Trend menom tiny house s roletami Deň a noc

O trende tiny house je v poslednom čase počuť čoraz častejšie. Prečo sú tieto drobné domy, ktoré sú často mobilné, také populárne? V čom spočíva ich hlavné čaro? Pre koho sú najvhodnejšie? A prečo sú pre ne rolety Deň a Noc ako stvorené?

V minulosti si ľudia kupovali malé domčeky najmä z existenčných dôvodov. Dnes sa však ľudia čoraz častejšie rozhodujú pre skromnejšie príbytky z trochu iného dôvodu. Minimalizmus hýbe svetom a nie každý túži po dvojposchodovom dome s veľkou terasou a garážou pre tri autá. Obzvlášť v tejto neľahkej dobe ľudia uprednostňujú skromnosť.

clanek_001

Tiny house: charakteristika a popis

Tiny houses sú trvalo obývateľné domy postavené na extrémne malej ploche už od 35 m². Interiér v tiny house je skôr ako prebytkom priestoru precízne na mieru prispôsobený jeho konkrétnemu obyvateľovi. Konštrukcia týchto domov je často riešená ako rámová drevostavba, čo umožňuje ušetriť stavebnú plochu aj pri zachovaní mimoriadne dobrých tepelnoizolačných vlastností obvodovej steny. Malý priestor si nevyžaduje žiadne špeciálne vykurovanie. Často stačí použiť menšie kachle, klimatizáciu alebo elektrický ohrievač. Tým viac požiadaviek by však mal tiny house spĺňať z hľadiska funkčnosti. To je tiež hlavný dôvod, prečo sa v tiny housoch často používajú rôzne inteligentné riešenia, najmodernejšie elektrické spotrebiče alebo nábytok vyrobený na mieru.

Niektoré z týchto tiny stavieb sú mobilné a možno ich premiestňovať podľa potrieb obyvateľov. To ocenia najmä milovníci prírody, ktorí svoje domy stavajú v nádherných prírodných scenériách. Konštrukcia mobilných domčekov sa najčastejšie skladá z pevného oceľového rámu, na ktorom je potom postavená drevená rámová konštrukcia. Vzhľadom na pravidlá cestnej premávky, ktoré stanovujú maximálne rozmery vozidla, je mobilný tiny house zvyčajne 2,55 metra široký, 4 metre vysoký a 6 alebo 8 metrov dlhý. Ak má tiny house túto veľkosť, môžete ho ľahko prepravovať bez obmedzení a dokonca bez toho, aby ste museli vybaviť povolenie na prepravu nadrozmerného vozidla.

clanek_002

Ako to v tiny house vyzerá? 

Ako to v tiny house vyzerá? Tiny domček zvyčajne tvorí len jeden hlavný obytný priestor. Tým sa spája funkcia obytnej kuchyne s priestorom na spanie. Priestor na spanie sa často nachádza pri strope v podobe veľkej postele. Vďaka poschodovému usporiadaniu spacieho priestoru je pod ním voľný priestor na uloženie vecí či malú pracovňu. 

Na rozdiel od veľkých domov alebo bytov, kde sa často plytvá priestorom, sa v tiny interiéri precízne využije každý kút. Preto sú úložné priestory často skryté, napríklad pod sedacími lavicami, v nábytkových konštrukciách alebo v priečkach. A keďže tiny house skutočne nahrádza tradičný dom, neoddeliteľnou súčasťou dizajnu je, samozrejme, samostatná kúpeľňa.

Aby bol obytný priestor domu čo najpôsobivejší, je budova prepojená priestrannými vonkajšími terasami. Pomyselne zväčšujú obytnú plochu a spájajú budovu s okolitým svetom.

Hlavné benefity tiny house

Tiny house má nepochybne mnoho výhod. Jednou z nich je napríklad to, že sa dá v mnohých krajinách postaviť bez zdĺhavých úradných procesov a stavebných povolení. Aj samotná výstavba domu je vzhľadom na jeho veľkosť zvyčajne rýchla. S aspoň malou dávkou vedomostí a zručnosti je možné postaviť si tiny house aj svojpomocne.

Čo sa týka financií, cena tiny house závisí od veľkosti domu a od toho, či si dom postavíte sami alebo si ho necháte postaviť na kľúč. Aj napriek tomu je jasné, že cena za tiny house je oveľa nižšia ako cena za bežný rodinný dom. Je však potrebné zohľadniť všetky rozdiely vo veľkosti a usporiadaní.

clanek_003

Pre koho sú menšie domčeky vhodné?

Tiny house projekt je vhodný pre každého. Konkrétne teda pre každého, kto netúži po luxuse v podobe priestranného domu, ale uprednostňuje útulnosť a minimalizmus. Tiny house si zamilujú najmä tí, ktorí milujú skromnosť, nepotrpia si na pompéznosť a  nadmerný konzum je im cudzí. K sťahovaniu do skromnejších príbytkov sa v posledných rokoch po celom svete uchyľujú hlavne slobodne zmýšľajúci ľudia. Dizajn a funkčnosť tiny housov si zamilovali umelci, dobrodruhovia a cestovatelia. Nie je však výnimkou, že v tiny housoch žijú aj celé rodiny, ktoré v malých príbytkoch prebývajú trvalo, alebo len časť roka.  

clanek_004Rolety Fexi a tiny house

Či už plánujete v tiny house bývať natrvalo alebo len príležitostne, rozhodne by Vám nemalo chýbať vhodné zatienenie, ktoré ochráni interiér Vášho tiny house pred ostrými slnečnými lúčmi, neželanými pohľadmi zvonku alebo pred pouličným osvetlením počas noci. Pokiaľ ide o zatienenie do stavby ako je tiny house, malo by byť minimalistické, nadčasové, praktické a zároveň funkčné. Malo by to byť niečo cenovo dostupné a niečo, čo nebude rušiť dizajn tiny house alebo z neho nebude neprirodzene vyčnievať. 

Skvelým riešením môžu byť rolety Deň a noc, ktoré sú ideálne do moderného bungalovu, zrubu a práve aj do tiny house. Do interiérov v štýle boho, glamour a Art Deco. Roleta Deň a noc funguje na princípe prekrývania priehľadnej a nepriehľadnej tkaniny. Látka je na roletách vždy dvojitá, takže môžete rolety buď stiahnuť, aby fungovali ako plné látkové rolety, alebo môžete ľubovoľným spôsobom využiť striedanie priehľadného a nepriehľadného pruhu. Samozrejme si roletu aj celú môžete namotať do kazety. Okrem nadmieru uspokojivej funkcie tienenia plnia rolety aj dizajnovú funkciu. V skutočnosti ich ponúkame v naozaj bohatej škále farieb, aby si každý mohol nájsť ten správny odtieň pre svoj domov. 

clanek_005

Rolety bez vŕtania

Pri roletách Fexi máte 3 možnosti ich upevnenia na okno - bez vŕtania s jednoduchým zavesením, s vŕtaním na okno alebo s vŕtaním do steny alebo stropu. Je samozrejme na Vás, ktorá možnosť Vám vyhovuje najviac.

U našich zákazníkov sú obzvlášť obľúbené praktické a ľahko upevniteľné rolety Deň a noc bez vŕtania. Stačí ich zavesiť na okenný rám a je to. Žiadne vŕtanie, žiadny neporiadok, žiadne diery. A práve v tiny house závesné rolety iste oceníte. Rolety so zavesením na okno sú vhodné pre väčšinu drevených a plastových Eurookien so šírkou nasadzovacej časti 15 až 22 mm. 

Varianty roliet Fexi

Rolety Deň a noc sú k dispozícii v rôznych prémiových látkach a mnohých farebných odtieňoch. Rozdiely medzi jednotlivými roletami Deň a noc sú najmä v type látky, jej gramáži a v šírke a spracovaní priehľadného pruhu.

Vo všeobecnosti platí, že čím tmavšia je látka, tým väčšie zatienenie dosiahnete. Zároveň je dobré si uvedomiť, že všetky látky roliet Deň a noc čiastočne prepúšťajú svetlo a nie sú stopercentne zatemňujúce. Maximálne zatienenie dosiahnete jednoducho zakúpením tmavšieho odtieňa roletovej látky a látky s vyššou gramážou. Jediný spôsob, ako dosiahnuť najvyšší stupeň zatienenia, je zaobstarať si rolety s označením Úplné zatemnenie.

clanek_006

Vzorky zadarmo

Nie ste si istí, ktoré rolety sú najvhodnejšie pre tiny house? Pozrite sa na našu aktuálnu ponuku prémiových látok a farieb a určite si vyberiete. Keďže však vieme, že nájsť tie správne rolety nie je jednoduché a vybrať si ich online už vôbec nie, ponúkame Vám možnosť zaslať až 8 vzoriek látok úplne zadarmo. Vďaka konkrétnym vzorkám získate oveľa lepšiu predstavu a ľahšie si vyberiete tie správne rolety.