužívajte abrazívne prostriedky).

Sklá následne umyjeme z oboch strán. Ideálne je použiť stierku, na ktorú nasadíme návlek z mikrovlákna. Ten namočíte do vody s prípravkom na umývanie okien, kam môžeme pridať trochu octu. Ocot funguje ako prirodzený odmasťovač a taktiež leštidlo. Pre dokonalý výsledok bez šmúh môžete použiť aj takzvaný vysávač na okná, ktorý z okna vysaje všetku vodu a zanechá ich žiarivo čisté. Je veľmi pravdepodobné, že po použití vysávača už nebudete musieť okná nijako leštiť. Pokiaľ teda nie je umývanie okien Vašou najobľúbenejšou domácou prácou, s vysávačom na okná Vás to určite začne baviť.

Bežné čistenie a údržba roliet

A ako teda správne čistiť rolety Fexi? Na obvyklú údržbu a čistenie roliet od Fexi nie je potrebné nič špeciálne. Hravo Vám postačí obyčajná vlhčená handrička alebo vysávač. Vďaka týmto ľahko dostupným pomocníkom môžete svoje rolety Deň a noc od Fexi udržiavať stále krásne a čisté.

Ako sa teda ľahko a účinne starať o svoje rolety od Fexi?

 

  1. Počas bežného čistenia nemusíte rolety dávať dole, vďaka čomu si ušetríte demontáž a následnú montáž. Pri čistení a odstraňovaní väčších nečistôt však môžete rolety bez obáv demontovať. Rolety môžete taktiež demontovať aj vo chvíli, kedy chcete mať lepšiu prístupnosť k umývaným oknám.
  2. Na čistenie roliet Deň a noc používajte predovšetkým suchú alebo vlhkú handričku.
  3. V prípade potreby môžete použiť šetrné čistiace prostriedky, ktoré nezmenia farbu roliet a ani ich nijako nepoškodia. Než sa pustíte do čistenia, vždy si najskôr otestujte čistiaci prostriedok na malom kúsku látky, ktorý nie je tak vidieť. Časť látky vždy zostáva namotaná hore v mieste kazety, nikdy sa nevymotáva a nikdy teda nie je viditeľná. Práve toto miesto je ideálne na otestovanie prípravku.
  4. Na čistenie roliet Deň a noc môžete bez problémov použiť aj vysávač. Vždy však znížte jeho výkon na najnižšiu možnosť.
  5. Rolety Deň a noc odporúčame neprať v bežnej práčke, ale v prípade potreby môžete odniesť rolety Fexi do čistiarne. Vlhkú či mokrú roletu po čistení nerolujte. To vždy urobte až vo chvíli, kedy bude suchá.

 

 

 

A ak by ste si náhodou počas čistenia našich roliet nevedeli s čímkoľvek rady, neváhajte sa na nás kedykoľvek obrátiť.