Domov na vianočné sviatky

Rovnako, ako bol netradičný celý rok 2021, zrejme tak úplne nebudú tradičné ani tohtoročné Vianoce. To však rozhodne neznamená, že si ich nemôžeme poriadne užiť. Práve naopak. Vyzdobte svoj domov vianočnými ozdobami, prevoňajte ho delikátnymi zákuskami a spoločne s Vašimi najbližšími si užite nadchádzajúce Vianoce naplno.

Sú to už druhé Vianoce, ktoré sa neponesú v príliš tradičnom duchu. Aj napriek tomu by bola škoda sa o tieto krásne sviatky pripraviť. Ako si teda môžete ľahko a jednoducho vyčarovať tú pravú sviatočnú atmosféru aj u seba doma? Ako vám s tým môžu pomôcť rolety Deň a noc od Flexi ? A na koho by sme nemali počas Vianoc obzvlášť zabúdať? O tom všetkom si môžete prečítať v nadchádzajúcom článku.

clanek_001

Niečo málo o Vianociach

Ozdobený stromček, veselé koledy, krásne darčeky a lahodné zákusky. Práve tak by sa dali charakterizovať tradičné Vianoce. Aký je však pôvod týchto sviatkov?

Vianoce sú oslavou narodenia Ježiša Krista, a každý rok si tak vlastne pripomíname jeho narodeniny. V dejinách samotného ľudstva to bola taká zásadná a prevratná udalosť, že od Kristovho narodenia počítame náš letopočet. 

Vianoce začínajú 25. decembra a končia 11. januára na Krst Pána. Mnoho kresťanov však oslavuje Vianoce po starom – teda až do Hromníc (2. januára), kedy sa oslavuje sviatok Uvedenia Pána do chrámu.

Oslave narodenia predchádza štvortýždňové obdobie očakávania a pôstu zvané ako advent. Posledný deň adventu sa nazýva Štedrý deň.

Na Štedrý deň sa tradične strojí vianočný stromček a ľudia zasadajú na tradičnú štedrovečernú večeru. Večera ešte spadá do obdobia adventu, preto predkladané jedlá sú pôstneho charakteru. Väčšina domácností volí na štedrovečernú večeru rybiu polievku, vyprážaného kapra a zemiakový šalát. Sú to totiž práve pokrmy z rýb, ktoré predstavovali jedlo chudobných a apoštolov. Po večeri sa tradične nadeľujú vianočné darčeky.

Štedrý deň potom vrcholí nocou narodenia Pána, kedy sa pri polnočnej bohoslužbe číta evanjelový oddiel z Biblie o narodení Ježiša Krista a spievajú sa koledy. Tou vôbec najznámejšou koledou u nás je zrejme Narodil sa Kristus Pán. Veľkou zaujímavosťou je, že samotný text pochádza z roku 1505 a odvtedy je nezmenený. Táto koleda je takzvaný hymnus a vždy sa pri nej stojí.

Keďže žijeme na území, kde kresťanstvo priniesli bratia Cyril a Metod pred viac ako tisíci rokmi, tak aj dni od 24. do 26. decembra sa u nás oslavujú ako štátne sviatky a ťažko by ste hľadali niekoho, koho by sa Vianoce vôbec nedotkli.

Po Štedrom dni nasleduje Boží hod vianočný (teda 25. december) a druhý sviatok vianočný (26. december). Druhý sviatok vianočný je sviatok sv. Štefana, kedy bolo tradíciou chodiť koledovať a navštevovať príbuzných a známych.

clanek_002

Domov na vianočné sviatky

A ako je možné si aj v tejto neľahkej dobe doma vykúzliť jedinečnú vianočnú atmosféru? Máme pre Vás zopár zaujímavých tipov a nápadov.

 

 

 

 

Stavte na vianočnú výzdobu

Je to totiž práve jedinečná vianočná výzdoba, ktorá k Vám domov vnesie tú nádhernú adventnú atmosféru a vyčarí kúzlo Vianoc. Spôsobov, ako môžete svoj domov vianočne vyzdobiť, je skutočne mnoho.

Farbou tohtoročných Vianoc je biela. Pokiaľ sa teda rozhodnete vyzdobiť svoj dom práve v tomto odtieni, bude vyzerať ako z najnovšieho časopisu o bytovom designe. Ak je však pre Vás symbolom Vianoc červená, zlatá či modrá, tak sa rozhodne nebojte zvoliť ozdoby práve v týchto tónoch. Vianoce by totiž rozhodne nemali byť iba o trendoch, ale predovšetkým o pocite šťastia. A ak u Vás evokuje pocit šťastia vianočný stromček plný pestrofarebných ozdôb, tak hurá do toho.

Zaobstarajte si svetielka

Tú vôbec najkrajšiu predsviatočnú atmosféru získava dom vždy po zotmení. Hra so svetlom totiž dokáže vykúzliť vo Vašom dome jedinečnú vianočnú pohodu, v ktorej sa budete cítiť skutočne šťastne. Nech už sa teda tento rok chystáte vyzdobiť svoj dom akokoľvek, na svetielka rozhodne nezabúdajte. Okrem klasických svetelných reťazí a svietiacich ozdôb môžete navyše staviť aj na svetlo sviečok či oheň v krbe.

S vytvorením dokonalej atmosféry u Vás doma Vám okrem najrôznejších svetelných zdrojov môžu pomôcť aj nami ponúkané rolety Deň a noc od Fexi

Sú to totiž práve rolety Fexi, ktoré sa naozaj veľmi ľahko ovládajú a behom chvíľky Vám pomôžu prispôsobiť svetelné podmienky vo Vašom dome. Jednoducho tak vyčarujú u Vás doma presne takú atmosféru, po ktorej túžite. Či už teda snívate o príjemnom prítmí, alebo naopak o priestore plnom svetla, s roletami Fexi to nebude žiadny problém.

Prevoňajte svoj dom zákuskami

Jedným z najlepších spôsobov, ako sa zaručene naladiť na krásnu vianočnú atmosféru, je vôňa lahodných zákuskov. Zákusky navyše krásne prevoňajú celý Váš dom, a ešte budete mať niečo dobrého na zub pre Vás a Vašich blízkych.

A ak nepatríte medzi veľkých cukrárov, ale aj tak chcete, aby Vám to doma sviatočne voňalo, máme pre Vás zopár trikov. Jedným takým sú napríklad najrôznejšie vonné sviečky a esenciálne oleje, samozrejme tie kvalitnejšie, ktoré lepšie voňajú a dlhšie vydržia. Počas ich výberu môžete voliť škoricové, pomarančové, klinčekové, s vôňou muškátového orieška, borovicového ihličia, santalového dreva či vianočného Františka.

Pustite si koledy

Ďalej si k tomu zdobeniu interiéru a pečeniu koláčov môžete pustiť vianočné koledy, ktoré Vám zaručene zdvihnú náladu a rozveselia celý Váš dom.

Tradične môžeme v období Vianoc počuť koledy snáď úplne všade. Hrajú ich obchodné centrá, znejú v rádiách, spievajú ich zbory v kostoloch alebo napríklad aj deti na školských besiedkach. Sú dokonalým symbolom pohodových vianočných sviatkov a často ich spieva celá rodina pri vianočnom stromčeku na Štedrý deň. Kde sa však koledy vlastne vzali?

Než sa teda nabudúce pustíte do spievania tých najznámejších slovenských kolied, pozrite sa, kam až siaha ich tradícia a korene.

Samotné slovo koleda pôvodne označovalo pieseň s náboženskou tematikou, ktorú deti spievali počas niekoľkých sviatkov, kedy obchádzali domy a koledovali si výslužku. Konkrétne sa teda jednalo o Vianoce, Tri krále, deň sv. Gregora a Veľkú noc. Koleda je pôvodne z latinského slova calendae, čiže prvý deň v mesiaci. Pohanský Slovania týmto slovom označovali slávnosti spojené so zimným slnovratom.

Autorom prvej koledy je podľa legendy František z Assisi, takže tradícia kolied siaha až do 13. storočia.

Zababušte sa

Pre väčšinu z nás sú symbolom Vianoc aj rozprávky, pri ktorých spoločne s našimi najbližšími ležíme zababušený do deky na pohovke. Za ďalšiu nevyhnutnosť, ktorá perfektne dotvorí vianočnú atmosféru, možno teda bezpochyby považovať veľké množstvo vankúšov, kožušín a samozrejme mäkučkých diek.

Vytvorte si skratka doma aj Vy také menšie vianočné pohodové hniezdečko. Deky navyše budú vyzerať veľmi efektne, keď ich len tak ledabolo naaranžujete cez pohovku alebo zavesíte na prírodný rebrík.

Fexi pomáha nielen na Vianoce

A aj keď sú Vianoce pre väčšinu z nás tým najkrajším okamihom z celého roka, iný to šťastie bohužiaľ nemajú. Nie každý totiž má tú možnosť tráviť Vianoce v zdravý, v kruhu svojich najbližších.

My vo Fexi veríme, že akákoľvek pomoc sa počíta, a preto z každej objednávky venujeme 4 centy nadácii Dobrý anjel. A to nielen na Vianoce, ale rovno po celý rok.

Dobrý anjel pomáha všetkým rodinám, ktorých životy zmenila vážna choroba dieťaťa alebo jedného z rodičov.

Nie všetci samozrejme máme tú možnosť pomáhať. Pokiaľ však takáto možnosť je, hoci malá, práve Vianoce sú tým najlepším časom, kedy by sme to mali využiť. Či už sa teda jedná o finančný príspevok alebo hmotný dar, každá pomoc sa počíta. A urobiť radosť niekomu druhému je ten najkrajší darček, ktorý si môžeme my sami nadeliť. Možností, kde môžete počas Vianoc prispieť, je nespočetné množstvo.

clanek_003

Nech už budete tohtoročné Vianoce tráviť akokoľvek, dovoľte nám, aby sme Vám za celý náš tím Fexi popriali šťastné a pokojné Vianoce v kruhu tých najbližších, veľa šťastných chvíľ a predovšetkým veľa zdravia do nadchádzajúceho roku. Zároveň nám dovoľte, aby sme Vám poďakovali za priazeň v tomto roku. Pevne veríme, že aj v roku 2022 sa k nám budete radi vracať.

A pokiaľ náhodou neviete, čím tento rok pod stromčekom obdarovať svojich blízkych, pripravili sme si pre Vás praktické darčekové poukážky na rolety Deň a noc Fexi, s ktorými chybu rozhodne neurobíte.