Inšpirujte sa interiérovými trendmi roku 2023

Tiež ešte občas napíšete číslo 2022 do dátumu? Ale prvý mesiac roku 2023 je už za nami. Je teda čas zvyknúť si na to, že je tu nový rok s novými výzvami a tiež novými trendmi v interiérovom dizajne. Plánujete oživenie alebo rovno prerábku svojho bytu? Aké trendy môžete očakávať v roku 2023? Aké farby a materiály budú in? Čítajte ďalej.

Farba roku 2023

Je to tradičná a netrpezlivo očakávaná udalosť, keď Pantone Color Institute na konci roka vyhlasuje farbu roka. Tento rok je to nádherná, odvážna a podmanivá Viva Magenta.

clanek_001

Nie každý si však kúpi novú pohovku alebo koberec len kvôli módnej farbe. Ak však chcete ísť s módou, stavte na doplnky. Drobnosti, ako je prestieranie, vankúše na pohovke alebo obrúsky na stole. Skvelým riešením sú rolety Deň a noc, ktoré sa dajú jednoducho meniť niekoľkokrát do roka.

Napríklad veľmi elegantná DUO roleta čierno-červená ponúka všetko, čo bežné rolety Deň a Noc. Navyše sa dodáva v módnej tmavočervenej farbe, vďaka ktorej vyniknete nielen v roku 2023.

clanek_002

Zatemňujúce okenné rolety Deň a noc sú k dispozícii v dĺžke 150 cm, 220 cm alebo 240 cm a šírke od 30 cm do 240 cm. Rolety sa dodávajú s 1 m alebo 1,5 m dlhým reťazovým mechanizmom a kompletnou upevňovacou sadou.

Naša roleta Deň a noc na okno je už zmontovaná. Najobľúbenejšia je roleta Deň a noc v otvorenej kazete bez nutnosti vŕtania, takže ju stačí zavesiť na okno. Ďalším spôsobom upevnenia je vŕtanie do rámu okna, steny alebo stropu. Montáž rolety Deň a noc je vďaka tomuto systému veľmi jednoduchá a rýchla.

Ďalšou výhodou našej rolety je, že ju možno namontovať aj na stenu bez okna. Slúži tak len ako výrazný dizajnový prvok v miestnosti.

Zapojenie svetiel a tieňov

Ďalším trendom pre rok 2023 je integrácia svetla a tieňa do interiérového dizajnu. Jeden luster a maximálne jedna lampa v miestnosti? To už nebude stačiť. Popustite uzdu svojej fantázii a kreativite. V súčasnosti už ani nie je potrebné sekať do steny, aby ste mohli nainštalovať osvetlenie.

Led lampičky majú naozaj nízku spotrebu energie, takže batériu stačí vymeniť len niekoľkokrát do roka. Podobne môžete zapojiť aj led pásy, ktoré dokonca dokážu reagovať na pohyb a rozsvietiť sa automaticky. Tí, ktorí majú radi "živé" svetlo, môžu použiť klasické sviečky. Tie môžu dokonca poskytnúť ďalší rozmer, a to vôňu podľa Vášho výberu.

Keď už hovoríme o roletách Deň a Noc, aj tie majú čo povedať k práci so svetlom. Vďaka ich princípu striedania priehľadných a nepriehľadných pruhov ich možno nastaviť tak, aby prepúšťali slnečné lúče do miestnosti presne v takej miere, ako si želáte podľa svojej aktuálnej nálady.

clanek_003

Kombinácia rôznych ér a štýlov

Trend kombinovania štýlov sa prejavuje už niekoľko rokov a tento rok bude pokračovať. Nemusí však vyhovovať každému. Koniec koncov, chce to trochu odvahy a tiež cit pre kombinovanie nezlučiteľného.

Môžete si napríklad zaobstarať ťažké závesy evokujúce barokovú éru, ktoré sa hodia k modernému systému tienenia, ako sú rolety Deň a Noc. A pokojne ich nechajte vo farbe Viva Magenta.

clanek_004

Udržateľnosť

Pod pojmom udržateľnosť hľadajme viac ako len prírodné materiály, ako je drevo, slama, kameň. Ich použitie v interiéri sa samozrejme odporúča. Prinášajú do našich domovov kúsok prírody a pozitívnych vibrácií. Môžeme sa však posunúť ešte o krok ďalej.

Existujú zaujímavé ekologické projekty, napríklad nábytok z recyklovaných materiálov. Verili by ste, že Vás udrží stolička vyrobená z recyklovaného papiera? Alebo môžete ísť opačnou cestou a vrátiť sa ku koreňom - namiesto drevotriesky a laminátu investujte do nábytku z masívneho dreva. Je síce drahší, ale takýto nábytok sa dedí z generácie na generáciu.

Udržateľnosť znamená aj to, že to, čo by sme inak vyhodili, využijeme novým spôsobom. Na blších trhoch sa niekedy nájdu úplné poklady, ktoré krásne poslúžia ako nezvyčajné dekorácie.

Japandi štýl

V tradičnom Japonsku si na bohato vybavených interiéroch veľmi nepotrpeli. Žiadne desiatky skríň a stoličiek ani nič podobné. Len nízky stolík, okolo neho niekoľko vankúšov a to bolo všetko. Izby boli čisté a jednoduché, oddelené posuvnými stenami, takže sa dali ľahko upratať. V prípade potreby sa niekoľkými posunmi stien vytvorila jedna veľká miestnosť.

Niečo také sa v našich podmienkach asi nedá dosiahnuť. Ale ísť cestou japandi štýlu je pre mnohých veľmi lákavé. Princíp spočíva v tom, že každá jedna vec by mala mať svoj účel a mala by byť čo najkvalitnejšia, a to tak z hľadiska použitých materiálov, ako aj z hľadiska spracovania.

Pre štýl Japandi je typické používanie rôznych roliet a zásten. Preto neváhajte a využite rolety Deň a noc nielen na ich hlavný účel, ktorým je dokonalé zatienenie interiéru, ale možno aj ako elegantný módny doplnok. Môžu slúžiť ako dekorácia na stene namiesto obrazu alebo ich môžete použiť na rozdelenie priestoru v miestnosti. Na to je vhodná vŕtaná inštalácia do stropu, z ktorého sa žalúzie spúšťajú. Akonáhle budete chcieť viac priestoru, jednoducho vytiahnete žalúziu nahor. Dokonalý príklad japandi štýlu.

Buďte trendy, ale predovšetkým v pohode

Nový rok so sebou zvyčajne prináša nové výzvy, nové príležitosti, nové predsavzatia, ale niekedy aj nové tlaky a sklamania. Rok 2023 je rokom Zajaca. Mal by byť preto plný dobrých vecí. Zajac je symbolom dlhovekosti, pozitívneho myslenia, nenásilia a prosperity.

Môže byť výzvou aj tlakom, aby ste svoj domov prispôsobili trendom roku 2023. Preto radíme, aby ste sa nenechali príliš tlačiť módnymi predpismi. Choďte len tak ďaleko, ako Vám to prináša radosť. Nemusíte hneď prerobiť celý byt. Stačí len niečo malé. Možno len tie nové rolety Deň a noc. Radi Vám pomôžeme s výberom.