Ako lacno pripraviť domácnosť na Vianoce?

A je to tu opäť  ! Vianoce už zase klopú na dvere. Každý, kto tieto sviatky miluje, chce ich atmosféru nasávať plnými dúškami. Vianočná výzdoba je preto pre množstvo domácností samozrejmosťou. Ako ale preniesť vianočnú atmosféru domov, a napriek tomu neskončiť s prázdnou peňaženkou ešte pred nákupom darčekov?

clanek_01

Veľa z nás miluje Vianoce preto, že je to čas odpočinku, stretávania sa s tými najbližšími a sledovania rozprávok. Avšak toto nám často nestačí a chceme si do interiéru preniesť viac vianočnej atmosféry. A to je úplne v poriadku! Ale zabaliť dom alebo byt do vianočného kabátika môže byť niekedy veľmi nákladné.

Čo nekúpite, to si vyrobíte!

My sme sa nad tým zamysleli a pripravili pre Vás niekoľko tipov, ako si priniesť Vianoce domov, a napriek tomu neutratiť balík peňazí. Pokiaľ teda chcete svoj domov sviatočne rozžiariť pre seba, svoju rodinu alebo návštevu, zostaňte s nami a inšpirujte sa, ako ľahko môže Váš domov pôsobiť sviatočne.

Veľakrát totiž nie je potrebný nákup drobných, drahých dekorácií. Veľa vecí si dokážete vytvoriť sami a ešte to môžete pojať ako spoločnú rodinnú aktivitu. Dnes môžete lacno nakúpiť celý rad komponentov na mnoho vianočných ozdôb. Prečo si teda veci neurobiť po svojom?

  1. Odstráňte prebytočné celoročné dekorácie

    Poznáte ten pocit, keď nakupujete drahé vianočné ozdoby, rôzne ich v interiéri aranžujete, ale keď potom vojdete domov, vôbec ich tam nevnímate? Možno vieme, kde je problém.

    Často sa totiž stáva, že byt alebo dom je preplnený najrôznejšími dekoráciami. Je to prirodzené. Počas života totiž do interiéru stále niečo pridávame. Domácnosť je potom celoročne ozdobená najrôznejšími vecami, a keď potom pridáte vianočnú výzdobu, úplne sa v záplave najrôznejších predmetov stratí.

    Preto vezmite úložný box a schovajte zo skriniek, parapetov, stolov a políc všetko, čo s Vianocami priamo nesúvisí. Priestor sa tak odľahčí a každá vianočná ozdoba vynikne. A nebojte. Škatuľu po Vianociach zase vytiahnete a všetko vrátite na pôvodné miesto. Navyše si potom budete pôvodnú dekoráciu oveľa viac užívať!

    clanek_02

     

  2. Zaobstarajte si pekný stromček

    K Vianociam neodmysliteľne patrí bohatý vianočný stromček. Nie ste celebrity, aby Váš stromček musel siahať až po strop a museli na ňom visieť tie najdrahšie ozdoby. Stačí totiž oveľa menej.

    Nie každý má rád umelé stromčeky a niekedy sú tiež pekne drahé. Ale pamätajte, že investícia do takého stromu je investíciou na celý život. V súčasnej dobe obchody ponúkajú krásne a husté vianočné stromčeky. Rozhodnúť sa teda pre nový, kvalitný stromček sa oplatí. Navyše ušetríte s každým ďalším rokom, kedy ho len vytiahnete z komory.

    Pokiaľ chcete ísť ešte o krok ďalej, poobzerajte sa po stromčeku, ktorý je umelo zasnežený. Domov si tak donesiete nielen symbol Vianoc v podobe stromčeka, ale aj sneh, ktorý k Vianociam neodmysliteľne patrí.

    clanek_03

     

  3. Nedostatok ozdôb na nový, väčší stromček

    Pokiaľ bol Váš stromček malý a Vy ste sa tento rok rozhodli pre kúpu nového, mohutnejšieho stromčeka, možno Vám už nestačia Vaše vianočné ozdoby. Áno, supermarkety ponúkajú veľké balenia ozdôb za zvýhodnenú cenu, ale ich kvalita je často nevalná a navyše neprinesú žiadnu osobitosť.

    Chcete mať krásny vianočný stromček a neutratiť veľa peňazí za nové ozdoby? To je úplne pochopiteľné. A máme pre Vás dobrú správu! Ozdoby môžete urobiť sami a ušetrené peniaze použiť na darčeky alebo na iné dekorácie!

    Vyrobte si vlastné, prírodné ozdoby

    Stromček môžete nazdobiť upečenými perníčkami, mašličkami z červenej alebo zlatej stuhy, šiškami nazbieranými v lese a v neposlednom rade ovocím. Na stromčeku vyzerajú krásne kolieska pomaranča alebo ozdoby vyrezané z citrusovej šupky.

    Okrem toho, že tieto ozdoby pôsobia pekne na pohľad, ešte vám aj prevoňajú domácnosť. Pokiaľ chcete túto vôňu ešte zintenzívniť, pichnite do každého kolieska pomaranča pár kúskov klinčeka.

    Čo sa týka prírodných ozdôb, možnosti sú takmer neobmedzené. Tý šikovnejší môžu skúsiť aj malé vence z lieskových orieškov. Stačí ich len zlepiť vedľa seba do tvaru kružnice a dekoráciu ozdobiť malou mašličkou v mieste, kde uviažete zavesovací povrázok.

    clanek_04

     

  4. Vianočné textílie

    Veľmi výraznými prvkami, ktoré môžu navodiť potrebnú vianočnú náladu, sú najrôznejšie textílie. Ak máte na pohovke dekoračné vankúše, potom sa oplatí vyzliecť poťahy, schovať ich do skrine a vankúšiky oživiť obliečkami s vianočnými motívmi.

    Do poťahov môžete zainvestovať, ale v súčasnej dobe zoženiete krásne a dizajnové poťahy aj veľmi lacno. Záleží len na vás, aká ponuka vás zaujme.

    Okrem vankúšov si môžete ozdobiť aj posteľ vianočnými obliečkami, do kuchyne umiestniť obrus, do obývacej izby deku s nórskym motívom.

    Ak ste dostatočne zručný, môžete si kúpiť látku a celú domácnosť prepojiť rovnakým motívom. Okrem toho určite ušetríte a tieto ušité kúsky Vám budú robiť radosť každý rok!

    clanek_05

     

  5. Nezabudnite na okná

    Všetky drobné dekorácie potrebujú dominantu, ktorá sa stane nosným prvkom vianočnej výzdoby. Tou je bezpochyby vianočný stromček. Je ale ešte jedna vec v interiéri, ktorá si zaslúži nezabudnúť. Touto vecou sú okná.

    Okná sa dajú zdobiť na nespočetné množstvo spôsobov. Môžete použiť šablóny a spreje, môžete zaúkolovať deti vystrihovaním papierových hviezd, nakúpiť samolepky alebo zavesiť svetielka. Existuje ale ešte jeden spôsob, ako okná úplne premeniť a interiér vianočne zatepliť. Týmto riešením je tieniaci systém vo vianočných farbách.

    K Vianociam neodmysliteľne patrí červená a zelená. Preto si môžete zaobstarať rolety v nejakej z týchto farieb a nikto už nebude pochybovať o tom, že Vianoce začali. Okrem zútulnenia priestoru sa rolety postarajú aj o jeho skutočné zateplenie.

    Takáto investícia nie je nijako nákladná a domov premení na nepoznanie. Nechcete pred Vianocami nič vŕtať a nadobro sa rozlúčiť so svojim súčasným tienením? Bez problému! FEXI ponúka rolety Deň a noc s variantom obyčajného zavesenia na okenný rám! Nie je tak potrebné do okna zasahovať a po Vianociach môžete tienenie schovať a nechať si ho zase na budúci rok! A ak ste zástancami jemnejších farieb, aj biela skvele podčiarkne vianočnú atmosféru, využívať také tienenie potom môžete celoročne.

    clanek_06

     

  6. Vianočné svetielka

    Svetielka nepatria len na stromček. Ako sme si to už povedali, môžete ich použiť na výzdobu okien alebo okenných parapetov. Drobné žiarovky prepožičajú vianočné kúzlo snáď všetkému!

    Ak teda nie ste zástancami vianočných ozdôb alebo neviete, ako ich kombinovať, nakúpte si zásobu svetielok. Môžete ich potom rozmiestniť pozdĺž hrán nábytku, zavesiť na poličku alebo si vytvoriť malú lampičku. A ako na to? Postačí Vám iba veľký zavárací pohár a reťaz svetielok. Až ho do nádoby vložíte, môžete pridať pár šišiek a krásna, výrazná, a napriek tomu nenákladná dekorácia je na svete.

    clanek_07

     

  7. Nazbierajte dekorácie v prírode

    Pokiaľ naozaj tento rok nestojíte o žiadne výdavky navyše, a napriek tomu pre svoju rodinu chcete domácnosť premeniť na vianočnú krajinu, vyrazte do prírody. Všetky veci, ktoré potrebujete, tam nájdete.

    Zožente si imelo, nazbierajte vetvičky rôznych veľkostí, pozbierajte popadané šišky. Toto všetko potom môžete ľahko využiť na výrobu dekorácií, ktoré rozmiestnite po celom interiéri.

    Zo zelených vetvičiek ihličnatých drevín môžete vytvárať vence alebo ich môžete iba zviazať, naaranžovať na nábytok alebo do vázy. Potom to stačí dozdobiť mašličkami, stužkami alebo drobnými vianočnými ozdobami.

    Že si chcete aj ozdoby vytvoriť sami? Výborný nápad. Použiť môžete ovocie, oriešky, badián, hviezdičky vyrobené zo škorice alebo len natrieť nazbierané šišky trblietavým lakom. Náklady minimálne, efekt maximálny!

    clanek_08

     

  8. Čo zostane, použite na balenie darčekov

    Nezanedbateľnou položkou na zozname vianočných výdavkov, sú aj baliace papiere a stužky. Dobrou správou je, že prebytok vecí, ktoré si prinesiete z lesa, môžete použiť práve na dekorovanie darčekov.

    Nazdobiť takto môžete aj prázdne krabice a vytvoriť tak pekné zátišie pri vianočnom stromčeku. Na balenie Vám stačí ten najobyčajnejší papier bez potlače, obyčajný povrázok alebo jutový motúz, škorica, vetvičky levandule alebo tymiánu, vetvičky, šišky – v tejto disciplíne sa jednoducho fantázii medze nekladú!

    clanek_09

     

  9. Prevoňajte byt

    Atmosféru Vianoc nevnímame iba očami, ale aj nosom. Preto ju dokreslite vôňou, ktorá k Vianociam patrí. Poslúžiť môžu sviečky alebo oleje, ktoré vydržia dlho.

    Vône, ktoré k Vianociam neodmysliteľne patria, sú jablká so škoricou, citrusy, vanilka alebo najrôznejšie korenia, ktoré sa používajú pri pečení.

    Ak už nákup týchto vecí nestíhate, nevešajte hlavu! Až budete variť, postavte si na jednu platničku na sporáku hrniec s vodou, do ktorého si nakrájajte pomaranč, citrón a pridajte škoricu s klinčekmi. Ľahkým ohrievaním tejto zmesi sa do vzduchu uvoľní príjemný koktail vianočných vôní. Postačia Vám na to iba bežne dostupné veci.

    Ale tento voňavý trik robte iba vtedy, keď varíte alebo pečiete. Inak by ste mohli na zmes na sporáku ľahko zabudnúť.

    clanek_10

     

  10. Zlaďte svoje oblečenie

    Ak chcete, aby na Vašich priateľov a rodinu atmosféra Vianoc skutočne dýchla, zapojte do výzdoby aj seba a kúpte si ladiace vianočné oblečenie! Aj bez väčších nákladov sa môže celá rodina obliecť do vianočných svetrov. Všetci potom budete jednou veľkou dekoráciou Vašej domácnosti.

    clanek_11

FEXI Vám s výzdobou pomôže

Ak budete svoju domácnosť tento rok dekorovať, možno Vás napadne, či interiér nepôsobí príliš gýčovo. Hoďte to za hlavu. Na Vianoce si môžeme dovoliť viac ako obvykle, práve tá štipka extravagancie navyše z nich robí také krásne a obľúbené sviatky. Pokiaľ napriek tomu máte strach, odporúčame striedmosť a vyvarovať sa kombinovaniu príliš mnohých farieb a vzorov.

Nemôžeme Vám pomôcť s kupovaním obliečok na vankúše alebo tvorením adventných vencov. Môžeme Vám ale pomôcť s výzdobou Vašich okien alebo môžete naším tieniacim systémom urobiť radosť niekomu blízkemu. V našej ponuke nájdete ako aj veselé vianočné farby, tak aj jemnejšie farebné odtiene, ktoré si zamilujete celoročne.

Pretože vieme, že Vianoce sú plné výdavkov, naše tieniace systémy ponúkajú bezkonkurenčný pomer kvality a ceny. Urobte radosť sebe alebo blízkym a pozrite sa na našu bohatú ponuku jedinečných roliet Deň a noc.

clanek_12