Regulácia svetla vo Vašom dome pomocou roliet Deň a Noc

Vedeli ste, že na to, aby sa Vám doma naozaj dobre žilo a cítili ste sa príjemne, potrebujete v interiéri vytvoriť úplne dokonalé svetelné podmienky? To znamená zabrániť prieniku ostrých lúčov, ale zároveň nebrániť  prieniku príjemného denného svetla? S tým všetkým Vám môžu pomôcť rolety Deň a Noc od FEXI, ktorých popularita v posledných rokoch výrazne vzrástla.

clanek_001

Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom

Za posledných niekoľko rokov sa pravdepodobne pre väčšinu z nás úplne zmenila rovnováha medzi pracovným a súkromným životom. Pandémia Covid prinútila mnohých z nás začať pracovať alebo študovať z domu, ktorý sa zrazu stal úplne multifunkčným priestorom. Z kuchyne sa stala pracovňa, zo spálne pracovňa, z obývačky fitnescentrum, z detskej izby celodenná herňa a z kúpeľne jediné miesto, kde máte aspoň chvíľu pre seba. A hoci sa situácia v posledných mesiacoch výrazne zlepšila, mnohí z nás zostali doma. Byt alebo dom, z ktorého sme ráno odišli a do ktorého sme sa večer vrátili, je zrazu miestom, kde sme takmer stále. A tak sa tomu musí prispôsobiť veľa vecí. Napríklad regulácia svetla.

Ak teda Vaša spálňa už neslúži len na odpočinok, ale stala sa čiastočne Vašou kanceláriou a večer do nej chodíte cvičiť jógu, je veľmi dôležité vytvoriť dokonalé svetelné podmienky pre všetky tieto aktivity.

Správne svetelné podmienky sú pre šťastný život kľúčové. Toho sme si vedomí aj my vo Fexi, a preto Vám prinášame skutočne pestrý sortiment roliet Deň a Noc, ktoré prepúšťajú požadované množstvo denného svetla, príjemne regulujú ostré slnečné lúče a v okamihu sa dajú takmer úplne zatemniť. Okrem toho chránia Váš domov pred zvedavými pohľadmi okoloidúcich a vytvárajú dostatok súkromia. 

clanek_002

Rolety Fexi pre spokojnejší život

Čo presne sú rolety Deň a Noc od Fexi? Sú skvelou voľbou na reguláciu svetla v interiéri, kde chcete dosiahnuť ideálne svetelné podmienky. Rolety Deň a noc fungujú na princípe prekrývania priehľadných a nepriehľadných pruhov látok. Látka je na roletách vždy zdvojená, takže rolety môžete zatiahnuť tak, aby fungovali ako plnohodnotné látkové rolety. Alebo môžete striedanie priehľadného a nepriehľadného pruhu použiť ľubovoľným spôsobom. Do kazety je možné zabaliť aj celú roletu. Okrem veľmi uspokojivej funkcie tienenia plnia rolety Fexi dokonale aj funkciu dizajnu. Ponúkame ich v naozaj širokej škále farieb, aby si každý mohol nájsť ten správny odtieň pre svoj domov.

Rozdiely medzi jednotlivými roletami Fexi sú najmä v type látky, jej hmotnosti a šírke a spracovaní priehľadného pruhu. Vo všeobecnosti však platí, že čím tmavšia je látka, tým viac tienenia poskytuje. Je však dôležité si uvedomiť, že všetky rolety Deň a Noc čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú 100% zatemňujúce. Maximálne zatienenie dosiahnete, ak si zaobstaráte rolety v tmavom odtieni alebo s vyššou hmotnosťou. Najvyššiu úroveň zatienenia poskytujú rolety s označením Úplne zatemnenie.

V závislosti od toho, ako určité tkaniny a materiály prepúšťajú svetlo, sú vhodné do konkrétnych miestností. Aby ste sa uistili, že rolety Deň a Noc dokážu v miestnostiach vytvoriť čo najlepšiu svetelnú atmosféru, musíte si starostlivo vybrať látky.

Svetlé rolety Deň a noc

Čím je látka svetlejšia, tým viac svetla prepúšťa do interiéru. Vďaka tomu sú svetlejšie rolety Fexi vhodné najmä do miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale chceme len pohodlne regulovať úroveň dopadajúceho svetla. Svetlejšie tkaniny sú preto ideálne do kuchýň alebo obývacích izieb.

Nie je však vylúčené, že zatemňovacia látka nemôže byť ani svetlá. V našej ponuke nájdete napríklad krémové alebo sivé látky, ktoré môžu miestnosť aj výrazne zatemniť. Tie majú zvyčajne vyššiu hmotnosť a sú doplnené dodatočnou tkaninou vo vnútri nepriehľadného pruhu, ktorá slúži ako ďalšia bariéra pre priechod svetla.

Tmavšie rolety Deň a noc

Na druhej strane tmavšie rolety Fexi sú vhodné do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. Preto sú vhodné najmä do miestností, kde spíme (spálne, detské izby a izby pre hostí). Takéto rolety sú skutočne všestranné. Cez deň sa dajú použiť na príjemné zatienenie a večer nimi môžeme miestnosť jednoducho zatemniť. 

Ak si však nie ste istí, ktoré rolety budú pre Váš domov najvhodnejšie, môžete si nechať bezplatne zaslať až 8 vzoriek, aby ste si mohli vybrať ten správny odtieň v pohodlí domova.

clanek_003

Regulácia svetla a dostatok súkromia

Prečo sú rolety Fexi také žiadané a prečo ich popularita najmä v posledných rokoch neustále rastie? Ich výhody sú nespočetné. Až keď si zaobstaráte rolety Deň a Noc od FEXI, uvedomíte si, ako veľmi Vám doma chýbali.

Častejšia potreba regulácie svetla 

Keďže od pandémie trávime doma oveľa viac času, je prirodzené, že počas dňa niekoľkokrát upravujeme svetelné podmienky. Kým predtým sme ráno rolety roztiahli a večer zase zatiahli, teraz, keď sme doma celý deň, nastavujeme svetlo podľa toho, čo práve robíme. Zatiaľ čo pri odpočinku potrebujeme maximálne zatienenie, pri práci potrebujeme dostatok denného svetla, ale minimum ostrých lúčov. Preto je naozaj dôležité zaobstarať si kvalitný a ľahko použiteľný interiérový tieniaci systém, aby sa v dôsledku častého používania čoskoro neopotreboval. 

Väčšia ochrana súkromia

Ďalšou dôležitou požiadavkou na rolety je vytvorenie súkromia. Pretože byť celý deň doma s pocitom, že každý, kto prechádza okolo našich okien, môže detailne vidieť, čo robíme, rozhodne nie je príjemné. Látka na roletách Deň a Noc je dvojvrstvová, takže si vždy môžete vyčariť súkromie, aj keď nepotrebujete úplne zatemniť interiér. A keďže domov by mal byť miestom, kde sa cítime najlepšie, vytvorenie súkromia je skutočne nevyhnutné. 

Okrem pocitu súkromia musíte svoj dom chrániť pred neželanými pohľadmi aj z bezpečnostných dôvodov. Nedajte nezvaným hosťom príležitosť vidieť, aké poklady doma ukrývate.

Rôzne využitie miestností

Ak si napríklad do domácnosti zaobstaráte tmavé závesy, máte len dve možnosti - nechať ich úplne roztiahnuté alebo ich zatiahnuť. Čo Vám nemusí vyhovovať, keď trávite veľa času doma. Počas dňa zvyčajne nechceme mať zatiahnuté závesy, ale ostré slnečné lúče môžu byť nepríjemné a v lete môžu zbytočne zohrievať interiér. Rolety Fexi však dokážu tento problém dokonale vyriešiť. Môžete ich jednoducho ovládať, takže si vždy v okamihu nastavíte svetlo podľa svojich potrieb. Keď ráno pracujete na počítači v obývacej izbe, umiestnite lamely do takej polohy, aby sa svetlo neodrážalo od monitora, ale aby do interiéru stále prenikalo dostatok svetla. V popoludňajších hodinách, keď budete s deťmi robiť domáce úlohy, môžete rolety vytiahnuť až po kazetu a večer ich úplne stiahnuť, aby ste si vytvorili dostatok súkromia. 

clanek_004

Benefity denného svetla v porovnaní s umelým svetlom

A prečo je dôležité zamerať sa na reguláciu prirodzeného svetla a radšej nepoužívať v takej miere umelé svetlo? Denné svetlo je nenahraditeľné a má veľmi pozitívny vplyv na ľudský organizmus.

Umelé svetlo je jednotvárne a nemá žiadne blahodarné účinky. Je totiž dokázané, že dostatok denného svetla má pozitívny vplyv nielen na psychiku detí, ale aj na psychiku dospelých. Vďaka tomu dokážeme oveľa lepšie zvládať svoje každodenné povinnosti. Sme menej podráždení a máme viac energie. 

Denné svetlo má pozitívny vplyv na ľudský metabolizmus, kosti a dokonca aj na imunitu. Ak sa teda zaoberáte aj reguláciou svetla v interiéri, ideálnym riešením je systém tienenia, ktorý sa dá ľahko ovládať, a teda ľahko prispôsobiť úrovni osvetlenia. Obstaranie tmavých závesov a vytvorenie dostatočného svetla doma pomocou umelého osvetlenia nie je práve šťastným riešením.