Ako jednoducho vytvoriť monochromatický interiér

Nie nadarmo sa hovorí, že v jednoduchosti je krása a že menej je niekedy viac. V prípade interiérového dizajnu to platí dvojnásobne. Preto je čoraz častejšie vidieť jednofarebné domy alebo byty, ktoré vyzerajú úplne senzačne. Čím sa monochromatický interiér vyznačuje, čo je preň typické, aké sú jeho vlastnosti a prečo sú do takéhoto interiéru vhodné rolety Fexi? 

Monochromatický interiér, označovaný aj ako jednofarebný interiér, je inšpirovaný najmä jednoduchosťou minimalizmu. Princíp takéhoto priestoru je veľmi jednoduchý. Vyberte si jednu základnú farbu a celú miestnosť zariadite v jej odtieňoch. Mnohým ľuďom sa takýto interiér môže zdať trochu nudný a fádny. Stačí sa šikovne pohrať s tónmi, materiálmi a textúrami alebo doplniť farbu malým počtom kontrastných akcentov. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, jednofarebný interiér dokáže zútulniť každý priestor a vytvoriť jedinečnú atmosféru. Takýto interiér zároveň pôsobí maximálne harmonicky a relaxačne.

clanek_001

Menej je viac: Alebo čo je monochromatický interiér?

Monochromatický dizajn interiéru jednoducho znamená, že si vyberiete jednu farbu a celú miestnosť zariadite v tejto farbe alebo jej odtieňoch. A to sa netýka len garsóniek, ktoré môžu vytvoriť veľmi útulný priestor. Takto môžete ľahko miestnosť po miestnosti v celom byte alebo dome. Stačí si vybrať konkrétnu farbu pre konkrétnu miestnosť a potom už len zariadiť všetko v jej rôznych odtieňoch. Vybranou farbou namaľujte steny, zariaďte koberce, kreslá, sedačku alebo skrinky.

Základné farby pre monochromatický interiér sú predovšetkým štyri - biela, čierna, sivá a hnedá. Nikde však nie je napísané, že pri zariaďovaní domácnosti v jednofarebnom štýle si nemôžete dovoliť siahnuť po iných farbách. Napríklad modrá a zelená sú tiež veľmi krásne a obľúbené. Obe tieto farby majú širokú škálu odtieňov. 

Klasikou pre takéto interiéry je samozrejme čiernobiela kombinácia. Má mnoho odtieňov šedej, takže takáto miestnosť nakoniec nepôsobí nudne ani chladne.

clanek_002

Ako zariadiť monochromatický interiér?

V monochromatickom priestore dominuje jedna farba a všetko zariadenie hrá jej odtieňmi. Vďaka tomu sa všetok nábytok, dekorácie a farba stien prirodzene prelínajú a harmonizujú, čím sa miestnosť opticky zväčší. Takéto čisté, elegantné a pôsobivo zariadené izby sú synonymom elegancie, útulnosti a harmónie. Dávajte si však pozor na pomer použitých odtieňov. Tmavších odtieňov by malo byť vždy menej ako svetlejších.

Ak plánujete zariadiť svoj domov monochromaticky, je to naozaj jednoduché. Nemusíte premýšľať nad tým, akú farbu bude mať Vaša pohovka, aby ladila s farbou Vašich stien alebo iného nábytku. Stačí si vybrať jednu farbu a skombinovať jej odtiene.

Ak sa Vám výsledný monochromatický interiér predsa len zdá trochu nudný, pohrajte sa s doplnkami. Tie môžu monochromatický interiér krásne oživiť. Stačí si vybrať nejaké sklenené alebo kovové doplnky. Uvidíte, že výsledok bude skutočne oslnivý.  

Rovnako dôležité je pracovať s rôznymi materiálmi. To znamená, že môžete kombinovať lesklé a matné povrchy a tiež rôzne textílie. Samozrejme, môžete použiť aj vzorované doplnky alebo dokonca vzorované tapety. Všetko samozrejme opäť v odtieni základnej farby.

clanek_003

Akú farbu vybrať?

Nie je tajomstvom, že farby majú obrovský vplyv na ľudskú psychiku. Dvojnásobne to platí v monochromatickom interiéri, kde sa všetka pozornosť sústredí na jednu farbu. Pri výbere konkrétnej farby sa preto rozhodujte najmä podľa toho, ako na Vás daná farba pôsobí. Potom prispôsobte svoj výber priestorovému a svetelnému usporiadaniu miestnosti a jej účelu.

Neutrálna farba ako stávka na istotu

Najjednoduchšie je zvoliť neutrálnu farbu. Stálicami medzi neutrálnymi farbami sú najmä biela, sivá, čierna a hnedá. Tie dokonale odolávajú neustále sa meniacim trendom a možno ich ľahko doplniť rôznymi farebnými akcentmi. 

Najosvedčenejšou klasikou je kombinácia bielej a čiernej farby doplnená paletou sivých odtieňov. Čierna je skvelou voľbou pre doplnky alebo akcenty na nábytku. Môže slúžiť aj ako solitér v podobe čiernej pohovky obklopenej bielymi vankúšmi, kreslami alebo kobercom. Sivé tóny potom zjemňujú a vyrovnávajú ostré kontrasty medzi bielou a čiernou. 

O niečo menej tradičné sú interiéry v odtieňoch hnedej. Navodzuje pocit prirodzeného spojenia s prírodou, pokoja a rovnováhy. Hnedá farba najlepšie ladí napríklad s horčicovou, oranžovou a zelenou.

clanek_004

Každá miestnosť v inej farbe

Nie ste stopercentným milovníkom minimalizmu? Ako základ si vyberte pestrejšiu farbu. Okrem vlastných odtieňov ju môžete doplniť aj neutrálnou farbou. Alebo si pre každú miestnosť vyberte inú farbu. 

Do predsiene zvoľte živšie, veselé farby, ktoré Vás po príchode domov s radosťou privítajú. Obzvlášť dobre Vám poslúži žltá farba. Živé farby sa hodia aj do obývacích izieb a kuchýň. V nich sa nebojte napríklad oranžovej, marhuľovej alebo červenej. Rozprúdia konverzáciu, povzbudia Vás k aktivite a dodajú vám pozitívnu energiu. 

Do kúpeľní a spální naopak zvoľte chladnejšie farby - modrú alebo zelenú. Tie vás upokoja po náročnom dni.

Prvku, ktorý chcete najviac zvýrazniť, dajte najbohatší odtieň. Môže to byť pohovka, kreslo alebo jedálenský stôl. Zaujímavou možnosťou je namaľovať pozadie v sýtej farbe a samotný solitér v svetlejšom alebo neutrálnom tóne. Môžete to vyskúšať v prípade knižníc, obývacích stien, vane alebo postele. 

clanek_005

Rolety Fexi pre monochromatické interiéry

Ak ste sa aj Vy rozhodli zariadiť svoj interiér v monochromatickom štýle a hľadáte vhodné zatienenie, ktoré by krásne zapadlo do celého interiéru, skúste staviť na rolety Deň a noc od Fexi. Ide o najlepšiu možnú voľbu tienenia pre každý interiér. Sú nadčasové, štýlové a praktické. Dokonale zapadnú do každej miestnosti a príjemne ju dotvoria. 

Rolety Deň a noc sa vyznačujú striedaním priehľadných a nepriehľadných horizontálnych pruhov, vďaka ktorým môžete ľahko regulovať súkromie a prenikanie svetla do Vášho domova. Chránia interiér pred ostrými slnečnými lúčmi, nežiaducimi pohľadmi okoloidúcich a vytvárajú presne také svetelné podmienky, aké chcete doma mať. Ľahko sa ovládajú a sú vyrobené z prvotriednych materiálov. 

Pokiaľ ide o samotné zatienenie, čím tmavšiu látku si vyberiete, tým viac zatienenia dosiahnete. Všetky látky pre rolety Deň a noc však čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100 % zatemňujúce. Maximálne zatienenie dosiahnete tmavým odtieňom roletovej látky a vyššou gramážou látky. Najväčší stupeň zatemnenia dosiahnete, keď si zaobstaráte rolety Fexi s označením Plné zatemnenie.

Farebná ponuka roliet Fexi 

Jednou z najväčších výhod roliet Deň a noc od Fexi je, že sú k dispozícii vo veľmi širokej škále farieb, takže si každý ľahko vyberie tie správne pre svoj monochromatický domov. 

Ako už bolo spomenuté, čím je látka ľahšia, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sú svetlejšie rolety Deň a noc vhodné najmä pre tie miestnosti, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale chceme len regulovať množstvo dopadajúceho svetla. Svetlejšie rolety sú preto úplne ideálne napríklad do kuchýň alebo obývacích izieb, kde nie je potrebné 100 % zatemnenie. 

Nie je však vylúčené, že zatemňovacia látka nemôže byť svetlejšia. V našom sortimente zatemňovacích látok nájdete napríklad krémové alebo sivé látky, ktoré tiež môžu výrazne zatemniť miestnosť. Takéto tkaniny majú zvyčajne vyššiu hmotnosť a sú doplnené ďalšou tkaninou vo vnútri nepriehľadného pruhu, ktorá predstavuje ďalšiu zábranu pre priechod svetla. 

Na druhej strane, tmavšie rolety sú vhodné najmä do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. Hoci tieto tkaniny nedokážu zatemniť miestnosť na 100 %, ich stupeň zatemnenia je skutočne veľmi prijateľný. Je dobré si uvedomiť, že ide o rolety, ktoré sú pripevnené k oknu, takže nemožno očakávať 100 % zatemnenie. Práve pre tieto mimoriadne uspokojivé zatemňovacie schopnosti sú blackout rolety vhodné najmä do miestností, v ktorých spíme - teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Takéto rolety behom dňa slúžia k príjemnému zatieneniu a večer ich možno ľahko zatemniť.

clanek_006

Vyberte si rolety z pohodlia svojho domova

Vieme, že vybrať si správnu farbu roliet cez internet nie je jednoduché. Hoci obrázky, ktoré zobrazujeme na našej webovej stránke, nie sú len ilustračné, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený trochu inak, a preto sa môžu vyskytnúť rozdiely v jednotlivých odtieňoch. Práve preto si môžete nechať poslať až 8 vzoriek úplne zadarmo, aby ste si mohli vybrať tie správne rolety priamo z pohodlia Vášho domova. Objednávka vzoriek je nezáväzná. Určite Vám však pomôžu lepšie zistiť, ktorá farba roliet sa bude najlepšie hodiť do Vášho monochromatického interiéru.